• Boris dagliga blogg

Söndagen den 17:e juni 2018.

Även jag insåg att det var lite väl mycket med fyra matcher på en dag.
Island upphör aldrig att överraska.
"Vi är röde, vi är hvide!"
Dagens "storseger" till Kroatien.
Jag ser hellre reklam i pausen än lyssnar till förpestande analyser!


FOTBOLLSHISTORIA:
1902: Norwich City FC grundas.
1962: VM-finalen mellan Brasilien och Tjeckoslovakien.
1994: Diana Ross öppnar fotbolls-VM med en praktmiss.
2003: David Beckham väljer nr 23 i Real Madrid.

FÖDDA IDAG:
Jordan.

DAGENS TRÖJA 
KROATIENs förstatröja i EM i Polen/Ukraina 2012

Tre segrare i gårdagens VM-matcher gjorde att jag hade tre olika lags tröjor att använda idag. Frankrike vann med 2-1, Danmark med 1-0 och Kroatien med 2-0. Då gjorde jag som så ofta förr. Valde det lag som tog den största segern. Visserligen bara med två mål, men det var ett mer än de andra två segrarna.

Även jag insåg att det var lite väl mycket med fyra matcher på en dag.


En lördag verkar vara perfekt för fyra VM-matcher, men för mig är det tvärtom. I och med att min höftledsoperation blev instäld så har jag passat på att göra en hel del annat. Hade operationen blivit av så är det klart att man hade suttit eller legat framför TV:n hela dagen. Nu var det musik, inköp och grillning som gällde istället. Gårdgaens första match mellan Frankrike och Australien såg jag inte mer än vad som visades i efterhand, men tydligen ska Frankrike tacka de nya tekniska hjälpmedel som finns till matcherna, annars hade Australien vunnit med 1-0. Nu såg tekniken till att en tveksam straffsitiation blev en straff till Frankrike och att segermålet var precis innanför mållinjen med en marginal på max två centimeter.
 

Island upphör aldrig att överraska.


Match nummer två kom jag in i i mitten och då hade man förväntat sig att Argentina, som en del rankat som favorit till VM-titeln, redan hade avgjort matchen mot Island. Istället hade islänningarna än en gång överraskat och hade 1-1 då andra halvlek startade. Då hade dessutom Messi missat en straff, numera kallad Missi. Fast det var tydligen en hyfsad räddning av islands målvakt. Argentina låg på men frågan är om de var värda segern. Då och då kom island i en kontring och med lite tur kunde de lika väl vunnit. Nu slutade det 1-1 och det får väl ses som en sensation, eller…
 

"Vi är röde, vi är hvide!"


Nästa nordiska land till rakning var Danmark. Här handlade det om att äta det grillade så det blev ett sporadiskt tittande på den matchen. Jag hade danskarna som favoriter, men det var faktiskt Peru som var det anfallande laget av det jag såg. Detta anfall resulterade i en straff, men den behövde inte Schmeichel rädda då den sköts högt över. Det kom ett antal kontringar av Danmark och på en av dessa gjordes 1-0 och detta resulta höll sig. Danmark inledde med en seger och de nordiska länderna har startat över förväntan. Hoppas detta gäller även Sverige i morgon.

Dagens "storseger" till Kroatien.


Sista matchen var den jag hade möjlighet att titta på, men å andra sidan var det för mig, dagens minst intressanta drabbning. Kroatien tog sig an Nigeria och med tanke på träningsmatcher före VM så måste Kroatien anses vara storfavorit. Så stort favoritskap blev det inte. Nigeria stod emot och hade een del farligheter, men efter nigerianernas självmål och 1-0 till Kroatien spädde de på med 2-0 på straff. Men kroaterna imponerade inte speciellt. Viss blev det vinst med dagens ”storseger” på 2-0, men det var på ett självmål och en straff så spelmässigt finns det mer att önska av båda lagen.
 

Jag ser hellre reklam i pausen än lyssnar till förpestande analyser!


En väldigt bra sak med de senare matcherna var att de gick på TV 4. Det innebär att det är reklam i pausen och tro det eller ej, men jag tycker hundra gånger bättre om reklam än det kräkframkallande analyserna som förpestar fotbollstittandet för normala människor. Hur i helvete kan man sitta och svara på frågan: ”Ja, berätta nu vad vi fått se i första halvlek?” Vad in i helvete tror de att TV-tittarna är? Idioter? Vi har väl för ända in i glödheta själv kunnat se vad som hänt i första halvlek! Sedan skiter jag fullständigt i vem som spelar wingback på högerkanten och varför! Jag vill bara se bra spel med många chanser och inget fusk. Fast det där sista med fusk verkar vara omöjligt att stävja inom fotbollen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 17:e juni.

1902 Norwich City bildas

 
Norwich CEYMS F.C. var ett fotbollslag som grundades 1988. CEYMS står för Church of England Young Men's Society. Idag 1902 var kaptenen och vice kaptenen ur denna klubb på Criterion Cafe. De tyckte att ambitionen inte var tillräckligt stor så de bestämde sig för att starta en egen fotbollsklubb. Det blev Norwich City FC. Efter två amatörår blev klubben professionell. Mest beroende på att de uteslöts ut amatörligan för att vissa spelare hade fått lite betalning. 1921 kom de med i proffsligan och 1992 var de med i första Premier League.

1962 Brasilien – Tjeckoslovakien

 
På Estadio Nacional i Santiago i Chile spelades idag 1962 den sjunde VM-finalen i fotboll. 56 länder hade kvalat och 16 var med i turneringen. Finalen stod mellan de regerande världsmästarna Brasilien och Tjeckoslovakien. Josef Masopust gav tjeckerna ledningen efter en kvart, men sedan var det bara Brasilien. Pelé hade skadat sig redan i andra matchen men det fanns spelare som Amarildo, Zito och Vava som kunde göra mål. 3-1 slutade finalen och för andra och senaste gången hade en nation försvarat sitt världsmästerskap.

1994 VM i USA

 
Första matchen i fotbolls-VM i USA spelades idag 1994 på Soldier Field i Chicago. Tyskland vann över Bolivia med 1-0 och målet gjordes av Jürgen Klinsmann. Fast det som de flesta kommer ihåg är invigningen. Efter ett tal av Oprah Winfrey presenterade hon Diana Ross som framförde sin nya singel "I'm Coming Out". Under låten skulle Ross lägga en straff så att målet rämnade då bollen träffade nätmaskorna. Det var då bloopern kom. Diana Ross sköt så illa att bollen gick långt utanför mål, men målet rasade i alla fall. Det fanns ingen chans att göra en andra tagning i direktsändningen.

2003 Beckham till Real och varför nummer 23?
 

David Beckham var 14 år då han skrev på för Manchester United 1991. Ryktet gick att han och Sir Alex inte gick riktigt ihop. Hur det nu än var så flyttade han från Manchester idag 2003 då han skrev på för Real Madrid. David ville givetvis ha nummer 7, men det var redan upptaget av Raul. Då David kollade över de lediga numren påpekade Davids fru Victoria att basketstjärnan Michael Jordan just hade slutat sin karriär och hade David spelat basketboll i Washington Wizards hade Jordans 23 varit ledigt. På så sätt blev det 23 i Real Madrid och det numret passade ju ännu bättre då Beckham 2007 flyttade till USA och LA Galaxy.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 17:e juni.

28 år Jordan HENDERSON född 1990 i Sunderland, England.
Mittfältare
29 U- och 38 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Sunderland (2006-11),
Coventry City (2009 lån),
Liverpool (2011-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv