• Boris idrottsblogg

Tisdagen den 6:e september 2016.

Pengarna styr dresserna i matcherna.
Lustigt att länderna inte vill spela i sina nationsfärger!

Sveriges U-21 hänger med än, men de övertygar inte!
Island startade som de slutade EM.
Sedan höll det på att gå illa, med viss hjälp av fotbollens uråldriga, dassiga och mystiska regler.

Kosovos första mål och poäng i en grupp där alla lag är exakt lika.
Bara väntade resultat i Grupp D.
Spanien och Italien överlägsna i grupp G.


FOTBOLLSHISTORIA: 
1913: Första fotbollsmatchen spelas på Arsenals nya hemmaarena som snabbt får namnet Highbury.
1995: I en oerhört tråkig träningslandskamp mellan England och Colombia lättar Higuita upp stämningen med sin "Skorpionspark".

FÖDDA: Bruce, Joseph, Stephen.
LIVERPOOLARE: Albert, Ken.
DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja i EM 1996.

Pengarna styr dresserna i matcherna.


Det är intressant att tänka på att det inte var länge sedan landslag skulle ha markant skillnad på sina tröjor så att de inte skulle bli för lika i svart-vita TV-apparater. Det brukade i varje fall vara viktigt att i så stor mån som möjligt få spela i sina ordinarie landslagsfärger. Nu är det annorlunda. Nu har pengarna tagit över även där. Att sälja EN landslagströja per supporter räcker inte. Det gäller att få varje fan av ett landslag att skaffa även andratröjan. Då gör man som Tyskland och Spanien, bara för att nämna två exempel från de senaste dagarna.
 

Lustigt att länderna inte vill spela i sina nationsfärger!


Tyskland spelar en match mot Norge som har sina röda tröjor och vita shorts. Finns det något som är mer avvikande än Tyskarnas vita tröjor och svarta shorts? Nej! Varför spelar då Tyskland i sina militärgrågröna bortaställ om det inte är för att visa upp en andrakit för tänkbara köpare. Sverige som ett tag hade vita andraställ fick byta ut dessa efter USA-VM då vitt var för likt gult och då inte någon lämplig andratröja. Har man som Spanien en röd förstatröja är vitt bra som byte. Men, kan någon förklara för mig varför spanjorerna i U-21-EM-kvalet i Malmö igår spelade i sina vita andratröjor då Sverige hade sina gula. Är inte gul och rött större kontrast än gult och vitt? Jo, givetvis, men då hade Spanska förbundet fått göra reklam för sina andratröjor. Allt detta tröjbyte bara för att det ligger pengar i det hela.
 

Sveriges U-21 hänger med än, men de övertygar inte!


Sveriges U-21 match var inte speciellt upplyftande att titta på. Åtminstone inte i första halvlek. Då Spanien tog ledningen i andra halvlek på ett lite lamt försvarsspel, så blev det lite mer bollinnehav för de svenska killarna, men de led av den Svenska ”fotbollslandslagssjukan”. Den innebär att man inte ger sig själv chansen att vinna en match för att man inte lyckas få till ett avslut PÅ MÅL. Man tycker att en straff skulle vara ett bra tillfälle, men den slogs i målramen. Till slut kunde spanjorerna inte stå ut utan såg till att Sverige fick en boll på mål. Precis som i EM i somras mot Irland så klarade U-21 killarna igår 1-1 med hjälp av ett självmål. Ska de till EM så krävs det att de vinner sista gruppspelsmatchen mot Kroatien. Den spelas i Trelleborg den 10:e oktober.
 

Island startade som de slutade EM.


Det fanns ju VM-kval matcher på gårdagens program också. Dessa kunde man se på ”ful-stream” om man som jag har datorn kopplad till TV:n. Givetvis var jag intresserad att se hur Island skulle klara sig utan Lagerbäck. De hade åkt till Olympiastadion i Kiev för att möta det sämsta laget från sommarens EM, Ukraina. Normalt skulle jag haft Ukraina som favorit, men om Island kan fortsätta sin trend så skulle de t o m kunna vinna. Publiken i Ukraina är inte välkommen in på arenorna så det var oerhört lugnt på lärkaren. De kunde alltså inte hälsa den nye tränaren och idolen Sjevshenko välkommen. Det gjorde Island istället. Efter fem minuter hade de gjort 0-1 och strax därefter borde det varit 0-2, men island missde denna jättedubbelchans.
 

Sedan höll det på att gå illa, med viss hjälp av fotbollens uråldriga, dassiga och mystiska regler.


Så småningom kunde hemmalaget jämna ut spelet och i slutet av första halvlek fick islänningarna Ari Skulason skadad. Han bars ut på bår och en reserv skulle in, men då båren lämnade planen på ett annat ställe än vid mittlinjen fick avbytaren vänta med att komma in. Då passade Andriy Yarmolenko på att kvittera till 1-1. Efter målyran på planen kunde Island få in sin avbytare och bli elva man igen. Nu vill jag inte påstå att Ukraina inte hade gjort mål om Island varit fulltaligt. Troligen hade det blivit mål i alla fal, men viss har fotbollen ett antal urbota löjliga och fullständigt spelförstörande regler som man måste se över och kunna ändra innan VM startar 2018. I slutet fick Island en tuff straff dömd mot sig, och då skulle allt vara som före EM, men Island igen, men de klarade 1-1 borta då Evgen Konoplyanka hade vänligheten att slå straffen stolpe ut.
 

Kosovos första mål och poäng i en grupp där alla lag är exakt lika.


Grupp I hade även en nykomling i fotbollskval. Det var Kosovo som var i Finland. Kosovo kunde till skillnad från Ukraina göra mål på straff. Valon Berisha heter Kosovos första tävlingsmatchmålskytt. 1-1 slutade kampen så det blev även första tävlingspoängen till Kosovo. De andra två lagen i gruppen möttes i Zagreb. Där spelade Serbien och Turkiet 1-1. Detta innebär att ställningen i Grupp I är att alla lag har ett poäng och 1-1 i målskillnad. Jämnare kan det inte bli.
 

Bara väntade resultat i Grupp D


Grupp D startade redan klockan sex i Tbilisi där Georgien tog emot Österrike. Efter första halvlek ledde österrikarna betryggande med 2-0 och tog det lugnt i andra. Georgien lyckades med att reducera med närmre än 1-2 kom de inte. De andra två matcherna uppvisade också väntade resultat. 2-2 mellan Serbien och Irland kan inte ha överraskat många. Wales som liksom Island överraskade i EM, tog emot Moldavien hemma i Cardiff. En enkel seger med 4-0 gör att Wales leder gruppen.
 

Spanien och Italien överlägsna i grupp G.


Grupp G leder Spanien. De mötte Liechtenstein och denna match såg ut som det gjorde förr i tiden. Kattens lek med råttan. 8-0 blev det till slut. Andra gruppfavoriten Italien var i Haifa och mötte Israel. Trots att italienarna spelade med en man mindre i nästan hela andra halvlek så kunde de vinna ganska enkelt med 3-1. Den sista matchen i gruppen var ett politiskt komplicerat möte mellan Albanien och Makedonien. Och mycket riktigt blev matchen avbruten i slutet av andra halvlek, men det var inget med drönare och flaggor. Det var himlen som öppnade sig och ett regn och stormväder tvingade domaren att avbryta. Vad som händer med denna match får FIFA ta hänsyn till senare.

FOTBOLLSHISTORIA från den 6:e september 1913 Hej till Highbury. 1995 Skorpionen

 

1913 Highburydebut

 
Arsenal mötte Leicester Fosse idag 1913. Det var första matchen i Division två för säsongen 1913-14. Det var också allra första matchen på Arsenal Stadium i Highbury. Det dröjde inte länge innan arenan gick under namnet Highbury. Första målet gjorde Leicesters Tommy Benfield. Första Arsenalspelare att göra mål var George Jobey. Arsenal vann matchen idag med 2-1. Sista matchen på Highbury spelades den 7:e maj 2006, en 4-2 seger över Wigan. Då hade det spelats 2 101 Arsenalmatcher på arenan och 12 landskamper.
 

1995 Skorpionkungen

 
På Wembley i London tog England emot Colombia idag 1995 i en vänskapsmatch. Det blev en förhållandevis tråkig tillställning som slutade 0-0 vilket är under all kritik i en vänskapskamp. Trots det kommer man ihåg matchen för en enda detalj. Det var när Colombias spektakuläre målvakt Rene Jose Higuita ville visa upp lite extra konster. På ett långskott utifrån brydde han sig inte om att ta bollen utan lät den gå över sig för att sedan kasta sig framåt och klacka bort bollen med båda fötterna. Fotbollsexperter döpte denna spark snabbt till ”Skorpionsparken”.

FÖDDA IDAG

69 år Bruce RIOCH född 1947
Mittfältare
24 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare: 1964 till 1984
Luton Town,
Aston Villa,
Derby County,
Everton,
Derby County igen,
Birmingham City (lån),
Sheffield United (lån),
Seattle Sounders
och Torquay United.

Lag som tränare: 1982 till 2008
Torquay United,
Seattle Storm,
Middlesbrough,
Millwall,
Bolton Wanderers,
Arsenal,
Norwich City,
Wigan Athletic,
Odense BK
och Aalborg BK.

36 år Joseph YOBO född 1980
Försvarare
101 landskamper för Nigeria.

Klubbar som spelare: 1996 till 2014
Michellin-Harcourt,
Standard Liège,
Marseille,
Tenerife (lån),
Everton,
Fenerbahçe,
Norwich City (lån)
och North East United FC.

33 år Stephen KELLY född 1983
Försvarare
17 U- och 39 A-landskamper för Irland.

Klubbar som spelare: 1997 till idag
Belvedere,
Tottenham Hotspur,
Southend United (lån),
Queens Park Rangers (lån),
Watford (lån),
Birmingham City,
Stoke City (lån),
Fulham
och Reading.

LIVERPOOLARE

Blev 82 år Albert PEARSON född 1892
Anfallare
Engelsman.

Klubbar som spelare: Hepburn Argyle (1910-12),
Sheffield United (1912-14),
Port Vale (1914-19),

1919 till 1921 spelade han för Liverpool FC. Det blev totalt 51 matcher och 4 mål.
Port Vale (2 / 1921-22),
Llanelly (1922-23), 
Rochdale (1923-26),
Stockport County (1926-29),
Ashton National (1929-30)

Blev 78 år Ken CAMPBELL född 1892
Målvakt
9 landskamper för Skottland.

Klubbar som spelare: Clyde Vale (1908),
Rutherglen Glencairn (1908-09),
Cambuslang Rangers (1910-11);

1911 till 1920 hade han kontrakt med Liverpool FC. Trots krigsuppehål i ligan blev det 142 matcher I målet.
Southport Central, Partick Thistle (gästspel under första världskriget),
Partick Thistle (1920-22),
New Brighton (1922-23),
Stoke (1923-25),
Leicester City (1925-29),
New Brighton (2 / 1929-31)

Ken var ofta stor idol på Anfield och speciellt hos kvinnorna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv