• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 28:e januari 2020

Dag 1 i veckan i Svendborg.
Åttondelsfinalerna i FA-cupen 2020


FOTBOLLSHISTORIA:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.

FÖDDA:
Gianluigi, Jamie, Papa Bouba.

DAGENS TRÖJA

DAGENS BLOGGTEXT FRÅN MÅNDAGEN DEN 27/1 2020

Dag 1 i veckan i Svendborg.


Normalt så är det uppstigning klockan fyra, men igår kunde jag dra mig till halvfem. Det handlade om äldsta dottern som skulle till jobbet. I morse nöjde jag mig inte med att bara köra henne till tågen i Hyllie, utan jag körde hela vägen till Svendborg på Fyn. Det behövdes ingen körning för yngsta dottern kvart över fem för hon hade åkt till Växjö redan i förrgår. Igår skulle hon nämligen vidare till Västerås på anställningsintervju. Normalt så hade jag  kanske följt med där istället, men då det var äldsta dotterns sista arbetsvecka i Danmark så var det bestämt sedan länge att jag tog denna vecka på södra Fyn.
 

Förra gången jag körde till Svendborg på morgonen kom vi försent, men igår var vi nästan en halv timme för tidigt på ”Tandplejen” i Svendborg där jag kunde släppa av dottern. Själv åkte jag vidare till Belvedere B&B 2. Det är alltså två hus inom samma område i Svendborg som Nils, som äger detta B&B har. Då jag kom fram var endast inneboende kasper på plats och släppte in mig. Jag bar in saker från bilen och begav mig till närköpet Spar. Där handlade jag frukost som åts på rummet tillsammans med lite pyssel av min hemsida. Därefter tog jag lite vila.
 

Tanken var att jag skulle ta mig en runda på staden eller byen som de säger i Danmark. Men jag har ju varit här så många gånger att jag kunde den ganska bra, och dessutom var inte vädret det bästa. Det var regn i luften. Det nya för denna gång är ju att nu är även jag mobilburen. Då Växjödottern, idag Västeråsdottern, lagt in en ”La familja” gruppchatt så kunde vi alla hålla kontakten om vad som hände i Västerås, Malmö och Svendborg. Allt fungerade bra förutom Rhiann, hunden, som inte kan förstå varför inte jag kommit hem än då jag lämnat av Frida till tåget?
 

Istället för titt i byen så jobbade jag vidare med min hemsida tills det att jag fick meddelande om att klockan tre kunde jag vara på tandläkarkliniken så skulle Frida bar skriva färdigt ett antal journaler, och därefter var det ut i affärer för att förbereda veckans inköp. Det var mest diverse damklädesbutiker där plagg provades ut. Själv kollade jag in Intersport och deras fotbollströjor. Då jag inte hittade någon jag ville ha så lade jag pengarna på att köpa en kofta i present till hustrun istället.
 

Klockan hade nu hunnit bli middag och Frida fick välja de matställena hon tyckte bäst om i Svendborg. Igår blev det Café Panino. Det är trots namnet en pizzeria. Då jag frågade hur många gånger hon varit där och varför det var en av veckans bästa, svarade hon: ”Jag har bara varit här en gång och spelat med Nils. Vi skulle spela på ett annat ställe och var lite tidiga, då passade vi på att spela några låtar här. Men jag har aldrig ätit här någon gång.” ”Var det mycket folk då ni spelade?” ”Nej, det var bara vi och sedan fick vi kaffe, men Nils säger att detta är stadens bästa pizzeria!” Jag har ju inget att jämföra med i Svendborg, men vi blev i alla fall mätta. Jag gillade att de hade hjälpt till med att skära upp pizzan i slicar. Fast vi borde nog inte tagit förrätt.
 

Mätta och nöjda ”rullade” vi in på Fötex, som är ett livsmedelvaruhus. Här inhandlades lite snacks till senare  ikväll, som visade sig vara lite överdrivet, men det blev även lite i matväg som behövs till frukosten, eller morgenmaden. Det gick trots allt ner en kopp te och till detta tog jag en nyinköpt flødebolle, gräddbulle. Sedan var dagen slut för Frida, medan jag såg avsnitt fyra i TV-serien ”The Outsider”, ännu en serie som har Stephen King som upphovsman.
 

Åttondelsfinalerna i FA-cupen 2020


Fast det blev lite fotboll sent på kvällen ändå. Jag lyckades få in Bournemouth mot Arsenal. De kämpade om vilka som skulle få möta Portsmouth borta i nästa omgång i FA-cupen. För åttondelsfinalerna var lottade innan matchen startade. Då jag kom in i början av andra halvlek stod det 2-0 till Arsenal. Det verkade bli slutresultaten, men då det var många hopnickningar och mycket stopptid så hann det räknas ihop åtta tilläggsminuter och då hann Bournemouth reducera. Fast trots VAR-koll så var målet offside. Men det godkändes och med ytterligare stopp på övertiden så hann det spelas nästan elva minuter extra. 1-2 till Arsenal gör att de blir de som får åka till Fratton Park i Portsmouth i början av mars. De andra åttondelsfinalerna står mellan:

Sheffield Wednesday och Manchester City
Reading/ Cardiff City och Sheffield United
Chelsea och Shrewsbury/Liverpool
West Bromwich och Newcastle/ Oxford United
Leicester och Coventry/ Birmingham (Alla dessa tre lag har tillägget City)
Northampton/ Derby och Manchester United
Southampton eller Tottenham och Norwich

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e januari.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e januari.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde alltså Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e januari.

Gianluigi BUFFON blir 42 år

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-19),
Juventus igen (2019-).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e januari.

Jamie CARRAGHER blir 42 år

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England.

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e januari.

Papa Bouba DIOP blir 42 år

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal.
Försvarare/mittfältare
63 A-landskamper för Senegal.

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln