• Boris dagliga blogg

Söndagen den 9:e augusti 2020

Turist i Kalmar, ospännande Champions League och inte heller så bra "Midway".

FOTBOLLSHISTORIA:
2011: Dom i mutskandalen satte stopp för Donis karriär.

FÖDDA:
Willian, Mikael, Filippo, Mario.

DAGENS TRÖJA.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 8/8 2020.

Turist i Kalmar, ospännande Champions League och inte heller så bra "Midway".


Sommarens varmaste dagar! Jo, pyttsan! Inte för att det var speciellt kall ute igår, men solskenet var inte helt framstående i Kalmar. Jag vet att det i större delen av Sverige var solsken och 25 grader, men just över Kalmar hängde vid lunchtid och en timme fram ett regn- och åskmoln över staden. Jag hade köpt en teburk vid tidigare besök. Tre av burkens sidor föreställde tre sevärdheter i Kalmar. Det var bestämt att jag skulle vara guide och ta familjen till dessa platser.
 

Först gick vi ner mot stadens centrum på ön Kvarnholmen. På 1600-talet flyttades en av Sveriges mest betydande städer, Kalmar sitt centrum till Kvarnholmen. Där byggdes även en stadsmur runt ön som i endast ett fåtal delar är bevarade. Då vi steg in på Kvarnholmen så var vårt första stopp alldeles i närheten. Det var på Fiskaregatan där det finns tre gamla hus, troligtvis byggda på 1600-talet, och de överlevde Kalmars stadsbrand 1765. De är populära fotoobjekt och kallas ”Tripp, trapp, trull”. Husen ägdes och byggdes antagligen också av systrarna Fornander som sedan skänkte de tre väldigt speciella husen till nuvarande Kalmar domkyrkoförsamling. Därefter har husen sålts till privatpersoner som nu äger dem.
 

På tal om domkyrkoförsamlingen så var Kalmar domkyrka vårt nästa mål. Det var bara några hundra meter ner på Fiskaregatan innan vi stod på Stortorget där domkyrkan ligger längs ena långsidan. Nu vet alla som kan Sveriges tretton stift att Kalmar har väl ingen domkyrka. Ja och nej. Fram till 1915 så var Kalmar ett eget stift och hade sin domkyrka. För 105 år sedan uppgick Kalmar stift i Växjö stift, men kyrkan kallas fortfarande domkyrka. Den ritades av slottsarkitekt Nicodemus Tessin d.ä. Han hade varit i Italien och inspirerats av de barockkyrkor som fanns där. Därför har Kalmar domkyrka inget högt torn. Det var istället tänkt att det skulle ha en stor kupol. Invändigt kan man tänka sig var kupolen skulle vara, men utvändigt blev den aldrig byggd. Kyrkan brukar kallas; ”Sveriges mest kärleksfulla barockbyggnad". Då vi kom dit skulle det förrättas ett dop. Det skulle starta klockan tolv och då klockan var kvart i så passade vi på att titta in. Efter fotografering utanför av familj och hundar så fick min guidning ett abrupt slut.
 

Då gläntade himlen lite på sig och regndroppar började falla. Istället för att stanna till vid Castenska huset på Storgatan, som var andra bilden på teburken, så fortsatte vi förbi och ner på en tvärgata där det fanns ett café. Kullzénska Caféet hette detta fik med anor från 1800-talet. Himla mysig inuti, uppe på andra våningen. Vi tvingades sitta ute i regnet då vi har två hundar. Ett parasoll fick fungera som paraply. Jag fördrev tiden med att leta alla meteorologiska utsagor om väder på in mobil. Både norska Yr och finska FMI hade klar och fint väder. SMHI lovade regn om två timmar. Detta skulle vara blandat med åska och hålla på till femtiden. Regnradarn påstod att det regnade i Kalmar just nu och skulle troligtvis kunna vara slut om en halv timme. Alltså precis som vanligt. Att kolla in väderprognoser är totalt meningslöst. Det finns inga meteorologiska institut som verkar ha en blekaste aning om vad väder är! Kanske är det världens mest överbetalda yrke i förhållande till vad de presterar. Är det proffsfotbollsspelare som kommer på andra plats?
 

Regnet upphörde och efter fika med kaffe, te, coca cola, bulle och paj så kunde vi gå tillbaka in på Storgatan. Castenska huset var den förmögne sadelmakaren Christian Castens idé att bygga två sammanbyggda hus. Den äldsta byggnaden är ett trappgavelhus uppfört 1667. Det märkliga var att gaveln på huset vätte mot Storgatan. Här fanns givetvis stall och en massa andra byggnader. I början av 1900-talet inrättades affärer i gavelhuset. 1992 öppnade Gerdas Te- & Kaffehandel i byggnaden. Lite intressant med det historiska märket för denna byggnad är att Castens lät hyra in en stenhuggare som högg ut ovanför dörren ”Christian Cersetens Anna Hermansdotter Anno 1667”. Man tror att Castens på sin breda kalmardialekt uttalade sitt namn så att stenhuggaren missuppfattade det och lät hugga ”CERSTENS” istället för ”CASTENS”. Detta stavfel har fått stå kvar i 353 år.
 

Vi var inne och köpte en massa kaffe. Åter en gång lyckades jag få de anställda att leta upp sitt masipankaffe i källaren. Så man är igenkänd i den butiken. Ett av biträdena berättade att hon brukade blanda det smaksatta kaffet med vanligt kaffe. Då varade det lite dyrare kaffet lite längre. Då hon sagt detta påpekade hon själ direkt: ”Man är ju inte smålänning för inte!”
 

Efter ett besök på köpcentret Baronen, där jag köpte ett nytt deostick då jag glömt detta hemma i packningen, och de andra passade på att besöka toalett, så fortsatte vi till den sista sevärdheten från teburken. Det var så klart Kalmar Slott. Detta är väl det mest kända landmärket i staden. Allt startade på 1100-hundatalet och 1280 fanns här en större fästning som Magnus Ladulås låg bakom. Kalmar slott ansågs tillsammans med Tre kronor, Viborgs slott och Älvsborgs fästning vara ett av Sveriges fyra viktigaste fästen, som höll upp landet. 1397 stod slottet i centrum för en av de viktigaste politiska händelserna i Nordens historia: bildandet av Kalmarunionen - en union av de nordiska länderna skapad av den mäktiga drottning Margareta. Glansperioden var annars under Vasas regeringstid. Erik XVI hade slottet som sitt residens 1557-1560. Sedan dess fick slottet förfalla och man hade det som fängelse. 1852 flyttades de sista fångarna från slottet och Oscar I lät restaurera byggnaden så att den är det turistmål det är idag.
 

På väg tillbaka till lägenheten passerade vi även Sveriges längsta bänk. Den heter Gustav Vasa-bänken som är längs med Södra kyrkogårdens södra mur och en del av den östra muren. Den mäter totalt 222 meter. Vi tänkte vänta med att vila tills vi kom hem, fast innan dess skulle vi ha fika. Detta inhandlade vi på ICA som vi passerade. Efter fikat blev det vila innan vi skulle gå till en liten minigolfutmaning. Då vi skulle gå iväg så hade ett nytt regn som inga metreologer kunnat räkna ut dragit in över Kalmar. Alltså beställde vi hem middag ”Tex Mex” innan vi spelade ett spel kallat ”Ryktet går”. Det var ett kul ”rita-gissa” spel som Hustrun vann första omgången och jag andra.
 

De två hotellboende skulle hem till Kalmar Hotell. Därför hämtade vi bil nummer två. Den skulle nämligen Frida och frun använda då de i gryningen ska ta sig ner till Ottenby fågelstation idag. Detta var inget för Ebba, hundarna eller mig. Alltså kunde vi vara uppe lite längre. Det var Champions Leagues sista åttondelsfinaler och här tänkte jag att Barcelona mot Napoli kunde vara intressant. Det hade blivit 1-1 i första matchen. Jag tittade i tio minuter och då hade Barcelona tagit ledningen med 1-0. Jag ansåg inte att det var spännande längre. Barca vann så småningom med 3-1, sammanlagt 4-2. Andra matchen mellan Bayern München och Chelsea var redan slut innan den började då Bayern vann första matchen i London med 3-0. Det blev 4-1 igår och totalt 7-1. Kvartsfinalerna över enkelmöte i Portugal spelas mellan Manchester City-Lyon, Leipzig-Atletico Madrid, Barcelona-Bayern München och Atalanta-Paris SG.
 

Att det inte blev fotboll berodde givetvis på att matcherna var ointressanta för mig och att med dottern i lägenheten så fanns det en film vi båda var spända på att se. ”Midway”. Vi brukar ju titta på filmer med verklighetsanknytning. Detta handlade om ett slag under andra världskriget som vände historien i kampen mellan USA och Japan. Det var den 4:e till 7:e juni 1942 som Slaget vid Midway stod. Det blev lite väl mycket flygstrider och explosioner, och kanske skulle man vara mer insatt i denna historia om de små atollöarna i Stilla Havet. Det finns betydligt bättre krigsfilmer och då slår jag hellre ett slag för ”Dunkirk” från 2017. (Vitsigt va, slå ett slag.)

FOTBOLLSHISTORIA från den 9:e augusti.

2011 Doni tvingas avsluta karriären.
 

Cristiano Doni inledde sin fotbollskarriär 1991 i Modena. Han lyckades med sju landskamper för Italien och spelade i åtta olika italienska ligalag. Flest matcher gjorde han i Atalanta. Han var i klubben i två omgångar och gjorde 296 matcher för dem. Den sista var på våren 2011. Idag 2011 fick Doni en dom på tre och ett halvt års avstängning från fotbollen. Han tillsammans med ytterligare 18 personer i klubbar från de lägre ligorna i Italien fälldes för att ha varit med och fixat resultat i ett antal matcher. Doni var den mest kände och denna dom gjorde att han skulle varit över 40 år då han blev fri från domen. Alltså var de färdigspelat för Doni.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e augusti.

WILLIAN blir 32 år

WILLIAN Borges da Silva är född 1988 i Ribeirão Pires, Brasilien
Mittfältare/anfallare.
12 U- och 70 A-landskamper för Brasilien (2007-).

Klubbar som spelare:
Corinthians (1998-2007),
Shakhtar Donetsk (2007-13),
Anzhi Makhachkala (2913),
Chelsea (2013-).

TITLAR
Med Shakhtar Donetsk
Ukrainska ligamästare: 2007–08, 2009–10, 2010–11, 2011–12, 2012–13
Ukrainska cupmästare: 2007–08, 2010–11, 2011–12, 2012-13
UEFA Cup vinnare: 2008–09
Med Chelsea
Premier Leaguemästare: 2014–15, 2016–17
Ligacupvinnare: 2014–15
UEFA Europa Leaguemästare: 2018–19

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e augusti.

Mikael SILVESTRE blir 43 år

Mikael Samy SILVESTRE är född 1977 i Chambray-lès-Tours, Frankrike
Försvarare.
5 U- och 40 A-landskamper för Frankrike (1997-2006).

Klubbar som spelare:
Rennes (1996-98),
Inter (1998-99),
Manchester United (1999-2008),
Arsenal (2008-10),
Werder Bremen (2010-12),
Portland Timbers (2013-14),
Chennaiyin FC (2014).

TITLAR:
Med Manchester United
Premier League mästare: 1999–2000, 2000–01, 2002–03, 2006–07, 2007–08
FA Cup (1): 2003–04
Ligacupmästare: 2005–06
FA Community Shield vinnare: 2003, 2007
UEFA Champions League mästare: 2007–08
Med Frankrike
FIFA Confederations Cup vinnare: 2001, 2003

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e augusti.

Filippo INZAGHI blir 47 år

Filippo INZAGHI är född 1973 i Piacenza, Italien.
Anfallare.
14 U- och 57 A-landskamper för Italien (1993-2007).

Klubbar som spelare
San Nicolò (1982-85),
Piacenza (1985-95),
Albinoleffe (1992-93 lån),
Hellas Verona (1993-94 lån),
Parma (1995-96),
Atalanta (1996-97),
Juventus (1997-2001),
Milan (2001-12).

Lag som tränare
Milan Primavera (2013-14),
Milan (2014-15),
Venezia (2016-18),
Bologna (2018–2019),
Benevento (2019–).

TITLAR:
Med Juventus
Serie A mästare: 1997–98
Med Milan
Serie A mätare: 2003–04, 2010–11
Italiensk cupmästare: 2002–03
UEFA Champions League vinnare: 2002–03, 2006–07
Med Italien
Europamästare U-21: 1994
Världsmätare: 2006

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 9:e augusti.

Mario ZAGALLO blir 89 år

Mario Jorge Lobo ZAGALLO är född 1931 i Maceió, Alagoas, Brasilien
Anfallare.
33 A-landskamper för Brasilien (1958-64).

Klubbar som spelare
America (1948-49),
Flamengo (1950-58),
Botafogo (1958-65).

Lag som tränare
Botafogo (1966-70),
Brasiliens landslag (1967-68 och 70-74),
Fluminense (1971-72),
Flamengo (1972-74),
Botafogo igen (1975),
Kuwaits landslag (1976-78),
Botafogo ännu en gång (1978),
Al-Hilal (1979),
Vasco da Gama (1980-81),
Saudiarabiens landslag (1981-84),
Flamengo igen (1984-85),
Botafogo åter en gång (1986-87),
Bangu (1988-89),
Förenade Arabemiratens landslag (1989-90),
Vasco da Gama (1990-91),
Brasiliens landslag igen (1991-98),
Portuguesa de Desportos (1999),
Flamengo ännu en gång (2000-01),
Brasiliens landslag ännu en gång (2002 och 2003-06 assisterande)

TITLAR som spelare:
Med Brasilien
Världsmästare: 1958, 1962
TITLAR som manager:
Med Brasilien
Världsmästare: 1970
FIFA Confederations Cup vinnare: 1997
Copa América vinnare: 1997

Han är en av tre personer i världen som blivit världsmästare både som spelare och manager. Tyske Franz Beckenbauer och franske Didier Deschamps är de andra två.

DAGENS ORD.

HA EN  BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln