• Boris dagliga blogg

Måndagen den 16:e juli 2018

Bara favoritsegrar.
Allt gick verkligen Frankrikes väg.
Deschamps kom in i klubben "Världsmästare som spelare och tränare"!
Målrikaste finalen sedan 1958.
Hur ska vi kunna stoppa att nästa VM går i Qatar?​​​​​​​​​​​​​​


FOTBOLLSHISTORIA:
1950: VM i Brasilien avslutas i besvikelse för värdlandet på världens största fotbollsarena.

FÖDDA IDAG:
Gareth, Sergio, Mousa, Carli, Włodzimierz.

DAGENS TRÖJA
FRANKRIKEs förstatröja i EM i Belgien/Nederländerna 2000

Senast Frankrike vann en stor turnering var då de blev Europamästare i Rotterdam med Anders Frisk som domare 2000. Då användes denna tröja. Därför passar den bra i dag då Frankrike är Världsmästare för andra gången. Seger med 4-2 i finalen över Kroatien.

Bara favoritsegrar.


Det spelades mer än VM-fotboll igår. Tre Allsvenska matcher helt utan överraskningar. De tre topplanden AIK, Norrköping och Djurgården vann alla sina matcher. Så där kan vi lämna den fotboll som gällde något. Sedan fanns det ju en match till som gällde något. Det var om Frankrike skulle ta sitt andra VM eller Kroatien sitt första. Själv trodde jag att Kroatien skulle bita ihop och kunna göra som de brukade. Ta finalen till straffar eller avgöra under förlängningen.
 

Allt gick verkligen Frankrikes väg.


Nu skulle det visa sig att Frankrike som fåt räknas som det stora landet hade just detta övertag på det Lilla landet Kroatien. I stort sett allt gick emot Kroatien i första halvlek. En tveksam frispark till det stora landet nickade det lilla in i eget mål. Efter en strålande kvittering så var nästa elände framme. En tveksam straff som domaren släppt, men som killarna i studion inne i Moskva som kollar alla händelser tyckte att den argentinske domaren Pitana skulle titta extra på. Här inträffade det som är fitbollens dilemma. Nämligen att det inte finns någon regel för när det är hands. Situationen kan diskuteras hur läng som helst utan att någon kan säga vad som är rätt beslut. Pitana ändrade sig så att ”rätt beslut” igår blev straff. Så hade stora Frankrike ledningen med 2-1 i paus.
 

Deschamps kom in i klubben "Världsmästare som spelare och tränare"!


Andra halvlek såg ut som första. Kroatien var de som hade spelet och Frankrike stod för kontringar. Efter en kvart hade Frankrike en kontring och åter var det plus för Frankrike som hade tur med studsar av bollen bland försvararna. Pogba fick på så sätt mer än en chans att göra ml och på den andra satte han 3-1. Kroaterna tryckte på än mer och på nästa kontring satte Mbappé 4-1. Då var det redan klart ven som skulle bli världsmästare och Hugo Lloris kunde kosta på sig att göra VMs största målvaktstabbe så att det blev 4-2. Frankrike tog sitt andra mästerskap och på hela turneringen sett så är det ingen som kan protetera till detta. Förutom alla spelarna i det franska laget så blev även tränaren Didier Deschamps historisk. Han är den tredje personen i världen som  blivit världsmästare både som spelare och tränare.
 

Målrikaste finalen sedan 1958.


Efter att ha haft målsnåla finaler i VM så blev det hela sex mål och en riktigt underhållande match. Senast det blev så här många mål var 1958 i Sverige då Brasilien gjorde 5-2 på Sverige. Visserligen vann England med 4-2 över Västtyskland 1966, men efter 90 minuter stod den finalen bara 2-2. De två senaste finalerna har slutat 0-0 oh avgjorts i förlängninge och dessförinnan blev det 1-1 på två straffar och sedan avgörande på straffar. Det var senast Frankrike var i final och Zinedine Zidane blev utvisad. I gårdagens final så märktes inget av spelare med kramp eller andra skador. Fransmännen skuttade runt på Luzhniki Arena och viftade med varsin fransk flagga. Då var det annat 1958 då de brasilianska världsmästarna vandrade runt på Råsunda med en svensk flagga. Fast det är ju ett annat politiskt läge om man är i Ryssland. Så det kanske hade skapat politisk oro om de franska spelarna vandrat runt planen i Moskva med en stor rysk flagga. Det var ju faktiskt redan en politisk situation då alla såg ett antal personer som rusade in på planen under matchen då Kroatien hade ett ganska farligt anfall. Jävla idioter! Var den direkta kommentaren. Nu visade det sig att de som stormade planen var några unga tjejer som tillhör det ryska feministkollektivet Pussy Riot. De försöker belysa frågor om yttrandefrihet och jämställdhet, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin, som ju var på plats. 2012 dömdes några medlemmar till fängelse för att ha genomfört ett regimkritiskt performance framför ett altare i Kristus Frälsarens katedral i Moskva. Vi kan väl gissa att de inblandade igår har ett nytt fängelsestraff att vänta.
 

Hur ska vi kunna stoppa att nästa VM går i Qatar?


