• Boris dagliga blogg

Söndagen den 2:a juli 2023

RUBRIKER.

Smörfisk, fotbollsavbytare??? U-21 EM och Sommerdahl.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2/7:
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM.
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".
 
FOTBOLLSPROFILER FÖDDA 2/7:
Alex MORGAN, 
PAK Nam-Chol.

NAMNSDAG:
Rosa
Rosita
 
TEMADAG:
Rosens dag

FAKTA OCH TANKAR OM LÖRDAGEN 1 JULI 2023.

Smörfisk, fotbollsavbytare??? U-21 EM och Sommerdahl.
 

För min del var lördagen en lugn dag. Hundpromenad, brunch, middag och Morden i Helsingör. Dessa fyra saker delade jag med hustrun. Visserligen var dottern jobbledig och vår Stockholms-släkting också hemma, men bara tills på eftermiddagen. Då åkte de och ett antal av deras vänner till Helsingborg för den stora Pridegalan som avslutades klockan tre i natt.

Under tiden de var hemma passade Hustrun och jag att åka till Burlöv Center för lite inköp. Ett besöksställe var Akademibokhandeln. Expediten där visade sig vara svärdottern till våra närmsta grannar på Ärtgränd. Alltså blev det lite mer snack än vanligt. På tal om vanligt så hade hon känt igen mig. Inte så konstigt då jag ju är svår att förväxla med någon annan person.

Innan vi åkte åter till Päronvägen så stannade vi till på Fiskboden i Lomma. Det skulle bli lördagsmiddag för två och det blev kotletter av smörfisk med nypotatis, sparris och pepparrotssås. Faktiskt riktigt lyckat.

Det blev lite pusselläggande då den nyinköpta pusslets 1000 bitar lades upp på vår pusselmatta. Det är som jag beskrev tidigare i veckan ett ovanligt pussel då man inte vet vad det ska föreställa. Det enda man vet är att bilden ska bli vad personerna på bilden på framsidan av pusslet ser. Ramen blev färdigställd och några små detaljer. Det kom lite fotboll emellan.

Allsvenskans sommaruppehåll var slut och AIK verkar ha tränat bra då de vann över lokala klubben Brommapojkarna med 2-0. Därmed lämnade Solnalaget nedflyttningsplatsen. Fast det var Malmö FF mot Sirius som jag tittade på. 3-0 borde blivit mycket mer. Speciellt som Sirius fick en man utvisad alldeles i öppningen av andra halvlek. Så MFF försvarade enkelt sin serieledning och med en match mer spelad leder de med fem poäng före Elfsborg. Sedan måste jag klaga lite på fotbollsreglerna igen. Det var ju ett tag sedan sist. Precis som i alla matcher så innehöll MFF mot Sirius fyra spelarbyten under de sista fem minuterna. Fem avbytare är på tok för mycket och det gör att slutet på matcherna bara blir irriterande då man gör byten. Det har inte med trötthet eller taktik att göra, utan endast för att sabotera och dra ut på tiden. Om man hade haft effektiv speltid så hade det varit okay med hur många byten som helst.

Det blev även lite U-21 kvartsfinaler i EM. Den första var en märkligt kvart då två nationer som inte brukar ligga högt upp i mästerskap eller ens kvala in möttes. Georgien mot Israel. Det hände inte så mycket då det slutade 0-0. Faktum är att Georgien inte hade ett enda skott på mål vare sig under matchens 90 minuter eller under förlängningen. På sina fem straffar lyckades de bara slå in tre. Israel gjorde mål på alla sina straffar. Det behövdes bar fyra och så var de i semifinal. Den blir antingen mot England eller Portugal.

Andra kvarten var betydligt bättre. Här blev det också förlängning då det stod 1-1 mellan Spanien och Schweiz efter 90 minuter. I förlängningen lyckades Spanien göra 2-1 på ett vådaskott som styrdes in av en schweizare. Spanien möter Frankrike eller Ukraina i semin.

Innan sista fotbollsmatchen hade hustrun och jag sett nästsista fallet i morden från Helsingör. Det rörde sig om ett fall inom galoppsporten. Trots att fallet i vanlig ordning löstes så slutade de i en liten cliffhanger om vem som huvudpersonen Dan Sommerdahls nya flickvän Jo egentligen är. Är hon skurk eller jobbar hon undercover. Jag har en känsla av att detta får en upplösning i kväll då vi troligtvis ser sista fallet för säsong fyra. Det är också den senaste säsongen, men det planeras för en säsong fem med samma upplägg med åtta avsnitt där ett fall löses under två avsnitt.

IDAG! LÖRDAG 2 JULI 2023.

NAMNSDAG: 
Rosa
Rosita

 

Namnsdagar för den 2:e juli i kronologisk ordning:
 
Före 1901 – Marie besökelse (till minne av att Jungfru Maria skulle ha inlett ett tre månader långt besök hos Johannes döparens mor Elisabet denna dag, även i den latinska formen Visitatio Mariae)
1901–1985 – Rosa
1986–1992 – Rosa, Rose (utgått) och Rosemarie (utgått)
1993–2000 – Rosa och Rosita
Från 2001 – Rosa och Rosita

TEMADAG:
Rosens dag

 

Rosens dag instiftades 2008 av Svenska rossällskapet, Programmet för odlad mångfald och GRO Plantskolor. Under rosens dag får alla som älskar rosor njuta lite extra. Dagen är vald för att Rosa namnsdag den 2 juli. Rosens dag instiftades för att öka intresset för och kunskapen om rosor.

FOTBOLLSHISTORIA FRÅN 2 JULI.

1982 Maradona ut från VM.
 

Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Agrentina och Diego Armando hade hoppats på.
 

Klicka HÄR och se ett sammandrag av matchen.

1994 Escobar mördad.
 

Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.
 

Klicka HÄR och se en kort dokumentär.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.
 

Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”
 

Klicka HÄR och kolla.

FOTBOLLSPROFILER SOM FÖDDES 2 JULI.

Alex MORGAN blir 34 år.
 

Alexandra Patricia "Alex" MORGAN Carrasco är född 1989 i San Dimas, Kalifornien USA.
Anfallare
10 U- och 206 A-landskamper för USA (2008-).

Klubbar som spelare:
California Golden Bears (2007–10),
West Coast FC (2008–09),
California Storm (2010),
Pali Blues (2010),
Western New York Flash (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Portland Thorns FC (2013–15),
Orlando Pride (2016),
Lyon (2017),
Orlando Pride igen (2017–20),
Tottenham Hotspur (2020),
Orlando Pride än en gång (2021–22),
San Diego Wave (2022-).

PAK Nam-Chol blir 38 år.
 

PAK Nam-Chol är född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 A-landskamper för Nordkorea (2004-12).

Klubbar som spelare:
April 25 (2004-12),
Muangthong United (Tahailand) (2012-14),
Sisaket (2014 lån)

Han har gjort näst flest landskamper i Nordkoreas fotbollslandslag.

DAGENS MATCHTRÖJA 2 JULI 2023.

DAGENS RHIANN.

DAGENS ORD.

HA EN SKÖN SÖNDAG!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln