• Boris dagliga blogg

Tisdagen den 2:a juli 2019

Tid tidigt till Växjö.
Inköp, middag och TV-film.

Ska det bli USA mot Mexiko i final?
Djurgården starka i Allsvenskan.
Ytterligare två grupper klara i Afrikanska mästerskapen.


FOTBOLLSHISTORIA:
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM. (Därför var Pelé större)
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".

FÖDDA:
Danny, Alex, Pak.

DAGENS TRÖJA

Även om jag inte har hela min garderob med mig i Växsjö så har jag studerat veckans matcher occh plockat med troliga segertröjor. En sådan var Elfenbenskusten som tog sig till åttondelsfinal i Afrikanska mästerskapen. De vann sin sista gruppspelsmatch över Namibia med 4-1. Då de stod som bortalag blir det denna bortatröja från VM 2010 idag.

DAGENS BLOGG OM MÅNDAGEN DEN 1:a JULI 2019

Tid tidigt till Växjö.


Så var det dags att bli smålänning ett tag. Halvsex avgick Toyotan för att ta Ebba till sin arbetsplats på Växjö sjukhus. Det avlöpte smärtfritt och jag passade på att bära upp prylar till lägenheten, parkera bilen och därefter inhandla lite att käka. Efter en liten paus var det dags för min obligatoriska promenad då jag är i Växjö. Problemet var att himmelen öppnade sig så det var ingen som frivilligt gav sig utomhus. Definitivt inte jag. Fram med mina deckare och ner i soffan.
 

Inköp, middag och TV-film.


Då jag inte äger någon mobiltelefon kan jag vara svår att få tag på, men dottern vet att jag ofta är uppkopplad på datorn, så då fungerar ”Facebook Messenger”. Här fick jag klart för mig att jag även skulle hämta henne från jobbet och att hon kompade ut en timme. Det blev besök på köpcentret ”Samarkand” och City Gross där veckans matlåda hämtades. Det blev ”Bolognese och krispig kålsallad med citron”. Innan jag gick över att kolla upp fotboll passade vi på att titta på den amerikanska komedin ”Tag” och vuxna män som leker kull, eller pjätt som det heter på skånska, under maj månad varje år. Ingen kandidat till Oscar precis, men en lagom lättsam underhållning.
 

Ska det bli USA mot Mexiko i final?


Lagom kan man kanske säga att USA spelade i kvartsfinalen i Gold Cup. De mötte ett landslag som faktiskt inte är ett eget land. Curacao är en del av det nederländska kungariket, men har en organisation inom fotbollen som är medlem av CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football). Faktum är att det var Curacao som hade det mesta av all statistio som skott, bollinnehav och hörnor, men det var USA som gjorde matchens enda mål. Det betyder att USA kommer att möta Jamaika i semifinalen och i andra semin är det Mexiko mot Haiti. Det skulle inte förvåna mig om de två lag som turats om att vinna denna turnering de senaste 20 gångerna kommer att mötas i finalen. Alltså Mexiko mot USA.
 

Djurgården starka i Allsvenskan.


Allsvenskan avverkade två matcher i omgång 13. Det såg ut att bli lika målsnålt som de tidigare matcherna i omgången. Djurgården – Kalmar FF stod 0-0 fram till minut 87. Vid full tid hade Djurgården tagit sin femte raka seger. 2-0 slutade det och vinner stockholmarna även nästa match, vilket är mycket troligt då de möter Eskilstuna, så är de bara ett poäng efter Malmö FF. Det blev även 2-0 i andra matchen mellan Häcken och Hammarby. Det betyder att tabellen som leddes av ett Malmölag med två Göteborgslag och tre Stockholmslag på de sex första platserna har ändrats lite. IFK Norrköping är numera sexa och har pressat sig förbi Hammarby.
 

Ytterligare två grupper klara i Afrikanska mästerskapen.


De afrikanska mästerskapen spelade klart Grupp C och D. Här blev seger för Algeriet och Senegal som blev etta och tvåa i C-gruppen. Även ettan och tvåan i D-gruppen vann igår. Det var Marocko och Elfenbenskusten. Treorna Kenya och Sydafrika ligger som de bästa treorna med chans att komma i åttondelsfinal, men det är två grupper till som ska spela klart. Klar har även Tanzania och Namibia spelat då de slutade sist i de grupper som avgjordes igår.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a juli.

1982 Maradona ut från VM

Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Agrentina och Diego Armando hade hoppats på.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a juli.

1994 Escobar mördad.
 

Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 2:a juli.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.
 

Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a juli.

Danny ROSE blir 29 år

Daniel Lee "Danny" ROSE är född 1990 i Doncaster, England.
Försvarare
55 U- och 27 A-landskamper för England och 4 landskamper för Storbritannien.

Klubbar som spelare:
Leeds United (2005-07),
Tottenham Horspur (2007-),
Watford (2009 lån),
Peterborough United (2009 lån),
Bristol City (2010-11 lån),
Sunderland (2012-13 lån).

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a juli.

Alex MORGAN blir 30 år

Alexandra Patricia "Alex" MORGAN Carrasco är född 1989 i San Dimas, Kalifornien USA.
Anfallare
10 U- och 168 A-landskamper för USA.

Klubbar som spelare:
California Golden Bears (2007–10),
West Coast FC (2008–09),
California Storm (2010),
Pali Blues (2010),
Western New York Flash (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Portland Thorns FC (2013–15),
Orlando Pride (2016–),
Lyon (2017 lån)

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 2:a juli.

PAK Nam-Chol blir 34 år

PAK Nam-Chol är född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 landskamper för Nordkorea.

Klubbar som spelare:
April 25 (2004-12),
Muangthong United (Tahailand) (2012-14),
Sisaket (2014 lån)

Han har gjort näst flest landskamper i Nordkoreas fotbollslandslag

DAGENS CITAT.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln