• Boris dagliga blogg

Torsdagen den 14:e januari 2021

Felix, Snö, JFK, Max, PL omgångar??? Jagad.

FOTBOLLSHISTORIA:
1969: Busby säger upp sig hos Manchester United, men stannar kvar.
1997: Middlesborough förlorar de tre poäng som gör att de åker ur ligan.

FÖDDA:
Yohan, Vitor, Antonios, Sven.

DAGENS TRÖJA.

Jag hade packat ner rätt lags tröja även till idag. Fast att Manchester City skulle slå Brighton hemma var ju inte så svårt att räkna ut. Men det blev bara 1-0.

IDAG: TORSDAGEN DEN 14/1 2021.

Inga temadagar, men givetvis namnsdag. Det är Felix och Felicia som står i den svenska almanackan och Zacharias i den finska. Men för att se på de svenska namnen så syns det att de är så att säga släkt med varandra, Felicia är ganska nytt och kom in på dagens datum 1986 som ett nytt namn i svenska almanackan. Hur länge har Felix funnits med? Och vad hette dagen före 1901 då det var så konstiga namn? Det är så att Felix har haft sin dag den 14:e januari sedan man införde namnsdagar. Alltså ett väldigt gammalt namn.
 

Felix minne firas i Nola Felix minne firas i Nola

Den 14:e januari runt år 260 dog Felix av Nola. Han är ett katolskt helgon och martyr. Inte martyr för att han led en märklig död utan för att han led i hela sitt liv av förföljelse. Han var först soldat och förföljdes av de kristna. Då hans far dog delade han arvet med sin bror och Felix blev präst. Han delade ut sitt arv till de fattiga och biskopen ville ha honom till sin efterträdare. År 250 började kejsar Decius förfölja de kristna. Felix blev så arresterad, misshandlad och fängslad, men lyckades fly. Han tvingades hålla sig gömd tills det att kejsaren dog. Då återgick han till att vara präst och man försökte övertala honom till att bli biskop som var en väl avlönad tjänst. Felix lyckades övertala en äldre kollega och återgick till sitt prästerskap. I Nola strax utanför Neapel firas idag varje år Felix i en festlig procession.

FAKTA OCH TANKAR OM ONSDAGEN DEN 13/1 2021.

Dagboksmässigt kan jag berätta att jag vaknade till ett vitt Jönköping. En halv decimeter hade det kommit. Efter att dottern kört till Eksjö så tog jag och vilade mig en stund till. I snöfallet och det hala väglaget på trottoarernas så tillbringade jag dagen att jobba med datorn och ”Idag” i bloggen. Jag passade även på att förbereda middagen. I City Gross familjekasses recept stod en måltid som skulle in i ugnen. Jag valde de flesta av ingredienserna men tillverkade en kycklingsås som passade till pasta. Den gick snabbt att värma upp efter att dottern och jag varit på JFK (Jönköpings Fältrittklubb). Tyvärr så fick inte vi anhöriga stå och titta på (JFKs Corona restriktioner) så jag satt i kylan i bilen och joxade med mo-bilen.
 

Fast jag använde en del av tiden under dagen att kolla i tidningen och jag bifogar sista delen i Max Wimans krönika:

”Det är fem månader tills EM i fotboll för herrar ska avgöras. Fortfarande är Uefas plan att det ska avgöras i tolv städer i lika många länder. Det är precis så idrotten inte tar ansvar, det är absurt att Uefa inte redan tagit beslut att en bubbla i ett eller ett par angränsande länder är det enda förnuftiga alternativet som möjligen kan genomföras.
Principiellt menar jag fortfarande att så illa som det är just nu, är det ytterst tveksamt att genomföra några mästerskap på internationell nivå.
Men ja, det ska erkännas att Vinterstudions skidtävlingar betytt mycket för att känna en aning normalitet – där tävlas det ju också utomhus – och framtidshopp.
Men handbolls-VM borde inte ha spelats alls, det kan vi konstatera nu och hade det varit med publik hade det varit en käftsmäll mot idrottens anseende och ett hån mot alla dem som lider och sliter i matchen mot covid-19.”


Jag försökte även få koll på vilka omgångar som man spelar i Premier League. Mitt i veckan spelade  man matcher i omgång 1, omgång 16 och omgång 18. Mitt i nästa vecka spelas resterande omgång 18. Däremellan ska under veckoslutet omgång 19 avverkas. Det är inte enkelt att hänga med. Igår vann Manchester City planenligt över Brighton, men bara med 1-0. Då jag kom in i matchen från omgång 16 mellan Tottenham och Fulham var det en kvart kvar och även här ledde storfavoriterna Tottenham med 1-0. Mourinhos taktik verkar gå ut på att ta ledningen och sedan ska laget bara försvara denna. Det gör att Tottenham tappat många poäng. Så även igår då Fulham lyckades kvittera och så slutade det 1-1.
 

Att jag inte såg så mycket fotboll berodde på att dottern och jag i vanlig ordning skulle se en film. Efter mycket om och men kom vi på att man ju även kan se om filmer som man sett för så länge sedan att man knappt kommer ihåg dem längre. Det blev ”The Fugitive” eller ”Jagad” som den hette på svenska. Jag minns mitt 60-tal då jag sågserien med David Jansen som Dr John Kimble som i 120 avsnitt letade efter den enarmade man som dödat hans hustru, ett mord han själv var anklagad och dömd för. 1993 gjordes The Fugitive i filmformat där Harrison Ford spelade Dr Kimble och Tommy Lee Jones spelar inspektör Gerard som jagar. Det var den senare som blev så populär att Tommy fick ikläda sig rollen som Gerard igen i uppföljaren ”U.S. Marshals” 1998.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e januari.

1969 Uniteds manager säger upp sig.

Den före detta Manchester City och Liverpool spelaren Matt Busby sa, idag 1969, upp sig som manager för Manchester United. Han skulle dock stanna kvar som tränare säsongen ut. Busby hade lockats till United efter andra världskriget. Han ledde laget till fem ligatitlar, två FA-cup vinster och en seger i Europacupen, det som idag är Champions League. Han var alltså manager 1958 och ombord på det flygplan som kraschade i München och som tog livet av halva truppen. Busby själv blev så illa skadad att han fick sista smörjelsen två gånger. Mirakulöst nog piggnade han till och blev den legend i Manchester som idag står staty utanför Old Trafford.
 

Då Busby avsade sig tränarsysslan fortsatte han i Uniteds ledning. Precis som då Alex Ferguson sa upp sig så misslyckades kommande tränare Wilf McGuinness så pass att han fick sparken 1970. Till skillnad från Sir Alex så hoppade Matt Busby in och ledde sitt lag säsongen 70-71.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e januari.

1997 Tre poängs avdrag för Middlesbrough.

FA, The Football Association, i England beslöt att idag 1997 bestraffa Middlesborough med tre poängs avdrag, 50 000 pund i böter. Detta för att manager Bryan Robson den 21:a december skulle åkt till Blackburn och Ewood Park för en ligamatch. Han hade innan matchen meddelat att skador, sjukdom och avstängningar gjorde det omöjligt för honom att få ihop ett lag. Alltså ville han ställa in matchen för att spela den senare.

Ordföranden och ägaren Steve Gibson påstod sig ha fixat detta, men då alla trodde att det var en presskonferens före matchen, så fick Blackburn först då reda på att Robson inte tänkte komma med något lag. Inte heller FA påstod sig veta om någon inställd match. Alltså utdömde de sin bestraffning. Hade Middlesbrough inte förlorat sina tre poäng hade de stannat kvar i Premier League. Då säsongen var slut saknade de exakt tre poäng för att komma över nedflyttningsstrecket. Nu blev det en säsong i andra divisionen innan de kom upp igen.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e januari.

Yohan CABAYE blir 35 år

Yohan CABAYE är född 1986 i Tourcoing, Frankrike
Mittfältare
28 U- och 48 A-landskamper för Frankrike (2004-16).

Klubbar som spelare:
Tourcoing (1992-98),
Lille (1998-2011),
Newcastle United (2011-14),
Paris Saint-Germain (2014-15),
Crystal Palace (2015-18),
Al-Nasr (2018-19),
Saint-Étienne (2019-20).

Hans yngre bror Geoffrey är också fotbollsspelare.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e januari.

Víctor VALDÉS blir 39 år

Víctor VALDÉS Arribas är född 1982 i L'Hospitalet de Llobregat, Spanien
Målvakt
26 U- och 20 A-landskamper för Spanien och 12 landskamper för Katalonien (2000-14).

Klubbar som spelare:
Barcelona (1992),
Tenerife (1992-95),
Barcelona igen (1995-2014)
Manchester United (2015-16),
Standard Liège (2016 lån),
Middlesbrough (2016-17)

Lag dom tränare:
Moratalaz (2018-19 Ungdomslaget)
Barcelona (2019 Ungdomslaget)
UA Horta (2020-).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e januari.

Antonios NIKOPOLIDIS blir 50 år

Antonios NIKOPOLIDIS är född 1971 i Arta, Grekland
Målvakt
90 A-landskamper för Grekland (1999-2008).

Klubbar som spelare:
Anagennisi Artas (1985-89),
Panathinaikos (1989-2004),
Olympiacos (2004-11).
  
Lag som tränare:
Olympiacos (assisterande 2012-15),
Greklands U-21 landslag (2015-19).

Nikopolidis vann EM med Grekland år 2004 och var en av de tongivande spelarna då han höll nollan i både kvartsfinalen, semifinalen och finalen. Han blev även uttagen i EM:s All Star-lag.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 14:e januari.

Sven RYDELL blev 70 år

Sven Åke Algot RYDELL var född 1905 i Göteborg och dog den 4:e april 1975 i Göteborg.
Anfallare
43 A-landskamper för Sverige (1929-32) och på dem gjorde han 49 mål vilket är nästflest mål i landslaget och överlägset bäst med 1,14 mål per match.

Klubbar som spelare:
Holmen (1920-24),
Örgryte IS (1924-30),
Redbergslid (1930-31),
Örgryte IS igen (1931-34).   
Lag som tränare:
Örgryte IS (1934-35)

OS-brons 1924.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv