19:e januari

NAMNSDAG

Henrik:
Henrik eller, mer ovanligt, Henric är ett mansnamn som kommer från det tyska namnet Heinrich. Namnet är bildat av en förled som ursprungligen var antingen Heim(i)'hem' eller Hagan 'inhägnat område' och efterleden ric 'härskare' och betyder således 'härskaren av hemmet', eller i vissa fall enbart härskare.

TEMADAGAR:
Sten Stures ben
Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater och på den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Sten Sture blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans ben, detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.
Vi har i Sverige sedan år 1520 firat Sten Stures ben, tyvärr är firandet av dagen utdöende, vi vill därför uppmana er att den 19 januari fira vår forne regent Sten Sture och hans förlorade ben. Ni firar först genom att ni kastar kanonkulor i form av snöbollar på varandra för att sedan äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

Internationella popcorndagen
Popcorn som är det enda snackset bestående av 100 procent obearbetat fullkorn, visar sig innehålla mer hälsosamma antioxidanter än vad både grönsaker och frukt gör.
1. Få kalorier
Du får en stor mängd popcorn för försvinnande få kalorier. Det lämpar sig därför fint om du vill unna dig något samtidigt som du exempelvis försöker gå ner i vikt. Grytpopcorn, beroende på hur mycket smör du hivar på, innehåller färre kalorier än mikropopcorn.
2. Nyttigt
Japp. Popcorn består av obearbetade fullkorn och innehåller dessutom lite vitaminer, mineraler och kanske framför allt antioxidanter. Ett exempel är polyfenoler, en antioxidant som sänker kolesterol och kan motverka viss form av cancer.

VIP födda den 19:e Januari

Några andra som också är födda den 19:e januari

1807 – 1870 Robert E. Lee,
 Amerikansk militär. Under amerikanska inbördeskriget var Lee general i sydstaternas armé.

1920 – 2020 Javier Pérez de Cuéllar,
 Peruansk diplomat och politiker. Han var Förenta nationernas general-sekreterare 1982–1991.

Några i musikens värld som är födda den 19:e januari

1939 – 2014 Phil Everly,
 Amerikansk musiker och kompositör. Han var medlem av duon The Everly Brothers tillsammans med sin äldre bror Don Everly.

1947 – Rod Evans,
 Skotsk sångare. Han fick sitt genombrott som sångare i rockbandet Deep Purple under deras första år i slutet på 1960-talet.

1947 – Stefan Borsch,
 Svensk kurator och tidigare sångare. Han blev sångare i "The Vikings", som i samband med att man fick skivkontrakt bytte namn till Vikingarna.

1949 – 2003 Robert Palmer,
 Brittisk sångare. Han var är känd för sin förmåga att blanda olika musikstilar; som soul, jazz, rock and roll och blues.

Några kända personer som avled den 19:e januari

1969 Jan Palach dog 20 år gammal på grund av de skador han fick då han tre dagar tidigare satt eld på sig själv i protest mot den sovjetledda invasionen och ockupationen. Han var en tjeckisk filosofistuderande vid Karlsuniversitetet i Prag.

1998 Carl Perkins dog 65 år gammal på grund av strupcancer och ett antal strokes. Han var en amerikansk rockartist och sångare. Han en rockabillypionjär och spelade en ny typ av sydstatsmusik, baserad på rhythm and blues och country.

2006 Wilson Pickett dog 64 år gammal på grund av ett gammalt hjärtproblem. Han var en amerikansk R&B- och soulsångare. Han var under 1960-talet och det tidiga 1970-talet ett av de större namnen inom soulmusiken. In the Midnight Hour

Today in history 19:e januari

Några händelser som inträffat den 19:e januari

1520
 

SLAGET PÅ ÅSUNDENS IS.


  Under det pågående kriget mellan Sverige och Danmark blir svenskarna besegrade av danskarna i slaget på Åsundens is vid Bogesund (nuvarandeUlricehamn). Den svenske riksföreståndaren Sten Sture den yngre såras dödligt i slaget och avlider den 3 februari på väg mot Stockholm.

1909
 

DÖDERHULTARN SLÅR IGENOM.


 Den svenske träsnidaren Axel Petersson, som blir känd som Döderhultarn, får sitt genombrott på en utställning för svenska humorister.

1925
 

HAGSTRÖM BLIR EN KÄND MUSIKTILLVERKARE.


  Den svenske företagaren Albin Hagström registrerar sin firma med samma namn, som inriktar sig på försäljning av dragspel och så småningom blir internationellt känd.