7:e juli

NAMNSDAG

Klas:
Mansnamnet Klas, Claes, Clas eller Klaes är en tysk variant av Nikolaus som är av grekiskt ursprung med betydelsen folkbesegrare (av nike - "seger" och laos -"folk"). Just nu är Claes den vanligaste stavningen.

Återkommande bemärkelsedagar

Nationaldag:
Salomonöarna: Dagen firas till minne av självständigheten från Storbritannien denna dag 1978.

VIP födda den 7:e juli

Några andra som också är födda den 7:e juli

1941 – 2022 Lennart Söderberg,
Svensk fotbollsspelare (back) och tränare. Han kallas Liston och är känd för sin frispråkighet som inte alltid uppskattats.

1947 – 2015 Göran Hägg,
Svensk författare, debattör, kritiker och docent ilitteraturvetenskap. 
Säsongen 2006–2007 vann han tv-tävlingen På spåret i par med sångerskan och körledaren Caroline af Ugglas.

Några i musikens värld som är födda den 7:e juli

1906 – 1985 Anton Karas,
Österrikisk folkmusiker och cittraspelare. Han är mest känd för sin komposition av ledmotivet till filmen Den tredje mannen, The Harry Lime Theme (1949).

Några kända personer som avled den 7:e juli

1930  Arthur Conan Doyle dog 71 år gammal i en hjärtattack. Han var en skotsk läkare och författare, mest känd för sina böcker om mästerdetektiven Sherlock Holmes och doktor Watson.

2006  Syd Barrett dog 60 år gammal i bukspottkörtelcancer. Han var en brittisk gitarrist, sångare och låtskrivare. Han var med och bildade bandet Pink Floyd 1965 och var med fram till 1968, då han på grund av psykiska besvär lämnade gruppen.

2014  Alfredo Di Stéfano dog 88 år gammal i en hjärtattack. Han var en argentinsk-spansk fotbollsspelare (anfallare), ansedd som en av de vassaste målskyttarna och bästa fotbollsspelare genom tiderna och av legendaren Pelé.

Today in history 7:e juli

Några händelser som inträffat den 7:e juli

1950
 

SYDAFRIKA INFÖR APARTHEID.


  Den sydafrikanska regeringen inför lagen Population Registration Act, där alla sydafrikanska medborgare delas in i fyra grupper, beroende på hudfärg och ursprung. Dessa är vita, svarta, asiater och färgade (personer av blandad härkomst). Systemet, som kommer att gå under namnet Apartheid (av det engelska ordetapart [avskild] och afrikaans-suffixet -heid, som motsvarar svenskans -het, alltså avskildhet), är tänkt att skilja de olika grupperna från varandra och denna rasåtskillnadspolitik gynnar de vita och missgynnar de övriga grupperna. På grund av systemet blir Sydafrika sedermera fördömt och bojkottat världen över (särskilt efter Sharpevillemassakern 1960) – trots detta avskaffas det inte förrän 1994.

2005
 

TERRORDÅDEN I LONDON.


  Strax före klockan nio på morgonen utsätts Londons tunnelbana för tre bombdåd och en timme senare detonerar även en bomb på en buss i staden. Totalt omkommer 56 personer (inklusive de fyra självmordsbombarna) och över 700 skadas. Sedermera tar en grupp, som kallar sig ”Hemliga al-Qaida i Europa” på sig skulden för dåden, som sägs vara en hämnd för det brittiska deltagandet i den amerikanska invasionen av Irak 2003. Bombdåden inträffar medan ett G8-möte pågår i Skottland och dagen efter att Storbritannien har utsetts till värd för olympiska sommarspelen 2012.

2007

 

VÄRLDENS SJU NYA UNDERVERK PRESENTERAS.


 Då endast ett av den antika världens sju underverk finns kvar har den schweiziska organisationen New 7 Wonders of the World ordnat en global omröstning via internet, för att utse sju moderna underverk. Denna dag presenteras listan över vinnarna, vilka blir staden Chichén Itzá i mexikanska Yucatan, arenan Colosseum i Rom, Kristusstatyn i brasilianska Rio de Janeiro, Kinesiska muren i Kina, bergsstaden Machu Picchu i Peru, staden Petra i Jordanien och mausoleet Taj Mahal i Indien. Då det egyptiska kulturdepartementet rasar mot att Cheopspyramiden (det enda kvarvarande av de antika underverken) inte finns med på listan får den sedermera ”hedersstatus” av organisationen.