18:e juli

NAMNSDAG

Fredrik:
Fredrik är ett mansnamn av germanskt ursprung. Namnet är bildat av fred, ’fred’, och rik, ’härskare, mäktig’ (jämför Erik). Betydelsen är ungefär ’fredsfurste’.

Fritz:
Mansnamnet Fritz eller Frits är en smekform av det tyska namnet Friedrich, som motsvarar det svenska namnet Fredrik vilket betyder 'fredsfurste'.

VIP födda den 18:e juli

Några andra som också är födda den 18:e juli

1818 – 1896  Louis De Geer,
Svensk politiker, friherre och ämbetsman, Sveriges justitiestatsminister 1858–1870 och statsminister 1876–1880, ledamot av Svenska Akademien från 1862.

1843 – 1905 Virgil Earp,
Amerikansk sheriff. Han deltog i revolverstriden vid O.K. Corral, med sin bror Wyatt.

1886 – 1945 Simon Bolivar Buckner, Jr.,
Amerikansk general. Buckner blev därmed den högst rankade amerikanska officerare som dog genom fiendeeld i Andra världskriget.

1892 – 1984 Gabriel Jönsson,
Svensk poet. Hans dikt ”Vid vakten” tonsatt av Gunnar Turesson och känd som ”Flicka från Backafall”.

1928 – 2017 Stig Grybe,
Svensk skådespelare och komiker. Dottern Isabella Grybe är programledare på SVT.

1944 – Sverre Anker Ousdal,
Norsk skådespelare. Han har haft betydande roller i många norska och svenska filmer

1957 – Nick Faldo,
Brittisk golfspelare. Han var 1999 Storbritanniens rikaste idrottsman.

Några kända personer som avled den 18:e juli

1892  Thomas Cook dog 83 år gammal efter en tids sjukdom. Han var en engelsk affärsman och resebolagsgrundare. 1872 arrangerade han den första sällskapsresan jorden runt, som varade i 222 dagar.

1954  Machine Gun Kelly dog 59 år gammal av en hjärtattack. Han var en amerikansk gangster. Ett av hans mest kända brott var kidnappningen av oljemagnaten Charles Urschel i juli 1933, vilket gav en lösensumma på 200 000 dollar.

2021  Tommy Engstrand dog 81 år gammal till följd av lungsjukdomen kol. Han var en svensk programledare i TV samt sportjournalist. Som chef för Radiosporten fick han 1984 Stora journalistpriset.

Today in history 18:e juli

Några händelser som inträffat den 18:e juli

1812
 

FREDEN I ÖREBRO


  Sverige och Storbritannien och senare samma dag också Storbritannien och Ryssland sluter freden i Örebro (som alltså egentligen är två freder) under årets svenska riksdag i staden. Den svensk-brittiska freden avslutar det formella krigstillstånd, som har rått mellan länderna sedan 1810 (dock utan att några stridigheter har förekommit, eftersom Sverige och Storbritannien egentligen är allierade i kampen mot kejsar Napoleon I:s Frankrike, men fransmännen har tvingat fram en svensk krigsförklaring mot Storbritannien efter det svenska nederlaget i freden i Paris 1810). Den rysk-brittiska freden avslutar det krig mellan dessa länder, som har varat sedan 1807 (då Ryssland och Frankrike blev allierade genom freden i Tilsit) och kommer till stånd sedan Frankrike en knapp månad tidigare har gjort en helomvändning och inlett en invasion av Ryssland.

1871
 

STOCKHOLMS CENTRALSTATION INVIGS


  Efter en byggtid på fyra år invigs Stockholms centralstation, i samband med att man också inviger den så kallade sammanbindningsbanan, som går genom Stockholm och sammanbinder vad som sedermera blir norra och södra stambanan. Stationens ursprungsutseende är skapat av arkitekten Adolf W. Edelsvärd, men under årens lopp sker en mängd om- och tillbyggnader av andra arkitekter, framförallt Folke Zettervalls centralhall på 1920-talet.

1925
 

FÖRSTA DELEN AV "MEIN KAMPF" UTKOMMER


  Den tyske nazistpolitikern Adolf Hitler publicerar första delen av sitt politiska manifest Mein Kampf (andra delen publiceras året därpå). Denna första del, som han har skrivit genom att diktera den för sin vän Rudolf Hess, medan han har suttit fängslad för sin misslyckade statskupp 1923, är en självbiografi, där han beskriver sin uppväxt, sin tid i armén under första världskriget och hur han sedan har utvecklat sin nationalsocialistiska ideologi. Det blir sedan i den andra delen, som han framför sin politiska proklamation om hur staten och politiken bör föras.

1969
 

FÖRTSTA RA-EXPEDITIONEN MISSLYCKAS


  Den norske upptäcktsresanden Thor Heyerdahl och hans besättning överger vassbåten Ra I efter att aktern har börjat sjunka och man har börjat ta in vatten. Man har då seglat i nästan två månader har bara en vecka kvar av seglatsen, där man har försökt korsa Atlanten genom att segla från Marocko till Karibien. Expeditionen är ett försök att bevisa att Amerika i forntiden kan ha koloniserats från Afrika, genom att egyptierna kan ha byggt sådana båtar av papyrus och korsat Atlanten. Året därpå genomför Heyerdahl en ny expedition med det förbättrade fartyget Ra II och denna gång blir expeditionen framgångsrik.

1995

SOUFRIERE HILLS UTBROTT FÖRSTÖR MONTSERRATS HUVUDSTAD


  Vulkanen Soufrière Hills på ön Montserrat i Västindien, som har varit sovande i århundraden, får ett utbrott som inleder flera års vulkanisk aktivitet – det pågick, om än med förminskad styrka, fram till 2014. Under utbrottets första år blir södra halvan av ön och dess bosättningar, inklusive huvudstaden Plymouth och flygplatsen, förstörda och man tvingas bygga en ny huvudstad och flygplats på norra delen av ön.