• Boris dagliga blogg

Lördagen den 28:e maj 2022

Regn, vänner, spel och internetavbrott.

NATIONALDAG:
Azerbajdzjan
Etiopien
Nepal

NAMNSDAG
Ingeborg och Borghild

TEMADAGAR:
Den stressfria dagen
Internationella krama en musiker-dagen
Ofrivilligt barnlösas dag
Internationella burgardagen
Internationella mensdagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 28/5:
1928: VM i Fotboll föds.
1980: Nottingham bäst i Europa för andra gången, men bara bäst i England en enda gång.

FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 28/5:
John STONES, Hannah WILKINSON, Kyle WALKER.

FAKTA OCH TANKAR OM FREDAGEN DEN 27:E MAJ 2022.

Regn, vänner, spel och internetavbrott.
 

Då jag satt med gårdagens blogg så stängdes internet helt plötsligt av. Då ”ledningscentralen” med router finns i gästrummet i källaren och där fanns det igår gäster, så fick det bero till idag. Annars var det en dag som skulle varit trevlig. På grund av väderleken hade jag inte varit på golfbanan på en hel vecka. Igår var det Veterangolf som tävlingen heter. Golftävlingar spelas i amatörsammanhang oberoende av väder. Vi tre gubbar i min boll hade en annan åsikt. Efter nio hål kom regnet och det piskade in i kläder och hud i den hårda blåsten. Då vi uppnått den ålder vi har så beslöt vi att själv bestämma om vi ville fortsätta tävlingen. Det ville vi inte. Av de sjutton startande var det märkligt nog endast fyra som bröt, så det innebar att det blev delad sista plats igår utan resultat. Men det var det värt i att komma hem och få kaffe och torra kläder på sig.

Sedan var det dags att åka samma väg igen för att hämta ägg hos AnnaKaga. Det var märkligt att i Malmö var det solsken och ganska fint väder, men i Vellinge var det nästan tropiskt ösregn. Det gick inte att hålla den vanliga topphastigheten på motorvägen. Men ägg, honung och några korvar blev det.

Sedan var det dessa gäster jag nämnde i början. Det var några småflickor som är bekantar till oss och där den ene kommer från Västerås. Hon var i Lund med sin simhopparklubb och då passade vi på att se till att skaffa en kompis i samma ålder som hon kunde vara tillsammans med då hon skulle bo hos oss. Normalt så har äldsta dottern ett tiotal gudbarn, men Västeråsgästen är faktiskt vår yngsta dotters gudbarn. Till alla oss hade Äldsta dottern fixat fredagsmaten. Det var tortillabröd med både vegansk och riktig köttblandning. Vegansk därför att en av våra vuxna bekantar och hans pojkvän var på besök i Malmö. De bor normalt i Göteborg, men då de är i stan’ så brukar de alltid vara välkomna hos oss. Flickorna, de från Göteborg och vår vän som var hos oss i förrgår var alla på middag. Denna utmynnade i att vi skulle spela ”Ticket to Ride Germany”. Nu då vi var fem deltagare (flickorna var medhjälpare till två av oss tågbyggare) så var det ett helt annat spel. Nu kunde resrutter vara blockerade så att det inte ens gick att ta en annan väg. Betydligt mer frustrerande, men trots det roligare. Detta var alltså gårdagens tävlingsbidrag som inte fanns med på några sportsidor i någon av dagens tidningar.

Då spelet var över och alla gått hem eller ner till sitt gästrum i källaren skulle jag göra klart bloggen, men först såg jag att vårens sista avsnitt av Alla mot alla låg ute på discovery+. Efter semifinalerna fortsatte jag med finalen. Där hann jag inte så långt då internet plötsligt stängdes av och så var gårdagen som redan gått in i dagen, slut.

IDAG: LÖRDAGEN DEN 28:E MAJ.

NATIONALDAG:

Azerbajdzjan
 

Azerbajdzjan blev den 28 maj 1918 självständigt (från Transkaukasiska demokratiska federativa republiken) och republik grundades. Även kvinnlig rösträtt infördes. Republiken existerade endast två år. Röda armén invaderade den 28 april 1920 huvudstaden Baku och landet införlivades med Sovjetunionen. Självständigt från Sovjetunionen blev landet år 1991.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Etiopien
 

Etiopien (tidigare Abessinien), är det afrikanska land som liksom Liberia, aldrig varit under kolonialt styre. Åren 1936 till 1941 var landet ockuperat av Italien, men tillsammans med brittiska trupper besegrade etiopierna Italien. Landet var ett kejsardöme fram till 1974, då den siste kejsaren, Haile Selassie, störtades. Nationaldagen 28 maj uppmärksammas till minne av dagen för besegrandet av Mengistus regim.  Mengistu Haile Mariam var marxistisk ledare och statsöverhuvud i Etiopien åren 1977 – 1991.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NATIONALDAG:

Nepal
 

Efter att ha varit tre olika riken (Kathmandu, Patan och Bhadgaon) förenades dessa till en självständig monarki den 21 december 1768. Landet ändrade den 28 maj 2008 statsskick från monarki till republik. Denna dag blev nationaldagen.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAGAR:

Ingeborg och Borghild
 

Namnsdagar för den 28:e maj i kronologisk ordning:
 
Före 1898 – Germanus (till minne av en biskop i Paris på 400-talet, som sedermera blev helgon och har fått Parisstadsdelen Saint Germain uppkallad efter sig; utgått) och Germund (nu 19 juni)
1898–1900 – Ingeborg
1901–1985 – Ingeborg
1986–1992 – Ingeborg, Ingabritt (utgått) och Ingbritt (utgått)
1993–2000 – Ingeborg och Borghild
Från 2001 – Ingeborg och Borghild

TEMADAGAR:

Den stressfria dagen

 

Den stressfria dagen infaller den 28 Maj varje år. På den stressfria dagen uppmanas alla att ta sig minst fem minuter i stillhet någon gång under dagen för att känna på de positiva effekterna av att ta en paus ibland.
 

Internationella krama en musiker-dagen

 
Internationella krama en musiker-dagen är alltid den 28 maj. Det finns många ”krama en-” temadagar på året. Idag är det favoritmusikern som ska kramas. Fast det kanske ska vänta med att firas tills det att pandemin är över. Det får bli virtuella kramar.
 

Ofrivilligt barnlösas dag


Ofrivilligt barnlösas dag instiftades i maj 2011 av bloggaren Wilda Mathilda. Hon kom med idén att uppmärksamma alla ofrivilligt barnlösa på en egen dag. Sedan dess är dagen inskriven i almanackan och infaller varje år sista lördagen i maj, det vill säga dagen innan Mors Dag.
 

Internationella burgardagen

 
Internationella Burgardagen började i Sverige 2015 när Allt om Burgare bestämde sig för att det är dags att börja fira hamburgarna. Middagen är given idag.
 

Internationella mensdagen

 
Internationella mensdagen är en internationell temadag som årligen 28 maj uppmärksammar och sprider kunskap om kvinnors menstruation. Den instiftades 2014 av den tyska frivilligorganisationen WASH United (WAter, Sanitation and Hygiene) som arbetar för rent vatten, hygien och avlopp. Datumet är valt eftersom en menstruationscykel i regel är 28 dagar, och maj för att det är den femte månaden och menstruationen brukar vara i fem dagar.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 28:E MAJ.

1928 VM:s födelsedag.
 

Idag 1928 hade FIFA en kongress i Amsterdam. En sak som diskuterades var den succé som FIFA haft genom att arrangera fotbollsturneringarna i OS 1920 och 1924. Även den OS-turnering som startade i dag 1928 hade startat med Portugal-Chile 4-2 och Belgien-Luxemburg 5-3 så det såg ut att bli publikvänligt även här. Då tog FIFA beslutet om att det även bör spelas ett VM i fotboll som skulle gå vart fjärde år mitt emellan två OS. Första värdland fick bli Uruguay då de var regerande Olympiska mästare och även skulle vinna OS 1928.

1980 Nottingham Forest rekord.
 

Idag 1980 spelades Mästarcupfinalen på Santiago Bernabéu Stadion i Madrid. Det var de regerande mästarna Nottingham Forest som vann med 1-0 året innan mot Malmö FF i final, som spelade mot Hamburger SV. Även denna gång blev det 1-0 till Nottingham Forest. Målet gjordes i 20:e minuten av John Robertson. Det märkliga med segern är att Nottingham Forest i och med det blivit Europamästare två gånger, men de har bara blivit bäst i England en gång då de vann ligan 1978.
 

Bild: Klicka för att se ett kort sammandrag av finalen.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 28:E MAJ.

John STONES blir 28 år.
 

John STONES är född 1994 i Barnsley, England
Försvarare
17 U- och 55 A-landskamper för England (2012-).

Klubbar som spelare:
Barnsley (2001–13)
Everton (2013–16),
Manchester City (2016–).

Han har varit med i EM 2016 och VM 2018.

Hannah WILKINSON blir 30 år.
 

Hannah Lillian WILKINSON är född 1992 i Whangarei, Nya Zeeland
Anfallare
15 U- och 103 A-landskamper för Nya Zeeland (2010-).

Klubbar som spelare:
Kamo High School (2005–09),
North Force (2009-10),
Glenfield Rovers (2010–11),
Tennessee (2012–16),
Vittsjö GIK (2017–19),
Sporting CP (2019-20),
Djurgården (2020),
MSV Duisburg (2021),
Melbourne City (2021-).

I oktober 2017 skadade hon främre korsbandet, men blev trots detta frisk till VM 2019.

Kyle WALKER blir 32 år.
 

Kyle Andrew WALKER är född 1990 i Sheffield, England.
Försvarare
14 U- och 65 A-landskamper för England (2009-).

Klubbar som spelare:
Sheffield United (1997-2009),
Northampton Town (2008 lån),
Tottenham Hotspur (2009-17),
Sheffield United (2009-10 lån),
Queens Park Rangers (2010-11 lån),
Aston Villa (2011 lån),
Manchester City (2017-).

Kyle Walker blev år 2012 framröstad som den bästa unga spelaren i Premier League.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens blogg så hör gärna av dig till:
soccershirts@hotmail.com

HA EN TREVLIG LÖRDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv