• Boris dagliga blogg

Måndagen den 28:e januari 2019

Helt rättvist att handbollens  ursprungsland äntligen fick bli världsmästare.
Det är sanslöst ynkligt att en svensk och en dansk inte kan prata med varandra på sitt eget språk!?! 
Hade Sverige kunnat vinna över Frankrike och Tyskland?
Hur står det till med Tottenham?

FOTBOLLSHISTORIA:
1900: Det Tyska fotbollsförbundet bildas.
1961: Denis Laws sex mål till ingen nytta.

Gianluigi, Jamie, Papa Bouba.

DAGENS TRÖJA

Egentligen skulle det väl varit en dansk landslagströja idag, men jag anser att Crystal Palace - Tottenham 2-0 var en större sensation. Danmark var ju storfavoriter. Det var inte Crystal Palace. Alltså väljer jag en Palacetröja idag.

Helt rättvist att handbollens  ursprungsland äntligen fick bli världsmästare.


Rasmus Nicolai skrev ner de grundläggande reglerna till handboll 1897. Han var en dansk lärare och den danske gymastikläraren Holger Nielsen var den som utvecklade det hela året därpå och anses som grundare av den moderna handbollen. Danmark är alltså handbollens födelseland, så det är inte mer än rätt att de för första gången får lov att bli världsmästare. Eller bli och bli. De inledde slå Chile med en segermarginal av 23 mål. Sedan vann de allt och avslutade lite lätt med en segermarginal av nio mål. Motståndarna Norge hade inte en chans. Med en ledning på tio mål och fem minuter kvar släppte Danmarks coach Nikolaj Bredahl Jacobsen in alla de som suttit på bänken under större delen av matchen, och de höll undan så bra att slutresultatet blev 31-22. Grattis Danmark!
 

Det är sanslöst ynkligt att en svensk och en dansk inte kan prata med varandra på sitt eget språk!?! 


Det var lite surt att höra segerintervjuerna från TV3 med de danska spelarna efter matcher. Stor skam att två nordiska språk med så mycket gemensamma ord inte klarar av att tala svenska och danska. Det kröp i kroppen på mig då jag höde att de snackare engelska. Allt prat om förbrödning och att vi i Norden har flaggor och språk gemensamt. Tyvärr så verkar inte svenskar och danska intresserade att ha språken gemensamt. Kanske beror min avoghet mot detta att jag är en gammal dansk. Med det menar jag att jag är skåning och fram till 1658 var vi danskar innan vi tvingades bli svenskar på ett terroriserande och våldsamt sätt. Men idag är jag dansk igen.
 

Hade Sverige kunnat vinna över Frankrike och Tyskland?


Det spelades ju en bronsmatch också igår. Den vann de, vid den tidpunkten regerande världsmästarna Frankrike över det andra värdlandet Tyskland med 26-25 i en tuff rafflande match där segermålet kom med två sekunder kvar av en av turneringens stora spelare Nikola Karabatić. Bronset innebär att Frankrike tog sin elfte medalj i handbolls-VM och kom på så sätt upp i lika många medaljer som Sverige har tagit i VM. Fast Frankrike ligger före med sex guld. Sverige har ”bara” tagit fyra guld. I år blev Sverige femma, men de spelade i samma grupp sin finallagen Danmark och Norge. Därför fick de aldrig möta Frankrike och Tyskland, så kanske hade Sverige kunnat komma bättre med annan lottning?
 

Hur står det till med Tottenham?


Några som inte kommer att slåss om några medaljer är Tottenham Hotspur. Då handlar det om FA-cupen. Om det nu är så att de inte fixar att spela matcher baa för att Harry Kane är skadad så lär Tottenham få det riktigt svårt de närmaste veckorna och då kommer inyte heller Champions League mot Dortmund att bli annat än ett stort nederlag. Igår fick de ett nederlag mot Crystal Palace. 2-0 i första halvlek och det stod sig matchen ut. Roy Hodgsons Palace är alltså vidare. Match två i FA-cupen igår gick mellan Chelsea och Sheffield Wednesday och där var utgången ganska klar. Här gjorde nyförvärvet Gonzalo Higuain debut, men inga större avtryck. Fast det behövdes inte i denna match. 3-0 och enkelt avancemang för Chelsea. Ikväll avslutar Barnet och Brentford 16-delsfinalerna och sedan är det lottning till åttondelarna. Då det är fri lottning så kan ju Premier Leaguelagen mötas och på så sätt slå ut varandra innan finalen.

FOTBOLLSHISTORIA från den 28:e januari.

1900 Det ska bli fotboll i Tyskland

Representanter för 86 olika tyska klubbar hade idag 1900 samlats i Leipzig för att bilda det Tyska Fotbollsförbundet. Det har visat sig bli ett av världens bästa fotbollsförbund med fyra världsmästartitlar och en av världens mest framstående fotbollsligor.

Allt startade egentligen i Dresden 1874. Då bildades första tyska fotbollsklubben. Det hörs på namnet av denna klubb vilka det var som tog initiativet att starta med fotboll i Tyskland och att bilda en fotbollsförening. Klubben hette Dresden English Football Club, och detta var alltså det tyska namnet på klubben.

1961 Sex mål av Law räckte inte till seger.

Manchester City var idag 1961 på Kenilworth Road för att möta Luton Town i FA-cupens fjärde omgång. Denis Law hade en fantastisk dag och gjorde sex mål för sitt Manchester City. Motståndarna gjorde två mål. I den 69:e minuten stod det 6-2 till City då domaren ansåg att planen var alldeles för vattensjuk för att det skulle gå att spela klart matchen. Den bröts och resultatet nollställdes då man spelade om hela matchen den 1:a februari. Då lyckades Denis Law bara göra ett mål. Luton gjorde tre och slog ut Manchester City med 3-1. 

De sex mål som Denis Law gjorde i match ett ströks ur statistiken. Hade de stått kvar hade Law varit den spelare som gjort flest mål i FA-cupens historia. Nu slutade han på 41 mål och passerades av Ian Rush som kom upp i 44 mål. Fast egentligen gjorde Denis Law 47 mål.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 28:e januari.

Gianluigi BUFFON blir 41 år

Gianluigi BUFFON är född 1978 i Carrara, Italien.
Målvakt
24 U- och 176 A-landskamper för Italien.

Klubbar som spelare:
Parma (1995-2001),
Juventus (2001-18),
Paris Saint-Germain (2018-).

Han är en av de hittills 18 spelarna i världen som gjort över 1000 matcher som fotbollsproffs.
Han är med 176 landskamper Italiens meste landslagsman genom tiderna. Han har blivit utsedd till Serie A:s bästa målvakt tolv gånger, världens bästa målvakt fem gånger, och kom med i FIFA:s All Star Team efter att ha vunnit VM med Italien 2006.

Jamie CARRAGHER blir 41 år

James Lee Duncan "Jamie" CARRAGHER är född i 1978 i Bootle, Liverpool.
Försvarare
31 U- och 38 A-landskamper för England.

Klubb som spelare:
Liverpool (1988-2013)

Det blev 737 matcher och 5 mål totalt innan han lade skorna på hyllan.
Efter Ian Callaghan är han den som spelat flest matcher för Liverpool, och 27 matcher fler än Gerrard.
Ganska fantastiskt med tanke på att både Jamie och hans far var Everton-supportrar.

Papa Bouba DIOP blir 41 år

Papa Bouba DIOP född 1978 i Rufisque, Senegal.
Försvarare/mittfältare
63 landskamper för Senegal.

Klubbar som spelare:
Ndeffann Saltigue (1994-95),
ASC Diaraf (1995-99),
Vevey (1999-2000),
Neuchâtel Xamax (2000-01),
Grasshoppers (2001-02),
Lens (2002-04),
Fulham (2004-07),
Portsmouth (2007-10),
AEK Aten (2010-11),
West Ham United (2011-12),
Birmingham City (2012-13).

Han är kanske mest känd för att ha gjort det första målet i VM 2002 mot Frankrike, vilket slutade i en 1-0-förlust för de dåvarande världsmästarna och slutligen deras chockerande utslagning från turneringen, i vilken Senegal nådde kvartsfinalerna.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv