• Boris dagliga blogg

Måndagen den 13:e februari 2023

NAMNSDAG:
Agne
Ove

TEMADAGAR:
Clean Out Your Computer Day
Internationella epilepsidagen
Världsradiodagen
Tandborstbytardagen

INTERNATIONELLA TEMADAGAR:
Cheddar Day
Tortellini Day
Apology Day
Football Hangover Day

RUBRIKER.

Hundträff, teträff och molnträff.
Brons och Manchestersegrar.
Start i moll och slut i dur.
Tredje segern för Kansas City Chiefs och Rhianna i paus.


FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 13/2:
1314: Det gudlösa spelet fotboll förbjuds innanför Londons murar.
1948: 1.FC Köln grundas.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 13/2:
Memphis DEPAY,
Pontus JANSSON,
Rafael MÁRQUEZ, 
Pia SUNDHAGE, 
Pierluigi COLLINA,
Liam BRADY.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN TOLFTE FEBRUARI 2023.

Hundträff, teträff och molnträff.
 

Matmässigt var det en lugn söndag, då var och en fixade sin måltid. Egentligen skulle hustrun och dottern till en japansk vän i Trelleborg och bjudas på en äkta japansk teceremoni. Den innehåller mer än endast te. Fast hustrun hade blivit krasslig så dottern fick ensam åka till Trelleborg. Däremot hoppade jag in på förmiddagens jippo. Det var att åka till Höllviken och hälsa på den Lilles syster. Alltså blev det en hundpromenad på stranden innan jag kom hem och fixade kycklingkorv med bröd. Det blev lite korv till hundarna som späddes ut med lasagne från igår. Bilden till denna text tog jag från vår balkong då det hade blivit en lustig och lite skrämmande molnbildning. Då solen strax efter detta gick ner så blev det bara mörkt och inte alls skrämmande.

Brons och Manchestersegrar.
 

Sedan kunde jag ägna mig år sport. Damernas jaktstart i skidskytte med stora svenska förhoppningar. Det gick väldigt bra vid första skyttet och medaljerna fanns inom räckhåll. Fast det fanns tre skjutningar kvar och redan efter andra skyttet var svenskornas chanser borta. Linn Persson blev bästa svenska och slutade på tionde plats. Herrarnas jaktstart såg jag inte ens då detta var upplagt för en fullständig norsk triumf och svenskarna fanns ganska långt efter. Så döm om min förvåning då jag såg att Sebastian Samuelsson verkligen hade spänt alla skruvar. Guld och silver var norska, men Sebastian gick efter sista skjutningen ut tillsammans med norrmannen Tarjei Bø. In på upploppet spurtade svensken till sig bronsmedaljen.

Då detta lopp kördes hade jag Leeds mot Manchester United på TV:n. Det skulle inte vara speciellt spännande då United var storfavoriter. Med det blev spännande och frågan var om det skulle bli en ny sensation med ett oavgjort resultat för ett av topplagen. Tio minuter före slutet så gjorde Marcus Rashford ännu ett mål och sedan spädde United på till segersiffrorna 2-0. Med detta passerade de manchester City. Fast i matchen efter så återtog Manchester City andra platsen och tog in två poäng på Arsenal som nu bara leder med tre poäng. Jag såg fram till 3-0 i paus. Aston Villa lyckades tydligen reducera för matchen slutade 3-1. Enda sensationen var möjligen att inget av Manchester Citys mål gjordes av Erling Haaland.

Start i moll och slut i dur.
 

Då dottern var på teceremoni så hade vi förlagt söndagens träning med bandet till 19:00 till 22:00. Om förra veckan var katastrof så började det inte mycket bättre igår. Jag föreslog att vi skulle ta en paus i spelandet för som det var nu så var det inget trevligt att försöka spela. Dessutom har vi tvingats säga nej till många bekantar som är intresserade av att komma och lyssna på oss. Efter detta lilla snack i mitten av gårdagens spelning så blev det betydligt bättre, och fortsätter det så här så kan vi snart plocka in lite publik. Vi tog ingen paus utan kör på även nästa söndag. Klockan 13:00 var enda tiden som fanns, så det får duga.

Tredje segern för Kansas City Chiefs och Rhianna i paus.
 

Sedan går jag in på dagens händelser som redan klarats av då jag skriver ner detta. Det är Super Bowl. För 57:e gången går detta spektakel av stapeln. Det är lite märkligt att tänka att man själv är drygt tio år äldre än Amerikansk Football. Åtminstone äldre än finalerna i denna sport. De 32 lagen i NFL är uppdelade i två likvärdiga divisioner; American Football Conference och National Football Conference. Då dessa ligor är färdigspelade startar slutspelet och faktum är att denna säsong vann Kansas City Chiefs American Football och Philadelphia Eagles National Football. Dessa två lag möttes också i finalen. Det går alltså inte att säga annat än att de två bästa lagen möttes idag. Och allt startade i full fart med touch down i de två första anfallen. I halvtid stod det 24-14 till Eagles.
 
Då kom det som många även icke-football-intresserade brukar tita på; Halftime show. 2023 hade Rhianna fått äran att hålla i halvtidsshowen. Så mycket visste man. Sedan var det hemligt vilka andra gästartister hon bjudit in, och det var inte så svårt att hålla detta hemligt då Rhianna körde hela showen själv med ett stort antal dansare och ett band. Svävande på en platta högt upp i State Farm Stadium i Phoenix inledde och avslutade hon sitt framförande av sina hitlåtar.

Då hela den solida scenen som byggts upp på innerplan var bortplockad var det dags på andra halvlek och de två sista kvartarna. I början av andra halvlek fick Chiefs ett par olyckliga och enlig mig felaktiga domslut emot sig, men det hindrade den inte från att gå upp i ledning med sju poäng. Eagles kom tillbaka och med en minut kvar stod det 35-35. Chiefs i anfall ville få tiden att gå och det kan man enligt reglerna göra i amerikansk fotboll. Med åtta sekunder kvar gjorde de ett field goal och tog ledning med 38-35. Det går att göra poäng på åtta sekunder, men det lyckades inte Eagles. Så Kansas City Chiefs tog sitt tredje mästerskap i en otroligt poängrik match. Faktiskt den näst målrikaste i Super Bowls historia.

IDAG! MÅNDAGEN DEN TRETTONDE FEBRUARI 2023.

NAMNSDAG:

Agne
Ove

 

Namnsdagar den 13:e februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Agabus (till minne av en kristen profet i Apostlagärningarna;  utgått) och Inga (nu 25 oktober)
1901–1985 – Agne
1986–1992 – Agne, Alin (utgått) och Alina (utgått)
1993–2000 – Agne och Agnar (utgått)
Från 2001 – Agne och Ove

TEMADAGAR:

Clean Out Your Computer Day
 

Detta är en temadag som infaller den andra måndagen i februari. När det gäller att ”städa datorn” så kan man göra det på två sätt. Det enklaste är att helt enkelt rengöra den på utsidan med puts och polering. Ett lite svårare sätt är att rens och rensa hårddisken genom att plocka bort sådant som hamnat på hårddisken och gör den långsammare. Det kan man antingen göra genom att fråga någon som är var vid detta eller så finns det vissa tips som man själv kan klara av om man googlar.
 

Internationella epilepsidagen


Internationella epilepsidagen infaller alltid den andra måndagen i februari.
Epilepsi är ett samlingsbegrepp för tillstånd som ger en varaktig benägenhet att få epileptiska anfall. Anfallen skiljer sig åt både vad det gäller anfallens karaktär och svårighetsgrad.


Världsradiodagen
 

Unesco startade världsradiodagen 13 februari 2011 för att uppmärksamma, hylla och sprida den viktiga roll radion har i världen. Trots de digitala framstegen är radio fortfarande det medium som når flest människor – över hela världen. Radio kan vara en arena för debatt och diskussion för alla generationer; den kan rädda liv under naturkatastrofer och krig och ger journalister ett verktyg för nyheter.


Tandborstbytardagen
 

Idag är det tandborstbytardagen, en temadag som uppmärksammar vikten av att regelbundet byta tandborste. En tandborste kan innehålla uppemot 10 miljoner bakterier och man rekommenderar att tandborsten byts minst varannan månad.

INTERNATIONELLA  TEMADAGAR:

Cheddar Day. Cheddar dagen syftar så klart på osten som är så populär i England. matdagar tag jag alltid med. Osten kan dayeras hundratals år bakåt i tiden. En bra historia om tillkomsten är att en yng kvinna satte sin kanna mjölk i en grotta i staden Cheddar i Somerset. Det var en varm dag och mjölken skulle kunna hålla sig kall och frisk i grottan. Kvinnan glömde bort mjölken och då hon slutligen kom ihåg kannan och återvände hade mjölken blivit en delikat hårdost som världen idag känner till som cheddar.
 

Tortellini Day. Tortellinidagen kan firas tillsammans med Cheddardagen. Tortellini är en sorts ringformad pasta som kan ha olika typer av fyllning, exempelvis skinka, svamp eller ost. Även här finns en gammal historia om tillkomsten av rätten. I början av 1500-talet spionerade en ägare av en taverna genom ett nyckelhål på den italiensk adelskvinnan Lucrezia Borgia. Det han såg var hennes navel och han fick genast en idé att tillverka en pasta av vad han såg. Vips så var tortelinin uppfunnen. Rätten kallas ibland ombelico. Det är navel på italienska.
 

Apology Day. Uräktdagen är en viktig dag speciellt i Australien. Det var nämligen den 13:e februari 2008 som Australiens premiärminister Kevin Rudd höll ett tal till nationen där han bad om ursäkt för allt som invandrarna ställt till med för landets urinvånare. Efter detta har dagen blivit en dag som man kan tänka efter och kanske be om ursäkt till någon man behandlat på ett sätt som gör att man ångrar sig.
 

Football Hangover Day. Då söndagen var Super Bowl Söndag så kan det tänkas att detta jippo fått många människor som intresserar sig för amerikansk fotboll. Alltså har man kommit på att måndagen ska vara Footballs Baksnälle dag. Det tyckte jag var kul.  Sedan kan det var en baksmälla för de som köpt biljett till matchen. De billigaste biljetterna kostar cirka 51 000 kronor och vill man betala lite mer så kostar de dyraste runt 315 000 kronor. Tur att man kan se det på TV.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN TRETTONDE FEBRUARI.

1314: Detta gudlösa spel förbjuds.
 

Edward II förbjöd idag 1314 att fotboll fick spelas inom London gränser. Bevis finns att en fotbollsliknande sport spelades i England redan 1175. Sporten beskrevs som: ”En slags sysselsättning med ett runt föremål som inte kastades i luften utan sparkades och rullades på marken.” I början av 1300-talet observerades sporten som en fara för handel och sysselsättningen i London. Det kom kommentarer till kungen om: ”En abnorm, ovärdig och mer värdelös än andra sporter som alltid slutade i bråk, skador och förluster av spelare.”
 
Denna dag 1314 kom Edward II med svaret: ”En stor kalabalik i staden, genom oroligheter till följd av stora fotbollar på offentliga platser, från vilket mycket ont kan uppstå får inte fortsätta. Därför förbjuds detta gudlösa spel innanför stadsmurarna. Vid brott mot detta blir det fängelsestraff”.
 
Idag finns det inom Londons ”stadsmurar” 14 proffsklubbar och 80 amatörlag som ingår i London Football Association.

1948: 1. FC Köln bildas.
 

Idag 1948 bildades den tyska fotbollsklubben 1.FC Köln. Fotbollen hade börjat komma igång igen efter Andra Världskriget och i Köln slog man samma de två klubbarna Kölner BC, som grundades 1901 och Spielvereinigung 1907 Köln-Sülz, som grundades 1907, vilket man kan dra som slutsats av namnet. Nu blev de en och samma klubb vid namn 1.FC Köln. De skulle bli historiska våren 1964. Hösten 1963 startade nämligen den allra första Bundesliga som var en samling av de 16 bästa Västtyska lagen. Bundesligas första vinnare blev 1.FC Köln.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN TRETTONDE FEBRUARI.

Memphis DEPAY blir 29 år.
 

Memphis DEPAY är född 1994 i Moordrecht, Nederländerna
Anfallare
42 U- och 86 A-landskamper för Nederländerna (2008-).

Klubbar som spelare:
Moordrecht (2000–03),
Sparta Rotterdam (2003–06),
PSV Eindhoven (2006–15),
Manchester United (2015–17),
Lyon1 (2017–21),
Barcelona (2021–23),
Atlético Madrid (2023–).

2012 valde han att ta bort Depay från sitt tröjnamn och istället spela med Memphis. Detta eftersom Depay var hans faders efternamn och att han knappt hade någon kontakt med honom.

Pontus JANSSON blir 32 år.
 

Pontus Sven Gustav JANSSON är född 1991 i Arlöv, Sverige
Försvarare
37 U- och 27 A-landskamper för Sverige (2007-20).

Klubbar som spelare:
Arlövs BI (2004–06),
Malmö FF (2006–14),
 IFK Malmö (2009 lån),
Torino (2014–17),
Leeds United (2016–17 lån),
Leeds United (2017–19),
Brentford (2019–).

Han har tre SM-guld med Malmö FF och hjälpte Brentford att ta sig upp i Premier League 2021.

Rafael MÁRQUEZ blir 44 år.
 

Rafael MÁRQUEZ Álvarez är född 1979 i Zamora de Hidalgo, Mexiko
Försvarare
4 U- och 147 A-landskamper för Mexiko (1999-2018).

Klubbar som spelare:
Atlas (1992-99),
AS Monaco (1999-2003),
Barcelona (2003-10),
New York Red Bulls (2010-13),
León (2013-14),
Hellas Verona (2014-15),
Atlas igen (2016-18).

Lag som tränare:
Alcalá (2021 U-laget),

Barcelona Atlètic (2022–).

Márquez har spelat i fem världsmästerskap, vilket han blev endast den tredje manliga spelaren någonsin att göra. Han innehar också spanskt pass.

Pia SUNDHAGE blir 63 år.
 

Pia Mariane SUNDHAGE är född 1960 i Marbäck, Ulricehamn, Sverige
Försvarare till Anfallare
146 landskamper och 71 mål för Sverige (1975-96).

Klubbar som spelare:
IFK Ulricehamn (Moderklubb),
Falköpings KIK (1978),
Jitex BK (1979-81),
Östers IF (1982-83),
Jitex BK igen (1984),
ROI Lazio (1985),
Stattena IF (1985),
Jitex BK än en gång (1985),
Hammarby (1986),
Östers IF igen (1987-89),
Hammarby igen (1990-96).  
 
Lag som tränare:
Hammarby (1992-94 spelande tränare),
Vallentuna BK (1998-99 ass. tränare),
AIK (2000 ass. tränare),
Philadelphia Charge (2001-02 ass. tränare),
Boston Breakers (2003),
Kolbotn IL (2004),
KIF Örebro (2005-06),
Kinas damlandslag (2007 ass. tränare),
USAs damlandslag (2007-12),
Sveriges damlandslag (2012-17),
Brasiliens damlandslag (2019-).

Hon blev Europamästare som spelare med Sverige 1984 och Olympisk mästare som tränare med USA 2008 och 2012.

Pierluigi COLLINA blir 63 år.
 

Pierluigi COLLINA född 1960 i Bologna, Italien
Fotbollsdomare

Domare:
1988-91 Serie C2/Serie C1,
1991-2005 Serie B/Serie A och
1995-2005 FIFA domare.

Pensionerad 2005 då 45 år är maxålder för FIFA domare.
Innan dess hann han döma Champions Leaguefinalen 1999 mellan Bayern München och Manchester United,
VM finalen 2002 mellan Brasilien och Tyskland och
UEFA cupfinalen 2004 mellan Valencia och Marseille.
Han är numera ledamot av UEFA Domarkommitté och ordförande av FIFAs dommarkommité.
Hans karaktäristiska utseende utan hår beror på sjukdomen Alopecia areata.

Liam BRADY blir 67 år.
 

William "Liam" BRADY är född 1956 i Dublin, Irland
Försvarare
72 A-landskamper för Irland (1999-2018).

Klubbar som spelare:
St. Kevin's Boys (1964–71),
Arsenal (1971–80),
Juventus (1980–82),
Sampdoria (1982–84),
1984–1986Internazionale58(5)
Ascoli  (1986–87),
West Ham United (1987–90).

Lag som tränare:
Celtic (1991–93),
Brighton & Hove Albion (1993–95)
Irlands landslag (2008–10 assisterande).

Han var den stora stjärnan i Arsenal under senare hälften av 1970-talet. En teknisk och kreativ mittfältare som ledde Arsenal till tre raka FA-cupfinaler 1978–80 samt till final i Cupvinnarcupen 1980. 

DAGENS MATCHTRÖJA.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HAS EN FIN VECKA SJU!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv