• Boris dagliga blogg

Söndagen den 14:e oktober 2018

Cassanos egna ord.
Antonio Cassano.
Henry till Monaco.
Gibraltar skriver historia. Positivt.
Tyskland skriver historia. Negativt!


FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Jules Rimet "fotbolls-VMs skapare" föds.
1878: Första elljusmatchen spelas. Andra elljusmatchen gick 1956.
2006: Cech spräcker skallen, Cudicini medvetslös och John Terry avslutar i mål.

FÖDDA IDAG:
Karen, Pär, Matthew.

DAGENS TRÖJA
NEDERLÄNDERNAs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

UEFA Nations League spelade ett antal matcher igår. Flest lag är det i Liga D så  de spelar också flest matcher, men det var lag som vann igår som t ex Gibraltar och dem har jag ingen landslagströja från. Endast en match i Liga A och den vann Nederländerna rättvist och överlägset med 3-0  över Tyskland. Alltså blir det denna orangea tröja idag.

Cassanos egna ord.


"Fotboll har gett mig så mycket. Den tillät mig att träffa magnifika människor, stora mästare och vanliga människor. Den tog mig från gatan, gav mig en underbar familj och framför allt tillät den mig att ha så kul. Än idag, när jag tittar på en match, blir jag hypnotiserad. Det är den bästa sporten i världen. Ja, jag vet, om jag hade haft en annan personlighet hade jag kunnat vinna mer och spela bättre, men tro mig, jag har ändå upplevt otroliga känslor och i dag har jag allt som betyder något. Min familj, vänner och jag ångrar ingenting.
Tack till alla, från hjärtat. Antonio Cassano."
 

Antonio Cassano.


Detta var orden från en spelare som många gånger förr sagt att han skulle sluta. Men nu är det tydligen allvar. Riktigt allvarligt var det även 2011 då Cassano drabbades av en stroke och tvingades till en hjäroperation, men han  kom tillbaka. Fast nu tackar han för sig efter att ha spelat hela sin karriär i Italien utom 2006 till 2008 då det blev 19 matcher i Real Madrid. Han hann även med 30 U- och 36 A-landskamper för Italien.
 

Henry till Monaco.


En annan spelare som avslutat sin spelarkarriär för fyra år sedan är fransmannen Thierry Henry. Som tränare så har han jobbat i det Belgiska landslaget sedan 2016- Fas det har ”bara” varit som hjälptränare. Det ryktades om att han skulle kunna ta över Aston Villa nu i en tid då den ene tränaren efter den andre sparkas för att laget inte presterat. Det är vad som hänt även i Monaco. Där har det inte gått som man tänkt och tränaren Leonardo Jardim fick sparken i veckan som gick. Igår meddelades att Henry skrivit på ett kontrakt på tre år och blir den som tar över det franska klubblaget som heter likadant som en av Europas nationer, Monaco.
 

Gibraltar skriver historia. Positivt.


UEFA Nations League skrev historia på ett antal sätt igår. Det trevligaste var att Gibraltar vann sin första tävlingsmatch någonsinn. Det var borta mot Armenien som de gjorde ett straffmål som blev matchens enda. Det i och för sig Gibraltars tredje landskampsseger som fullvärdig UEFA och FIFA nation. De tidigare segrarna var träningsmatcher, båda hemma mot Malta 2014 och Lettland i våras. Alla tre vinsterna har varit med 1-0. Jag skrev trevlig historia fast det var inte så trevligt för Armenien förståss.
 

Tyskland skriver historia. Negativt!


Tyskland har  det inte heller så trevligt när det gäller Joachim Löws landslag. De åkte på en brakförlust i Amsterdam mot Nederländerna med 3-0. Historien skriver in detta resultat som den största segern för Nederländerna över Tyskland någonsinn. Det har heller aldrig hänt förr att Tyskland inte gjort ett enda mål i tre tävlingsmatcher i rad. Danmark tog ledningen i sin grupp där Wales är tvåa och gårdagens danska motståndare Irland trea. Fast Danmark gjorde en Sverige; spelade 0-0 och skott på mål var 2-1 till Danmark. Alltså ganska uddlös match. Det är tydligen inte bara Tottenham som saknar Christian Eriksen (skadad) utan även det danska landslaget. Norge var  också i elden igår och Lagerbäcks gutter klarade sig bra. 1-0 hemma över Slovenien ger dem andra plats i tabellen efter Bulgarien.

FOTBOLLSHISTORIA från den 14:e oktober

1873 Jules Rimet föds

Fotbolls-VMs skapare Jules Rimet föds i Theuley i norsöstra Frankrike. Då han var 24 år startade han idrottsklubben Röda Stjärnan i Paris. Trots att Jules inte var fotbollsspelare beslöt han att just fotboll skulle vara huvudsporten för klubben. Efter att ha kämpat i första världskrigen kom han tillbaka till Paris och var med om att starta FFF, Fédération Française de Football, Franska fotbollsförbundet 1919.
 

Två år senare tog han över som president i FIFA som bildats i Frankrike 1904. Då fanns ett dussin länder med i FIFA. Jules tog initiativet till att starta ett VM i fotboll. 1930 hölls det för första gången i Uruguay. Polkalen världsmästarna vann kallades Jules Rimet Trophy. Den finns inte mer då den blev stulen efter det att Brasilien vunnit den för alltid 1972. Jules Rimet finns inte heller längre. Han dog 1956. Bara två år tidigare lämnade han posten som president i FIFA. Då fanns det 85 länder i FIFA.

1878 första match i elljus.

På Sheffield's arena Bramall Lane spelades idag 1878 en match mellan två lag hopsatta av stadens spelare. Det var första kvällsmatchen som gick i elljus. Elektriker John Tasker stod för ljuset som bestod i fyra elljus uppsatta på träpelare. Ljusen drevs med en Siemens generator. Man uppskattar att det var cirka 20 000 på matchen. Då det var mörkt hade cirka 6000 passat på att planka in. Detta var större publiksiffra än vid samma års FA-cupfinal. Tio år senare ansågs denna typ av ljus så riskabel att det förbjöds. Nästa match i England som spelades i elljus var Portsmouth mot Newcastle på Fratton Park den 22:e februari 1956.

2006 Chelsea behövde tre målvakter.

Dagens ligamatch 2006 mellan Reading och Chelsea startade med en hård sammanstötning mellan Readings Stephen Hunt och Chelseas målvakt Petr Cech. Den skedde redan efter 20 sekunder och Cech spräckte skallen, något som fick honom att vila från fotbollen en lång stund och efter detta spelar han alltid i sin Nya Zeeländska rugbyhjälm. Inbytte målvakten Carlo Cudicini höll i nästan hela matchen innan han kolliderade men Readings Ibrahima Sonko. Medvetslös föll Cudicini till marken och Chelsea var tvungna att sätta in sin tredje målvakt. Det blev kaptenen John Terry. Han höll nollan och det hade även hans tidigare två målvakter gjort så Chelsea vann med 1-0, men hade blivit av med två målvakter.

FOTBOLLSPROFILER som föddes den 14:e oktober

Karen BARDSLEY blir 34 år

Karen är född 1984 i Santa Monica, Kalifornien, USA.
Målvakt
12 U- och 74 A-landskamper för England och 5 OS-landskamper för Storbritannien..
Klubbar som spelare:'

Cal State Fullerton Titans (2002–06),
Ajax America Women (2007),
Pali Blues (2008),
Sky Blue FC (2009–11),
Linköpings FC (2011–12),
Lincoln Ladies (2013),
Manchester City (2014–).
Bardsley var en del av Englands trupp i världsmästerskapet i Kanada år 2015. Hon vaktade målet i samtliga lagets matcher i turneringen, där England tog ett historiskt brons; den första VM-medalj nationen lyckats erövra i fotboll för damer.

Pär ZETTERBERG blir 48 år

Pär är född 1970 i Falkenberg, Halland.
Mittfältare
12 U- och 30 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
Falkenbergs FF (1978-86),
Anderlecht (1986-91),
Charleroi (1981-93),
Anderlecht igen (1993-2000),
Olympiakos (2000-03),
Anderlecht än en gång (2003-06).
MERITER:
Belgisk mästare 1991, 1994, 1995, 2000, 2004 och 2006
Belgisk cupmästare 1994
Grekisk mästare 2001, 2002 och 2003
Grekisk cupmästare 2001 och 2002
Guldbollen: 1997
Gouden Schoen: 1993, 1997

Matthew LE TISSIER blir 50 år

Matthew är född 1968 i St. Peter Port på ön Guernsey
Mittfältare
21 U-, 6 B- och 8 A-landskamper för England, och ett antal U-landskamper för Guernsey.
Klubbar som spelare:
Vale Recreation (1975-84),
Southampton (1984-2002) 456 matcher,
Eastleigh (2002-03),
Guernsey (2013).
Le Tissier spelade hela sin karriär i Southampton FC, trots anbud från större klubbar valde han alltså att stanna i Southampton, vilket tillsammans med hans skicklighet på det offensiva mittfältet gjorde honom omåttligt populär bland lagets supportrar. Le Tissier gjorde mål på 48 av 49 straffsparkar för Southampton. Mark Crossley var den som räddade straffen och därför blev han historisk.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv