• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 26:e juni 2018

Enda intressanta i Grupp A var att Egyptens målvakt slog ett VM-rekord.
Även grupp B var klar innan, och här fick jag bevis för att en straffskytt alltid har bestämt sig innan vilket hörn han ska slå straffen i.
Lagen i två åttondelsfinaler blev klara.


FOTBOLLSHISTORIA:
1992 Danmark vinner EM-finalen.
2003 Marc-Vivien Foe dör i direktsändning.
2006 Schweiz slår två icke önskvärda VM-rekord.
2011 River Plate ramlar ur första ligan i Argentina för första gången på 110 år.

FÖDDA IDAG:
Joel, Samir, Paolo.

DAGENS TRÖJA
URUGUAYs förstatröja i VM i Ryssland 2018

Både Spanien och Portugal var i farten igår, men de imponerade verkligen inte och fick bara oavgjort. Ryssland som varit så bra i gruppspelet  klappade ihop totalt då de mötte det andra laget i gruppen som också hade full poäng. Alltså blir det Uruguays tröja idag för segern med 3-0 igår.

Enda intressanta i Grupp A var att Egyptens målvakt slog ett VM-rekord.


Jag nöjer mig vid en kort redivisning av matcherna från igår i VM, och med de vanliga lagbladet och sammandraget. Det spelades klart i Grupp A och B och faktum är att de redan var färdigspelade före gårdagens matcher. I Grupp A var Ryssland occh Uruguay vidare och här skulle det vara en gruppfinal, men det verkade ryssarna inte så intresserade av. Eller så var det helt enkelt så att denna match visade att hemmanationen inte är bättre än FIFAs ranking visar. Det blev lekande lätt 3-0 till Uruguay som vinner gruppen. I ”sistaplatsmatchen” var Egypten inte speciellt intresserade att spela fotboll, men med Mohamed Salah i laget så gjorde han sitt obligatoriaska mål. Sedan hade Egypten satt Essam El Hadary i mål. Med sina 45 år och drygt fem månader blev han den äldste spelare som någonsin spelat en VM-match. Han gjorde en fantastisk straffräddning och höll på att bli hjälte. Men Saudiarabien sapade fler straffar och på drygt fem minuters övertid i  första halvlek hade de kvitterat på en straff. Sedan väntade saudierna till drygt tre minuters övertid i andra halvlek innan de satte segermålet 2-1 i matchens sista spark.
 

Även grupp B var klar innan, ch här fick jag bevis för att en straffskytt alltid har bestämt sig innan vilket hörn han ska slå straffen i.


Grupp B var nästan lika klar som A. Här var redan från start Spanien och Portugal storfavoriter och då de möttes spelade de oavgjort och ledde med fyra poäng var. Fast Iran hade stagit Marocko så med iranieras tre poäng hade de chans att gå vidare. Men då var de tvungna att vinna över Portugal. De fick faktiskt 1-1. Fast det märkligaste från matchen var nog att Cristiano  Ronaldo missade en straff, eller målvakten tog den. Och genast ställer jag än en gång frågan till alla experter som påstår att straffläggaren var kylig då had såg målvakten gå åt ett håll och sedan la han straffen i andra hörnet. Jag säger att detta är ”bull”. Ingen kangöra detta utan alla straffskyttar har bestämt sig i förvär. Detta tycker jag att jag har bevis för med Ronaldos straff. För om någon spelare är så skicklig så att han kan se  var målvakten går och sedan skjuta i andra hörnet så måste väl Ronaldo vara en sådan spelade. Varför slog han den då på målvakten som kastade sig väldigt tidigt???
 

Lagen i två åttondelsfinaler blev klara.


Redan utslagna Marocko visade att de var bättre än de visat hittills. Spanien  var kanske också lite nonchalanta, för det var Marocko som tog ledningen två gånger. Men spanjorerna kvitterade två gånger. 2-2 målet kom på övertid och det vet i tusan om inte Marocko var värda segern i matchen. Fast det hade inte hjälpt den. Nu blev det som alla tippat. Spanien och Portugal är vidare och Iran och Marocko har spelat klart. I och med matcherna igår så är också två åttondelsfinaler klara vad det gäller vilka lag som ska mötas. Uruguay möter Portugal och Spanien får ta sig an värdlandet Ryssland.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 26:e juni.

1992 En riktig askungesaga

 
Sverige stod som värd för Europamästerskapet i fotboll. Idag 1992 spelades finalen mellan storfavoriten Tyskland och ett reservlag. Det lag som kvalificerat sig till EM var Jugoslavien, men då krig och oroligheter utbrutit i landet uteslöts de och en reserv fick i all hast kallas in. Då Danmark blev tvåa i den kvalgrupp Jugoslavien vann gick förfrågan först dit. Danskarna samlade ihop ett landslag och startade lite knackigt, men i tredje gruppspelsmatchen på Malmö Stadion lyckades de vinna över Frankrike med 2-1. Detta är för mig den hittills häftigaste fotbollsupplevelsen jag varit med om live.
 

Danmark var klart för semifinal och lyckades vinna på straffar mot Nederländerna. Det var lite märkligt att det blev grupptvåorna som gick till final. På Nya Ullevi i Göteborg hade 37 800 personer samlats för att se sensationen fullbordats. Danmark vann med 2-0 och blev Europamästare. Det var en riktig askungesaga.

2003 Farväl till Marc-Vivien Foe.

 
Confederations Cup avgjordes i Frankrike. Mästarna från de olika världsdelarna gjorde upp om titeln. Bäst gick det för Frankrike som vann turneringen då de besegrade Afrikas stolthet Kamerun med 1-0 efter förlängning. Då pokalen delades ut så höjdes den av Frankrikes lagkapten Marcel Desailly tillsammans med Kameruns lagkapten Rigobert Song. Det var en final i vänskapens tecken och alla tänkte på vad som hade hänt i semifinalen.
 

Semifinalen mellan Kamerun och Colombia spelades idag 2003, och Kamerun hade tagit ledningen efter bara åtta minuter. Att det inte blev fler mål berodde delvis på vad som hände på Stade de Gerland i Lyon i den 72:a matchminuten. Då föll Kameruns och Manchester Citys mittfältare Marc-Vivien Foe plötsligt ihop vid mittcirkeln. När den tyske domare Markus Merk blåste av spelet för att sjukvårdare skulle kunna se till Foe, var han redan död. En förtjocknad i hjärtmuskulaturen var orsaken till att hans hjärta gav upp.

2006 Schweiz två VM-rekord.

 
Schweiz hade gjort bra ifrån sig i gruppspelet i VM i Tyskland. De hade spelat 0-0 mot Frankrike och vunnit de andra två matcherna med 2-0 över Togo och Sydkorea. Idag 2006 spelade de åttondelsfinal mot Ukraina. Inte heller i denna match släppte Schweiz in något mål, men de gjorde inget mål heller.
 

Ukraina startade straffläggningen och självaste Andriy Shevchenko skickade bollen i famnen på den schweiziske målvakten. Schweiz jublade, men lite för tidigt. Även de missade sin första straff, och andra, och tredje. Då Ukraina hade gjort mål på alla sina tre följande straffar var turneringen slut för Schweiz. Då hade de slagit två rekord som de gärna varit utan. De var det första laget i VM som förvunnit ur turneringen utan att ha släppt in ett enda mål under speltid. De är också det enda lag i VM som inte gjort ett enda mål under ett straffsparksavgörande.

2011 det gick utför för River Plate.

 
Sista omgången i Argentinska ligan spelades idag 2011 och River Plate fick bara 1-1 mot Belgrano. Det räckte inte utan River Plate blev nedflyttade till division 2. Nedflyttade brukar alltid några lag bli varje år, men just denna nedflyttning var lite speciell. Det var nämligen första gången i River Plates 110-åriga historia som laget blev nedflyttade. Efter en säsong var de tillbaka i Argentinska högsta divisionen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 26:e juni.

26 år Joel CAMPBELL född 1992 i San José, Costa Rica.
Mittfältare
22 U- och 78 A-landskamper för Costa Rica.
Klubbar som spelare:
Saprissa (2004-11),
Puntarenas (2011 lån),
Arsenal (2011-),
Lorient (2011-12 lån),
Real Betis (2012-13 lån),
Olympiakos (2013-14 lån),
Villareal (2015 lån)
Sporting Lissabon (2016-17 lån),
Betis (2017-18 lån).

31 år Samir NASRI född 1987 i Marseille, Frankrike.
Mittfältare
50 U- och 41 A-landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Pennes Mirabeau (1995-97),
Marseille (1997-2008),
Arsenal (2008-11),
Manchester City (2011-17),
Sevilla (2016-17 lån),
Antalyaspor (2017-18).

50 år Paolo MALDINI född 1968 i Milano, Italien
Försvarare
12 U- och 126 A-landskamper för Italien.
Klubb som spelare:
1984-2009 Milan där han spelade 976 matcher.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln