19:e januari

NAMNSDAG

Henrik:
Henrik eller, mer ovanligt, Henric är ett mansnamn som kommer från det tyska namnet Heinrich. Namnet är bildat av en förled som ursprungligen var antingen Heim(i)'hem' eller Hagan 'inhägnat område' och efterleden ric 'härskare' och betyder således 'härskaren av hemmet', eller i vissa fall enbart härskare.

VIP födda den 19:e Januari

Några andra som också är födda den 19:e januari

1807 – 1870 Robert E. Lee,
 Amerikansk militär. Under amerikanska inbördeskriget var Lee general i sydstaternas armé.

1920 – 2020 Javier Pérez de Cuéllar,
 Peruansk diplomat och politiker. Han var Förenta nationernas general-sekreterare 1982–1991.

Några i musikens värld som är födda den 19:e januari

1939 – 2014 Phil Everly,
 Amerikansk musiker och kompositör. Han var medlem av duon The Everly Brothers tillsammans med sin äldre bror Don Everly.

1947 – Rod Evans,
 Skotsk sångare. Han fick sitt genombrott som sångare i rockbandet Deep Purple under deras första år i slutet på 1960-talet.

1947 – Stefan Borsch,
 Svensk kurator och tidigare sångare. Han blev sångare i "The Vikings", som i samband med att man fick skivkontrakt bytte namn till Vikingarna.

1949 – 2003 Robert Palmer,
 Brittisk sångare. Han var är känd för sin förmåga att blanda olika musikstilar; som soul, jazz, rock and roll och blues.

Några kända personer som avled den 19:e januari

1969 Jan Palach dog 20 år gammal på grund av de skador han fick då han tre dagar tidigare satt eld på sig själv i protest mot den sovjetledda invasionen och ockupationen. Han var en tjeckisk filosofistuderande vid Karlsuniversitetet i Prag.

1998 Carl Perkins dog 65 år gammal på grund av strupcancer och ett antal strokes. Han var en amerikansk rockartist och sångare. Han en rockabillypionjär och spelade en ny typ av sydstatsmusik, baserad på rhythm and blues och country.

2006 Wilson Pickett dog 64 år gammal på grund av ett gammalt hjärtproblem. Han var en amerikansk R&B- och soulsångare. Han var under 1960-talet och det tidiga 1970-talet ett av de större namnen inom soulmusiken. In the Midnight Hour

Today in history 19:e januari

Några händelser som inträffat den 19:e januari

1520
 

SLAGET PÅ ÅSUNDENS IS.


  Under det pågående kriget mellan Sverige och Danmark blir svenskarna besegrade av danskarna i slaget på Åsundens is vid Bogesund (nuvarandeUlricehamn). Den svenske riksföreståndaren Sten Sture den yngre såras dödligt i slaget och avlider den 3 februari på väg mot Stockholm.

1909
 

DÖDERHULTARN SLÅR IGENOM.


 Den svenske träsnidaren Axel Petersson, som blir känd som Döderhultarn, får sitt genombrott på en utställning för svenska humorister.

1925
 

HAGSTRÖM BLIR EN KÄND MUSIKTILLVERKARE.


  Den svenske företagaren Albin Hagström registrerar sin firma med samma namn, som inriktar sig på försäljning av dragspel och så småningom blir internationellt känd.