29:e juni

NAMNSDAG

Peter:
Peter, mansnamn, är en engelsk form av det latinska namnet Petrus som härstammar från det grekiska namnet Petros. Petros är en översättning av det arameiska namnet Kepa eller Kepha som betyder 'klippa

Petra:
Petra är ett kvinnonamn med latinskt ursprung. Namnet är en femininform av Petrus, från grekiska Petros som är en direktöversättning av armeniska Kefas som betyder 'klippa'.
 

VIP födda den 29:e juni

Några i musikens värld som är födda den 29:e juni

1901 – 1967 Nelson Eddy,
Amerikansksångare och skådespelare. Tillsammans med Jeanette MacDonald spelade han i en rad romantiska filmoperetter.  ¤  Indian Love Call

1948 – Ian Paice,
Brittisk trummis. Han var trummis ihårdrocksbandet Deep Purple från starten 1968 och även i Whitesnake under början av åttiotalet.   ¤  Woman From Tokyo

Några kända personer som avled den 29:e juni

1967  Jayne Mansfield dog 34 år gammal i en billolycka då hennes bil körde in i en lastbil. Hennes tre barn överlevde kraschen och Mariska Hargitay växte upp och blev själv skådespelerska. Jayne var en amerikansk skådespelare. Hon betraktades som en sexsymbol under sin Hollywood-karriär på 1950- och 1960-talen. Hon hade en IQ på över 160.

1979  Lowell George dog 34 år gammal av en överdos av heroin. Han var en amerikansk låtskrivare och multi-instrumentalist. Han var främst känd som gitarrist, sångare oc låtskrivare till rockbandet "Little Feat".

2003  Katharine Hepburn dog 96 år gammal av en tumör i halsen. Hon var en amerikansk skådespelare. Hon var en av Hollywoods ledande skådespelerskor och hennes karriär varade i hela 60 år. Hon har blivit Oscarsnominerad tolv gånger och har vunnit utmärkelsen fyra gånger

Today in history 29:e juni

Några händelser som inträffat den 29:e juni

1958
 

BRASILIEN TAR SITT FÖRSTA VM I FOTBOLL I SVERIGE.


  Brasilien blir världsmästare i fotboll, genom att besegra Sverige med 5–2 i finalen av årets fotbolls-VM på Råsundastadion i Stockholm. Detta är hittills enda gången som fotbolls-VM har hållits i Sverige och det svenska silvret blir den bästa svenska placeringen i herrfotbolls-VM någonsin (näst bästa placeringen blir 1950, då Sverige tar brons i VM i Brasilien och 1994, då Sverige tar brons under VM i USA). Att mästerskapet spelas i Sverige och att det går så bra för hemmalaget gör att intresset för evenemanget blir mycket stort i hela landet, vilket leder till ett stort uppsving för försäljningen av TV-apparater.

1974
 

ARGENTINA FÅR VÄRLDENS FÖRSTA KVINNLIGA PRESENT.


  Den argentinske presidenten Juan Peróns hustru Isabel svärs i hemlighet in som Argentinas tillförordnade president, eftersom hennes make är svårt sjuk i lunginflammation och dagen innan har drabbats av flera hjärtattacker. Den 1 juli drabbas han av en ny attack, som gör att han avlider samma dag. På detta vis blir Isabel Perón världens första kvinnliga president (när Vigdís Finnbogadóttir blir Islands president 1980 blir hon världens första demokratiskt valda kvinnliga statsöverhuvud) och förblir på posten till våren 1976, då hon blir avsatt i en statskupp.

1995

 

NÄST STÖRSTA ANTAL OMKOMNA I VÄRLDEN AV ETT BYGGRAS.


 Sampoongvaruhuset i den sydkoreanska huvudstaden Seoul kollapsar, varvid 502 människor omkommer och 937 skadas. Detta blir den största katastrofen i fredstid i Sydkoreas historia och den dödligaste byggnadskollapsen i världen innan 11 september-attackerna i New York 2001. Värdet på de materiella förlusterna uppgår till omkring 270 miljarder won (omkring 216 miljoner dollar i dåtidens penningvärde) och vid utredningen av olyckan visar den sig bero på undermålig byggnadskonstruktion, vilket i sin tur beror på korruption under byggandet av varuhuset 1987–1990. Byggnadens ordförande Lee Joon och hans son Lee Han-Sang, som är affärsföretagets direktör, döms båda till fleråriga fängelsestraff.