Fängelsestraff är väl lite att ta i för de som satt i FIFA då det beslutades att om fyra år ska Qatar ha VM. Fast att det är ny ledning så försvarar de fortfarande VMs värd om fyra år. Detta VM medför en hel del problem. Det är för varmt att spela på på sommaren så detta VM kommer att inledas den 21:a november och ha finalen på Qatars nationaldag den 18:e december. Hur ska detta passa alla europeiska ligor? Dessutom kommer frågan upp om arenorna hinner bli klara i tid och hur situationen är för de som bygger dem. Förhållandena just nu är att det dör ungefär tolv arbetare per vecka i olyckor. Kommer nästa VM att gå i Qatar? Det har hänt förr att ett VM bytt värdland.  1986 tilldelades Colombia VM, men på grund av ekonomiska problem fick Mexiko ta över. I Qatar lär det inte bli några ekonomiska problem. De har antagligen lyckats muta sig till kommande VM så det gäller om övriga fotbollsvärlden kan setill  att få VM 2022 flyttat.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e juli.

1950 VM upplösning

 
Världsmästerskapet i fotboll gick i Brasilien och det spelades inte någon riktig final utan fyra lag hade gått till en slutspelsserie som avslutades idag 1950. De fyra lagen var Brasilien, Uruguay, Spanien och Sverige. Inför sista omgången idag så ledde Brasilien gruppen efter två segrar och 13-2 i målskillnad. Uruguay låg tvåa, Spanien med en oavgjord match mot Uruguay på tredje plats och Sverige med noll poäng fyra. Först idag möttes Sverige och Spanien i en match som blev som en bronsmatch på Estádio do Pacaembu i São Paulo inför 11 227 åskådare. Sverige vann med 3-1 och säkrade bronset.
 

Matchen mellan Brasilien och Uruguay blev som en final där det räckte för brassarna att spela oavgjort för att säkra sitt första världsmästerskap. Denna match spelades på nybyggda Maracanã i Rio de Janeiro. Här var det lite mer publik. Officiellt skrevs siffran till 173 850 men många ansåg att det snarare var strax över 200 000. Efter en mållös första halvlek tog Brasilien planenligt ledningen med 1-0 i början av andra. Men Uruguay kom igen. Juan Schiaffino kvitterade och Alcides Ghiggia gav Uruguay den ledning som stod sig matchen ut. Uruguay hade tagit sitt andra VM och i uppståndelsen och den brasilianska besvikelsen delades det aldrig ut några medaljer utan Sverige fick sina bronspengar av en kurir som sändes ut till flygplatsen och bl a hittade Calle Palmér som fick ta hand om bronsmedaljerna till sina landslagskompisar.
 

Mer kuriosa från turneringen var att det skulle finnas 16 länder, men bara 13 ställde upp. Indien skickade aldrig iväg någon trupp då FIFA hade förbjudit dem spela barfota vilket de alltid gjorde annars. Turkiet hade inte råd att åka över Atlanten och kom inte av det skälet. Skottland var inbjudet då de blev tvåan i Brittiska mästerskapen. Regeln att både ettan och tvåan skulle få vara med i VM hade FIFA tagit bort. Skottland tyckte det var fel att bara vinnarna av Brittiska mästerskapen skulle vara med. Vinnare var England, så i protest mot FIFAs nya regel tackade skottarna nej i ren trots, fast att de  var inbjudna.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e juli.

29 år Gareth BALE född 1989 i Cardiff, Wales
Anfallare
12 U- och 70 A-landskamper för Wales.
Klubbar som spelare:
Cardiff Civil Service (1996-99),
Southampton (1999-2007),
Tottenham Hotspur (2007-13),
Real Madrid (2013-).

30 år Sergio BUSQUETS född 1988 i Sabadell, Spanien
Mittfältare
3 U- och 107 A-landskamper för Spanien och 8 för Katalonien.
Klubbar som spelare:
Badia (1995-96),
Barberà Andalucía (1996-99),
Lleida (1999-2003),
Jàbac Terrassa (2003-05),
Barcelona (2005-).

31 år Mousa DEMBÉLÉ född 1987 i Antwerpen, Belgien
Mittfältare
24 U- och 80 A-landskamper för Belgien.
Klubbar som spelare:
K. Berchem Sport (1995-2003,
Germinal Beerschot (2003–05)
Willem II (2005–06),
AZ (2006–10),
Fulham (2010–12),
Tottenham (2012-).

36 år Carli LLOYD född 1982 i Delran Township, New Jersey, USA
Mittfältare
10 U- och 254 A-landskamper för USA
Klubbar som spelare:

Central Jersey Splash (1999),
New Brunswick Power (2000),
South Jersey Banshees (2001),
Rutgers Scarlet Knights (2001–04),
New Jersey Wildcats (2004),
Chicago Red Stars (2009),
Sky Blue FC (2010),
Atlanta Beat (2011),
Western New York Flash (2013–14),
Houston Dash (2015–17),
Manchester City (2017 lån),
Sky Blue FC igen (2018–).
OS-guld 2008 och 2012 och världsmästare 2015.

Blev 54 år Włodzimierz SMOLAREK född 1960 i Aleksandrów Łódzki, Polen och död 7 mars 2012 i Aleksandrów Łódzki, Polen
Anfallare
60 landskamper för Polen.
Klubbar som spelare:
Włókniarz Aleksandrów Łódzki (1967-73),
Widzew Łódź (1973-77),
Legia Warszawa(1978),
Widzew Łódź igen (1979-86),
Eintracht Frankfurt (1986-88),
Feyenoord (1988-90),
Utrecht (1990-96). 
Klubbar som tränare:
Feyenoord (1996-2009 ungdomslaget)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv