• Boris dagliga blogg

Måndagen den 15:e februari 2021

Serbien, Temadagar, Sigfrid, vaniljhjärtan och rosor, Premier League och målvaktens sexsekundersregel.

FOTBOLLSHISTORIA:
1995: Huliganorganisationen Combat 18 "lyckas".

FÖDDA:
Coen.

DAGENS TRÖJA.

IDAG: MÅNDAGEN DEN 15/2 2021.

NATIONALDAG:
SERBIEN

Serbiens nationaldag den 15 februari firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804. Revolutionen varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och införde en konstitutionell monarki.

TEMADAG:
Internationella barncancerdagen

Syftet med denna dag är att uppmärksamma cancerdrabbade barn och ungdomar världen över, sprida information om barncancer till allmänheten och att samla in pengar till barncancerforskning. Internationella barncancerdagen instiftades 2002 av International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations (ICCCPO), en internationell föräldraorganisation för barn med cancer.

TEMADAG:
Geléhallonens dag

Att geléhallon är en stor favorit bland svenskar råder inga tvivel om. Godiset äts gärna kring Alla hjärtans dag som infaller dagen innan Geléhallonets dag den 15 februari. Men det finns även en liknande variant utomlands. Geléhallon kallas på engelska för gumdrops och finns i regnbågens alla färger och med andra smaker än just hallon. Tidigare var det vanligt att godiset även kallades för jungfrubröst, detta på grund av sin runda form. Geléhallonen får sin fina röda färg av färgämnet karmin som finns i sköldlusen Dactylopius coccus costa. Lusen lever på kaktusar och används också till att färga tyger röda. Karmin eller karminsyra deklareras som E120. Geléhallonen uppskattas inte bara på hemmaplan. I december 2006 fick godiset följa med på en resa ut i rymden. Det var den svenska astronauten Christer Fuglesang som då bjöd sina rymdkollegor på några tyngdlösa geléhallon.

NAMNSDAG
Sigfrid

Sigbert och Sigbritt har delat namnsdag med Sigfrid. Sigbert försvann 1993 och Sigbritt flyttade 2001 till ten 10 januari.
Sigfrid har funnits på dagens datum sedan gammalt och har inte flyttats. Det finns där till minne av den engelske biskopen Sankt Sigfrid, som missionerade i Sverige på 1000-talet och som bland annat ska ha döpt Olof Skötkonung.Sankt Sigfrid på bilden står utanför Växjö domkyrka.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 14/2 2021.

Alla hjärtans dag firades pandemiskt. Alltså inom den nära familjen. Matmässigt handlade det så klart om vaniljhjärtan. Dessa var beställda på ICA Maxis fik. Jag hämtade dem och passade på att köpa en bukett röda rosor på samma gång. Det hör liksom till dagen det också. På alla hjärtans dag säljs över fyra miljoner rosor i Sverige så jag var inte unik. Jag hade även inhandlat ingredienser till att göra hemmalagad mandelmassa till semlorna på tisdag. Det blev lyckat och då det även var fastlagssöndagen provsmakade jag två fastlagsbullar igår. Då tidningen haft olika bullar hela veckan så testade jag mina med vaniljvisp istället för vispgrädde. Då jag kommit på det så tyckte jag så klart att jag hade lyckats.
 

Annars var dagen vikt åt vilka som lyckades i de fyra Premier Leaguematcherna. En som inte lyckas alls är expertkommentatorn Marin Åslund alls. Jag har för mig att Glenn Hysén sparkades från bisittare och fotbollsexpert för att han sluddrade för mycket, men det var inget mot vad Martin Åslund gör. Han snackar så fort och otydligt att det är omöjligt att uppfatta vad han säger. Hur länge ska han få vara kvar i TV?
 

Frågan var hur länge de tre lag i Premier League som ligger ohjälpligt sist får vara kvar. Om vi bortser från Wolves seger över Southampton så inledde bottenlaget West Bromwich med att spela oavgjort mot Manchester United. Avslutning på gårdagens matcher var att bottenlaget Fulham vann med 2-0 över Everton. Det kan ju kanske bli spännande i bottenstriden då toppen verkar vikt åt Manchester City. De fick ju ytterligare hjälp av West Bromwich som stal två poäng av Man United.
 

Arsenals frontman Pierre-Emerick Aubameyang var tillbaka och fixade hattrick mot Leeds. Det slutade 4-2 där. Men åter igen var det problem med VAR och med sura miner då man inte fick som man ville. Jag har undrat många gånger om fotbollsspelarna inte kan reglerna. Svaret måste bli att det kan de inte. För domare som till och med fått hjälp av att titta på kamerabilder kan inte döma rätt alla gånger. En regel som ingen domare kan är hur länge en målvakt får hålla i bollen. Denna regel måste börjas efterföljas. Då skulle man få bort att en målvakt står upp och tar bollen i famnen och sedan faller framlänges över bollen och ligger med den under sig i de sex sekunder som regeln säger.

FOTBOLLSHISTORIA från den 15:e februari.

1995: Combat 18 lyckades sabotera en vänskapslandskamp.

Idag 1995 spelades en vänskapslandskamp på Lansdowne Road i Dublin mellan Irland och England. Den högerextremistiska fotbollshuliganorganisationen Combat 18 hade bildats 1992. De hade i stort sett lovat ställa till det under matchen, men tilläts komma in. De irländska myndigheterna hade tackat nej till den hjälp som polisen i England erbjudit för att kunna stoppa de värsta ledarna.
 

Då Irland gjorde 1-0 spårade det hela ur. De engelska huliganer började förstöra läktaren, och attackerade irländska fans på den nedre delen av läktaren vilket medförde att de engelska fansen slet upp betongklumpar samt bänkar och diverse bråte vilket kastades på de irländska fansen och på planen. Domaren avbröt matchen. Polisen lyckades hålla de irländska fans som ville attackera huliganerna från dem, tills insatsstyrkan kunde gå in och gripa dem. De visade sig senare vara just Combat 18. 50 personer skadade fick föras till sjukhus.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 15:e februari.

Coen MOULIJN blev 73 år

Coen MOULIJN var född 1937 i Rotterdam, Nederländerna och dog den 4:e januari 2011 i Rotterdam.
Mittfältare
38 A-landskamper för Nederländerna (1956-69).

Klubbar som spelare:
Moderklubb Xerxes och
1955 till 1972 spelade han 487 matcher och gjorde 84 mål för Feyenoord.
Han brukade kallas Mr Feyenoord.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

HA EN RIKTIGT BRA VECKA 7!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv