• Boris dagliga blogg

Lördagen den 16:e juni 2018.

Egypten - Uruguay 0-1
Marocko - Iran 0-1
Portugal - Spanien 3-3
Dagens matcher.

FOTBOLLSHISTORIA:
1950: Maracana invigs.
2010: Spanien förlorar, men vinner så småningom VM.

FÖDDA IDAG:
Fernando, Cobi, Jürgen.

DAGENS TRÖJA
SYDAFRIKAs förstatröja i VM i Sydkorea/Japan 2002

Det enda av de tre matcher som spelades i VM igår som var värd en tröja var Portugal mot Spanien, men den slutade ju 3-3. Därför har jag tittat världen över och Sydafrika firar minnet av Sowetoupproret 1976. Alltså firar jag också deras helgdag idag med denna tröja.

Egypten - Uruguay 0-1


Även om det händer andra saker än att bara sitta och titta på fotbolls-VM så har jag sett lite av varje match och har synpunkter på var jag såg. Det startade med Egypten mot Uruguay. Två lag med två världsstjärnor, men dessa var inte riktigt i form i gårdagens match. Uruguays Luis Suarez missade tre jättechanser och var mäkta irriterad på både sig själv och så amåningom alla andra också. Jag stt bara och väntade på att han skulle ta sigg ett bett på någon motståndare, men han höll sig i skinnet. Den andra stjärnan ska normalt spela i Egypten. Det är Mohamed Salah eller Mo Salah som han går under efter ett år i Liverpool. Mo var på betydligt bättre humör och sågs leende i 89 minuter. Sergio Ramos såg ju till i Champions Leaguefinalen att skada Salah så han satt alltså på bänken hela matchen, leende utom då Gimenez nickade in Uruguays och matchens enda mål efter 89 minuter. Ett oavgjort resultat hade också varit rättvist i en ganska trist och målchansfattig match. Jag fick ändå för mig att båda dessa lag är bättre än de andra två lagen igruppen som spelade i förrgår. Och detta trots att Ryssland leder tabellen med sin 5-0 seger.

Marocko - Iran 0-1


Match nummer två var en märklig tillställning. Denna match hade aldrig visats om det inte varit VM. För vem skulle intressera sig för att se Marocko spela en fotbollslandskamp mot Iran. Då vi i familjet han en massa iranska vänner så höll jag givetvis på Iran. Men ska jag vara riktigt ärlig så vill jag helst slippase något av lagen fler gånger. Det var bara en massa spelare som låg på planen hela tiden. Detta för att försöka fuska till sig en varning på en motståndare. Nej, de här två länderna var som att se en parodi på fotboll. Spelet var OK fram till motståndarens straffområde. Där missades oftast de enklaste passningar. Därför var det inte mer är rättvist att matchen slutade 0-0. Fast detta var resultatet efter 90 minuter. Domaren hade lagt till sex minuter och efter fyra av dessa kom segermålet till Iran. Det var typiskt att det skulle vara ett  självmål. Fast både Iran och Marocko var utslagna på förhand. Vilket av dessa lag skulle kunna pressa sig förbi Portugal eller Spanien.

Portugal - Spanien 3-3


Portugal och Spanien möttes i gårdgaens tredje match och i och med den startade VM. Två lag som kan fotboll och är villiga att spela detta spel, även om det här också fanns en massa onödiga efterslängar, filmningar och spelare som gjorde allt för att psyka både motståndare och domare. Tyvärr sysslar dessa storstjärnor med sådant skit som skolungarna  tarefter på rasterna. Matchen bjöd på sex mål och typiskt vara att det blev som jag förutspådde igår: Oavgjort! Matchen hade även ett antal snygga mål samtidigt som ett av målen var en dundertabbe av de Gea. Matchens lirare blev givetvis Ronaldo. Som mest har han på de VM han hittills spelar gjort max tre mål per VM. Igår gjorde han tre mål i en match. Som sagt så är det Portugal och Spanien som kommer att ta sig vidare från gruppen.

Dagens matcher.


Idag blir det svårt att hinna med alla matcher. Fyra stycken ska avverkas med inledning klockan tolv. Den kommer jag att missa, men för spänningens skulle gör det inte så mycket. Frankrike kommer ganska enkelt att vinna över Australien. Match nummer två är oviss. Argentina är säkert mångas storfavorit mot världens minsta VM-land genom historien, Island. Men bli inte förvånade om det skulle bli oavgjort. Ett annat nordiskt land är i farten som dagens trea. Det är Danmark som möter Peru. Här är Danmark det helt klart bättre laget och jag hoppas de kan infria detta. I sista matchen imorgon ser jag Serbien sin storfavorit mot Nigeria.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e juni.

1950 Världens största fotbollsstadion invigs.

 
Den 2:a augusti 1948 startades ett bygge som skulle bli världens största fotbollsstadion. Det var i Rio de Janeiro som Maracanã stadion byggdes. Den invigdes idag 1950 med matchen Rio de Janeiro All-Stars mot São Paulo All-Stars. 3-1 blev slutresultatet. Stadion skulle ta 180 000 och den största officiella publiksiffran är från sista VM matchen 1950 mellan Brasilien och Uruguay; 199 854, men man har beräknat att det var upp emot 210 000 inne på arenan. Numera har man begränsat åskådarplatserna och vid VM-finalen 2014 var publiksiffran 74 738. Det officiella namnet på stadion är Estádio Jornalista Mário Filho. Tyvärr har den förfallit och är numera inte i bruk.

2010 förlust för Spanien.

 
Spanien som var regerande Europamästare spelade sin första match idag 2010 i VM i Sydafrika. De mötte ett annat europeiskt land, Schweiz och då matchen var över stod Europamästarna som förlorare med 0-1. Spanien lyckades trots detta vinna gruppen genom segrar över Honduras och Chile. Faktiskt var det så att Spanien vann alla vidare matcher de spelade i turneringen och blev världsmästare för första gången den 11:e juli genom seger över Nederländerna med 1-0 under förlängningen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e juni.

32 år Fernando MUSLERA född 1986 i Buenos Aires, Argentina.
Målvakt
96 landskamper för Uruguay.
Klubbar som spelare:
Montevideo Wanderers (1999-2007),
Nacional (2006-07 lån),
Lazio (2007-11),
Galatasaray (2011-).

48 år Cobi JONES född 1970 i Detroit, Michigan, USA.
Mittfältare
164 landskamper för USA.
Klubbar som spelare:
Westlake Warriors (1985-88),
UCLA Bruins (1988-91),
Coventry City (1994-95),
Vasco da Gama (1995-96),
Los Angeles Galaxy ().  
Lag som tränare:
Los Angeles Galaxy (2008-10 ass. tränare)

51 år Jürgen KLOPP född 1967 i Stuttgart, Västtyskland
Försvarare till anfallare.
Tysk. Inga landskamper.
Klubbar som spelare:
SV Glatten (1972-83),
TuS Ergenzingen (1983-87),
1. FC Pforzheim (1987),
Eintracht Frankfurt II (1987-88),
Viktoria Sindlingen (1988-89),
Rot-Weiss Frankfurt (1989-90),
Mainz 05 (1990-2001).  
Lag som tränare:
Mainz 05 (2001-08),
Borussia Dortmund (2008-15),
Liverpool (2015-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv