• Boris dagliga blogg

Söndagen den 1:a maj 2022

DAGENS RUBRIKER.

Är eld rätt sätt att använda för att hedra och fira???    TV, spel och film.   Toppen och botten i Premier League förändrar sig inte.

NATIONALDAG:
Marshallöarna

NAMNSDAG
Valborg

TEMADAG:
Första maj och Arbetarrörelsens dag
Världsskrattdagen
Internationella barfotalöpningsdagen
Budapestbakelsens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 1/5:
2002: Airdrieonians FC läggs ner.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 1/5:
Christian BENÍTEZ, Darijo SRNA, Aleksandr HLEB, Marc-Vivien FOE, Oliver NEUVILLE, Oliver BIERHOFF, Olaf THON.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 30/4 2022.

Är eld rätt sätt att använda för att hedra och fira???
 

Egentligen är det ju den första maj, Valborg som är helgen och den stora dagen. Fast vi brukar ju hålla dagen innan som den festliga, den som får benämningen afton. Valborgsmässoafton firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland, med ursprunget från Tyskland, likt så många andra traditioner vi håller oss med i Sverige. På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål.

Det är ju sådant som man hållit på med i olika städer i Sverige i stort sett varje veckoslut. Nämligen att bränna bål. Bålen har då bestått i att elda bilar. Därför är jag tveksam till detta med att elda för att fira eller hedra. Jag minns det som kallas Diskoteksbranden i Göteborg som inträffade natten mellan torsdagen den 29 och fredagen den 30 oktober 1998. 63 personer omkom och 214 skadades Branden uppstod i en lokal vid Backaplan på Hisingen i Göteborg, där ett diskotek hade arrangerats. Det sjuka med hedrandet av offren var att det tändes ljus utanför platsen där tragedin inträffade. Att minnas de offren eller att överhuvudtaget fira med eld känns för mig fel. Därför var vi i familjen inte ute och såg på de i går kontrollerade eldarna.

Trailer Trailer

TV, spel och film.
 

Det fanns däremot annat att göra. AnnaKaga skickade SMS om att vi hade ägg at hämta. Därför tog jag mig dit under eftermiddagen. Efter det var jag på ICA Maxi för att köpa ingredienser till en sallad som familjen önskade. De önskade sallad och sedan fick jag kombinera den som jag ville. Isbergssallad, slanggurka, körsbärstomater, sparris, oliver, fetaost, majs, purjolök, varmrökt lax och räkor. Detta blev gårdagens middag som gillades av samtliga.

Sedan tittade vi på Valborgskonsert från Marstrand på SVT 1, Spelade fågelspelet Wingspan som jag fått ganska bra kläm på. Kvällen avslutades med en animerad film kallad Tillbaka till vildmarken. Back to the Outback är en australiensisk-amerikansk datoranimerad äventyrskomediefilm från 2021. IMDb-betyget var 6,5 och det var nog vad jag också kunde ge till filmen som handlar om en grupp av Australiens dödligaste varelser som tröttnar på att bli inlåsta i ett reptilhus där människor stirrar på dem som om de är monster. Istället planerar de en vågad flykt från sitt zoo till vildmarken.

Toppen och botten i Premier League förändrar sig inte.
 

Lustigt nog så var inte fotbollen så intressant igår. Jag såg de sista fem minuterna av Newcastle mot Liverpool. Helt planenligt slutade det med Liverpoolseger. 1-0 blev det. Jag såg början av Watford mot Burnley och då Watford gjorde 1-0. Sedan var det middag och då jag återkom till matchen stod det 1-1 med fem minuter kvar. Då gjorde Burnley 2-1.

Trots att Watford är mitt lag så tyckte jag att Burnleys seger var bra på två sätt. Watford är redan uträknade så en seger hade inte haft någon betydelse. Nu sätter Burnleys seger press på Everton som ligger risigt till. Om jag ska hålla på ett av dessa två lag så blir det underdogen Burnley. Det andra skälet till att det var bra att Burnley vann var för att Watford kommer säkrare och säkrare att få behålla sitt rekord. Inget annat lag är i närheten av detta rekord. Watford spelade igår sin elfte hemmamatch på raken utan att vinna. De har faktiskt förlorat elva raka hemmamatcher i ligan. Det både kan och verkar mest troligt att de ökar på rekordet till tretton raka förluster på hemmaplan.

Kvar finns Everton och Leicester att möta och med Watfords oinspirerade spelare, för att inte säga för dåliga fotbollsspelare så är det mer än troligt att det blir två hemmaförluster till. Watford har ett lustigt resonemang i ledningen. I stället för att försöka skaffa riktiga lagspelare så satsar de alla pengar på att avlöna mängdes med managers som sparkas efter en tredjedel av säsongen. Avslutningsvis så återtog Manchester City enkelt serieledningen då de vann med 4-0 över Leeds.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 1:A MAJ.

NATIONALDAG

Marshallöarna
 

Sitt namn har de fått av den brittiske upptäcktsresanden John Marshall, som anlände till öarna 1788. Från 1874 stod de under i tur och ordning spansk, tysk, japansk och amerikansk förvaltning. Den 1 maj 1979 blev Marshallöarna en autonom republik och ett avtal om fri sammanslutning med USA. Hely självständigt blev landet 1986. Men "Konstitutionsdagen" från den 1 maj kvarstår som nationaldag.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Valborg
 

Namnsdagar den 1:a maj i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Philippus och Iacobus och Filippus (alla tre namn var till minne av tre av Jesu lärjungar. utgått)
1901–1985 – Valborg
1986–1992 – Valborg, Maj och Maja (utgått)
1993–2000 – Valborg och Maj (nu 19 maj)

Från 2001 – Valborg

TEMADAG:

Första maj och Arbetarrörelsens dag.

 

Första maj firas till minne av Haymarketmassakern som skedde 4 maj 1886 i Chicago. Arbetare protesterade då för rätten till åtta timmars arbetsdag när någon slängde in en bomb bland demonstranterna. I tumultet som uppstod öppnade både polis och arbetare eld mot varandra, med flera döda som följd. Flera män – de så kallade Chicagomartyrerna – dömdes felaktigt till långa fängelsestraff eller döden för bombdådet. 1890 initierade den socialistiska organisationen Andra internationalen, med säte i Frankrike, att arbetarrörelsen skulle få en egen internationell dag i solidaritet med Haymarkets offer. Datumet fastställdes till 1 maj då det var det datum då protesterna som ledde till Haymarketmassakern hade påbörjats.

Sedan 1890 har den internationella arbetarrörelsen använt dagen som en demonstrationsdag. 1938 blev 1 maj en nationell helgdag i Sverige.

TEMADAG:

Världsskrattdagen.

 

Världsskrattdagen, inofficiell temadag lanserad 1998 av indiern Madan Kataria som infaller den första söndagen i maj varje år och som går ut på att uppmana människor att skratta mer.

TEMADAG:

Internationella barfotalöpningsdagen.

 

Internationella barfotalöpningsdagen infaller första söndagen i maj. Den är instiftad av Barefoot Runners Society. Dagen är precis vad den säger: En dag som firas genom att man springer barfota.

TEMADAG:

Budapestbakelsens dag.

 

Budapestbakelsen har även namn som Budapestrulle, Budapeststubbe och Budapestlängd. Budapestbakelsen bakas som en rulltårta för att skäras upp till mindre bakelser. Den består av en marängbotten med hasselnötter, fyllning av grädde tillsammans med mandariner och efter uppskärning, dekoreras med choklad.

Budapestbakelsen är ett numera klassiskt svenskt bakverk. Den skapades av en konditor vid namn Ingvar Strid som var verksam i Vetlanda i mitten av förra århundradet. Ingvar ska enligt historierna rest mycket och haft en kärlek till Budapest och Ungern och namngav sitt bakverk efter staden. ”Vetlanda”-bakelsens dag började firas 2013. Denna dag går för mig före alla de andra temadagarna.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 1:A MAJ.

2002 Den röda diamanten blir värdelös.
 

Idag 2002 lades den skotska ligaklubben Airdrieonians F.C. ner. Klubben bildades 1878 som Excelsior F.C. 1881 bytte de namn till Airdrieonians, och fick smeknamnet Den Röda Diamanten. Deras största framgång kom 1924 då de vann skottska cupen över Hibernian med 2-0. Mot slutet hade de börjat få så stora skulder att de inte kunde fortsätta vara en fotbollsklubb. De senaste två åren söktes efter nya ägare och sponsorer utan lycka. Sista matchen skulle spelas mot Ayr United den 27:e april. Fansen som anade vad som skulle hända med klubben protesterade med att storma planen och matchen avbröts. Då klubben gick i konkurs blev det inte något omspel utan Ayr fick segern med 1-0.
 

Samma år fick Airdrie supportern Jim Ballantyne övertalat division tvålaget Clydebank F.C. att flytta till Airdrie. Laget bytte namn till Airdrie United och 2013 ändrade de namn igen till Airdrieonians.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 1:A MAJ.

Christian BENÍTEZ blev 27 år.
 

Christian Rogelio BENÍTEZ Betancourt var född 1986 i Quito, Ecuador
Anfallare
60 A-landskamper för Ecuador (2005-13).

Klubbar som spelare:
El Nacional (1997-2007),
Santos Laguna (2007-11),
Birmingham City (2009-10 lån),
blev América (2011-13).

Under sommaren 2013 sökte han hjälp på ett sjukhus i Doha, Qatar för smärtor i bröstet. Under väntetiden på sjukhuset avled han av en hjärtattack den 29:e juli 2013.

Darijo SRNA blir 40 år.
 

Darijo SRNA är född 1982 i Metković, Jugoslavien
Försvarare/Mittfältare
25 U- och 134 A-landskamper för Kroatien (1998-2016).

Klubbar som spelare:
GOŠK Gabela (1991-93),
Neretva Metković (1993-99),
Hajduk Split (1999-2003),
Sjachtar Donetsk (2003-18),
Cagliari (2018-19).

Lag som tränare:
Shakhtar Donetsk (2019–20 assisterande)
Shakhtar Donetsk (2020– director of football)

Aleksandr HLEB blir 41 år.
 

Aleksandr Paŭlavitj HLEB är född 1981 i Minsk, Vitryssland
Mittfältare
24 U- och 80 A-landskamper för Vitryssland (2000-19).

Klubbar som spelare:
Dynamo Minsk (1987-98),
BATE Borisov (1998-2000),
VfB Stuttgart (2000-05),
Arsenal (2005-08),
FC Barcelona (2008-12),
VfB Stuttgart (2009-10 lån),
Birmingham City (2010-11 lån),
VfL Wolfsburg (2011 lån),
Krylia Sovetov Samara (2012),
BATE Borisov igen (2012-13),
Konyaspor (2014),
Gençlerbirliği (2015),
BATE Borisov än en gång (2015),
Gençlerbirliği igen (2016),
BATE Borisov än en gång (2016),
Krylia Sovetov Samara (2017),
BATE Borisov än en gång (2018-19).
Isloch Minsk Raion (2019).

Hleb ägde inte några egna fotbollsskor förrän han blev tolv år gammal, p.g.a. fattigdomen som rådde i dåvarande Sovjetunionen, och han tränade under sina första tio fotbollsår på asfaltsplaner.

Marc-Vivien FOE blev 28 år.
 

Marc-Vivien FOE var född 1975 i Yaoundé, Kamerun.
Mittfältare
3 U- och 62 A-landskamper för Kamerun (1993-2003).

Klubbar som spelare:
Union Garoua (1991-92),
Canon Yaoundé (1992-94),
Lens (1994-98),
West Ham United (1998-2000),
Lyon (2000-02),
Manchester City (2002-03 lån).

Han föll ihop under semifinalen mot Colombia under FIFA Confederations Cup den 26:e juni 2003 och dog direkt av en förtjocknad i hjärtmuskulaturen.

Oliver NEUVILLE blir 49 år.
 

Oliver Patric NEUVILLE är född 1973 i Locarno, Schweiz.
Anfallare
69 A-landskamper för Tyskland (1998-2008).

Klubbar som spelare:
US Gambarogno (1979-90),
Locarno (1991-92),
Servette (1992-96),
Tenerife (1996-97),
Hansa Rostock (1997-99),
Bayer Leverkusen (1999-2004),
Borussia Mönchengladbach (2004-10),
Arminia Bielefeld (2010).

Neuville föddes och växte upp i Schweiz, men spelade 69 landskamper och gjorde 10 mål för det tyska landslaget och deltog i två VM-turneringar (VM 2002 och VM 2006) och en EM-turnering (EM 2008).

Oliver BIERHOFF blir 54 år.
 

Oliver BIERHOFF är född 1968 i Karlsruhe, Västtyskland.
Anfallare
10 U-landskamper för Västtyskland (1988-90) och 70 A-landskamper för Tyskland (1996-2002).

Klubbar som spelare:
Bayer Uerdingen (1986-88),
Hamburger SV (1988-90),
Borussia Mönchengladbach (1990),
Austria Salzburg (1990-91),
Ascoli (1991-95),
Udinese (1995-98),
AC Milan (1998-2001),
AS Monaco (2001-02),
Chievo (2002-03).

Europamästare 1996 där han avgjorde finalen mot Tjeckien med två mål, det sista ett Golden Goal.

Olaf THON blir 56 år.
 

Olaf THON är född 1966 i Gelsenkirchen, Västtyskland.
Försvarare/Mittfältare
13 U-landskamper för Västtyskland och 52 A-landskamper för Västtyskland och Tyskland (1983-98).

Klubbar som spelare:
STV Horst-Emscher (1972-80),
Schalke 04 (1980-88),
Bayern München (1988-94),
Schalke 04 igen (1994-2002).  

Lag som tränare:
VfB Hüls (2010-11).

Världsmästare 1990.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA FÖRSTA MAJ!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv