• Boris dagliga blogg

Lördagen den 5:e januari 2019

I ishockey behöver man inte vinna gruppspelet.
Det har skett sensationer i FA-cupen, men det verkar vara slut med det nuförtiden.
7-0 är ju inte så spännande.
Fotboll är ju inte allt!


FOTBOLLSHISTORIA:
1963: The Big Freeze stoppar 29 FA-cupmatcher.

FÖDDA IDAG:
Vinnie, Glenn, Uli.

DAGENS TRÖJA

I ishockey behöver man inte vinna gruppspelet.


Sveriges Småkronor klarade sig ”bara” till kvartsfinal och där blev Schweiz för svåra. De danska småkillarna har också varit med i VM. Förra året slutade de sist i sin grupp och fick ”kvalspela” mot Vitryssland om att stanna kvar i A-gruppen. Detta VM hade samma läge för danskarna. Sist i gruppen och ett kval om att stanna kvar. Nu gick det inte så bra. Kazachstan som inte heller vann en enda match i gruppspelet besegrade Danmark i de två matcher som gällde vilket lag som ska få vara med till nästa VM. Danmark ut och Tyskland som vann division 1A kommer att ta deras plats till nästa VM 2019-20. Medaljstriden står mellan två lag som slutade trea och fyra i gruppspelet; Finland och Schweiz. Andra semifinalen bestod av ettan Ryssland och tvåan USA. Denna såg jag slutet av. Ettan i de båda grupperna: Sverige och Ryssland är nu båda ute. Tja, Ryssland får ju spela bronsmatch. Men det var grupptvåan i Sveriges grupp USA som vann med 2-1 och spelar final.
 

Det har skett sensationer i FA-cupen, men det verkar vara slut med det nuförtiden.


Världens äldsta fotbollsturnering vanns av The Wanderers Football Club 1872. Fem gånger vann klubben FA-cupen innan Wanderers lades ner 1886. Under årens lopp har det funnits flera stora sensationella segrare. Men det blit mer och mer ovanligt. De tre senaste sensationerna inträffade 1988 då Wimbledon FC slog Liverpool med 1-0 i finalen. Wimbledon är också ett lag som inte finns längre. De lade ner 2004 då klubben flyttade till Milton Keynes. 2008 var det en sensation vilket lag som än vunnit finalen. Det var Portsmouth som mötte Cardiff City och Pompey vann med 1-0. Senaste sensationen var 2013 då redan nedflyttningsklara Wigan tagit sig till final och vann den mot storfavoriten Manchester City med matchens enda mål på övertid.
 

7-0 är ju inte så spännande.


Igår startade den tredje omgången. Det är då klubbarna från de två översta divisionerna gör entre. Tranmere hade besök av storfavoriten Tottenham Hotspur. Tranmere ligger tre divisioner och 75 placeringar under Tottenham. Givetvis ställde inte Londonlaget upp med sina bästa spelare. Trots det så var matchen given långt på förhand. Fernando Llorente gjorde hat trick och bytte i slutet med Harry Kane som då givetvis passade på att göra ett mål. Då hade Serge Aurier redan gjort två och ”The Son of Spurs” ett. 7-0 kan inte sägas vara speciellt givande för någon av klubbarna. Fast 12 553 betalande hade tagit sig till Prenton Park i Birkenhead, och det är dubbelt så många som i Tranmeres seriematcher. Så lite tillskott i kassan får ses som lite plåster på såren.
 

Fotboll är ju inte allt!


Jag vet inte om man ska se FA-cupen som sorglig eller trevlig. Förr har de kanaler som jag betalt dyrt för att följa engesk fotboll visat FA-cupen. Visst går någon match på nian, men resten är på de fruktansvärda spelbolags-kanalerna. Om så alla matcher bara skulle sändas där så skulle jag aldrig regisrera mig för att kunna se fotboll. Nej, då får det bli knyppling eller någon annan fritidsdysselsättning istället. Sorgligt att inte kunna se matcherna, men trevlig att man kan göra något annat istället.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 5:e januari.

1963 the Big Freeze satte stopp för FA-cupspel.

FA-cupen skulle spela sin tredje omgång idag 1963. Preston North End-Sunderland 1-4, Tranmere Rovers-Chelsea 2-2 och Plymouth-West Bromwich 1-5. Det var de matcher som spelades av 32 planerade. Övriga ställdes in pga det man kallade ”The Big Freeze”. Detta var den kallaste vintern sedan 1740 i England. Det betydde också att det blev många uppskjutna matcher även då nytt speldatum sattes. Tredje omgången blev inte färdigspelad förrän den 7:e mars. Den längsta pågående FA-cupomgången genom tiderna.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 5:e januari.

Vinnie JONES blir 54 år

Vincent Peter "Vinnie" JONES född 1965 i Watford utanför London
Mittfältare
9 landskamper för Wales.

Klubbar som spelare:
Bedmond (1975-77), 
Wealdstone (1984-86),
IFK Holmsund (lån 1986),
Wimbledon (1986-89),
Leeds United (1989-90),
Sheffield United (1990-91),
Chelsea (1991-92),
Wimbledon igen (1992-98)
Queens Park Rangers (1998-99). 

Han har en
 seger i FA-cupen 1988. 
Vinnie drog sig tillbaka från fotbollen 1999 och inledde en framgångsrik skådespelarkarriär med medverkan i filmer som Lock, Stock and Two Smoking Barrels, Snatch, Gone in 60 Seconds, Mean Machine, Swordfish, Eurotrip och den japanska filmen Survive Style 5+. Han har också rollen som Juggernaut i filmen X-Men 3.

Glenn STRÖMBERG blir 59 år

Glenn Peter STRÖMBERG född 1960 i Brämaregården på Hisingen, Göteborg
Mittfältare
52 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
Lerkils IF (1974-76),
IFK Göteborg (1976-83),
Benfica (1983-84),
Atalanta (1984-92).

Inte heller Glenn har satsat på tränarkarriär. Han bor kvar i Italien och är numera expertkommentator i Sveriges Television och Viasat, då han inte är med i någon relkamkampanj för köksutrustning, sin egen kokbok, Spotify eller något annat.

Uli HOENEß blir 67 år

Ulrich "Uli" HOENEß född 1952 i Ulm, Västtyskland
Mittfältare
41 U- och 35 A-landskamper för Västtyskland.

Klubbar som spelare:
VfB Ulm (1959-65), 
Ulm 1846 (1965-70),
239 matcher för Bayern München (1970-79),
FC Nürnberg (lån 1978-79).

Han blev Europamästare 1972 och Världsmästare 1974.
1979 gick han tillbaka till FC Bayern München i rollen som sportchef. Detta är han fortfarande då han inte driver familjens korvföretag.

Kommentera gärna:

Du kan ändra denna exempeltext. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Donec libero. Suspendisse bibendum. Cras id urna. Morbi tincidunt, orci ac convallis aliquam, lectus turpis varius lorem, eu posuere nunc justo tempus leo. Donec mattis, purus nec placerat bibendum, dui pede condimentum odio, ac blandit ante orci ut diam.

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv