10:e mars

NAMNSDAG

Edla:
Kvinnonamnet Edla är av germanskt ursprung och ursprungligen en kortform av namn som börjar på Edil- och Adal- som i svenskan har associerats till ordet ädel.

Ada:
Ada är dels en kortform av det forntyska kvinnonamnet Adela som betyder ädel, dels ett namn av hebreiskt ursprung ('Adah עָדָה) med betydelsen prydnad eller smycke.

VIP födda den 10:e mars

Några andra som också är födda den 10:e mars

1921 – 2006 Curt Nicolin,
 Svensk företagsledare. Han var främst känd som företagsledare i ASEA och under några år i SAS.

1964 – Prins Edward,
 Brittisk prins och earl av Wessex. Han är drottning Elizabeth II:s och prins Philips fjärde och yngsta barn.

Några i musikens värld som är födda den 10:e mars

1940 – Dean Torrence,
 Amerikansk musiker. Han var Dean i Jan & Dean som spelade in många surflåtar varav den mest kända är "Surf City".

1966 – Edie Brickell,
 Amerikansk sångerska och kompositör. Hon var sångerska i bandet Edie Brickell & New Bohemians.

1983 – Carrie Underwood,
 Amerikansk country- och popsångare. Hon vann den 4:e säsongen av American Idol år 2005

Några kända personer som avled den 10:e mars

1985 Torsten Ehrenmark dog 65 år gammal av en hjärtattack. Han var en svensk journalist, kåsör, författare och översättare. Han hade en speciell, stillsam och torr humor med mycket självironi.

1988 Andy Gibb dog 30 år gammal av en hjärtmuskelinflammation efter år med droger och depression. Han var en australisk sångare född i England. Hans tre äldre bröder, Barry, Robin och Maurice Gibb, är kända som Bee Gees.

1998 Lloyd Bridges dog 85 år gammal av vad som kallades naturliga orsaker. Han var en amerikansk skådespelare. Hans söner Beau Bridges och Jeff Bridges är också skådespelare.

2004 Olle Adolphson dog 69 år gammal av vad som kallades en tids sjukdom. Han var en svensk visdiktare, vissångare och gitarrist. Adolphson var en av de viktigaste personerna i 60- och 70-talens svenska visa.

2013 Prinsessan Lilian dog 97 år gammal av hög ålder, nedsatt hälsa och Alzheimers sjukdom. Hon var en svensk prinsessa och hertiginna av Halland född i Wales. Hon gifte sig den 7 december 1976 med prins Bertil, som avled 1997.

2016 Keith Emerson dog 71 år gammal genom att skjuta sig själv efter sjukdomar och depression. Han var en brittisk rockmusiker och keyboardist. Mest känd som medlem i proggruppen Emerson, Lake & Palmer. Samarbetade med Robert Moog och var först att ha med sig en Modular Moog på en turné.

Dagens historia i filmklipp 10:e mars

Några händelser som inträffat den 10:e mars

1906
 

EUROPAS VÄRSTA GRUVOLYCKA.


  Vid en gruvolycka i Courrières i norra Frankrike omkommer 1 099 arbetare, däribland många barn. Det är den värsta gruvolyckan i Europas historia, räknat i förluster i människoliv, och den näst värsta i världshistorien (endast överträffad av olyckan i Benxihu i Kina 1942, som kräver 1 549 dödsoffer). Under timmarna efter olyckan lyckas omkring 600 överlevande ta sig upp till markytan, men så sent som tre veckor senare hittas 13 överlevande, som har varit instängda i rasmassorna och den siste överlevanden räddas den 4 april.

1974
 

ANDRA VÄRLDSKRIGET SLUT FÖR ONODA.


  Nästan 30 år efter andra världskrigets slut förmås den japanske underlöjtnanten Hiroo Onoda på ön Lubang Island i Filippinerna gå med på att ge upp kampen för Japans räkning. Under de år som har gått sedan krigsslutet har han vägrat acceptera att kriget skulle vara över och det är först sedan hans gamle befälhavare kommer till ön och personligen entledigar honom från krigstjänsten, som han går med på att kapitulera.