• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 19:e juli 2022

Ska handikapp registreras om man bara spelar med tre klubbor? Pitabröd, Vera, Belgien mot Sverige.

NAMNSDAG
Sara

TEMADAG:
Ingen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 19/7:
1900: Brasiliens första fotbollsklubb bildas.
1908: Nederländernas fjärde fotbollsklubb grundas.
1966: Nordkorea står för en av VMs största sensationer.
2009: Världens mesta landslagsmålgörare gör sitt 100:e mål.
2009: Sydamerikas yngste ligaspelare debuterar.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 19/7:
Ebbe SAND, Rene HOUSEMAN.

FAKTA OCH TANKAR OM MÅNDAGEN DEN 18:E JULI 2022.

Ska handikapp registreras om man bara spelar med tre klubbor? Pitabröd, Vera, Belgien mot Sverige.

Så startade golfveckan på Söderslätts golfklubb. Första tävlingsdagen var det ”Tre klubbor och en putter”. Jag kan bara säga att det håll faktiskt väldigt bra de första nio hålen. Då låg jag på mitt handikapp och var nöjd att klara av detta med endast tre klubbor att spela med. Jag hade alltså 36 slag netto och 18 poäng. Jag gick i boll med vår klubbchef och han hade nio tuffa hål. Vi skojade med att han var given att komma bland de sista. Jag skulle kämpa om segern. Men nu var det ju golf vi spelade. Fast under de sista nio hålen kan det diskuteras om det jag sysslade med kunde kallas att spela golf. Det blev 53 slag och 7 poäng och jag föll som en sten och slutade till och med efter klubbchefen. Det var så illa att jag slutade näst sist. Plats 22 av 23 startande. Fast då jag kollade i toppen så var det lika bra det som skedde. Det hade varit förargligt och jag gått på mitt par och slutat på 72 slag. Jag hade ansett att jag i så fall spelat fantastiskt och borde slagits om segern. Men det hade blivit en sjunde plats och utanför prislistan. Segraren hade 64 slag. Med tre klubbor var det åtta slag bättre än hennes handikapp. Varför spelar inte de fem som gick klart under sitt handikapp med tre klubbor alltid? Sedan är jag väldigt tveksam till om en tävling där man endast får använda fyra klubbor i ska räknas som handikappsgrundande. Det gjorde den och jag höjde mig tyvärr ganska mycket.

Innan vi tar lit semester från City Gross matkassar så hämtade jag ut den sista för juli månad. Det skulle inte lagas från denna till igår då äldsta dottern hade förberett pitabröd som skulle lagas lite tidigare då belgaren skulle ta sig tillbaka till Jönköping och sitt jobb som startade vid femtiden. Han hade inte tid att invänta någon middag utan hade kört iväg redan innan jag var hemma igen halvtvå. Alltså blev det jag som fick laga kycklingröran och vegoröran som skulle ligga i våra pitabröd. Då alla hade lite olika sysslor under eftermiddagen så blev sista middagsätaren klar vid sextiden.

Kvällen blev som så många andra kvällar denna sommar, delad mellan en engelsk deckare och lite fotboll. Deckaren fick inleda. Det blev förra tisdagens avsnitt av Vera. Tyger Tyger heter avsnittet och jag har inte kunnat reda ut vad det skulle stå för på svenska. Men det var et avsnitt med många olika misstänkta till en containerstöld som slutar med ett dödsfall. Det visad sig även att alla misstänkta i stort sett var skyldiga på något sätt. 7,8 rankades det på IMDb. Kanske lite för högt.

Dam-EM har också rankats lite för högt. Matcherna igår som avslutade gruppspelet var inte mycket att yvas över. SVT visade Frankrike mot Island och då Frankrike gjorde 2-0 växlade jag till den betydligt mer spännande Italien mot Belgien. Det lag som vann den matchen skulle möta Sverige. Om Belgien visar samma oskärpa som igår så blir det ganska lätt kvartsfinal för Sverige, för det var Belgien som vann med 1-0 och möter Sverige på fredag. Då jag växlade över till Frankrike mot Island som avslutning så visade det sig att Frankrikes mål till 2-0 hade plockats bort efter VAR-koll. Istället fick Island en straff på övertid. Det gjorde att matchen slutad1-1. Island hade spelat klart men… Island lyckades med det unika att spela sina tre matcher utan att förlora en enda och ändå räckte det inte till avancemang. Tufft, men som jag skrivit så många gånger tidigare så borde det inte få sluta oavgjort i fotboll heller.

IDAG; TISDAGEN DEN 19:E JULI 2022.

NAMNSDAG
Sara

Namnsdagar för den 19:e juli i kronologisk ordning:
 
1698–1900 – Sara
1901–1985 – Sara
1986–1992 – Sara, Charles (utgått) och Saga (nu 8 mars)
1993–2000 – Sara och Sally (utgått)
Från 2001 – Sara

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 19:E JULI 2022.

1900 Brasiliens första riktiga fotbollsklubb bildas.

Sport Club Rio Grandes klubbsång. Sport Club Rio Grandes klubbsång.
Charles William Miller anses vara den brasilianska fotbollens fader. Han föddes i São Paulo, son till en skotsk järnvägsingenjör. Under en resa tillbaks till England (hans mor kom från England) gick han på skola i Southampton och spelade fotboll där. Då han 1894 återvände till São Paulo hade han med sig några fotbollar och en regelbok. Han fick många klubbar i staden intresserade av fotboll, men i huvudsak ägnade se sig åt friidrott och cricket.
 

Men på ett annat ställe hade fotbollen spritt sig och i sydöstra delen i staden Rio Grande bildade idag 1900 tysken Christian Moritz Minnemann, som firade sin 25-årsdag med några vänner, Brasiliens första riktiga fotbollsklubb; Sport Club Rio Grande. Det var 22 medlemmar i klubben och första året delade de upp sig i två lag och spelade lokala matcher. Klubben har aldrig blivit någon av de stora i Brasilien, men främsta meriten är trots detta ett Campeonato Gaúcho-mästerskap från 1936. Så heter ligan de spelar i. På grund av att klubben bildades idag så är även Brasiliens fotbolls-nationaldag den 19:e juli.

1908 Nederländernas fjärde fotbollsklubb bildas.

Se Feyenoord Corporate Video Se Feyenoord Corporate Video
På en pub i stadsdelen Feijenoord i Rotterdam bildades idag en fotbollsklubb som blev den fjärde i Nederländerna. Klubbens namn blev Wilhelmina. Detta namn hade klubben i ett år innan man ändrade det till Hillesluise Football Club. Efter ytterligare ett år hette man RVV Celeritas. 1912 tog man namnet SC Feijenoord. Det var nu man antog dagens matchställ med en tröja delad i rött och vitt med svarta shorts. Stavningen ändrades så sent som 1973 då j:et blev ett y. Klubben är en av Nederländernas vinstrikaste med 14 mästerskap, 11 cuptitlar. 2 UEFA-cuptitlar och Champions Leaguemästare 1970.

1966 en av VMs större sensationer.

Se en dokumentär om Nord Korea 1966 Se en dokumentär om Nord Korea 1966
VM i England gick in i slutfasen i gruppspelet. I grupp 4 skulle Italien idag 1966 ta sig vidare in i slutspelet och kvartsfinalerna genom att enkelt vinna över fotbolls-U-landet Nordkorena. Problemet var bara att detta ville inte nordkoreanerna. De stretade emot och då slutsignalen gick hade de lyckats hålla nollan och dessutom hade Pak Doo-ik lyckats göra det som blev segermålet. Italien fick åka hem och Nordkorea fick möta en annan sensation i detta VM, Portugal. Det blev en match där Nordkoreanerna chockade och tog ledningen med 3-0 innan Eusebio och hans portugiser till sist kunde vinna med 5-3.

2009 hundrade målet av Wambach.

Se Abby Wambachs 100 mål Se Abby Wambachs 100 mål
Under ledning av Pia Sundhage spelade USAs damer en träningslandskamp mot Kanada idag 2009. Efter en mållös första halvlek lyckades USA göra ett mål i andra. Målet gjordes av den speciella målskytten Abby Wambach. Det var hennes mål nummer 100 i landslaget. Hon debuterade 2001 och spelade sin sista landskamp 2015. Hon har rekordet i snabbhet att nå 100 mål, på bara nio år. Hon gjorde 255 landskamper och 184 mål. 184 mål är rekord av alla spelare i hela världen damer som herrar.

2009 Mauricio Baldivieso hoppar in i Bolivianska ligan.

Se Mauricio Baldiviesos debut Se Mauricio Baldiviesos debut
Liga de Fútbol Profesional Boliviano som är detsamma som Bolivianska proffsligan i fotboll. Där spelades idag 2009 en match mellan Club Aurora och La Paz som slutade 1-1. Det unika i matchen var att managern Julio César Baldivieso hade kallat sin egen son Mauricio Baldivieso till matchen och han fick hoppa in mot slutet. Mauricio skrev då Sydamerikansk historia genom att vara den yngste spelaren någonsin som spelat i någon av de sydamerikanska ligorna. Mauricio skulle fylla 13 år tre dagar efter dagens match.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 19:E JULI 2022.

Ebbe SAND blir 50 år.

Ebbe SAND är född 1972 i Ålborg, Danmark
Anfallare
66 A-landskamper för Danmark (1998-2004).

Klubbar som spelare:
Hadsund BK (1977-92),
Brøndby IF (1992-99),
Schalke 04 (1999-2006).

Lag som tränare:
Silkeborg IF (2006-07),
Danmarks landslag (2008-14 anfallstränare),
Schalke 04 (2015-19 sportdirektör),
Brøndby IF (2019 fotbollschef),
Danmarks landslag (2020-21 anfallstränare).

Rene HOUSEMAN blev 64 år.

Rene Orlando HOUSEMAN var född 1953 i La Banda, Argentina och dog den 22:a mars 2018 efter en lång tids kamp mot cancern i Buenos Aires, Argentina.
Mittfältare
55 A-landskamper för Argentina (1973-79).

Klubbar som spelare:
Defensores de Belgrano (1971-73),
Huracán (1973.80),
River Plate (1981),
Colo-Colo (1982),
Amazulu (1983),
Independiente (1984),
Excursionistas (1985).

Världsmästare 1978

MATCHTRÖJAN JAG BÄR DEN 19:E JULI 2022.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA TISDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv