• Boris dagliga blogg

Måndagen den 28:e september 2020

Lampa, säng och middag, fyra Pemier League och MFF, Duo Date.

FOTBOLLSHISTORIA:
1893: Förlagan till FC Porto bildas idag.
2004: Rooney gör succédebut i Manchester United.

FÖDDA:
Amandine, Andres, Joonas.

DAGENS TRÖJA.

DAGENS TRÖJA bärs helt och håller på grund av historiens vingslag. Idag 1893 lades grunden till denna portugisiska fotbollsklubb. Så då får det bli denna tröja idag på födelsedagen.

FAKTA OCH TANKAR OM SÖNDAGEN DEN 27/9 2020.

Lampa, säng och middag, fyra Pemier League och MFF, Duo Date.


Söndag morgon i Jönköping. Normalt brukar allt vara fint att sova borta, men denna natt då hela familjen tillbringade veckoslutet i Ebba tvåa så fick jag i vanlig ordning sova på en luftmadrass. Det är inte njutbart. Det var däremot den bacon med scrambled eggs som jag tillagade till frukost. Igår hade jag en del sysslor att uträtta häruppe. Först körde vi till Jysk och kopplade på ett släp som Jysk lånade ut. På detta släp fraktade vi hem Ebbas nya säng. Den var så stor att den inte gick in i hissen, men vi lyckades baxa upp den i den smala trappan. Tur att det bara var en enda halv trappa upp.
 

På väg tillbaka och lämna släpet var vi inne på Ljusexperten. Där inhandlades en lamppropp att koppla in i taket och den hade tre sladdar, blå, brun och den jordade grön-gulrandiga. Dessutom blev det åtta glödlampor som skulle vara till den taklampa som skulle upp i vardagsrummet. Frida åkte och hälsade på en klasskompis från studietiden i Polen. Hon är numera läkare i Jönköping och Frida är gudmor till hennes båda barn.
 

Ebba och jag lyckades få upp åbäket till lampa i vardagsrummet. Den skulle skruvas upp och jag måste säga att jag blev väldigt nöjd med vårt arbete. Så småningom beställdes det mat från Jensens Böfhus, och då vi alla var mätta och nöjda var det dags för Frida, hustrun, Esme och Rhiann att lämna Jönköping för hemfärd till Malmö. Den gick bra fick vi senare höra. Även vårt jobb i Jönköping gick hyfsat bra. Jobbet var att få ihop den säng som vi hämtat vid lunchtid. En av muttrarna råkade jag tappa in i sängen. Får att se vart muttern kunde tagit vägen släppte jag även den sista muttern för att kunna studera var den första kunde hamnat. Först resulterade detta i att vi var två muttrar kort, men till sist sa mig fysikens lagar var de två små filurerna kunde ha hamnat. Det visade sig vara rätt och jag måste nog säga att det gick lättare att känna efter två muttrar än en ensam stackare. Problemet var att då allt var på plats hade vi inte fått med den tunnare bäddmadrassen. Det blir alltså ett nytt besök på Jysk i eftermiddag.
 

Fotbollen från Premier League stod på under eftermiddagen, men det blev bara sporadiskt tittande. Sheffield United mot Leeds sån jag de sista fem minuterna och det räckte. Det var då Leeds segermål kom. Andra matchen såg jag Tottenham ta ledningen med 1-0 över Newcastle. De var då ganska överlägsna och fråga var hur många mål de skulle lyckas trycka in på underlägsna Newcastle. Jag kollade upp slutresultatet och blev något förvånad då jag såg att det blivit 1-1. Tydligen var det en sen kvittering och åter en gång genom en straff som tillkommit av en underlig hands efter VAR koll. De har blivit betydligt fler straffmål sedan VAR och speciellt den nya handsregeln kommit till. Had det varit så som regeln säger att allt som tar på handen är hands så hade väl alla fått finna sig i detta, men i förrgår fick Chelsea sin sena kvittering godkänd på en tydlig hands som VAR-kollades men där handsregeln inte användes.
 

De andra två matcherna kollade jag inte mycket på. Manchester City tog planenligt ledningen över Leicester och även här undrades hur mycket City skulle vinna med. Då jag kollade upp denna matchs slutresultat så hade Leicester vunnit med hela 5-2 i Manchester. Ännu ett sensationellt slutresultat i veckoslutets omgång. West Ham mot Wolverhampton var ytterligare en match med en klar favorit. Givetvis Wolves. West Ham var dessutom lite åderlåtet då Coronaviruset härjar bland spelare och ledare. Därför blev jag mäkta förvånad då jag sedan läste att West Ham vunnit med hela 4-0. Så det var en hel del överraskande resultat. Det var det inte i Allsvenskan. Möjligen skulle man kunna kalla det seriefinal. Det var trots allt ettan MFF som mötte tvåan Häcken. Med 3-0 ökade MFF serieledningen till åtta poäng före tvåorna Norrköping och Elfsborg.
 

Efter en ganska diger arbetsdag så avslutade Ebba och jag med det sedvanliga filmtittandet. Det var detta som fick även den sista Premier Leaguematchen att ge vika. Filmen hette "Due Date", och var tio år gammal. Den hade en liten touch av ”Raka spåret till Chicago (Planes, Trains and Automobiles)” från 1987 med Steve Martin och John Candy. Det handlar alltså om två helt olika personer som mot sin vilja tvingas samåka genom USA för att hinna fram i tid. I Duo Date är det Robert Downey Jr. Som ska hinna till sin frus förlossning, och då får han Zach Galifianakis på halsen. En typisk amerikansk vuxenkomedi, som var helt OK.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e september.

1893 FC Porto kommer till.

António Nicolau de Almeida var en portugisisk portvinshandlare. Under en av hans resor till England blev han så imponerad av spelet fotboll att han då han kom hem bildade fotbollsklubben ” Foot-Ball Club do Porto”. Detta skedde idag 1893. I början spelades bara matcher mot lokala lag. En var mot Foot-Ball Club Lisbonense i mars 1894. Den matchen hade fint besök. Kung Carlos I och drottning Amélie av Orléans hade hört talas om den nya sporten och hade tagit sig till Porto för att dela ut en pokal till segrarna. Tyvärr för Porto så försvann intresset och klubben lades i träda. 1906 vaknade klubben till liv igen och sedan dess har de haft ett slagkraftigt lag som vunnit portugisiska ligan 28 gånger och Champions och Europa League två gånger var.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e september.

2004 Lyckad debut
 

Många spelare som blivit långlivade legender har haft en ganska knackig debut i sitt lag. Detta gäller inte Wayne Rooney. Han var ju underbarnet som spelade i Everton redan då han var tio år, men det dröjde tills han var 16 innan han fick debutera i Evertons A-lag. Idag 2004 var det dags för honom att göra första matchen i Manchester United. Det var i Champions League-gruppspelet mot turkiska Fenerbahçe SK. Manchester United vann ganska enkelt med 6-2. Wayne Rooney bidrog med tre mål och en assist. Det kan man kalla en lyckad debut.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e september.

Amandine HENRY blir 31 år

Amandine Chantal HENRY är född 1989 i Lille, Frankrike
Mittfältare
31 U- och 92 A-landskamper för Frankrike (2004-).

Klubbar som spelare:
OSM Lomme (1995–2000),
Iris Club de Lambersart (2000–04),
Hénin-Beaumont (2004–05),
CNFE Clairefontaine (2005–07),
Olympique Lyon (2007–16),
Portland Thorns (2016–17),
Paris Saint-Germain (2017),
Olympique Lyon (2018–).

Nio gånger har hon blivit fransk ligamästare och sex gånger fransk cupmästare. Dessutom har hin varit med att vnna Champions League fyra gånger.  

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e september.

Andres GUARDADO blir 34 år

José Andres GUARDADO Hernández är född 1986 i Guadalajara, Mexiko
Försvarare
162 A-landskamper för Mexiko (2005-).

Klubbar som spelare:
Atlas (1993-2007),
Deportivo La Coruña (2007-12),
Valencia (2012-15),
Bayer Leverkusen (2014 lån),
PSV Eindhoven (2014-15 lån),
PSV Eindhoven (2015-17),
Real Betis (2017-).

Han har två nederländska ligamästerskap och i landslaget har han varit med och vunnit CONCACAF Cup två gånger. Det är de Nord- och Mellanamerikanska mästerskapet.

FOTBOLLSPROFIL som föddes den 28:e september.

Joonas KOLKKA blir 46 år

Joonas Einari KOLKKA är född 1974 i Lahtis, Finland
Mittfältare
98 A-landskamper för Finland (1994-2010).

Klubbar som spelare:
Reipas Lahti (1987-93),
MyPa (1994-95),
Willem II (1996-98),
PSV Eindhoven (1998-2001),
Panathinaikos (2001-03),
Borussia Mönchengladbach (2003-04),
Crystal Palace (2004-05),
ADO Den Haag (2005-06),
Feyenoord (2006-07),
NAC Breda (2007-11),
Willem II igen (2011-12),
Texas Dutch Lions (2012).

Hans meriter sträcker sig till ett finskt cuppmästerskap och två ligasegrar i Nederländerna.

DAGENS ORD.

HA EN BRA DAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv