• Boris dagliga blogg

Söndagen den 6:e mars 2022

DAGENS RUBRIKER.

Inte vår än, eller...   Snödroppe och "Fel låt vann..."  Premier League ha vår.  KIMI.


NATIONALDAG:
Ghana

NAMNSDAG
Ebbe och Ebba

TEMADAG
Europeiska logopeddagen

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 6/3:
1902: Blivande Real Madrid bildas.
1914: Halmstads BK föds.
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 6/3:
Timo WERNER, Tim HOWARD, Giorgos KARAGOUNIS, Elisabeth LEIDINGE.

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN DEN 5/3 2022.

Inte vår än, eller...
 

Jag har tidigare nämnt att våren skulle vara här. Det kan diskuteras. Det kan däremot inte diskuteras hur man räknar ut när årstiderna byter namn. Det finns tre olika varianter. En är att man ändrar namn på årstiderna efter vårdagjämning, sommarsolstånd, höstdagjämning och vintersolstånd. Då har man valt den astronomiska varianten och då kommer våren i år klockan 15:33:23 den 20:e mars.

Väljer man den variant som kallas den kalendariska indelningen så går man på då de månader som räknas in i de olika årstiderna: Vår; mars, april och maj. Sommar; juni, juli och augusti. Höst; september, oktober och november. Vinter; december, januari och februari, och då har vi vår.

Jag föredrar att använda mig av den klimatologiska årstidsindelningen. Det är den som meteorologer använder sig av. Vår är då temperaturen är i stigande och dygnstemperaturen ligger mellan 0 och +10 grader C. under en vecka. Sommar är då det är över 10 grader. Höst är son vår, men då temperaturen är sjunkande och vinter när dygnstemperaturen är under 0. Denna indelning kommer att tappa bort perioder då det inte är någon av de vanliga årstiderna. Just nu är det för varmt för att vara vinter, men då det kryper ner under noll i stort sett varje dygn så kan jag konstatera att det kommer att dröja ett tag till innan det blir vår.

Snödroppe och "Fel låt vann..."
 

Jag hade blivit satt hemma på grund av kylan. Detta för att vara hos hundarna. Resten av familjen skulle nämligen till Katrinetops Landeri. Det är en herrgård vid Svågertorp känt bl a för sin engelska landskapspark. En blomma speciellt för denna park är snödroppen. Igår hade man en föreläsning och visning av detta som familjen anmält sig till. Kylan ute gjorde att vi beslutat att hundarna skulle slippa vara ute och frysa. Istället begav jag mig till Katrinetorp halvtvå då kursen skulle vara slut. Sedan tog vi en promenad med hundarna i parken och passade på att fika på caféet. Äldsta dottern fixade middagen då vi kom hem. Det blev givetvis vegetariskt, men det kan vara okay en gång emellan.

Efter middagen var det Melodifestivalens sista deltävling där man skulle rösta fram hälften av låtarna som gått till andra chansen. Fast det var inte riktigt sant att man kunde rösta fram de fyra bästa låtarna då de var uppdelade i två så kallade semifinaler. Så om man ansåg att de fyra bästa låtarna fanns i ena semifinalen måste två av dem försvinna då bara två kunde gå vidare. Men det hade nog inte spelat så stor roll då det visade sig att alla de fyra som jag ville skulle ta sig till final åkte ut. Men kommentarerna till dessa meloditävlingar brukar till 95 % alltid vara att: Fel låt vann!

Premier League ha vår.
 

Mellan Katrinetorp och melodifestival var det en koll på Premier League. Jag har börjat tröttna lite på spelet som ibland kan vara irriterande med de märkliga regler som fotbollen har och inte vill göra någon förbättring av. VAR skulle komma som ett rättvist instrument, men när man ska kollaupp varje mål som görs så blir det bara löjligt. Det fjantiga och orimliga millimeterlinjer som säger att man hittat en offside och målen blir bortdömda, eller så går man så långt tillbaka i spelet att man hittar en felaktighet som efter fem sex passningar till sist leder till ett regelrätt mål som trots det döms bort. Nej, VAR måste ses över och modifieras.

Sedan är det så att jag många gånger är mer intresserad vilka tröjor laget har än spelet. Därför fanns det en sak som var av intresse i Premier League igår. Serien anser att våren kommit till England, för alla matcher spelades igår med Premier Leagues nya vårmatchboll. Det ligger en hel del pengar även i bollarna. Därför har man en vit höstmatchboll. Denna ändrar färg till vintern och blir gul. Igår var det dags för vit boll igen, men då använder man inte samma modell som den i höstas, utan nu är det en tredje variant.

Matcherna bjöd inte på några överraskande resultat om man tänker på att topplagen som var i gång vann. Många av de matcher som skulle kunnat gå på vilket håll som helst var lite överraskande då det blev storsegrar för ena laget.

KIMI.
 

IT-teknikern Angela (Zoë Kravitz) lider av grav torgskräck och lämnar i princip aldrig sin lägenhet. Hon arbetar på företaget Amygdala som har skapat en ny röststyrd virtuell assistent, i stil med Siri och Alexa, som heter Kimi. Angelas arbetsuppgifter består av att gå igenom ljudfiler från Kimi och lösa vissa fel som har rapporterats in. Men en dag hör hon ett brott begås på en av filerna, och bestämmer sig till slut för att göra något åt saken. Frågan är om hon kommer våga ta sig ut ur huset.

Så lyder introduktionen på Moviezine av filmen Kimi. Helt ny från 2022 och regisserad av en ganska känd filmskapare Steven Soderbergh. Moviezine ansåg att det var en undermålig film. På IMDb var betyget 6,3 och ganska hyfsat. Det var väl ingen höjdare, men helt okay som en psykologiskt spännande thriller. Huvudrollsinnehavarens bekanta efternamn beror på att hon är dotter till Lenny Kravitz och Lisa Bonet.
 

Bild: Klicka för att se trailern av KIMI.

IDAG: SÖNDAGEN DEN 6:E MARS.

NATIONALDAG:

Ghana
 

Ghana var det första landet i Afrika som blev självständigt.  Den tidigare brittiska kolonin Guldkusten och Brittiska Togoland slogs den 6 mars 1957 samman till ett land som fick namnet Ghana. Alltså blev detta Ghanas nationaldag som firar självständigheten från Storbritannien 1957.
 

Bild: Klicka för att komma till flagga och nationalsång.

NAMNSDAG:

Ebbe och Ebba
 

Namnsdagar den 6:e mars i kronologisk ordning.
 
Före 1692 – Fulgentius (till minne av en nordafrikansk biskop från 500-talet) Viktor (nu 22 januari)
1692–1897 – Fulgentius (utgått)
1898–1900 – Ebba
1901–1985 – Ebba
1986–1992 – Ebba, Ebon (utgått) och Evonne (utgått)
1993–2000 – Ebba och Ebbe
Från 2001 – Ebba och Ebbe

TEMADAG:

Europeiska logopedidagen
 

Syftet med Europeiska Logopedidagen är bland annat att synliggöra och sprida kunskap om temat: Läs- och skrivsvårigheter samt hur logopeder arbetar inom området. Sedan 2004 har 6 mars varit vikt åt logopedi i alla samarbetsorganisationer inom CPLOL - den europeiska federationen för logopeder.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN DEN 6:E MARS.

1902 Blivande Real Madrid kommer till.
 

Real Madrid startade när fotbollen introducerades i Madrid av professorer och studenter tillhörande Institución Libre de Enseñanza, som bestod av flera akademiker från Oxfords universitet och Universitetet i Cambridge. Dessa bildade Football Club Sky år 1897 och ur Sky bildades två nya klubbar år 1900, New Foot-Ball de Madrid och Club Español de Madrid.
 

Idag 1902 grundades Sociedad Madrid FC från Club Español de Madrid. Det var dock inte förrän 1920 som det blev Real Madrid. Real fick de lägga till då de fick tillstånd av den spanske kungen att använda namnet. Klubben var med att bilda den spanska proffsligan, Primera División, och Real har aldrig degraderats från ligan.

1914 Halmstads BK föds.
 

Efter att ett antal ungdomar i Halmstad spelat i klubbar som BK Wasa och Viking som båda gick i graven så fanns IS Halmia som fotbollsklubb och IFK Halmstad som bland annat hade lite fotboll i klubben. Killarna som ville lira fotboll tyckte inte att Halmia var ett alternativ och IFK satsade inte fullt ut på fotboll. Alltså samlades de den 7:e februari 1914 på Hotell Lugnet. Där bildade de fotbollsklubben Halmstads BK. Vid tillfället valdes en styrelse med Axel Winberg, ordförande, Ivar Ausell, sekreterare, Hugo Andersson, kassör, Axel Olsson och Karl Winberg och vidare beslöt man söka inträde i Riksidrottsförbundet.
 

Den 6:e mars 1914 kom svaret att de beviljats inträde i Riksidrottsförbundet och efter detta datum räknas födelsedagen för HBK. Den första turnering laget spelade var en lokal sådan där de slutade sist i tabellen med två poäng, slagna av både IS Halmia och IFK Halmstad. Men sedan dess har det gått bättre. Fyra gånger har laget blivit svenska mästare. Första gången var 1976. Halmstads BK skapade sensation då de helt otippade vann Allsvenskan. Mycket av äran tillskrevs bl a ordföranden Stig Nilsson som värvat en då helt okänd ung tränare vid namn Roy Hodgson. Mest sensationell var segern då dessa två ledare året innan var nära att åka ur Allsvenskan med HBK. Bland spelarna var skytteligavinnaren Rutger Backe den stora förgrundsfiguren.
 

Efter att på senare år varit lite av ett jojo-lag mellan Allsvenskan och Superettan gick Halmstads BK upp i Allsvenskan igen till säsong 2021. Detta efter att de vunnit Superettan 2020. Men 2022 var de tillbaka i Superettan efter att ha förlorat återkvalet till Helsingborgs IF. 

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES DEN 6:E MARS.

Timo WERNER blir 26 år.
 

Timo WERNER är född 1996 i Stuttgart, Tyskland.
Anfallare
48 U- och 47 A-landskamper för Tyskland (2010-).

Klubbar som spelare:
TSV Steinhaldenfeld (1999–2002),
VfB Stuttgart (2002–2016),
RB Leipzig (2016–20),
Chelsea (2020–).

Efter att ha varit skyttekung i sina tyska klubblag så har det gått betydligt trögare i England och Chelsea.

Tim HOWARD blir 43 år.
 

Timothy Matthew "Tim" HOWARD är född 1979 i North Brunswick Township, New Jersey, USA
Målvakt
7 U- och 121 A-landskamper för USA (1999-2017).

Klubbar som spelare:
North Jersey Imperials (1997),
MetroStars (1998-2003),
Manchester United (2003-07),
Everton (2006-07 lån)
Everton (2007-16),
Colorado Rapids (2016-19),
Memphis 901 (2020-21).

Han har Tourettes syndrom som är ett neuropsykiatriskt funktionshinder som involverar upprepande ofrivilliga rörelser samt minst ett läte; dessa kallas tics.

Giorgos KARAGOUNIS blir 45 år.
 

Giorgos KARAGOUNIS är född 1977 i Pyrgos, Grekland
Mittfältare
39 U- och 139 A-landskamper för Grekland (1996-2014).

Klubbar som spelare:
Panathinaikos (1993–2003),
Apollon Smyrni (1996–1998 lån),
Internazionale (2003–05),
Benfica (2005–07),
Panathinaikos (2007–12),
Fulham (2012–14).

Han blev Europamästare med Grekland 2004.

Elisabeth LEIDINGE blir 65 år.
 

Susanne Maria Elisabeth LEIDINGE är född 1957 i Sundsvall.
Målvakt
112 A-landskamper för Sverige (1974-95).

Klubbar som spelare:
Kema Nord (moderklubb)
GIF Sundsvall (1973-78),
Jitex BK (1979-91),
Malmö FF (1991-95). 

Lag som trönare:
Sundsvalls DFF (2006- målvaktstränare)

1991 tilldelades hon Diamantbollen.

MATCHTRÖJAN JAG BÄR IDAG.

DAGENS ORD.

DAGENS RHIANN.

Har du frågor, kommentarer eller synpunkter om dagens bloggtext så hör gärna av dig till mig på:
soccershirts@hotmail.com

HA EN BRA VECKA!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv