• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 27:e oktober 2021

DAGENS RUBRIKER.

Tremannascramble.   Fish and chips.   Mål på övertid.   Vill inte HIF upp i Allsvenskan?   Sunderland kvar i ligacupen.

IDAG: 27/10 -21:
Nationaldagar: Saint Vincent och Grenadinerna,  Turkmenistan
Namnsdag: Sabina.
Temadagar: Arbetsterapins dag,  Internationella nalledagen,  Internationella religionsfrihetsdagen,  Internationella skolbiblioteksdagen,  Alla svärmödrars dag,  Världsdagen för audiovisuellt kulturarv,  Skyddsombudens dag.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 27/10:
1944: Real Madrid startar bygget av sin nya stadion.
2004: Seghinos hjärta stannar mitt under matchen.
2012: Premier Leagues längsta match hittills.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 27/10:
Johann
BERG GUÐMUNDSSON, Theodoros ZAGORAKIS, Glenn HODDLE, Harry GREGG.

DAGENS MATCHTRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR FRÅN TISDAGEN DEN 26/10 2021.

Tremannascramble.
 
Jag måste vara lite av en realist som kan konstatera att golfsäsongen är på väg att ta slut för i år. Fast Koko-gänget har bokat tid fram till nästa tisdag. Igår hade sex gubbar samlats och efter ett litet duggregn så blev det uppehåll. Vi kunde gå ut på en sunkig bana och några ansåg att det inte var läge att spela om de sedvanliga sextio kronorna. För att inte bara spela om äran så kom någon på att vi ju kunde spela tremannascramble. Alltså lottade vi och jag hamnade med Fritte och Kent P. De andra tre startade och skulle spela nio hål. Då vädret blev bättre och bättre och det visade sig att båda lagen hade 41 slag efter nio hål så fortsatte vi nio till. Dessa klarade vi med ett slag bättre och hade 40 slag, 81 sammanlagt. Tyvärr för vår del så hade de andra 39 slag och sammanlagt 80. Förlusten gjorde att vi tre betalade varsin kaffe och wienerbröd till varsin spelare i det vinnande laget. Efter lite snack så beslöt vi att försöka ses även nästa tisdag.
 
Fish and chips.
 
Hemma var det dags för mig att förbereda middagen. Den skulle visserligen inte ätas förrän vid sextiden, men jag skulle göra en remouladsås, skiva potatis, sötpotatis och en halv kålrot i stavar. Dessa skulle bli pommes frites eller chips. Då maträtten var fish and chips. Vi hade lite middagsgäster då två ungdomar från Eskilstuna ska bo hos oss denna vecka. Den ena skulle komma senare på kvällen men Oliver var redan kommen. Han hade med sig en födelsedagspresent till mig. Det är teckningen på Rhiann som finns längre ner på sidan som ”Dagens Rhiann”.
 
Mål på övertid.
 
Sedan så blev det ju lite titt på tisdagens fotboll. Ingen Champions League så ligorna runt om i Europa kunde spela några matcher. Givetvis intresserade mig Serie A och Venezia mot Salernitana. Här tog mina favoriter ledningen men så småningom kvitterade Salernitana. Ett byte i Venezia blev katastrofalt. Chelsealånet, walesaren Ethan Ampadu var på planen i tjugoen minuter innan han fick sitt andra gula kort, men trots en man kort klarade Venezia av att hålla oavgjort. Efter fyra minuters tillägg tog jag kvällspromenaden med hundarna och då jag kom in igen och kollade slutresultaten så såg jag till min fasa att Salernitana hade gjort ett segermål.
 
Vill inte HIF upp i Allsvenskan?
 
Mer fasa inom fotbollen hittade jag i Superettan. Mitt lag där är ju Helsingborgs IF. De mötte bottenlaget GAIS hemma. HIF ser ut att var för långt efter ettan Värnamo och tvåan Sundsvall, men de borde kunna hålla tredjeplatsen och få kvala till Allsvenskan. Fast då går det inte att förlora hemma mot GAIS med 1-0. HIF är fortfarande trea, men avståndet till Trelleborg och Landskrona är nu bara ett respektive två poäng. I och för sig kanske det inte har så stor betydelse vilket Skånelag som får kvala till Allsvenskan, men helt klart är att MFF behöver ett skånskt lag till i Allsvenskan.
 
Sunderland kvar i ligacupen.
 
Viasat har ju blivit av med ett antal ligor, men de gör stort av att kunna visa den cup i England som egentligen borde läggas ner. Inget annat land har två större cuper förutom England. De har världens äldsta fotbollsturnering FA-cupen, men de envisas även med att ha Ligacupen. De större engelska lagen anser även att Ligacupen inte är speciellt viktig. I detta skede av turneringen så ställer de oftast upp med ett B- eller U-lag. Det gör att man ibland förundras över hur en favorit på pappret kan förlora. Min tanke var att både Queens Park Rangers och Sunderland skulle ställa upp med bästa lag så det var den matchen jag följde. Inte så upplyftande och mållös. Men ett lag ska gå vidare och i Ligacupen så har man inte förlängning utan avgörandet blir direkt efter slutsignalen på straffar. QPR lyckades missa målet totalt på två och en räddades. Sunderland gjorde mål på sina tre första och sedan behövdes inte fler. Sunderland ligger i tredje divisionen och är det ”sämst” placerade laget av de som är vidare. Preston och Stoke är två andra lag som är kvar men de ligger i tvåan. Sedan är det endast Premier Leaguelag kvar.

IDAG: ONSDAGEN DEN 27/10 2021.

NATIONALDAG:

Saint Vincent och Grenadinerna
 

Saint Vincent och Grenadinerna, en stat bestående av 32 öar i Västindien. Ön Saint Vincent ”upptäcktes”  av Christofer Columbus år 1498. I början av 1700-talet började franska bosättare att odla på ön, men 1763 överlät Frankrike kontrollen till Storbritannien. Självständighet från Storbritannien erhölls den 27 oktober 1979.

NATIONALDAG:

 
Turkmenistan
 

Turkmenistan införlivades med Ryssland år 1884  som började kolonisera landet. 1924 blev Turkmenistan en socialistisk sovjetrepublik. Turkmenistan erhöll sin självständighet den 27 oktober 1991i samband med upplösningen av Sovjetunionen.

NAMNSDAG:

Sabina
 

Namnsdagar för den 27:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Sabina och (tidvis) Viktor (nu 22 januari)
1901–1985 – Sabina
1986–1992 – Sabina, Sebastian (nu 20 januari)  och Sussy (utgått)
1993–2000 – Sabina och Ina (utgått)
Från 2001 – Sabina

 

TEMADAGAR:

Arbetsterapins dag
 

Syftet med Arbetsterapins dag är att ha en dag där arbetsterapeuter samlas och enas om sin profession. Man kan fråga sig varför det finns en dag för arbetsterapeuter, svaret är egentligen ganska självklart. Det är en dag då arbetsterapeuter ska sprida kunskapen kring arbetsterapi och arbetsterapeuter. Något som i sin tur kan leda till fler anställningar och att arbetsterapeuter blir mer attraktiva på arbetsmarknaden. Arbetsterapeuter ska vara anställningsbara och få en bra lön för det arbete de gör.

 
Internationella nalledagen
 

En kramgo nalle är många barns bästa vän då den ger trygghet och värme. Den internationella nalledagen har firats den 27 oktober varje år sedan 1998. Dagen firas på initiativ av PR-föreningen och har sitt ursprung i den amerikanska Teddy bear day. Nalledagen har sedan 2001 haft sin egna födelsedagssång som är ”Bamsefars födelsedag”.

 
Internationella religionsfrihetsdagen
 

Idag är en mycket viktig dag – internationella religionsfrihetsdagen. Över hälften av världens befolkning lever i länder där staten kraftigt begränsar eller förbjuder medborgarnas frihet att utöva sin tro. Straff i form av förlorad vårdnad av barn, arvsrätt eller egendom, eller till och med dödsstraff, utdelas mot de som lämnar den av staten godkända religionen.

 
Internationella skolbiblioteksdagen
 

Den internationella skolbiblioteksdagen började firas 1999 på initiativ av IASLs (International association of school librarianship) President, Dr Blanche Woolls. Meningen med dagen är att dra uppmärksamhet till vikten av skolbibliotek i barns lärande. Forskning fortsätter att visa att elever presterar bättre om de har tillgång till välutrustade skolbibliotek som är integrerade i undervisningen. De utvecklas dessutom till bättre läsare genom ett bra skolbibliotek.

 
Alla svärmödrars dag
 

Den 27 oktober är det alla svärmödrars dag. Eftersom ungefär 90 000 nya par bildas varje år , och eftersom många av personerna som ingår i dessa par har en mamma , är det ett ganska stort antal kvinnor som ska uppmärksammas.

 
Världsdagen för audiovisuellt kulturarv
 

Världsdagen för audiovisuellt kulturarv är instiftad av Unesco, och är därmed en FN-dag. Världens audiovisuella kulturarv i form av ljudinspelningar och rörliga bilder är extremt känsliga, detta på grund av exempelvis försummelse, naturligt sönderfall, men också avsiktlig förstörelse. Samtliga av världens audiovisuella kulturarv är i farozonen. Därför är Världsdagen för audiovisuellt kulturarv och Världsminnesprogrammet två av de nyckelåtgärderna för Unesco och världen, för att hedra de experter som bidrar till att skydda detta arv för kommande generationer, trots de många tekniska, politiska, sociala, ekonomiska och andra faktorer som hotar dess överlevnad.

 
Skyddsombudens dag
 

Ett skyddsombud ska representera de anställda och har till uppgift att upptäcka brister i arbetsmiljön, påtala dem för arbetsgivaren och föreslå lösningar. Skyddsombudens dag, är något som infaller varje år på onsdagen under den Europeiska arbetsmiljöveckan (vecka 43). Det är ett tillfälle att uppmärksamma skyddsombuden lite extra och deras viktiga roll på arbetsplatsen.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 27:E OKTOBER.

1944 Ny stadion börjar byggas i Madrid.
 

Den 22:a juni 1944 togs beslut om att en ny fotbollsstadion skulle byggas i Madrid. Den 5:e september fick arkitekterna Manuel Muñoz Monasterio och Luis Alemany Soler uppdraget att rita stadion och idag 1944 startade bygget. Då den gamla stadion från 1923 hette Estadio Chamartín så kom nybygget att heta Nuevo Estadio Chamartín. Stadion tog ett tag 125 000 åskådare, men efter ombyggnader är kapaciteten idag nere i 85 454. År 1955 beslöt Real Madrid att hedra sin gamla klubbdirektör Santiago Bernabéu de Yeste, med att döpa om stadion till Santiago Bernabéu.

2004 Serginhos hjärta orkar inte längre.
 

Paulo Sérgio Oliveira da Silva var en brasiliansk fotbollsspelare med artistnamnet Serginho. 1995 gjorde han debut i Patrocinense. Sedan klarade han av sex klubbar fram till 1999 då han hamnade i São Caetano. Här blev han en stabil försvarsklippa. Han hade dock ett problem, och det var att hans hjärta var något förstorat. Läkarna ansåg att det fanns en procents chans att detta skulle orsaka Serginho några stora problem, så han fortsatte att spel på elitnivå tills idag 2004. I matchen mot São Paulo hände det som det bara fanns en procents chans till; Hjärtat stannade mitt under matchen och alla återupplivningsförsöken misslyckades.

2012 Historiens hittills längsta Premier Leaguematch.
 

Manchester City mötte Swansea idag 2012. Det var en helt vanlig Premier Leaguematch. Inte speciellt välspelad eller intressant. Carlos Tevez gav City ledningen i 30:e minuten och det stod sig matchen ut. Det är just denna tid som är lite speciell. Citys Micah Richards skadade sig och fick vila i fyra månader från fotbollen. Swanseas målvakt Michael Vorm kom tillbaka redan efter två månader efter den skada han fick i matchen. Då det var ganska allvarliga skador tog det tid att få upp de sargade spelarna på bårarna. Därför gjorde domaren ett tillägg på 13 minuter, och det betydde att detta var den hittills längsta Premier Leaguematchen i historien.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 27:E OKTOBER.

Johann BERG GUÐMUNDSSON blir 31 år.
 

Johann BERG GUÐMUNDSSON är född 1990 i Reykjavik i Island
Anfallare
16 U- och 81 A-landskamper för Island (2008-).

Klubbar som spelare:
Breiðablik (1997–2006),
Chelsea (2006),
Fulham (2006–07),
AZ Alkmaar (2009–14),
Charlton Athletic (2014–16)
Burnley (2016–).

Han deltog i EM 2016 och VM 2018.

Theodoros ZAGORAKIS blir 50 år.
 

Theodoros ZAGORAKIS är född 1971 i Lydía i Grekland
Mittfältare
120 A-landskamper för Grekland (1994-2007).

Klubbar som spelare:
Kavala (1988-93),
PAOK (1993-98),
Leicester City (1998-2000),
AEK Aten (2000-04),
Bologna (2004-05),
PAOK igen (2005-07).

Han var kapten för det grekiska landslaget som vann EM 2004.
Efter fotbollen sadlade Zagorakis om och blev politiker, invald i EU-parlamentet.

Glenn HODDLE blir 64 år.
 

Glenn HODDLE är född 1957 i Hayes i England
Mittfältare
12 U- och 53 A-landskamper för England (1976-88).

Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1975-87),
AS Monaco (1987-91),
Swindon Town (1991-93),
Chelsea (1993-95).

Lag som tränare:
Swindon Town (1991-93 spelande),
Chelsea (1993-95 spelande),
Englands landslag (1996-99),
Southampton (2000-01),
Tottenham Hotspur (2001-03),
Wolverhampton Wanderers (2004-06).

Efter en snöplig förlust i åttondelsfinalen i VM 1998 mot Argentina blev Hoddle genast ifrågasatt. De uttalanden han senare gjorde kring människor med funktionshinder (då han menade att dessa drabbats för att de gjort något fel i tidigare liv och det fanns kvar i deras karma) gjorde att han i förtid tvingades lämna sin post år 1999.

Harry GREGG blev 87 år.
 

Harry GREGG var född 1932 i Tobermore i Nordirland, och dog den 16:e februari 2020 i Coleraine, Nordirland.
Målvakt
25 A-landskamper för Nordirland (1954-63).

Klubbar som spelare:
Windsor Park Swifts (1945-48),
Coleraine (1948-50),
Doncaster Rovers (1950–57),
Manchester United (1957–66),
Stoke City (1966–67).

Lag som tränare:
Shrewsbury Town (1968–72),
Swansea City (1972–75),
Crewe Alexandra (1975–78),
Carlisle United (1986–87).

Gregg överlevde flygolyckan i München 1958. Han hjälpte även flera människor ur det brinnande planet och kom med anledning av detta att kallas "The Hero of Munich".
I Nordirlands landslag gjorde Gregg 25 matcher. Han spelade bland annat VM 1958 i Sverige, Nordirlands första världsmästerskap där man överraskande nådde kvartsfinal och mycket var Greggs förtjänst.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA ONSDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv