• Boris dagliga blogg

Söndagen den 6:e december 2020

Max krönika om idrottssverige. Yelverton Tegners geniala förslag till byten i fotboll som inga fotbollsexperter vill höra på, Usel damlandskamp i handboll.

FOTBOLLSHISTORIA:
1930: Publikt bottenrekord i Englands poffsliga.

FÖDDA:
Tim, Tony.

DAGENS LUCKA.

Sedan 2017 har jag haft en kalender på bloggsidan. I år är det Premier Leaguelagens 20 fotbollsarenor plus fyra andra brittiska arenor Klicka på luckan och gissa vilken arena. Scrolla sedan ner för att få svaret och lite mer fakta om stadion. 

DAGENS TRÖJA.

Min nya och allta senaste tröja passar utmärkt att inviga idag. Det är nämligen Finlands nationaldag till minnet av självständigheten från Ryssland 1917.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 5/12 2020.

Max krönika om idrottssverige. Yelverton Tegners geniala förslag till byten i fotboll som inga fotbollsexperter vill höra på, Usel damlandskamp i handboll.


Jag kan bara säga att Max Wiman i Sydsvenskan är en klok man. För en vecka sedan hade han en kommentar om att HIF:s ordförande Krister Azelius tar sitt ansvar och avgår. Likadant har tränare Olof Mellberg sagt. Max undrade vad detta var för sorts ansvar. Först har man hjälpt till att få HIF att ramla ur Allsvenskan och då de misslyckats så borde ett ansvar vara att reda ut det hela och hjälpa klubben tillbaka. Istället sticker man. Vad är detta för ansvar???
 

Igår så var Max tillbaka med sin krönika om idrotts-Sverige. Jag har själv skrivit om detta och undrat, och då Sydsvenskan hade detta inlägg igår så kände jag bara att jag måste plocka in det i sin helhet i bloggen. Läs och begrunda:
 

”Det räcker nu. Det är hög tid att pausa den inhemska elitidrotten i alla bollsporter, förutom då att fotbollen kan klara av de sista matcherna i helgen och få slut på sin säsong.

De senaste dagarnas alarmerande besked från Lund får bägaren att rinna över för mig. När viktigare verksamheter får stänga ner, kan idrotten inte hålla på att vara en nästan ohämmad smittspridare.

Lugi herr sköt upp mötet i veckan med HK Malmö efter att en spelare testat positivt för covid-19. Nu ska lagen mötas i dag och Lugi tycker att det bara är att köra på enligt idrottens principer. Om inte någon då börjar snörvla på vägen in till Malmö.

Parallellt avslöjas att 90 procent (!) av damtruppen är sjuk och man konstaterar att lagen finns i samma lokaler och delvis har samma ledare.

Men snälla Lugi – det finns bara ett alternativ. Stäng ner verksamheten omedelbart. Så som man gjort i andra idrotter och föreningar vid utbrott. Damerna har speluppehåll för EM, men att skicka in herrarna till Malmö med ett sådant sjukdomsläge och när alla inte är testade är helt absurt.

Parallellt får vi höra att Lunds elitlag i innebandy också är drabbat – men har haft förnuftet att stänga ner i panik. Men det borde inte vara så. All vinterbollidrott borde stänga ner över helgerna och sedan se hur situationen är efter helgerna.

Hockeyn har varit hårt drabbad hela hösten på alla nivåer. Tabellerna i SHL och allsvenskan haltar enormt och eftersom man envist hållit fast vid att spela lika många matcher som ett vanligt år kan det sluta med kaos framåt våren. Att lag inte hinner spela färdigt eller får spela ohemult många matcher på minimal tid. Då får hockeyn faktiskt skylla sig själv att man inte anpassade säsongen med långt färre matcher. Det vilar ett samhällsansvar på idrotten som på alla andra. Jag bryr mig inte om alla invändningar om att serier ska hinnas med och spelare ska förberedas för internationella uppdrag och att det kostar pengar att ställa in.

Varför pratar ingen om de smittkedjor som de coronadrabbade lagen orsakar, inte bara till motståndare, utan till släkt och vänner? Idrotten är ingen isolerad bubbla i vardagen.”

Yelverton Tegner var uppringd expert under pausen mellan de två första matcherna på Viasat igår. Som idrottsläkare och genom att bedrivit en omfattande idrottsmedicinsk forskning under många år så skulle han uttala sig om huvudskador inom fotbollen. Då fotbollsspelare inte själv är kapabla att veta om de är skadade eller inte, så föreslog Yelverton att man inom fotbollen kunde ha avbytare likt bandy eller ishockey. Nämligen att man hade en trupp som nu, men att man kunde byta ut och in flera gånger. Då skulle alla skador som inträffar på planen kunna undersökas ordentligt om en avbytare sattes in. Var skadan så lindrig så att det gick att fortsätta spela skulle man kunna bytas in igen. Det är samma förslag som jag skrivit om flera gånger.
 

Programledaren Peter Jihde frågade bisittarna, som tillika är gamla fotbollsspelare, Johanna Frisk och Bojan Djordjic vad de tyckte om sådana byten. Det var nästan otäckt och irriterande att höra dem svara. Likt politiker så svarade se inte på frågan utan svamlade om en massa annat i fråga om skador istället. Svarar man inte på en sådan fråga så tolkar jag det som att de inte vill ha flygande byten, och om två så kallade expertkommentatorer på Viasat inte vågar svar så kommer det aldrig att bli några större regeländringar inom fotbollen. Vi kommer att få dras med spelare som ligger kvar på planen och förlänger speltiden. Vi kommer också att fortsätta ha byten inom fotboll som kommer att genomföras enligt den långdragna ritual som finns nu. Tyvärr så kommer fotbollen inte att bli roligare än som den är nu. För byten som i bandy eller ishockey hade gjort spelet snabbare utan en massa långa pauser och så hade det dragit ner skadorna.
 

Det blev alltså mycket sport igår. En kamp jag tittade på var Sveriges match mot Spanien i  dam-EM i handboll. Den slutade 23-23. Där blev det alltså mål och det är lite underligt. Jag har aldrig tidigare sett en handbollsmatch med så fruktansvärt många misstag som i den igår. Ibland var det rent uselt spel och båda lagen får vara glada med ett poäng var. Premier League startade med publik på 2000 åskådare, men det är inte alla lag som får ta in publik. Detta tycker jag är besynnerligt. Då blir det inte rättvist. Att ha 2000 som hejar på läktaren måste vara en fördel mot att spela inför tomma läktare. Det såg ut som om det fanns coronaavstånd, men en bild från halvtid visade trängseln när alla skulle ut och röka, köpa öl eller gå på toaletten. Sedan är alla överens om att Premier League är oviss, men det är fem av top-sex-lagen som toppar ligan. Endast Arsenal är utanför.
 

FOTBOLLSHISTORIA från den 6:e december.

1930 Thames AFC sätter botterekord.

Thames AFC hette en engelsk klubb som bildades 1928. 1930 hade laget tagit sig till ligasystemet och spelade i Third Division South. Idag 1930 mötte de Luton Town och klubben satte rekord i engelsk fotboll. De hade 469 betalande åskådare. Detta är bottenrekord inom fotbollen i engelska proffsligan. Även om Thames vann matchen med 1-0 så hade de svårt att klara sig kvar i ligan. Det gick dock. Jag vet inte om det är ett rekord, men Thames AFC var inte ett lag som spelade fotboll i många år. Redan kommande säsong var det slut. Klubben lades ner efter att bara ha funnits i fyra år.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 6:e december.

Tim CAHILL blir 41 år

Timothy Filiga "Tim" CAHILL är född 1979 i Sydney, Australien
Mittfältare
2 U-landskamper för Samoa och 3 U- och 108 A-landskamper för Australien (1994-2018).

Klubbar som spelare:
Sydney Olympic (1995-97),
Sydney United (1997),
Millwall (1997-2004),
Everton (2004-12),
New York Red Bulls (1912-15),
Shanghai Shenhua (2015-16),
Hangzhou Greentown (2016),
Melbourne City FC (2016-17),
Millwall igen (2018),
Jamshedpur (2018-19).

MERITER:
Millwall
Football League Trophy Tvåa: 1998–99
Football League Second Division: 2000–01
FA Cup Tvåa: 2003–04
Everton
FA Cup Tvåa: 2008–09
New York Red Bulls
MLS Supporter's Shield: 2013
Shanghai Shenhua
Chinese FA Cup Tvåa: 2015
Melbourne City
FFA Cup: 2016
Australiens landslag
AFC Asian Cup: 2015
OFC Nations Cup: 2004

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 6:e december.

Tony WOODCOCK blir 65 år

Anthony Stewart "Tony" WOODCOCK är född 1955 i Eastwood, Nottinghamshire, England
Anfallare
2 U- och 42 A-landskamper för England (1977-86).

Klubbar som spelare:
Nottingham Forest (1973-79),
Lincoln City (lån 1976),
Doncaster Rovers (lån 1977),
FC Köln (1979-82),
Arsenal (1982-86),
FC Köln igen (1986-88),  
Fortuna Köln (1988-90).

MERITER:
Nottingham Forest F.C.
Football League First Division: 1978
Football League Cup: 1978, 1979
European Cup: 1979
FA Charity Shield: 1978

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv