• Boris dagliga blogg

Måndagen den 23:e juli 2018

Första italienska segern i en Major.
Allsvenskan: Stockholmslagen vinner och Göteborgslagen förlorar.

International Champions Cup; En blaha-blaha-turnering!

FOTBOLLSHISTORIA:
1966: VMs mest spännande match Portugal-Nordorea.
2010: Hela franska landslaget avstängda i en match.

FÖDDA IDAG:
Walter, Sotirios, Andy.

DAGENS TRÖJA
ARGENTINAs förstatröja i VM i Sydafrika 2010

Idag gör jag de sista hoppen i rangordningen på mina landslagströjor från VM. Hoppet över 18:e placerade Iran beror på att jag inte äger en sådan tröja. Senegals enda jag har i min storlek är fortfarande i tvätten, så det får bli det sämsta av lagen som tog sig till åttondelsfinal. Det blev faktiskt Argentina. 16:e plats slutade de på.

Första italienska segern i en Major.


Då jag tjatat golf i tre dagar så är det inte mer än rätt att jag gör det även en fjärde dag. För det var igår som tävlingen The Open avgjordes. British Open brukar den också kallas. Det är en av årets fyra stora golfturneringar (Majors) och dessa brukar ofta vara avgjorda ganska tidigt, men igår kan man säga att spänningen stod sig ända in till hål 18. Många amerikander hade varit i topp men till slut blev det italiens allra första seger i en Major. Francesco Molinari vann med två slag före ett koppel på tre spelare. Av de 79 som fick spela alla fyra dagar så fanns tre svenskar. Bäst blev Alex Norén på 17:e plats. Henrik Stenson slutade 35:a och på 61:a plats återfanns Marcus Kinhult. Det dröjer inte länge innan årets sista Major ska avgöras. Redan den 9:e till 12:e augusti ska PGA Championship avgöras. Det gör den precis som de två första stortävlingarna i USA. Det kommer att ske på Bellerive Country Club som ligger strax väster om St Louis i Missouri.
 

Allsvenskan: Stockholmslagen vinner och Göteborgslagen förlorar.


Om jag vänder blicken mot fotbollsarenorna så är det framförallt Allsvenskan som avverkade tre matcher igår. AIK och Djurgården i toppen vann så klart båda två. I AIK gjorde Sebastian Larsson debut och 5-1 mot Brommapojkarna var en bra start även om inte Sebastian varken gjorde mål eller registreade sig för någon assist. Djurgården hade en lite tuffare motståndare i BK Häcken. Där dröjde det ända till tre minuters övertid innan Järnkaminerna satte segermålet till 2-1. Sedan spelades det ett bottenmöte. Sirius tog emot IFK Göteborg. De släppte upp gästerna till en 2-0 ledning innan de satte de tre mål som gav Uppsalaklubben segern med 3-2. Men det var tre mål på straff och en utvisning på en Siriusspelare. Här behövdes inte VAR för att hitta straffar eller utvisningar. Med seger på sina två senaste matcher så har Sirius på de två matcherna tagit en poäng mer än de gjort på sina 13 första matcher.
 

International Champions Cup; En blaha-blaha-turnering!


International Champions Cup spelas i sommar för sjätte gången. Det är en märklig turnering där många av de stora lagen i Europa möts på diverse platser i världen. I år startade matcherna den 20:e juli och avslutas den 11:e augusti, fast då harde engelska lagen redan åkt hem då Premier League startar just den 11:e augusti med mötet mellan Manchester unitet och Leicester City. Åter till denna underliga turnering som spelas i USA, diverse platser i Europa och i Singapore. Det är 18 lag som deltar och dessa finns i en tabell där man spelar cirka tre matcher var. Sedan är det samma idiotiska regel som i övriga träningsmatcher, nämligen att man kan byta ut hela laget under matcherns gång. Helt vansinnigt sabotage mot fotbollens idé och respekten till publiken. Det må vara så att gårdagskvällens match mellan Liverpool och Borussia Dortmund kan anses vara häftig med tanke på att det är två hyfsat stora lag och de två lag som båda tränats av Jürgen Klopp. Men jag kan banne mig inte se någon vinst med såda här möten.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e juli.

1966 kvartsfinaler i VM.

 
Kvartsfinalerna i VM i England spelades idag 1966. England – Argentina gick planenligt och blev 1-0. Västtyskland – Uruguay 4-0 och Sovjetunionen – Ungern 2-1 var inga större överraskningar. Matchen med stort M var den i Liverpool på Goodison Park mellan Portugal och Nordkorea. I Portugal fanns världens bäste spelare Eusebio, men Nordkorea hade slagit ut Italien. Koreanerna startade i ett överraskande tempo och redan efter 25 minuter hade de tagit ledningen med 3-0.
 

Alla vädrade en ny stor sensation av Nordkorea. Men då kom Eusebio igång. Han gjorde själv fyra mål varav två på straff, medan José Augusto gjorde det femte. Ordningen var återställd och Portugal hade kommit tillbaka från ett 0-3 underläge till en 5-3 seger och en plats i semifinalen.

2010 Hela franska landslaget stängs av.

 
Laurent Blanc som tillträtt som ny förbundskapten för Frankrikes herrlandslag önskade att alla deltagarna under VM skulle stängas av från landslagsspel en match. Bakgrunden var det usla resultatet i VM där första matchen mot Uruguay blev 0-0. Nästa motståndare var Mexiko och den matchen slutade 2-0 till Mexiko. Under halvtid hade Nicolas Anelka haft en ”diskussion” med managern Raymond Domenech vilket resulterade i att Anelka skickades hem från VM. De andra spelarna i truppen ställde upp på Anelkas sida och hade inget gehör för Domenech. Detta i sin tur resulterade i att Sydafrika kunde vinna den avslutande gruppspelsmatchen med 2-1.
 

Frankrike hade spelat färdigt utan att vinna en enda match. Franska fotbollsförbundets president Jean-Pierre Escalettes avgick och tränare Raymond Domenech fick sparken. Den nye tränaren Blanc ville att alla 23 spelarna från VM truppen skulle stängas av en match. Så blev det och Blancs första landskamp som var en träningsmatch mot Norge spelades med ett helt nytt landslag. De förlorade till Norge med 1-2.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e juli.

34 år Walter GARGANO född 1984 i Paysandú, Uruguay.
Mittfältare
63 landskamper för Uruguay
Klubbar som spelare:

Centella (1987-97),
Danubio (1997–2007),
Napoli (2007–15),
Inter (2012–13 lån),
Parma (2013–14 lån),
Monterrey (2015–17),
Peñarol (2017–)

39 år Sotirios KYRGIAKOS född 1979 i Trikala, Grekland
Försvarare
61 landskamper för Grekland
Klubbar som spelare:
Panathinaikos (1996-2005),
Agios Nikolaos (1999-2001 lån),
Glasgow Rangers (2005-06),
Eintracht Frankfurt (2006-08),
AEK Aten (2008-09),
Liverpool (2009-11),
Wolfsburg (2011-13),
Sunderland (2012 lån),
Sydney Olympic (2014).

55 år Andy TOWNSEND född 1963 i Maidstone, England.
Mittfältare
1 B- och 70 A-landskamper för Irland.
Klubbar som spelare:
Welling United (1977-84),
Weymouth (1984-85),
Southampton (1985-88),
Norwich City (1988-90),
Chelsea (1990-93),
Aston Villa (1993-97),
Middlesbrough (1997-99),
West Bromwich Albion (1999-2000).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv