• Boris dagliga blogg

Måndagen den 25:e juni 2018

Något måste göras åt alla spelare som hela tiden sinkar spelet med att ligga och vrida sig i dödsplågor på planen.
Hur kan ett lag som Panama vara med i VM i fotboll?

Ville Senegal och Japan spela oavgjort?
Polen är VMs stora besvikelse och utslagna.
Lite Sverige och Grupp A och B.

FOTBOLLSHISTORIA:
1978: Argentina vinner VM-finalen på hemmaplan.
1990: Irland tar sig till kvartsfinal på straffar.
2006: VM:s ruffigaste match genom tiderna.

FÖDDA IDAG:
Victor, Pontus, Jamie.

DAGENS TRÖJA
COLOMBIAs förstatröja i VM i Brasilien 2014

OK, snackar vi största segrar som jag brukar gå på då jag har några tröjor att välja på så skulle det bli en England-tröja. Men att vinna över Panama smäller inte lika högt som att vinna över Polen även om det blev 6-1. Jag väljer alltså denna Colombiatröja för deras seger med 3-0 igår över Polen.

Något måste göras åt alla spelare som hela tiden sinkar spelet med att ligga och vrida sig i dödsplågor på planen.


Antingen har fotbollen blivit alldeles för hård för attdet ska få fortsätta vara en idrottsgren eller så måste det likt ishockeyn och den amerikanska fotbollen plockas fram helt nya skydd till spelarna. För så många som i varje match sättersig ner, eller ligger och vrider sig i dödsångest efter duellerna på planen har jag aldrig sett i andra världsmästerskap. Eller är detta något som sitter i  fotbollsspelarnas huvuden? Något måste göras då så många spelare per match kräver vård innan de kan ställa sig uppigen. Jag har själv spelat fotboll på korpnivå ochråkat ut för att få de inre ledbanden i knäet avsparkade. Visst gjorde det skitont, men jag  kunde själv linka av planen, så något fel är det på dagens VM-spelare?
 

Hur kan ett lag som Panama vara med i VM i fotboll?


Än en gång känner jag att spelarna i gårdagens matcher var snälla och gjorde som jag beskrev. England tog sig vidare och Panama blev utslagna. Då England hade 6-0 så tog de väldigt lugnt under resten av matchen. Då passade Felipe Baloy på att göra 6-1. Då blev han historisk genom att göra det allra första målet i VM för Panama. Den panamaiska delen av publiken jublade som om de vunnit hela mästerskapet. Visst var det trevligt för både dem och Baloy, men i ärlighetens namn nåste jag undra vad gör ett landslag som Panama i ett mästerskap där det påstås att världens bästa fotbollsnationer är med? Det är ju inte världen 32 bästa lag som är med!

Ville Senegal och Japan spela oavgjort?


Till viss del hade jag rätt om grupp H. De båda segerlagen från match ett Senegal och Japan spelade oavgjort. Hade det varit i första omgången hadedet säkert blivit 0-0, men nu har målen börjat komma. 2-2 blev det och trots att senegal tog ledningen två gånger så verkade det nästan som om de släppte upp japanerna för att kvittera. De som satt i studion i TV 4 snackade om att Colombia och Polen skulle komma överens om att spela oavgjort och då de sedan skulle vinna sista matchen så skulle båda lagen gå vidare. De verkade inte fatta att det hittills varit Japan och Senegal som varit de bättre lagen i gruppen. Kanske hade de kommit överens om att spela 2-2. Italien anklagade Sverige och Danmark för detta vid ett EM en gång.

Polen är VMs stora besvikelse och utslagna.


Sista matchen innehöll förlorarna från första omgången. Skulle ett av lagen vinna så var de ute. Polen gjorde det igen. De imponerar i kvalen, men då själva huvudturneringen startar så spelar de uruselt. Detta skulle alltså bli en jämn match som jag tippat skulle sluta oavgjort, men Colombia var, om inte överlägset så det klart bättre laget. Första halvlek slutade 1-0 i skott på mål. Det var det skott som Colombia gjorde 1-0 på. I andra hade de tre skott på mål och två av dem gick in. Det var med andra ord ett effektivt Colombia som slog ut Polen med 3-0 helt rättvist.

Lite Sverige och Grupp A och B.


Annars avhandlades Sveriges förlust till Tyskland mycket igår. Visst var det olyckligt, men alla hade väl trott innan VM att Tyskland skulle vinna och Sverige skulle kunna gå vidare genom att besegra Sydkorea och Mexiko. Så ser det ju fortfarande ut, så allt är som det ska. För att övergå till dagens matcher så ska Grupp A och B slutspelas. Att man i sista omgången spelar båda matcherna i gruppen samtidigt har vi Västtyskland och Österrike att tacka för. Vid VM 1982 hade Algeriet sensationellt slagit Västtyskland och förlorat till Österrike. Algeriet vann med 3-2 i siata omgången över Chile och var i stort sett vidare till åttondelen. Dagen därpå avslutades gruppspelet med att Västtyskland mötte Österrike. Alla hade räknat ut att om Västtyskland vann med 1-0 över österrike så skulle båda lagen gå vidare. Alla andra resultat skulle innebära att Algeriet tog något av de tysktalande lagens plats. Ganska snabbt gjordes 1-0 och sedan stod lagen och passade till varandra i mittcirkeln i en timme. Det  blev en stor skandal och reglertna i mästerskapen skrevs om. Fast i Grupp A är det redan klart att Uruguay och Ryssland är vidare. Ryssarna vinner säker och blir gruppsegrare. Saudiarabien och Egypten är båda utslagna. Även grupp B är klar även om Iran i teorin har chansen, men både Spanien och Portugal kommer att vinna sina matcher och är i åttondelsfinal innan dagen är över.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 25:e juni.

1978 Argentinas första VM

 
Nederländerna hade tagit sig till sin andra raka VM-final. Idag 1978 spelades den på El Monumental i Buenos Aires inför 71 483 åskådare. Det var värdlandet Argentina som var motståndare. Deras store spelare var Mario Kempes och han gav Argentina ledningen efter 37 minuter. I andra gällde det att hålla ledningen och det lyckades fram till 82:a minuten då Dick Nanninga lyckades kvittera till 1-1. Nederländerna och Rob Rensenbrink var bara ett stolpskott ifrån att bli världsmästare i 91:a minuten. Det blev förlängning och nederländarna blev lite övermodiga. I två kontringar lyckades Mario Kempes göra sitt andra mål i matchen och fem minuter före slutet punkterade Daniel Bertoni matchen med 3-1 till Argentina. Värdlandet hade tagit sitt första världsmästerskap.

1990 Irländsk glädje

 
Världsmästerskapet i fotboll i Italien hade idag 1990 kommit fram till åttondelsfinaler. Italien slog ut Uruguay med 2-0. Den andra åttondelen stod mellan Irland och Rumänien. Irland hade aldrig nått så här långt i ett VM. Matchen slutade mållös och det krävdes straffar för att avgöra. Lagen gjorde mål på alla de fyra första straffarna innan Packie Bonner räddade den sista rumänska straffen. Inhopparen David O'Leary skulle lägga Irlands sista straff, och han satte den. Detta tog Irland vidare till kvartsfinal som de visserligen förlorade mot Italien.
 

Irlands tränare Jackie Charlton sa efter matchen mot Rumänien: ”Pubarna kommer att sälja mer sprit ikväll än de har gjort under det senaste året. Det kommer att bli en fest i staden man aldrig sett maken till tidigare, och Dublin har ett party som de aldrig tidigare upplevt.” Händelsen finns för alltid odödliggjord, som en del i den irländska filmen ”The Van”. På svenska heter både Roddy Doyles bok och filmen som kom 1996 ”Skåpvagnen”. Detta är tredje delen i Barrytown-trilogin. Där heter första boken ”The Commitments” som även det blev en fantastik film.
 

Klippet på slutet av straffdramat från filmen "The Van"

2006 rekord i VM

 
Åttondelsfinalerna i Tysklands-VM idag 2006 var England – Ecuador 1-0 och Portugal – Nederländerna 1-0. Resultatet är det inte mycket att skriva om, men den sistnämnda matchen i Nürnberg går till historien på ett annat sätt. Två övertända lag och en domare Valentin Valentinovitj Ivanov från Ryssland som drogs med. Matchen går till historien som en av de matcher med flest ojustheter. Åtminstone rörande kort. Det delades ut fyra röda kort och 16 gula. I och för sig så var de röda korten resultatet av två gula, men det var enklare efter matchen att räkna upp de spelare som slapp varningar än de som var ojusta.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 25:e juni.

27 år Victor WANYAMA född 1991 i Nairobi, Kenya.
Mittfältare
50 landskamper för Kenya.
Klubbar som spelare:
Nairobi City Stars (2006),
AFC Leopards (2006-07),
Helsingborgs IF (2007-08),
Beerschot AC (2008-11),
Celtic (2011-13),
Southampton (2013-16),
Tottenham Hotspur (2016-).

32 år Pontus WERNBLOOM född 1986 i Kungälv.
Mittfältare
24 U- och 51 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
IK Kongahälla (2001-04),
IFK Göteborg (2004-09),
AZ Alkmaar (2009-12),
CSKA Moskva (2012-18).

45 år Jamie REDKNAPP född 1973 i Barton on Sea, England.
Försvarare
18 U-, 1 B- och 17 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Tottenham Hotspur (1986-89),
Bournemouth (1989-91),
Liverpool (1991-2002),
Tottenham Hotspur igen (2002-05),
Southampton (2005).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv