• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 19:e december 2017.

Lucka nummer 19 i julkalendern


Minas senaste inköp av tröjor är nu inlagda på min hemsida.
Dags att införa videogranskning i Premier League efter en uppenbart felaktigt dömd straff av domare Moss.
Alldeles för mycket "skador", och hur svårt kan det vara för fotbollen att skapa en regel där bollen inte får röras efter avblåsning?

.
FOTBOLLSHISTORIA:
1863: De nya fotbollsreglerna testas för första gången.
1909: Borussia Dortmund bildas.


FÖDDA IDAG:
Alexis, Karim, Ryan Gary.

DAGENS TRÖJA
BORUSSIA DORTMUNDs förstatröja 2013/14

Egentligen kunde jag valt en Evertontröja idag, men att de skulle vinna hemma över Swansea igår var ganska klart. Alltså väljer jag att ta födelsedagsbarnet Borussia Dortmunds tröja idag. De fyller nämligen 108 år idag.

Minas senaste inköp av tröjor är nu inlagda på min hemsida.


Trolig artros i höften gör att jag inte kan göra mycket mer än att sitta still. Alltså har jag hunnit att lägga in mina två nya tröjor på hemsidan. De hittar man här:

SOUTHAMPTONs andratröja 2017 – 2018
URUGUAYs förstatröja i VM i Ryssland 2018

 

Dags att införa videogranskning i Premier League efter en uppenbart felaktigt dömd straff av domare Moss.


Jag kunde även studera den ganska ointressanta matchen mellan Everton och Swansea. Med det menar jag att utgången var uppenbar. Fast ett tag tänkte jag att det kanske skulle bli en liten sensation då Swansea tog ledningen. Men det verkade som om domare Jonathan Moss var mnedveten om den statistik han hade med Everton. De åtta senaste matcherna han dömt med Everton inblandade hade alla slutat utan att Everton lyckats vinna. Alltså var Moss oerhört generös mot hemmalaget och gav den bl a två straffar. Den första alldeles i slutet på första halvlek var tveksam, visserligen missade Rooney den, men det blev mål på målvaktsreturen. Den andra straffen var direkt felaktig. För det första så snubblade Evertonspelaren över sina egna fötte och skulle domaren blåst så skulle det vara frispark då kontakten mellan spelarna var klart utanför straffområdet. I Italien hade det aldrig blivit straff. Där har man videogranskning. Premier League var bland de första att använda målkameror. Det borde kunna gå att redan till nästa säsong börja använda videogranskning, då det varit många tveksamma domarbeslut som påverkat utgångar av matcher.
 

EVERTON - SWANSEA CITY 3-1

 

Alldeles för mycket "skador", och hur svårt kan det vara för fotbollen att skapa en regel där bollen inte får röras efter avblåsning?


En annan sak jag satt och funderade på under matchen och som jag kom på händer i nästan alla matcher nuförtiden är att det är fruktansvärt många ”skador” som fördröjer spelet. Så här många ”skadade” spelare fanns inte förr. Om spelet har blivit hårdare så kanske reglerna borde ses över. Bland annat den regel som alla andra boll- och lagsporter kommit till rätta med, men som är ett mysterium att fotbollen inte klarar av. Jag tänker givetvis på att då spelet är avblåst så skulle aldrig i någon annat lagsport, en spelare springa iväg med bollen, eller sparka bort den. Handbollsspelare släpper bollen omedelbart, ishockeyspelare kan visserligen börja slåss i tid och otid, men aldrig skjuta iväg pucken då domaren blåst av. Varför kan man inte få in samma regel i fotboll som i handboll, att är det avblåst så är det förbjudet för laget som begick regelbrottet att röra bollen?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 19:e december.

1863 Första fotbollsmatchen med enhetliga regler.

 
Den 8:e december spikades fotbollsreglerna av FA, och man skulle pröva den i januari. Men man kunde inte vänta så idag 1863 spelades den första matchen med de 13 FA-reglerna. Barnes FC tog emot Richmond FC på Limes Field. Det blev inte så stor succé då matchen slutade 0-0. Så vissa klubbar valde fortfarande att köra med antingen Cambridge Rules, där man fick stoppa bollen med händerna, men inte springa med den, eller Sheffield Rules, där man även fick slå iväg bollen med händerna.

1909 Borussia Dortmund bildas.

 
Borussia Dortmund fyller 108 år idag. Ballspiel-Verein Borussia 1909 e. V. Dortmund kallade sig klubben. Klubben grundades den 19 december 1909 av en grupp unga män missnöjda med det lag de spelade i. Laget hette Trinity Youth och det ägdes och leddes av Fader Dewald. Han var den lokala församlingsprästen, som höll sina spelare i "Herrans tukt och förmaning". Då han fick reda på att några av "hans" spelare samlats på den lokala puben Zum Wildschütz, försökte han bryta sig in, men motades ut igen.
 

På så sätt bildade Franz och Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Julius och Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich and Robert Unger, Fritz Weber och Franz Wendt den nya klubben. Klubben brukar förkortas BVB där BV står för Bollklubb på tyska. Sista B:et, Borussia är egentligen det latinska namnet för Preussen, men så djupa var inte killarna. De kände igen Borussia från ett lokalt ölbryggeri och därför tog de det namnet. Sina första fyra år spelade laget i blå-vit-randiga tröjor och svarta shorts. 1913 kom de gul-svart-randiga tröjorna och de används än idag, även om det är mer eller mindre svart bland det gula nuförtiden.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 19:e december.

29 år Alexis SANCHEZ född 1988 i Tocopilla, Chile
Mittfältare/Anfallare
18 U- och 119 A-landskamper för Chile.
Klubbar som spelare:
Cobreloa (2004-06),
Udinese (2006-11),
Colo-Colo (lån 2006-07),
River Plate (lån 2007-08),
FC Barcelona (2011-14),
Arsenal (2014-).

30 år Karim BENZEMA född 1987 i Lyon, Frankrike
Anfallare
35 U- och 81 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Bron Terraillon (1995-96),
Lyon (1996-2009),
Real Madrid (2009-).

31 år Ryan BABEL född 1986 i Amsterdam, Nederländerna
Mittfältare/Anfallare
26 U- och 46 A-landskamper för Nederländerna.
Klubbar som spelare:
Ajax (1997-2007),
Liverpool (2007-11)
Hoffenheim (2011-12),
Ajax igen (2012-13),
Kasımpaşa (2013-15),
Al Ain (2015-16),
Deportivo La Coruna (2016-17),
Beşiktaş (2017-)

32 år Gary CAHILL född 1985 i Dronfield, England
Försvarare
6 U- och 58 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
AFC Dronfield (1995-2000),
Aston Villa (2000-08),
Burnley (lån 2004-05),
Sheffield United (lån 2007-08),
Bolton Wanderers (2008-12),
Chelsea (2012-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv