• Boris dagliga blogg

Söndagen den 20:e oktober 2019

Köpenhamn ligger bättre till för mina ekonomiska ramar.
Tåg, tåg... Suck, suck.
Watford överraskade och var sig själva till slut.
Likheter och skillnader Watford vs Wolfsburg.


FOTBOLLSHISTORIA:
1908: Storbritannien vinner sin största seger hittills. (12-1 över Sverige).
1976: Maradona är den då yngste spelaren i argentinaska ligan. (15 år och 355 dagar)
1982: Katastrofen på Luzjnikistadion som tog mellan 66 och 340 personern liv.

FÖDDA:
Francisco, Ian.

DAGENS TRÖJA

Då jag inte såg någon fotboll igår så tänkte jag välja det lags tröja idag som tog den största segern i första eller andraligan i England. Det fanns två lag som vann med 3-0. Ett var Charlton, men de vann över et sämre placerat lag i tabellen. Luton Towns 3-0 kom mot Bristol City som före matchen låg på femte plats. Alltså en Lutontröja idag.

DAGENS BLOGG OM LÖRDAGEN DEN 19:e OKTOBER 2019

Köpenhamn ligger bättre till för mina ekonomiska ramar.


Jag tänkte på det gubbarna i mitt golfgäng talade om i tisdags. Någon som snart skulle fylla år skulle fira det i Thailand. En hade en fru som skulle fylla 60 och han skulle överraska henne med att resa till Irland till våren. Då tänkte jag på att jag skulle fylla 65 på lördag, det var alltså igår, och att min resa var med döttrarna till Köpenhamn. Fast jag sa inget om detta. Kanske var jag lyckligare med min tradition att åka med någon av döttrarna till Köpenhamn, gå till fotbollsaffären Unisport, Jensen's Bøfhus och avsluta med Halloweenutställningen på Tivoli. Det var i alla fall vad som hände och vi var mer än nöjda med dagen. Det alltså två ytterligare tröjor i min samling. Arsenals andratröja köpte jag till mig själv och Wolfsburgs förstatröja fick jag i present. Dessa kommer att så småningom redigeras och dyka upp på min hemsida.
 

Tåg, tåg... Suck, suck.


Då jag var i Köpenhamn under dagen så blev det ingen fotboll alls. Fast egentligen så var det kanske möjligt att varit hemma till slutet av den sena Premier Leaguematchen, men då ska man tänka på att vi åkte tåg till Köpenhamn. Alltså Öresundståg som alla vet att man till 110 % vet har något strul. Det första igår var att det helt plötsligt inte gick något tåg från Hyllie direkt till Köpenhamn. Vi fick ta ett Pågatåg från Hyllie till Malmö Central. Det var två stationer och det tvingades stanna på vägen då det inte var klart att åka in på Centralstationen. Väl av tåget fick vi springa för att hinna till spår 10 där Öresundståget skulle gå fem i halvtre. Fast det var givetvis försenat och avgick inte förrän en kvart senare. Då vi stigit på så dröjde det ytterligare fem minuter innan det körde ut från stationen. På drygt en timme hade vi alltså hunnit åka tåget så att vi passerade på promenadavstånd från var vi bor på Gullvik. Fast hem gick tåget ganska exakt enligt tidtabellen och det stannade även på Hyllie.
 

Watford överraskade och var sig själva till slut.


Hade jag varit vid TV:s Premier Leaguematcher så hade jag garanterat sett Tottenham mot Watford. Det för att Watford är mitt lag. Tyvärr är de under isen just nu och ligger på noll segrar. Alltså borde det blivit en klar förlust på bortaplan mot det lag som för knappt ett halvt år sedan var Europas näst bästa fotbollsklubb. Frågan var hur mycket Tottenham skulle köra över Watford med? Watford tog faktiskt ledningen på det enda skott de hade på mål i första halvlek. Det såg tydligen länge ut som om Watford skulle ta första segern. Men fem minuter från slutet så kom Watfords obligatoriska dundermiss i försvaren och Tottenham kunde kvittera. Allt slutade 1-1 till besvikelse för Tottenhamfans och lite glädje för de Watfordsupportrar som hade tagit sig in till London.
 

Likheter och skillnader Watford vs Wolfsburg.
 

Watford har ju oftast ansetts vara ett Londonlag, men Watford är en egen stad utanför London. Ungefär på samma sätt som att AIK är från Solna strax norr om Stockholm och alltså inte från huvudstaden. I samband med att jag kollade upp Watford tittade jag även på hur det gått för Wolfsburg i Bundesliga. Jag hade ju med mig deras förstatröja för säsongen dem från Köpenhamn. Jag hittade flera likheter mellan Watford och Wolfsburg. De börjar båda på bokstaven W, De spelade båda 1-1 igår. (Wolfsburg borta mot Leipzig). De har båda spelat fyra oavgjorda matcher. Sedan kommer det som skiljer lagen år. Watford har förlorat alla sina övriga matcher medan Wolfsburg har vunnit alla sina andra matcher. Det betyder att Wolfsburg på andra plats i Bundesliga är det enda lag i tabellen som fortfarande inte förlorat under årets säsong.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e oktober.

1908 Storbritannien i OS

De Olympiska spelen gick i London och då bara nationer deltar så var det Storbritannien som spelade. De bestod egentligen enbart av engelska spelare från det engelska amatörlandslaget, men i papperna står laget som spelade sin första match idag 1908 som Storbritannien. Det blev Storbritannien största seger som fortfarande står sig. 12-1, och tyvärr var det Sverige som åkte på detta rekordnederlag. Storbritannien gick och vann hela OS då de slog Danmark i finalen med 2-0.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e oktober.

1976 var Maradona yngst.

Diego Armando Maradona hade idag tröja nummer 16 och startade på bänken för Argentinas första divisionslag Argentinos Juniors. De mötte Talleres de Córdoba och låg under med 0-1 i paus. I andra halvlek sattes Maradona in. Han var då tio dagar från sin 16-årsdag och blev den yngste spelaren i argentinska ligan. Det hjälpte inte i dagens match som blev förlust med 0-1, men Maradona spelade ytterligare 166 matcher för klubben och gjorde 115 mål. Rekordet som yngste spelaren i argentinska ligan slog den 7:e juli 2003 då en viss Sergio Agüero debuterade 15 år och 35 dagar gammal.

FOTBOLLSHISTORIA från den 20:e oktober.

1982 En nedtystad katastrof.

Luzjnikistadion i Moskva hette på denna tid Central Lenin Stadium. Idag 1982 mötte Spartak Moskva holländska HFC Haarlem i UEFA Cupens andra omgång. Trots en kapacitet på 80 000 så hade bara ungefär 15 000 letat sig till matchen. Det berodde på det oväder med snö och kyla som drabbat Moskva. Arrangörerna valde att enbart ha långsidorna öppna då det var omöjligt att få bort all snö från läktarna innan matchen. Majoriteten av åskådarna valde att ta plats på den östra läktaren då den låg närmare tunnelbanan. Spartak tog snabbt ledningen med 1-0 och höll detta till slutet av matchen.
 

Då började frusna åskådare ta sig den smala trappan ner till utgången. Detta var enda öppna utgången. En åskådare halkade och de som försökte hjälpa henne upp blev också nedtrampade. Samtidigt passade Spartak på att göra 2-0 och matchen ansågs avgjord, vilket resulterade i att ännu fler åskådare hade bråttom hem. Sovjetiska myndigheter försökte tona ner det hela med att någon åskådare dött. Det läckte sällan ut nyheter om olyckor, och hade det varit en inhemsk match hade säkert ingen fått reda på vad som hänt.
 

Det var inte förrän tre dagar efter Hillsboroughkatastrofen i Sheffield 1989 då 96 Liverpoolsupportrar dog som det släpptes en rapport om ” katastrofen på Luzjniki”. I den hade 66 personer mist livet. Då letade man även upp ögonvittnen som påstod att de sett över hundra dödsoffer och det finns rykten om så många som 340 döda. Hur många som satte livet till idag 1982 vet man inte helt säkert, men 1992 restes ett monument, alltså tio år senare, utanför stadion för att hedra de som dog.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e oktober.

Francisco Javier RODRÍGUEZ blir 38 år

Francisco Javier RODRÍGUEZ Pinedo är född 1981 i Mazatlán, Sinaloa, Mexiko
Försvarare
30 U- och  108 A-landskamper för Mexiko

Klubbar som spelare:
Guadalajara (2002–08),
PSV (2008–11),
VfB Stuttgart (2011–12),
América (2013–14),
Cruz Azul (2014–),
BUAP (2017– lån).

Han har bland annat deltagit vid olympiska sommarspelen 2004, världsmästerskapet 2006 och världsmästerskapet 2010.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 20:e oktober.

Ian RUSH blir 58 år

Ian James RUSH är född 1961 i St Asaph, Wales
Anfallare
73 A-landskamper för Wales

Klubbar som spelare:
Chester (1977-80),
Liverpool (1980-86),
Juventus (1986-97 lån),
Juventus (1987-88),
Liverpool igen (1988-96),
Leeds United (1996-97),
Newcastle United (1997-98),
Sheffield United (1998 lån),
Wrexham (1998-99),
Sydney Olympic (1999-2000).

Lag som tränare:
Chester City (2004-05).

Han är den som gjort flest mål genom tiderna för Liverpool FC med 346 mål på 660 liga- och cupmatcher. Han bildade där radarpar med Kenny Dalglish i det lag som vann Europacupen 1984, var i final 1985 och vann engelska ligan 1982-1984, 1986, 1988 och 1990.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv