• Boris dagliga blogg

Lördagen den 25:e augusti 2018

Är jag mer intresserad av tröjorna än fotbollen själv?
Fast jag råkade träffa en som var mer negativ, men trevlig i alla fall.
Så var även Bundesliga igång.

Domaren dömer inte helt i Bundesliga.
Märklig straffregel som bör ändras.
Det kommer att bli mer Bundesliga denna säsong för min del.


FOTBOLLSHISTORIA:
1928: Arsenal och Chelsea använder nummer på tröjorna för första gången.
2007: Sevillas Antonio Puerta faller ihop under ligapremiären och avlider några dagar senare av ett antal hjärtstillestånd.

FÖDDA IDAG:
Ricardo.

DAGENS TRÖJA
BAYERN MÜNCHENs förstatröja 2011/13

Middlesbrough vann med 1-0 över West Bromwich och gick upp i topp på League Championship. Jag hade tänkt ta tröjan från segraren i den matchen. Men så tittade jag på Bundesligas premiär istället och då var det givet att jag skulle ta en Bayern Münchentröja för segern med 3-1 över Hoffenheim igår.

Är jag mer intresserad av tröjorna än fotbollen själv?


Jag fick en liten kommentar från en av mina vänner på facebook som undrade varför jag egentligen höll på med fotboll då jag bara skrev ner allt och klagade på spelare, managers, spelschema, taktik, kommentatorer, "experter", tilläggstid, sändningstid. Han hade glömt ”analyser”. Och ibland undrar jag själv. Jag har många gånger sagt till mina vänner att jag nog är mer intresserad av fotbolledresserna än själva spelet. Men jag står för allt jag sagt om dagens storfotboll.
 

Fast jag råkade träffa en som var mer negativ, men trevlig i alla fall.


Att jag kom att skriva om detta var för att jag minns en midsommar som vi firade i Hällevik i Blekinge. Våra vänner där hade en vän som kom och firade med oss. Denne vännen var Peter Antoine. Han var känd som en svensk-tysk, karismatisk, missnöjd och oftast arg fotbollstränare, med bl a Mjällby som en av arbetsgivarna. Han hyrdes ett tag mellan tränaruppdragen in som expertkommentaror då TV 4 visade direktsänd fotboll från Bundesliga. Han sysslade med fotboll, men var om möjligt mer missnöjd än vad jag varit. Då Peter kommenterade så var det mesta ”Det sämsta han någonsin sett. För djävla dåligt.” Där kan man snacka om en som var negativ till det mesta. Fast som privat person den där midsommaraftonen var han hur trevlig som helst.
 

Så var även Bundesliga igång.

 
Min text om Peter och tysk fotboll tycker jag för mig in ganska fint på att Bundesliga startade för säsongen igår. Så nu är alla stora ligor igång och i och med detta tycker jag att transferfönstret borde ha stängts. Fast många länder har fortfarande en vecka på sig att förändra sina trupper. Fel tycker jag! Matchen som inledde Bundesliga var lite av en toppmatch. Det var förra säsongens etta mot trean. Etta blir ju nästan alltid Bayern München så det var lätt att gissa. Trea blev Hoffenheim som kommer att delta i Champions League i höst. Sedan så skilde det 29 poäng mellan de båda lagen i sluttabellen i våras.
 

Domaren dömer inte helt i Bundesliga.


Frågan är om det kommer att vara samma differens till våren 2019. Bayern tog ledningen i första halvlek och hade bra grepp om spelet. Efter en kvart i andra halvlek stod det 1-1 och Hoffenheim såg ut att stå för en liten skräll. Med en kvart kvartrampade Bayern gaspedalen i botten. En klumpig straff gjorde ställningen till 2-1, En styrning till 3-1 och ett friläge i slutet till 4-1. Så hade det blivit om det varit som min vän kommenterade då han skrev till mig: ”Domaren dömer!” Fast så går det inte till i tyska Bundesliga. De har nämligen infört videogranskning ”VAR”.
 

Märklig straffregel som bör ändras.


Straffen som gjorde resultatet till 2-1 var en retur där Robben nästan var i höjd med straffpunkten då Lewandowski slog den. Alltså var Robben först på returen. Detta påkallade videogranskarna och domaren kollade skärmen och underkände målet. Fast här finns det en regel som är totalt förkastlig och nåste bytas. Robben bröt mot regeln att inte springa in i straffområdet innan straffen gick. Logiskt borde det bli frispark till motståndarlaget. Men reglerna för tillfäller säger att straffen ska gå om. Lewandowski fick en andra chans och tog den.
 

Det kommer att bli mer Bundesliga denna säsong för min del.


3-1 dömde domaren då Müller styrde in en boll i mål. Då fick rättsskiparen en ny signal från videodomarna och det upptäcktes att Müller använt armen för att styra in bollen. Alltså ett underkänt mål. Sedan gjorde Robben ett fullt korrekt mål på övertid, så det slutade trots allt 3-1. Att se tysk Bundesligafotboll var ett lyft som jag kommer att följa under säsongen. Det var en intressant och kul match och att Bundesliga använder sig av VAR gör att det faktiskt kommer att vara lite mer rättvist än bara: ”Domaren dömer!”

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 25:e augusti.

1928 Arsenal och Chelsea har nummer på tröjorna.

 
Den Engelska ligan startade idag 1928 med några nyheter. Två lag hade kommit på iden att ha nummer på tröjorna för att lättare kunna skilja spelarna åt. I högsta divisionen var det Arsenal som i premiären mot Sheffield Wednesay hade 1, målvakt. 2, högerback. 3, vänsterback. 4, högerhalva. 5, centerhalva. 6, vänsterhalva. 7, högerytter. 8, högerinner. 9, center. 10, vänsterinner och 11, vänsterytter. Det var så uppställning och spelsystem såg ut i många år framöver. Det hjälpte dock inte matchresultatet då Arsenal förlorade med 2-3. Chelsea som spelade en division under vann däremot sin match med hela 4-0 över Swansea. I dagens debut för dem hade alla spelare samma uppställning och nummer på ryggen som Arsenal, utom målvakten som var nummerlös.

2007 Antonio Puertas sista match

 
Spanska ligan spelade sin första omgång idag 2007. Sevilla mötte hemma Getafe och vann med 4-1, men resultatet verkar meningslöst med tanke på vad som hände i matchen. Sevillas nya stjärna Antonio Puerta som fått debutera i det spanska landslaget säckade ihop i den 36:e minuten. Sjukvårdare rusade in och fick den 22-årige Puerta att vakna till liv igen. Det blev givetvis byte och på väg till omklädningsrummet svimmade Puerta av igen. Han fördes till sjukhus i ilfart, men avled tre dagar senare av ett antal hjärtstillestånd som inte gick att häva.

FOTBOLLSPROFIL som föddes idag den 25:e augusti.

26 år Ricardo RODRIGUEZ född 1992 i Zürich, Schweiz
Försvarare
33 U- och 57 A-landskamper för Schweiz.
Klubbar som spelare:
FC Schwamendingen (2001-02),
Zürich (2002-12),
VfL Wolfsburg (2012-17),
Milan (2017- ).
TITLAR:
Med VfL Wolfsburg
Tysk Cupmästare: 2014–15.
Med Schweiz
FIFA U-17 världsmästare: 2009

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv