• Boris dagliga blogg

Söndagen den 9:e oktober 2022

RUBRIKER.

Älgmiddagen blev lyckad.  Glad tränarnyhet.  Tvåa i Wingspan.

NATIONALDAG:
Uganda

NAMNSDAG:
Ingrid och Inger

TEMADAGAR:
Världspostunionens dag, Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel, Finlandssvenska matkulturdagen och Tacksägelsedagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9/10:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA DEN 9/10:
Mark VIDUKA, Gheorghe POPESCU.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 8:E OKTOBER 2022.

Älgmiddagen blev lyckad.
 
Igår var lördagen då det skulle bli älgmiddag. Till detta hade jag alla ingredienserna hemma, men vegetarianerna hade inga biffar. Alltså blev det en liten inköpstur innan jag satte igång med att blanda ihop och steka älgfärsbiffarna. Med kokt potatis och kantarellsås så blev det en ganska lyckad lördagsmiddag. Fast den kom till och åts upp lagom till eftermiddagsfotbollen från Premiet League. Alltså blev det ingen lördagsfotboll.
 
Glad tränarnyhet.

Fast jag läste i tidningen om en fotbollsnyhet. Innan dess så måste jag bara påpeka att under en av hustruns och mina hundpromenader så diskuterade vi att det snart är så att man måste sluta läsa dagstidningar. De gör en bara deprimerad då det till 99% mestadels handlar om dåliga nyheter. Inom fotbollen är det också mycket våld, eller dåliga resultat och managers som sparkas från sina tränarjobb. Därför var det både sensationellt och trevligt att kunna läsa att Nottingham som ligger sist i Premier League inte beslutat att sparka sin tränare walesaren Steve Cooper. I stället har man förhandlat fram en förlängning av hans kontrakt till 2025. Det var väl en positiv nyhet.
 
Tvåa i Wingspan.

Kvällen gick åt till döttrarna som hade gäster på besök. Det skulle spelas spel och fågelspelet Wingspan som jag skrivit om tidigare spelades men mig som en av deltagarna. Vi var sex personer och det blev jämt i toppen. Segrade gjorde äldsta dottern och jag var bara två ynka poäng efter. Då jag skulle upp tidigt idag för en golfrunda så avvek jag från brädspelarna vid elvatiden, och avslutade kvällen med ett avsnitt av TV-deckaren FBI.

IDAG; SÖNDAGEN DEN 9:E OKTOBER 2022.

Till flagga och nationalsång. Till flagga och nationalsång.
NATIONALDAG:
Uganda
 
Uganda erhöll självständighet från Storbritannien den 9 oktober 1962. Landet hade då varit brittiskt sedan år 1888. Namnet Uganda kommer från kungariket Buganda, som ligger i den södra delen av landet och inkluderar huvudstaden Kampala.
NAMNSDAGAR:
Ingrid och Inger

Namnsdagar för den 9:e oktober i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Dionysius (till minne av en domare i Aten, som av Paulus omvändes till kristendomen och blev stadens förste ärkebiskop)
1901–1985 – Ingrid
1986–1992 – Ingrid, Inger och Ingolf (utgått)
1993–2000 – Ingrid och Inger
Från 2001 – Ingrid och Inger
TEMADAGAR:
Världspostunionens dag, Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel, Finlandssvenska matkulturdagen och Tacksägelsedagen
 
Världspostunionens dag
 
Världspostunionens dag är en FN-dag. Den instiftades av UPU, Världspostföreningen, som har 197 medlemsländer och vars huvudsakliga syfte är att tillgodose att det finns en fungerande internationell postutväxling.
 
Minnesdag för avskaffandet av Sveriges transatlantiska slavhandel
 
Idag, den 9 oktober 1847 avskaffade Sverige officiellt den transatlantiska slavhandeln. Detta avskaffande var ett stort kliv åt rätt riktning för Sverige att respektera och uppmärksamma allas lika värde. Sverige var ett av de sista länderna i Europa som avskaffade slavhandeln.
 
Finlandssvenska matkulturdagen
 
Marthaförbundet instiftade den finlandssvenska matkulturdagen år 1992. Sedan dess har den firats den 9 oktober varje år. Avsikten är att uppmärksamma, bevara och utveckla unika finlandssvenska mattraditioner.
 
Tacksägelsedagen
 
Tacksägelsedagen var tidigare den fjärde böndagen i Svenska kyrkan, och firas andra söndagen i oktober. Förr i tiden brukade bönderna anlända till kyrkan med kärvar, potatissäckar, och korgar med rotfrukter och äpplen och annat de skördat, för att på så vis tacka Gud för årets skörd.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 9:E OKTOBER.

1875 Första matchprogrammet.
 
På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.
1996 Skottland hade tre poäng.
 
Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 
Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 9:E OKTOBER.

Mark VIDUKA blir 47 år.
 
Mark Anthony VIDUKA är född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
22 U- och 68 A-landskamper för Australien (1993-2007).

Klubbar som spelare:
AIS (1992-93),
Melbourne Knights (1993-95),
Dinamo Zagreb (1995-98),
Celtic (1998-2000),
Leeds United (2000-04),
Middlesbrough (2004-07),
Newcastle United (2007-09).

Att hans första proffsklubb i Europa råkande bli kroatiska Dinamo Zagreb var inte så kostigt då Mark har kroatiskt påbrå.
Gheorghe POPESCU blir 55 år.
 
Gheorghe POPESCU är född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 A-landskamper för Rumänien (1988-2003).

Klubbar som spelare:
Dunarea Calafat (1980-84),
Universitatea Craiova (1984-90),
Steaua Bukarest (1988 lån),
PSV Eindhoven (1990-94),
Tottenham Hotspur (1994-95),
Barcelona (1995-97),
Galatasaray (1997-2001),
Lecce (2001-02),
Steaua Bukarest igen (2002),
Hannover 96 (2002-03).

Han är svåger med den gamle rumänske storstjärnan Gheorghe Hagi.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 9:E OKTOBER 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN FIN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv