• Boris dagliga blogg

Måndagen den 22:a oktober 2018

Nykomlingarna i nästa års Allsvenska kunde avgjorts igår.
TFF mott HIF till våren.
Det blev ingen seger för Roy mot Everton igår heller.

Är det slut för Chievo i Serie A för denna gång? Ligger sist med minus en poäng!

FOTBOLLSHISTORIA:
1899: Spelare till en ny klubb, FC Barcelona sökes i en annons i tidningen.
1908: Sophus Nielsen gör 10 mål i semifinalen i OS.

FÖDDA IDAG:
Arsène, Lev.

DAGENS TRÖJA
EVERTONs förstatröja 2000/02

Då jag i huvudsak har en massa tröjor av engelska fotbollslag så passar jag i första hand på att klä mig efter matcherna i Premier League. Det spelades en sådan match igår och det såg ut att inte bli någon tröja av vare sig Everton eller Crystal Palace då det stod 0-0 fram till 87:e minuten. Då stänkte Everton in två mål kort efter varandra och med 2-0 till Everton blir det denna tröja idag.

Nykomlingarna i nästa års Allsvenska kunde avgjorts igår.


Frågan är hur intressant avslutningen at den svenska herrfotbollen är? Jag anser att det redan är klart att Helsingborgs IF och Falkenbergs FF tar steget upp i Allsvenskan 2019. AFC Eskilstuna tar kvalplatsen. Detta kunde blivit klart redan igår. För om falkenberg hade vunnit över Eskilstuna hade de två nya Allsvenskarna varit klara. Nu lyckades Eskilstuna dra ut på det ytterligare en vecka. De vann med 1-0 över Falkenberg igår. Helsingborg har chansen på tisdag att spela sig till Allsvenskan om de vinner hemma över Halmstad BK. I så fall skulle de ockå se till att HBK missar chansen till kval till Allsvenskan.
 

TFF mott HIF till våren.


Allsvenskan själv genomförde den 26:e omgången och AIK är inte helt klara som svenska mästare än. De fixade bar 0-0 mot Djurgården medan IFK Norrköping vann med 2-1 nere i Kalmar. En sak som blev ganska klar igår var att då Trelleborgs FF hemma mötte Sirius och det blev TFFs 18:e förlust så ser det hopplöst ut. Även om det i teorin finns en liten chans så vågar jag påstå att ett Skånelag, Trelleborgs FF kommer att byta plats med ett annat Skånelag, Helsingborgs IF i Allsvenskan 2019.
 

Det blev ingen seger för Roy mot Everton igår heller.

 
Då det är en Champions Leagueomgång i veckan så spelade alla de ”stora” lagen redan igår. Därför avslutades veckans omgång med matcher mellan lite sämre lag. Trots detta så kollade jag givetvis in vad som bjöds från Premier League. Det var matchen mellan Everton och Crystal Palace. Palace manager Roy Hodgson hade dålig statistik för lag han lett då han varit i Liverpool för att möta Everton. Som så ofta så var även denna match ett sömnpiller i första halvlek med endast vars ett skott på mål. Det blev lite bättre fart i andra, men fortfarande kunde man ana att detta inte var eller kommer att bli topplag denna säsong. Roy hade nästan kunnat få en seger, men en missad straff och två Evertonmål av två inhoppare de sista tre minuterna gjorde att allt blev som det brukar. Everton vann med 2-0.
 

Är det slut för Chievo i Serie A för denna gång? Ligger sist med minus en poäng!


Jag kommer ihåg Uno, kryss, due som sändes på söndagseftermiddagarna på 1990-talet. En av matcherna var ett derby mellan de två lagen i Verona. Storebror Hellas Verona förlorade mot lillebror Chievo Verona. Sedan dess har jag lite extra koll på hur det går för Chievo. Igår hade de Atalanta på besök. Det blev en hemmaförlust med 1-5. Ser man på tabellen i Serie A efter nio matcher så ligger Chievo sist på 20:e plats. De har -1 poäng. Nu ska det inte skyllas på att Chievo fick starta med minus tre poäng, för även utan detta avdra hade laget bara haft två poäng. Visserligen hade de varit nästsist på samma poäng som nykomlingen Frosinone, men med ett mål mer gjort. Chievo straffades med tre poängs avdrag och två miljoner kronor i böter för bokföringsbrott. De anklagades för att ha bytt spelare med Cesena och skrivit upp värdet på spelarna för att skapa en falsk vinst på 250 miljoner kronor. Straffet ansågs först vara värt 15 poängs avdrag, men det blev alltså bara tre.

FOTBOLLSHISTORIA från den 22:a oktober

1899 Spelare sökes till en nybildad klubb.

Schweizaren Hans-Max Gamper hade spelat i FC Basel och tre år tidigare varit med om att grunda FC Zürich. 1898 hade han kommit till Barcelona. Här ville han smälta in och bytte namn till Joan Gamper och försökte gynna fotbollen i den nybildade klubben FC Català. Trots namnbyte tilläts inte Gamper vara med då FC Català skulle vara en ren katalansk klubb.
 

Idag 1899 satte han därför in en annons i den lokala tidningen Los Deportes. Den löd: ” Vår vän och partner, Mr. Hans Kamper, från fotbolls-sektionen på "Sociedad Deportes" och en före detta schweizisk mästare, vill organisera några matcher i Barcelona. Alla ​ som gillar denna sport kan kontakta honom genom att komma till det här kontoret tisdag och fredagskvällar 9-11.” En vecka senare, den 29:e oktober träffades så många intresserade att en ny fotbollsklubb bildades. Den kallades FC Barcelona.

1899 Spelare sökes till en nybildad klubb.

Det var semifinaler i OS-turneringen i fotboll i London idag 1908. Storbritannien vann över Nederländerna med 4-0. Danmark mötte Frankrike. Det blev en målfest utan dess like. Sophus Nielsen som vann skytteligan på 11 mål gjorde 10 av dem i semifinalen idag. Danmark vann matchen med 17-1. Finalen vann Storbritannien två dagar senare med 2-0 över Danmark.
 

Matchen om tredje pris skulle spelats mellan Nederländerna och Frankrike, men fransmännen tog storförlusten mot Danmark så hårt att de drog sig ur och skänkte platsen i matchen om tredje pris till Sverige. Det blev svensk förlust med 0-2. Det var bara sex lag med i turneringen. Böhmen skulle varit med men ställde aldrig upp. Deltagare var de fem lagen som redan nämnts. Frankrike var det sjätte laget. Jo, det stämmer. Frankrike hade både ett A-lag och ett B-lag med i OS.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 22:a oktober

Arsène WENGER blir 69 år

Arsène är född 1949 i Strasbourg, Frankrike
Försvarare
Fransman utan någon landskamp
Klubbar som spelare:
FC Duttlenheim (1963-69),
AS Mutzig (1969-73),
Mulhouse (1973-75),
ASPV Strasbourg (1975-78),
RC Strasbourg (1978-81).
Totalt blev det 147 matcher och 24 mål.
Lag som tränare:
Nancy-Lorraine (1984-87),
Monaco (1987-94),
Nagoya Grampus Eight (1995-96),
Arsenal (1996-2018).
MERITER:
Arsenal
FA Premier League 1998, 2002, 2004
FA-cupen 1998, 2002, 2003, 2005, 2014, 2015, 2017
Årets tränare i England 1998, 2002, 2004

Nagoya Grampus Eight
J-League Cup 1996
Kejsarens cup 1995
Årets tränare i Japan 1995

AS Monaco
Franska cupen 1991
Ligue 1 1988
Årets tränare i Frankrike 1988

Lev YASHIN blev 60 år

Lev föddes 1929 i Moskva, Sovjetunionen, och dog den 20:e mars 1990.
Målvakt
78 landskamper för Sovjetunionen.
Klubb som spelare:
Dynamo Moskva (1949-71) 326 matcher.
Han blev framröstad till 1900-talets bästa målvakt av International Federation of Football History & Statistics.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv