• Boris dagliga blogg

Onsdagen den 6:e september 2017.

Asienkvalet är slutspelat, men inte riktig klart ändå.
Inget är i praktiken klart i Afrikakvalet.
Europakvalet har fortfarande viktiga kamper om första och andraplatser. Heja Island!

Alltid U-21 EM tycks det. Carlos Strandberg hjälte.

FOTBOLLSHISTORIA: 
1913: Första fotbollsmatchen spelas på Arsenals nya hemmaarena som snabbt får namnet Highbury.
1995: I en oerhört tråkig träningslandskamp mellan England och Colombia lättar Higuita upp stämningen med sin "Skorpionspark".

FÖDD:
Joseph.


DAGENS TRÖJA
GHANAs andratröja i VM i Sydafrika 2010

Sista gruppspelsomgångarna spelades i Europakvalet till VM för detta landslagsuppehållet. Fast jag har valt att gå på VM-kvalet i Afrika. Visserligen ligger Ghana fortfarande risigt till i sin grupp, Trea. Men 5-1 borta över Kongo gör att de fortfarande har en liten teoretisk chans att ta sig till VM. Men den är verkligen liten.

Asienkvalet är slutspelat, men inte riktig klart ändå.


Så var det dags att summera VM-kvalspeler för detta landslagsuppehåll. I stort sett alla världsdelar var igång igår. Då tiderna på jordklotet ser ut som de gör så var man först klar i Asien. De två sexlagsgrupperna färdigspelades. Det stod redan klart sedan tidigare att Iran och Japan var klara för VM. Då Sudiarabien klarade av att vinna över Japan med 1-0 så tog sig Saudiaraberna till VM som grupptvåa, på bättre målskillnad än Australien. Sydkorea spelade 0-0 mot Uzbekistan, men det räckte till en VM-biljett. De båda treorna: Syrien och Australien ska mötas i ett nytt kval som tar segraren till en kvalmatch mot fjärdelaget i Nordamerikagruppen. Det vinnande laget i detta dubbelmöte tar sig till VM.
 

Inget är i praktiken klart i Afrikakvalet.


Afrika har precis som Europa två matcher kvar. Det är fem grupper med fyra lag i varje och de fem gruppsegrarna tar sig till VM. Ännu är inget lag helt klart i praktiken, men Nigeria och Tunisien ser svåra ut att fånga in för de andra lagen i dessa två grupper. Jämnast är det i Grupp D där det endast skiljer två poäng mellan ettan Burkina Faso och fyran Sydafrika. Däremellan finns även Cap Verde och Senegal.
 

Europakvalet har fortfarande viktiga kamper om första och andraplatser. Heja Island!


På tal om detta med tidszoner så kommer inte Sydamerikas kval att redovisas förrän imorgon, men i Europa avverkade man den åttonde omgången i de tre kvarvarande grupperna. I Grupp D vann Serbien över Irland borta med 1-0. Detta gav Serbien ett utmärkt utgångsläge att ta sig till Rysslands-VM. De leder med fyra poäng före Wales som också vann igår. Både Spanien och Italien vann igår och här är det tre poängs fördel till Spanien. De verkar också lie starkare då de vann med 8-0 borta mot Liechtenstein medan Italien bara fick 1-0 hemma mot Israel. Slutligen har vi Grupp I där det såg klart ut för Kroatien och kört för Island. Igår vann Turkiet med 1-0 över Kroatien och Island slog Ukraina med 2-0. Kroatien och Island ligger etta och tvåa, båda på 16 poäng. Men Turkiet och Ukraina ligger bara två poäng efter, så denna grupp kommer att avgöras på sista kvaldagen i oktober.
 

Alltid U-21 EM tycks det. Carlos Strandberg hjälte.


EM-kvalet för U-21 spelade en full omgång igår och det verkar som om det hela tiden är ett U-21 EM på gång. Sverige hade i alla fall hemmamatch mot Cypern. Om Sveriges och Cyperns ligaspel ska jämföras så rankas Cypern betydligt högre än Sverige. Men matchen igår slutade 4-1 till de svenska killarna. Den som utmärkte sig mest var MFFs nyförvärv Carlos Strandberg, som verkar ha svårt att ta plats i det laget, men i landslaget tog han stor plats. Inom loppet av 38 minuter hade han gjort ett äkta hattrick.

FOTBOLLSHISTORIA från den 6:e september
1913 Hej till Highbury.
1995 Skorpionen

1913 Highburydebut

 
Arsenal mötte Leicester Fosse idag 1913. Det var första matchen i Division två för säsongen 1913-14. Det var också allra första matchen på Arsenal Stadium i Highbury. Det dröjde inte länge innan arenan gick under namnet Highbury. Första målet gjorde Leicesters Tommy Benfield. Första Arsenalspelare att göra mål var George Jobey. Arsenal vann matchen idag med 2-1. Sista matchen på Highbury spelades den 7:e maj 2006, en 4-2 seger över Wigan. Då hade det spelats 2 101 Arsenalmatcher på arenan och 12 landskamper.

1995 Skorpionkungen

 
På Wembley i London tog England emot Colombia idag 1995 i en vänskapsmatch. Det blev en förhållandevis tråkig tillställning som slutade 0-0 vilket är under all kritik i en vänskapskamp. Trots det kommer man ihåg matchen för en enda detalj. Det var när Colombias spektakuläre målvakt Rene Jose Higuita ville visa upp lite extra konster. På ett långskott utifrån brydde han sig inte om att ta bollen utan lät den gå över sig för att sedan kasta sig framåt och klacka bort bollen med båda fötterna. Fotbollsexperter döpte denna spark snabbt till ”Skorpionsparken”.

FÖDD IDAG

37 år Joseph YOBO född 1980 i Kono, Rivers, Nigeria
Försvarare
101 landskamper för Nigeria.

Klubbar som spelare:
1996-97 Michellin-Harcourt,
1997-2001 Standard Liège,
2001-03 Marseille,
2001-2002 Tenerife (lån),
2002-03 Everton (lån),
2003-12 Everton,
2010-12 Fenerbahçe (lån),
2012-14 Fenerbahçe
2014 Norwich City (lån).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv