• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 2:a februari 2022

DAGENS RUBRIKER.

Synoptik och Sketcher.  Vitkål???  Stekt torsk och Jim Steinman.  Midsomer tog farväl av George som varit med i 84 avsnitt.  Transfers och Asiens VM-kval.

NAMNSDAG: Ingen
TEMADAGAR: Murmeldjursdagen,  Internationella våtmarksdagen,  Internationella tvillingdagen och Smoothiens dag

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/2:
1946: Kevin O'Flanagan spelar landskamp.
2007: Fotbollskravaller dödar Filippo Raciti.
2009: Äntligen får Wenger köpa Arshavin.
2013: Speciella målgörare för Hartlepool.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/2:
Ivan
PERIŠIĆ, Gerard PIQUÉ, Maxi RODRIGUEZ, Faye WHITE, Roar STRAND.

FAKTA OCH TANKAR OM TISDAGEN DEN 1/2 2022.

Synoptik och Sketcher.
 

Igår hade jag ny tid på Synoptik på Mobilia. Frågan är om min sjuke optiker blivit frisk? Jag fick ju ställa in besöket förra veckan. Igår var det en annan optiker som kollade upp de nya endagarslinserna. Det visade sig att det är ett pysslande att få ihop rätt styrka på linserna. Den uppsättning jag fått var inte helt rätt så det skulle beställas nya som skulle komma om några dagar. På förfrågan om jag skulle ta med de 30 par jag redan hämtat ut så fick jag svaret att dessa kunde jag behålla om jag ville. Det fanns ändå så mycket linser i omlopp att i dessa tider brydde man sig inte om att plocka tillbaka något. Det var ju tacknämligt. En annan sak som skulle komma om någon vecka var ett par nya skor som jag beställde på Sketcher. Jag gick förbi deras butik på väg till Synoptik och fick syn på att de hade exakt den modell som jag haft två par av de senaste två åren. Så då jag snart skulle köpa nya skor och upptäckte att de hade samma gröna skor som jag redan är van vid så slog jag till för ytterligare ett år med samma modell.

Vitkål???
 

Jag var även inne på Willys då vi behövde potatis till de middagar som var kvar i City Gross matkasse denna vecka. Det gick ju mycket av de potatisar som var med i kassen till moset i måndags. Potatisar var inga problem att få tag i, men kunden framför hade handlat någon märklig grönsak. Då kassörskan skulle ta betalt så var hon tvungen att fråga vad det var som kunden hade köpt. Svaret var: Vitkål! Jodå, visst var det vitkål. Två perfekta kålhuvuden och då undrar jag: Hur i hela friden kan man sitta i en kassa i ett matvaruhus och undgå att veta hur vitkål ser ut? Jag var lite ironisk i mitt skrivande om en mystisk grönsak. Det finns ju sådant som man ibland undrar vad det heter, men vitkål?!?!?!

Stekt torsk och Jim Steinman.
 

Det blev middag igår och tisdag var det fisk. ”Stekt torsk med brynt sojasmör”. Visst gjorde jag sojasmöret, men det var inget märkvärdigt. Det goda till fisken var klyftpotatisen och rödkålen som fick jobba sig smidig de sista tio minuterna tillsammans med potatisen i ugnen. Den enkla såsen gjorde också sitt till. Det var helt enkelt bara att blanda några deciliter matyoghurt med klippt gräslök, salt och peppar. Sedan hade jag och hundarna lite egentid då hustrun och äldsta dottern skulle på kalas i Svedala hos ett av alla de barn som dottern är gudmor till. Då vädret var allt annat än inbjudande så höll vi oss inne. Hundarna sov och jag fixade lite med hemsidan och lyssnade på Jim Steinmans musik som företrädelsevis sjöngs av Meat Loaf, men även Bonnie Tyler.

Midsomer tog farväl av George som varit med i 84 avsnitt.
 

”The Oblong Murders”, avsnitt 84 eller nummer fyra av säsong fjorton var gårdagens Midsomeravsnitt. 7,7 på IMDb. Under en ganska lång period så lyckades mördaren ha ihjäl fyra offer. Ben Jones tvingas gå undercover i en sekt som heter Oblong Foundation för att reda ut var Lucy tagit vägen. Detta är storyn som visar sig innehålla de fyra morden. Lucy kommer dock tillrätta så där slutar det lyckligt. Än en gång så utsätter sig John Barnaby för fara för sitt liv. Det är nog största skillnaden mellan Tom Barnaby och kusinen John. Avsnitt 84 var även set sista som Barry Jackson var med i. Det är han som är rättsläkaren George Bullard. Han var även med i avsnitt ett så Barry var den i serien som medverkat i allra flest avsnitt. Han avled i cancer den 5:e december 2013, 75 år gammal.

Transfers och Asiens VM-kval.
 

Fotbollen var sparsam igår. Det har ju varit en stor omsättning av spelare runt om i världen då det så kallade januarifönstret varit öppet. Det är väldigt mycket lån och utlåning av spelare som inte haft ordinarie platser i sina lag. Tittar man som jag mest på Premier League så finns det nästan inget lag som varvat fler spelare än som de släppt iväg. Christian Eriksen får inte spela vidare i Inter med hjärtstartare. Han gör comeback i dansklaget Brentford. En annan ”italienare” är Juventus svensk Dejan Kulusevski som är utlånad till Tottenham och så har Arteta lyckats bli av med Pierre-Emerick Aubameyang till Barcelona. Spelad fotboll har förekommit i Asien och VM-kvalet som har två omgångar kvar. Iran och Sydkorea är klara för VM. I andra gruppen är det jämnare. Saudiarabien leder ett poäng före Japan som i sin tur är tre poäng före Australien. Den 4:e match spelas nästsista gruppspelsmatchen och då möts japan och Australien. Den matcher kommer säkert att avgöra vilket av de två länderna som går till VM.

IDAG: ONSDAGEN DEN 2/2 2022.

NAMNSDAG:

Ingen

Den svenska almanackan har sju dagar som inte har någon namnsdag. Nyårsdagen, Kyndelsmässodagen, Skottdagen, Marie bebådelsedag, Johannes Döparens dag, Allhelgonadagen och Juldagen. Idag infaller en av dessa dagar. Före 1901 kallades dagen Marie kyrkogångsdag, med detta ändrades till Kyndelsmässodagen, som man då tyckte lät modernare??? Denna nya benämning på dagens datum åsyftar den dag 40 dagar efter Jesu födelse (25 december) då hans mor Maria bar fram honom i templet. Kyndel är ett gammalt ord för brinnande ljus (jämför engelska candle), och här åsyftas att man tände många ljus denna dag.
Namnsdagar den 2:a februari i kronologisk ordning.
 
Före 1901 – Marie kyrkogångsdag
1901–1985 – Kyndelsmässodagen
1986–1992 – Kyndelsmässodagen
1993–2000 – Kyndelsmässodagen, Mia (utgått) och Marja (utgått)
Från 2001 – Kyndelsmässodagen

 
TEMADAGAR:

Murmeldjursdagen.
 

Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas på flera orter i USA och Kanada. Traditionen är baserad på mytologi från Centraleuropa som europeiska emigranter tog med sig till USA. Varje år den 2 februari när dagen firas ska man enligt sägen kunna bedöma hur länge vintern kommer att vara. Murmeldjuret Punxsutawney Phil kan mycket väl vara världens äldste meteorolog. Sedan 1887 har gnagaren förutspått vårens ankomst med sin blotta uppenbarelse; om det är sol och Phil därmed kan se sin egen skugga den 2 februari så får våren vänta ytterligare sex veckor.
 

Denna ceremoni blev hela den filmtittande världen medveten om genom regissören Harold Ramis mästerliga komedi “Måndag hela veckan” från 1993, men dagen firas på många olika platser i nordöstra USA och Kanada. Störst är den dock i Pennsylvania i allmänhet, och orten Punxsutawney i synnerhet. Clymer H. Freas, redaktör för lokaltidningen Punxsutawney Spirit, drev lyckosamt en kampanj för att göra Phil till den officiella Groundhog day-meteorologen.

 
Internationella våtmarksdagen.
 

Internationella våtmarksdagen. Denna dag markerar dagen för antagandet av konventionen om våtmarker den 2 februari 1971 i den iranska staden Ramsar vid stranden av Kaspiska havet. Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt samt hjälpa till att öka allmänhetens medvetenhet om vikten och värdet av våtmarker. Firandet infaller lite olyckligt i Sverige eftersom många våtmarker är frusna då och flyttfåglarna är långt borta.

 
Internationella tvillingdagen.
 

Den internationella tvillingdagen instiftades 2010 av den finska föreningen Finlands Flerlingsfamiljer. Föreningen agerar som en huvudorganisation för ett flertal regionala föreningar vars fokus är så kallade flerlingsfamiljer. Med detta avses en familj där en graviditet lett till födseln av tvillingar, trillingar eller fyrlingar. Att vara tvilling är väldigt unikt. Bara 1,4 procent, på ett ungefär, av alla graviditeter leder till flerbarnsbörd i Sverige.

 
Smoothiens dag.
 

Smoothiens dag den 2/2 startade på initiativ av ”En sockersmart skola” 2015, ett projekt som Susanna driver som en del i att hjälpa barn och unga att få en hälsosam start i livet. Här handlar det om att sprida kunskap och alternativ till socker.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 2:A FEBRUARI.

1946 O'Flanagan spelar i Nordirlands ladslag.
 

Idag 1946 spelade Kevin O'Flanagan en landskamp för Nordirland mot Skottland i Belfast. Kevin tillhörde Arsenal där han gjorde 14 ligamatcher och 2 FA-cupmatcher och gjorde två mal. Det låter inte som världens största fotbollsprestation, men då ska man tänka på att Kevin var amatör och jobbade egentigen som läkare. Han gick under smeknamnet "The Flying Doc". Att han var noga med att förbli amatör berodde delvis på att han kunde syssla med andra idrotter också. Han var duktig friidrottare. Kevin hade även spelat en landskamp en vecka tidigare. Då spelade han för Irlands landslag när de mötte Frankrike. Men det var inte fotboll utan rugby.

2007 Kravaller på Sicilien.
 

Idag 2007 var det derby i södra Italien mellan Catania och Palermo. Redan efter en halv timme uppstod oroligheter då Palermo tog ledningen. Då matchen fortsatte kvitterade Catania, men till slut hade Palermo gjort ytterligare ett mål.

Detta och en del av den redan rivaliserande stämningen som fanns gjorde att det blev kravaller efter matchen. Under dessa skadades polismannen Filippo Raciti (bilden) så allvarligt att han avled. För att reda ut och ta reda på problemen samt hedra Raciti så ställdes all fotboll in kommande vecka.

2009 Arshavin till Arsenal.
 

Idag 2009 blev det äntligen klart att Wenger till sist fick sin favoritspelare, ryssen Andrei Arshavin som inte fått flytta från Zenit St. Petersburg. Men budet på 15 miljoner pund fick ryssarna att ändra sig. Nu skulle det visa sig att den normalt så talangfulle anfallaren inte alls visade vad han kunde utom då han kom till Liverpool och Anfield.

Där var enda arena han kunde göra mål på. Redan i vårens match gjorde han alla fyra Arsenalmål i 4-4 matchen. Kanske skulle Liverpool fixat honom till sin trupp då han trivdes så bra på Anfield. Efter fyra säsonger återvände han till Zenit, och då hade han varit utlånad till sin hemmaklubb under en säsong.

2013 "Hartleypoole" vinner.
 

League One, alltså tredje divisionen i England spelade idag 2013, och en match var den mellan Hartlepool United och Notts County. Matchen slutade 2-1 och egentligen var det inget speciellt med de om det inte varit för målgörarna. Hartlepools målgörare var Peter Hartley och James Poole. Passande att Hartley och Poole stod bakom segern för Hartlepool.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 2:A FEBRUARI.

Ivan PERIŠIĆ blir 33 år.
 

Ivan PERIŠIĆ är född 1989 i Split, Jugoslavien
Mittfältare
17 U- och 111 A-landskamper för Kroatien (2005-).

Klubbar som spelare:
Hajduk Split (2000–06),
Sochaux (2006–09)
Roeselare (2009 lån),
Club Brügge (2009–11),
Borussia Dortmund (2011–13),
VfL Wolfsburg (2013–15),
Inter (2015–),
Bayern München (2019-20 lån).

Då Ivan besviket förlorat VM-finalen mot Frankrike 2018 så kunde han lämna Ryssland med ett rekord i detta VM. Han sprang sammanlagt 72,5 kilometer vilket var längst av alla spelarna i hela VM.

Gerard PIQUÉ blir 35 år.
 

Gerard PIQUÉ Bernabéu är född 1987 i Barcelona, Spanien
Försvarare
40 U- och 102 A-landskamper för Spanien och 10 för Katalonien (2002-18).

Klubbar som spelare:
FC Barcelona (1997-2004),
Manchester United (2004-08),
Real Zaragoza (lån 2006-07)
Barcelona igen (2008-).

Världsmästare 2010 och Europamästare 2012.
Pique är tillsammans med Samuel Eto'o, Marcel Desailly, Paulo Sousa och Cristiano Ronaldo de enda spelarna som vunnit Champions League två år i rad med olika klubbar.
Han har sönerna Milan och Sasha tillsammans med artisten Shakira, som för övrigt också fyller år idag, men hon blir 44.

Maxi RODRIGUEZ blir 41 år.
 

Maximiliano Rubén "Maxi" RODRIGUEZ är född 1981 i Rosario, Argentina
Mittfältare
7 U- och 56 A-landskamper för Argentina (2001-14).

Klubbar som spelare:
Newell's Old Boys (1995-2002),
Real Oviedo (lån 2001),
Espanyol (2002-05),
Atletico Madrid (2005-10),
Liverpool (2010-12),
Newell's Old Boys igen (2012-17),
Peñarol (2017-19),
Newell's Old Boys (2019-21).

Han har både italienskt och argentinskt medborgarskap. Trots en lång fotbollskarriär så har han bara en större titen och den kom 2012 då han blev Ligacupmästare med Liverpool.

Faye WHITE blir 44 år.
 

Faye Deborah WHITE är född 1978 i Horley, England
Försvarare
90 A-landskamper för England (1997-2012)

Klubbar som spelare:
Horsham Ladies (1990-96),
Arsenal Ladies (1996-2013),
Ottawa Fury (lån 2007).

2007 fick hon Member of the Order of the British Empire (MBE) för sina insatser i den Engelska fotbollen och 2015 invaldes hon i English Football Hall of Fame.

Roar STRAND blir 52 år.
 

Roar STRAND är född 1970 i Trondheim, Norge
Mittfältare
42 A-landskamper för Norge (1994-2003).

Klubbar som spelare:
Rosenborg (1989-2010)
Molde (1993 lån),
Mosvik (2013–15),
Melhus (2016)

Han har spelat över 100 matcher i europeiska turneringar, vilket är något av en topprestation. Han har också 14 serieguld vilket är bäst i Europa.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv