• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 14:e maj 2024

NAMNSDAG:
Halvard
Halvar.

NATIONALDAG:
Israel.

TEMADAG:
Fritidshemmens dag,
Internationella strokedagen,
Teckenspråkets dag,
Skolidrottsföreningens dag,
Rumpans dag.

RUBRIKER.
Kokos vårmästerskap på Lydinge GK fick ny mästare.
Indiskt till middag och tre matcher på TV.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14/5:
1931: Frankrike tar första segern över England och första tröjbytet.
1988: The Crazy Gang vinner sin största seger.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 14/5:
Josée BÉLANGER, 
Christopher WREH.

FAKTA OCH EGNA TANKAR OM MÅNDAGEN 13 MAJ 2024.

Kokos vårmästerskap på Lydinge GK fick ny mästare.

Måndag brukar inte vara golfdag för mig, men igår var den det. Det var dags för Koko-boyz årliga tvådagars resa till någon golfklubb. Jag har för vana att inte stanna över med de andra gubbarna, men i år hade jag bestämt att göra det. Resan skulle gå till halmstadstrakten. Nu slumpade det sig så att det var fullbokat i Halmstadstrakten och då hade mästaren från förra året i stället bokat in på Lydinge Resort och spel på Lydinge GK. Då det visar sig att resvägen till Lydinge bara är drygt fem minuter längre för mig än till Söderslätt så gav jag upp övernattningen. Då vi var sex man och en av oss bara skulle spela första dagen då det gällde match om den åtråvärda pokalen, så skulle vi bli fem man som skulle spela andra dagen. Alltså står även jag över spel så blir det en fyrboll med de gubbar som övernattar.

Tio över tolv gick vi ut och det skulle visa sig vara så många på banan att det tog ovanligt lång tid att gå de 18 hålen. Vi valde att spela från röd utslagsplats och hade på så sätt kortare sträcka fram till hålet. Det innebar att vi givetvis hade färre slag. Jag hade elva extra slag och det fungerade så bra att jag gick på mitt handikapp och vann de första nio hålen. Fast igår gällde det att vinna alla 18 hål. Då det var tre hål kvar hade den regerande mästaren gått upp i ledningen och ledde med tre slag. Om det var hans nerver eller om han inte ville vinna i år också vet jag inte, för efter hål 16 ledde han bara ed ett slag och efter det 17:e hålet var det lika mellan mästaren och mig. Jag lyckades med ett par på hål 18 och hade vunnit allt med ett slag. På så sätt blev jag 2024 års förste Koko-mästare och tog min första inteckning i pokalen.
 
Indiskt till middag och tre matcher på TV.

På väg hem stannade jag till på Lidl i Lomma innan jag kom till Päronvägen där våra inneboende hade lagat indiskt. Perfekt med lagad middag då man kom hem efter en lång dag på golfbanan. Efter maten åkte alla till stranden där de inneboende och hundarna skulle bada. Jag kunde vila framför TV:n och studera tre matcher. Först var det Malmö FF som var i Göteborg och mötte Änglarna. Det var ett MFF som var tillbaka i den form man förväntar sig. Det blev en odiskutabel och säker seger för serieledarna med 3-0. Alltså klickade jag vidare till ishockey-VM och Sveriges match mot Tyskland. Ishockey måste ju vara betydligt mesigare än fotboll. För i ishockey-VM kan man spela två dagar efter varandra. För Sverige var det inga problem. De var överlägsna tyskarna. Vid 5-0 i tredje perioden lämnade jag ishockeyn för Premier League mellan Aston Villa och Liverpool. Ishockeyn slutade för övrigt 6-1 till Tre Kronor. I Birmingham var det Liverpool som hade ganska bra styr på matchen. 3-1 stod det då jag kom in. Liverpool gjorde ett par mål till, men det var offside efter VAR-granskning. Med fem minuter kvar reducerade Aston Villa och ytterligare tre minuter senare hade de kvitterat till 3-3. Trots drygt nio minuters tillägg så hände det inte mer målmässigt. Poängen kan betyda att Aston Villa klarar platsen till höstens Champions League. Endast en poäng till Liverpool innebär att man har svårt att förstå att de för bara några omgångar sedan var ett lag som kämpade om ligasegern. Nu är de minst sju poäng bakom serieledaren.

IDAG! TISDAG 14 MAJ 2024.

NAMNSDAG:
Halvard          Halvar

Namnsdagar den 14:e maj i kronologisk ordning.
 

Före 1901 – Korona (till minne av en kvinnlig martyr, även i formen Corona; utgått) , Kristian (nu 13 november) och Cornelia (utgått)
1901–1985 – Halvard
1986–1992 – Halvard, Halvar och Halvor (utgått)
1993–2000 – Lillemor (nu 18 november) och Lill (utgått)
Från 2001 – Halvard och Halvar

NATIONALDAG:
Israel

Israels nationaldag firas till minne av landets grundande denna dag 1948.
 

TEMADAG:
Fritidshemmens dag

Varje år firas Fritidshemmens dag för att uppmärksamma det viktiga pedagogiska arbete som görs inom fritidshemmen. Fritidshemmens dag infaller andra tisdagen i maj och är instiftad av Lärarförbundet 1986.

TEMADAG:
Internationella strokedagen

Internationella strokedagen infaller andra tisdagen i maj. STROKE-Riksförbundet har genomfört Strokedagen sedan 2003. På Strokedagen sätts extra fokus på hur det är att leva med följderna efter en stroke.

TEMADAG:
Teckenspråkets dag

Den 14 maj 1981 fastslog riksdagen att teckenspråk är dövas förstaspråk. Det var första gången som teckenspråket fick en officiell status i Sverige. Sverige var med detta beslut först i världen att erkänna teckenspråket. Teckenspråkets dag firas av döva i hela landet varje år som minne av riksdagsbeslutet.

TEMADAG:
Skolidrottsföreningens dag

Skolidrottsföreningens dag har skapats av Skolidrottsförbundet för att lyfta fram skol-IF och få fler att få upp ögonen för och lära sig vad en skol-IF är och vad den kan betyda. Dagen firas alltid andra tisdagen i maj.

TEMADAG:
Rumpans dag

Rumpans dag – Rumpdagen är instiftad av Nordic Wellness. Rumpans dag infaller alltid den 14 maj och är instiftad för att uppmärksamma olikheterna i våra bakdelar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 14 MAJ.

1931 Frankrike besegrar England och första tröjbytet.

Idag 1931 spelade Frankrike och England sin sjunde landskamp mot varandra. De tidigare sex hade alla gått i Frankrike och alla hade slutat med Engelsk seger med ganska stor marginal, 1927, 0-6. 1928, 1-5 och 1929, 1-4.  30 000 personer hade samlats på Stade Olympique Yves-du-Manoir i Paris. Matchen startade som många hade förutsett med att engelsmännen tog ledningen. Detta redan efter tio minuter. Men sedan vände det och då slutsignalen gick hade Frankrike vunnit med 5-2. Men det som hände efter segern var något som aldrig tidigare skett. Franska laget ansåg att segern var så stor mot en hedervärd motståndare att de ville ha engelsmännens landslagströjor. Alltså var detta första gången lagen bytte tröjor efter matchen.
 

1988 Wimbledons största seger.

Idag 1988 spelades FA-cup finalen. The Crazy Gang hade sensationellt tagit sig till Wembley. Här mötte de storfavoriten Liverpool inför 98 000 betalande åskådare. Sensationellt tog Wimbledon ledningen genom Lawrie Sanchez efter 37 minuter. De höll denna fram till 60:e minuten. Då fick Liverpool straff. Då hände något som aldrig inträffat tidigare. Målvakt Dave Beasant räddade John Aldridges straff. Detta var första gången i en FA-cupfinal som en målvakt räddade en straff. Alltså stod sig 1-0 matchen ut och sensationen var ett faktum.
 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 14 MAJ.

Josée BÉLANGER blir 38 år.

Josée BÉLANGER är född 1986 i 
Coaticook, Quebec, Kanada.
Försvarare
8 U- och 57 A-landskamper för Kanada (2004-17).

Klubbar som spelare:
Université de Sherbrooke (2006–11),
Laval Comets (2007),
Quebec City Amiral SC (2009–12),
Laval Comets (2014),
FC Rosengård (2015),
Orlando Pride (2016).

Christopher WREH blir 49 år.

Christopher WREH född 1975 Monrovia, Liberia
Anfallare
36 A-landskamper för Liberia (1995-2002).

Klubbar som spelare:
Monaco (1993-97),
Guingamp (1996-97 lån),
Arsenal (1997-2000),
AEK Athens (1999 lån),
Birmingham City (1999 lån),
Den Bosch (2000 lån),
Al-Hilal (2000-01),
A.F.C. Bournemouth (2001),
St Mirren (2001-02),
Persepolis (2003),
Bishop's Stortford (2003-04),
Buckingham Town (2004),
Perseman Manokwari (2007-10).

Lag som tränare:
Liberias landslag U-20 (2014),
Liberias landslag (2019 assisterande).

DAGENS MATCHTRÖJA 14 MAJ 2024.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN FIN TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv