• Boris dagliga blogg

Söndagen den 13:e januari 2019

Burnley vann med 2-1 utan ett enda skott på mål!
Liverpool vann igen, men övertgade inte.
De asiatiska fotbollsspelarna är i Förenade Arabemiraten.

Det är för många dåliga nationer med i de stora mästerskapen.
Kolla resultaten i handbolls-VM. Utklassning!


FOTBOLLSHISTORIA:
1907: Sveriges genom tiderna allra bästa förbundskapten föds.

Glenn, Julle.

DAGENS TRÖJA

Burnley vann med 2-1 utan ett enda skott på mål!


Så var julen slut, men om man ser till Premier League, som kom igång igen efter de märkliga FA-cupmatcherna, så firade några jul ännu. Ett lag som verkligen fick en stor julklapp var Burnley. De mötte Fulham hemma och Burnley hade inte ett enda skott påmål ubder hela matchen. Trotts detta vann de med 2-1. Givmilda Fulham gjorde två mål i egen bur och ett i rätt. Watford gjorde också matchens all tre mål, men de gjorde bara ett självmål och två fram. Craig Cathcart spelade 1-1 med sig själv då Watford vann över Crystal Palace borta.
 

Liverpool vann igen, men övertgade inte.


Dagen startade med en sensation. Arsenal som ska slåss om de fyra Champions Leagueplatserna lyckades inte vinna över West Ham även om det var på Hammers hemaarena London Stadium. Det slutade 1-0 till West Ham och något är fel i Arsenal då en spelare som Mesut Özil som har 3,3 miljoner kronor i veckan inte är skadad, och inte ens sitter på bänken. Fan vad pengar Arsenal måste ha att slösa med? Det är nästan så att man tycker det är lika gott åt dem att de förlorar. Liverpool var i Brighton och skulle försöka återta vinstraden. Det var inte övertygande. En halvtaskig straff, som i och för sig nog hade blivit straff även om man haft VAR, satte Salah i mål, men sedan var det inte mer. Liverpool håller sin marginal på minst fyra poäng, men som sagt. Det var inte övertygande spel.
 

De asiatiska fotbollsspelarna är i Förenade Arabemiraten.


Det fanns inte några asiatiska spelare i några av lagen som spelade i Premier League igår. De har alla åkt till Förenade Arabemiraten för att vara med i Asiatiska mästerskapen. Det spelades tre matcher igår i andra gruppspels omgången och dessa resulterade i att trots att det ör en omgång kvar, så är gårdagens tre segrare vidare. Iran och Irak som ligger i samma grupp har vunnit sins första två matcher och de ska mötas för att göra upp om vem som ska bli etta och tvåa i gruppen. Andra omgången spelas klart idag och då möter Qatar Nordkorea. Vinner Qatar så är de och Saudiarabien vidare till åttondelsfinalerna. Troligen vinner Japan och Uzbekistan sina matcher och då är den sista gruppen också klar  innan sista matchen ska spelas.
 

Det är för många dåliga nationer med i de stora mästerskapen.


Har mästerskapen blivit för stora? Ja. Det är för många lag med i Asiatiska mästerskapen. Det finns inte 24 lag i Asien som håller sådan standard att det blir någon kvalitet i gruppspelsmatcherna. Det var lite så i sommarens VM också. En utökning av antal lag som FIFAs president Gianni Infantino föreslagit blir katastrof för sporten. Det pågår ju VM i handboll. För det första så har detta VM blivit så ”stort” att Danmark och Tyskland får arrangera tillsammans. Även här är det 24 lag med och det är i stort sett bara de Europeiska lagen som håller en hög standard. De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till ett nytt slutspel i VM och dessa lag kommer alla att komma från Europa. Enda gruppen som får ett lag utanför Europa Sveriges grupp. Det beror på att den bara innehåller två lag från Europa. Sverige och Ungern. Frågan är om VM i olika bollsporter ska vara en social träff mellan olika länder och kulturer eller om det ska vara till för världens bästa?
 

Kolla resultaten i handbolls-VM. Utklassning!


Det blev ju lite handboll igår också. Jag såg Danmark - Tunisien och 36-22 säger att det inte var en match som höll någon VM-klass från Tunisien. Ryssland – Korea 34-27, Norge – Saudiarabien 40-21 och Tyskland – Brasilien 34-21. Inte speciellt spännande!

FOTBOLLSHISTORIA från den 13:e januari.

1907 landslagets bäste föds

Idag 1907 föddes George Raynor i Hoyland Common i Yorkshire, nästan mitt i England. Han spelade först fotboll i amatörklubbarna Elsecar Bible klass, Mexborough Athletic och Wombwell. Hans första proffsklubb var Sheffield United, som han anslöt sig till 1930. Där blev det endast ett framträdande under de två år han var med i klubben. Mellan 1932 och 1939 spelade han för ytterligare fyra olika Ligaklubbar Mansfield Town, Rotherham United, Bury FC, den sista av dessa, Aldershot, säsongen innan kriget.

Under Andra Världskriget sadlade han om och blev tränare. Svenske Putte Kock plockade honom till Sverige där Raynor 1946 blev svensk förbundskapten. Detta var han fram till slutet på 1958. Samtidigt tränade han både andra svenska och utländska lag. GAIS (1947-48), AIK (1948–52), Åtvidaberg FF (1952–54), Juventus (1954),  Lazio (1954–1955) och Coventry City (1956). Under perioden i Italien var han ledig från landslaget, men kallades åter in till hemma-VM 1958.

Det skrivs idag mycket om vilket som varit landslagets bästa manager, Tommy Svensson, Lars Lagerbäck eller Tommy Söderberg. Nej, den överlägset bäste tränaren för Sveriges herrlandslag i fotboll är och kommer alltid att vara George Raynor. Under hans period tog landslaget OS-guld 1948, OS-brons 1952, VM-brons 1950 och ett VM-silver 1958. Den sviten kommer ingen svensk förbundskapten någonsin att komma i närheten av. Raynor dog 1985.

Jag har visserligen skrivit att George Raynor var Sveriges bäste förbundskapten i fotboll. Det är inte helt sant då det inte fanns en "Förbundskapten" för Sveriges landslag förrän 1962. Innan dess var det Uttagningskommittén (UK) som tog ut landslag och utsåg tränare, och vid den aktuella perioden var det Putte Kock som var ordförande i Uttagningskommittén, och som utsåg Raynor till coach för svenska landslaget.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 13:e januari.

Glenn WHELAN blir 35 år

Glenn David WHELAN är född 1984 i Clondalkin, Dublin, Irland
Mittfältare
16 U-, 1 B- och 85 A-landskamper för Irland.

Klubbar som spelare:
Cherry Orchard (2000-01),
Manchester City (2001-04)
Bury (lån 2003-04),
Sheffield Wednesday (2004-08),
Stoke City (2008-17),
Aston Villa (2017-)

Han har representerat Irlands U20-landslag under FIFAs U20-VM 2003 och spelat 14 matcher i U21-landslaget, där han även varit lagkapten. Han debuterade för seniorlandslaget i en match mot Serbien i maj 2008 och gjorde sitt första mål för Irland mot Georgien i Mainz, Tyskland, den 6 september 2008.

Bengt ”Julle” GUSTAVSSON blev 89 år

Bengt Olof Emanuel ”Julle” GUSTAVSSON var född 1928 i Ringarumi Östergötland och dog den 16:e februari 2017 i Norrköping.
Försvarare
57 landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
IFK Norrköping (1947-55),
Atalanta (1956-61),
Åtvidabergs FF (1961-65).  

Lag som tränare:
Åtvidaberg FF (1964-70),
Östers IF (1973-74),
IFK Norrköping (1975-78),
Hammarby IF (1979-81),
Sleipner (1982-83)
IFK Norrköping (1985 assisterande)

Han vann OS-brons 1952 och VM-silver 1958. Då Europa mötte Storbritannien 1956 var "Julle" med i Europalaget.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv