• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 2:a januari 2019

Plex
Ingen bra start för topplagen i andradivisionen.
Varför är fotbollsspelaryrket så mycket märkvärdigare än andra yrken???
Richarlison, en dålig förebild!
Ingen hade väl trott på Fulham eller Cardiff?
Det kan bli ishockey istället för en hel fotbollsmatch ikväll.


FOTBOLLSHISTORIA:
1921: Cruzeiro bildas av italienare.
1971: 66 personer mister livet på Ibrox.
2011: Xavi tangerar rekord av matcher i Barcelona.

FÖDDA IDAG:
Nadia, Heather, Maxi.

DAGENS TRÖJA

Plex


Sven ”Plex” Petersson, svensk sportjournalist som var född 1026 och dog 2011. Han och jag och många svenskar med mig har tillbringat många nyårsdagar tillsammans. Mellan 1959 och 1998 rapporterade Plex från Tysk-österrikiska backhopparveckan och då främst från nyårsdagens backhoppningar i Garmisch-Partenkirchen. Av någon anledning sände alltid Sveriges Television dessa tävlingar på nyårsdagen. Det fanns egentligen aldrig någon svensk spänning i tävlingarna, men det fanns inte mycket annat att hitta på en dag då allt i samhället var stängt. Han hade även andra klassiska idrottsevenemang som hanrapporterade ifrån, som Bob Beamons fantastiska längdhoppsrekord på 8,90 i Mexiko 1968 eller då Anders Gärderud vann 3000 m hinder i OS 1976. Sedan var det Plex som nästan alltid kommenterade alla Ingemar Stenmarks framgångar då Sverige stod still varje gång Ingemar åkte stalom eller storslalom. 2006 drogs backhoppningen in i svensk TV, men efter Plex död så återupptog det 2012. Fast det har inte blivit något jag ägnat nyårsdagen åt på senare år.
 

Ingen bra start för topplagen i andradivisionen.


Nu är nyårsdagen nstan som vilken dag som helst. Det var t ex Premier Leaguefotboll igår. Fast det var  ”bara” tre matcher. I de andra tre högsta ligorna var det full omgång och topplagen i League Championship börjar vackla. Ledaren Leeds åkte på sin andra raka förlust. 4-2 till Nottingham där Leeds var på besök. Norwich fick åtminstone en poäng borta mot Brentford. Trots dessa resultat så är fortfarande Leeds och Norwich på de två överska ”uppflyttningsplatserna”.
 

Varför är fotbollsspelaryrket så mycket märkvärdigare än andra yrken???


De tre Premier Leaguematcher som spelades hade en oviss match och det var den som starade klockan halvtvå. Everton mot Leicester. I studion påstod de att det kanske var för tidigt på dagen att spela boll, då det var en fullkomligt urusel match. Men om man är yrkesman som spear fotboll så ska de för tusan kunna bjuda till det bästa oavsett när man spelar. Tänk på andra yrken om man skulle säga att: Det är ju inte så konstigt att han inte fick den bästa våden, eller att brandkår eller polis inte kan jobba som de brukar då de tvingas tjänstgöra på nyårsdagen. För så in i helvete mer märkvärdig är inte en fotbollsspelare!
 

Richarlison, en dålig förebild!


Men det finns vissa som tror de är märkvärdigare. En spelare som Marco Silva tog med sig från Watford till Everton är brassen Richarlison. Det är en riktig divaspelare som alltid ligger ner fem-sex gånger per match. Lite som Neymar. Ligger detta i brasilianska fotbollsspelares blod eller är de bara barnrumpor som spelar över då de inte får sina frisparkar? Nåja, Jamie Vardy gjorde en sak på hela matchen och det var kampens enda mål. Det var ju ett år sedan Marco Silva fick sparken av Watford. Hur länge ska Everton stå ut med sin portugisiske tränare?
 

Ingen hade väl trott på Fulham eller Cardiff?


De sista två matcherna var sådana där topplag mötte bottenlag. Ingen hade väl trott att Fulham skulle kunna röra Arsenal på Emirates. Visserligen fanns det några överrakningar i sista omgången 2018, men 4-1 talar väl sitt tydliga språk. Arsenal släpper inte Manchester United förbi sig denna omgången och Fulham ser inte ut som något annat än en strak kandidat på att åka ur. Tottenhams genomklappning hemma mot Wolves skulle givetvis Cardiff få lida av. Ännu en bergsäker match. Tottenham förlorar inte mot Cardiff. 1-0 efter tre minuter och efter en halv timme stod det 3-0. Sedan var matchen över. Spurs var nöjda med resultatet och Cardiff var oförmögna att ändra på det. Det hela slutade 3-0 och trots att jag håller på Cardiff så var det aldrig spännande eller intressant att titta på.
 

Det kan bli ishockey istället för en hel fotbollsmatch ikväll.


Men det kan bli bättre ikväll. Sex av de sju reserande Premier Leaguematcherna spelas vid niotiden. Givetvis är det Manchester United som visas då de möter United i Newcastle. Det lär inte heller bli speciellt spännande. Jag tror att jag slår över  till småkronorna klockan tio då de spelar sin kvartsfinal mot Schweiz. Jag hoppas ju inte att det heller ska bli spännande utan att Sverige ska vinna enkelt.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 2:a januari.

1921 ”Grundandet av Sociedade Esportiva Palestra Itália”

Idag 1921 hade några italienska immigranter samlats i Belo Horizonte i Brasilien. Målet var att bilda en fotbollsklubb. De bestämde att klubben endast skulle vara tillgänglig för italienare och de spelade i färgerna rött, vitt och grönt, som den italienska flaggan. Namnet bestämdes till Sociedade Esportiva Palestra Itália. Så var det fram till 1942 då Brasilien blev involverade i Andra Världskriget. Då förbjöd landets regering laget att fortsätta verka om man inte ändrade namn och regler för medlemmar. Klubbens nya namn blev Cruzeiro Esporte Clube. De spelar idag i högsta ligan i Brasilien och har blå tröjor och vita shorts. Jodå, lite Italien finns väl kvar över klubben.

1971. ”Ibrox-katastrofen”.

Idag 1971 spelades ”Old Firm” på Ibrox Stadium i Glasgow. I 89:e minuten gjorde Celtic 0-1 och Rangersfansen började lämna stadion. De hade dock inte hunnit mer än till trapporna innan Rangers kvitterade. Då många åskådare vände tillbaka samlades så mycket människor i trapporna att en av dem rasade. 66 personer, många barn, klämdes till döds och cirka 200 skadades. Detta är den näst största läktarkatastrofen i Brittisk fotbollshistoria, efter Hillsborough, och en sorglig öppning på 1971.

2011 ”Xavi tangerar rekord”.

Idag 2011 mötte Barcelona Levante på hemmaplan. Levantes förra match var en 8-0-förlust till Real Madrid. Barcelona skulle göra mos av motståndarna, men fick oväntat kämpa för att avgå med segern 2-1. Det var dock en annan händelse som firades efter matchen. Det var att Xavi hade tangerat Miguelis rekord på 595 matcher för FC Barcelona. Xavi spelar ju numera i Qatar i Al-Sadd och han kom upp i 741 tävlingsmatcher. Ska även träningsmatcher räknas har Xavi gjort 833 framträdanden i Barca.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 2:a januari.

Nadia NADIM blir 30 år

Nadia NADIM född 1988 i Herat, Afghanistan
Anfallare
85 A-landskamper för Danmark.

Klubbar som spelare:
Gug Boldklub (1998-2000),
B52 Aalborg (2001-05),
Team Viborg (2005-06),
IK Skovbakken (2006-12),
Fortuna Hjørring (2012-15)
Sky Blues (2014 lån),
Sky Blues (2015-16),
Fortuna Hjørring (2015-16 lån),
Portland Thorns (2016-17),
Manchester City (2018-).


Den danska dokumentärserien Nadia Nadim anfaller, som är regisserad av svensken Simon Zakaria Lbou, handlar om Nadia Nadim som fotbollsspelare. Dokumentären från 2016 sändes i SVT i juli 2017.

Heather O'REILLY blir 34 år

Heather Ann O'Reilly Werry är född 1985 i East Brunswick, New Jersey, USA
Mittfältare/Anfallare
10 U- och 231 A-landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
North Carolina Tar Heels (2003–06),
New Jersey Wildcats (2004–05),
Sky Blue FC (2009–11),
Boston Breakers (2012),
Boston Breakers (2013–14),
FC Kansas City (2015–16),
Arsenal Ladies (2017–18),
North Carolina Courage (2018–).

Hon är trefaldig Olympisk mästare med USA:s damlag, 2004, 2008, 2012 och världsmästare 2015.

Maxi RODRÍGUEZ blir 38 år

Maximiliano Rubén "Maxi" RODRÍGUEZ född 1981 i Rosario, Argentina
Mittfältare/Anfallare
7 U- och 57 A-landskamper för Argentina.

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1999 – 2002),
Espanyol (2002 – 05),
Atlético Madrid (2005 – 10),
Liverpool (2010-12)
Newell's Old Boys (2012-17),
Peñarol (2017-)

Han har både italienskt och argentinskt medborgarskap. Blev U-20 världsmästare 2001 och har två urugayanska mästerskap.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv