• Boris dagliga blogg

Måndagen den 19:e november 2018

Syrianska upp och Varberg kval.
Häftigt då England vann sin grupp.
Ännu häftigare då Schweiz vann sin grupp.
Finland och Belarus upp en liga till nästa gång. 


FOTBOLLSHISTORIA:
1887: Det första riktiga Londonderbyt spelas.

FÖDDA IDAG:
Laurent, Kurre.

DAGENS TRÖJA
ENGLANDs förstatröja i VM i Tyskland 2006

England spelade mot Kroatien i en ganska intressant match. Segraren skulle ta sig till slutspel från sin grupp i Liga A av UEFA Nations League. Hade de blivit oavgjort så skulle Spanien ha vunnit gruppen. Då Kroatien tog ledningen i 57:e minuten var det de som var gruppsegrare och england sist. Med mitt val av dagens tröja förstår Ni att England lyckades vända och vinna med 2-1.

Syrianska upp och Varberg kval.


Kvalet till Allsvenskan kommer inte att vara klart förrän nästa veckoslut. Det har fått stå över då det varit landskampssamling med matcher, men det finns ju nästan inte en enda svenskklubb som har spelare i landslaget och definitivt inte från Eskilstuna eller Brommapojkarna, men Svenska Fotbollsförbundet har trots det valt att vänta med kvalet som kommer att bli de sista matcherna under den svenska fotbollssäsongen. Däremot spelades match två i kvalen till Superettan. Här är det två kvalmatcher beroende på att under Superettan finns division 1. Och det är två division ett, både norra och södra. Ettorna Mjällby och Västerås SK tar steget upp i Superettan med tvåorna Oskarshamn (södra) och Syrianska (norra) spelade mot Varberg och Värnamo. Efter match ett såg det ut att bli två nya lag i Superettan då Oskarshamn vann med 4-2 och Syrianska med 1-0. Lite överraskande blev det Oskarshamn som fick stanna kvar i division ett då andra matchen igår slutade 2-0 till Varberg som stannar i Superettan med bortamålsregeln på sin sida. Denna bortamålsregel höll på att bli Syrianskas fall då de låg under med 1-2 efter 90 minuter, men på övertid fick de in 2-2 och det gjorde att Värnamo åker ur Superettan och Syrianska tar deras plats nästa säsong.
 

Häftigt då England vann sin grupp.
 

Men internationellt sett fanns det matcher av större intresse då UEFA Nations League gick in i slutet med de sista gruppapelsmatcherna. Här har jag tydligen missuppfattat hur man räknar då två lag har samma poäng. I första hand räknas då de två mötena mellan just de lag som har samma poäng. Liga A startade med en mycket intressant match som hade raffinerade förutsättningar. England mot Kroatien hade förutsättningen att segraren går till slutspel och förloraren kommer att ramla ner i Liga B. Oavgjort skulle betyda att tredjelaget Spanien vann gruppen. Efter en lite lam förstahalvlek tände matchen till i andra. Kroatien tog ledningen efter 57 minuter och var gruppvinnare. Med tolv minuter kvar kvitterade England och Spanien var gruppvinnare. Fem minuter före slut sträckte Harry Kane fram sitt långa ben och rakade in 2-1 till England. Detta blev även slutresultatet och England går till slutspel. VM-silvermedaljören Kroatien ramlar ner i Liga B.
 

Ännu häftigare då Schweiz vann sin grupp.


England vann Grupp 4 och även Grupp 2 spelades klart igår. Det var Schweiz som avslutade hemma mot Belgien. I denna grupp ingår även Island, men då de av någon anledning har hamnat totalt fel i denna turnering så var de på förhand tippade sist och med noll poäng spelar de i Liga B nästa gång. Då det var inbördes möte som räknades och Belgien vann första mötet över Schweiz med 2-1 så var Schweiz tvungna att vinna med 1-0 eller två måls övervikt för att bli etta. Det såg svårt ut då Eden Hazards lillebror Thorgan gav Belgien ledningen med både 0-1 och 0-2. Ingen kunde då tro att det skulle stå 3-2 i paus eller 5-2 då matchen var slut. Schweiz vinner alltså gruppen genom storseger över världens bästa fotbollslandslag. Åtminstone om man ska gå efter FIFAs landslagsranking.
 

Finland och Belarus upp en liga till nästa gång. 


Liga B hade en totalt ointressant avslutningsmatch i Grupp 3. Österrike var i Belfast och besegrade Nordirland med 2-1. Det var ett Nordirland som klarat sig lika dåligt som Island. Alltså inte ett enda poäng på sina fyra matcher. Bosnien hade redan vunnit gruppen med sina tio päng. Österrike stannar i Liga B och fick sju poäng. I Liga C spelade Grupp 2 sina sista matcher. Det är en grupp med fyra lag och trots att Finland förlorade sina två sista matcher, igår med 2-0 till Ungern, så vann de på tolv poäng och jag säger bara Grattis Finland till Liga B nästa gång. Grattis även till Vitryssland som tog sig upp i Liga C då de vann sista matchen mot ett av världens sämsta landslag enligt FIFAs ranking. Det är givetvis San Marino. Vitryssland eller Belarus som man borde kalla landet fick tolv poäng och förlorade ingen match i gruppen där även Luxemburg och Moldavien härjade.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e november

1887 Stora Londonderbyts första match

Tottenham och Arsenal möttes idag 1887 för allra första gången. Detta derby anses vara det stora Londonderbyt då båda lagen finns i norra London med bara 6,5 kilometer mellan hemmaarenorna. Så var det inte riktigt i dagens möte 1887. Då var Arsenal ett lag från södra London som fick åka till Tottenham Marshes där matchen spelades. Tottenham hade ledningen med 2-1 då det återstod en kvart. Där fick matchen brytas på grund av mörker. De riktiga derbyna och den stora rivaliteten inleddes inte förrän 1913 då Arsenal flyttade norrut till Highbury.

FOTBOLLSHISTORIA från den 19:e november

Laurent BLANC blir 53 år

Laurent är 1965 i Alès i Frankrike
Försvarare
97 landskamper för Frankrike.
Klubbar som spelare:
Montpellier (1981-91),
Napoli (1991-92),
Nîmes (1992-93),
Saint-Étienne (1993-95),
Auxerre (1995-96),
Barcelona (1996-97),
Marseille (1997-99),
Inter (1999-2001),
Manchester United (2001-03). 
Lag som tränare:
Bordeaux (2007-10),
Frankrikes landslag (2010-12),
Paris Saint-Germain (2013-16). 
Världsmästare 1998, men spelade inte finalen då han felaktigt hade blivit avstängd.

Kurt HAMRIN blir 84 år

Kurt är född i Stockholm
Anfallare
32 landskamper för Sverige i fotboll och 2 i Ishockey, men det blev inga i bandy som han också spelade.
Klubbar som spelare:
Huvudsta IS (1946-47),
Råsunda IS (1947-48),
AIK (1949-55),
Juventus (1956-57),
Padova (1957-58),
Fiorentina (1958-67),
AC Milan (1967-69),
Napoli (1969-71),
IFK Stockholm (1972). 
VM-silver 1958 med det klassiska målet i semifinalen mot Västtyskland.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv