• Boris dagliga blogg

Måndagen den 5:e mars 2018.

DAGENS TRÖJA
MANCHESTER CITYs förstatröja 2011/12

Egentligen borde en Brightontröja passat bra idag, men det äger jag faktiskt ingen. Då går jag på den andra segraren i gårdagens Premier League. De blivande mästarna Manchester City gav aldrig Chelsea någon chans i det som före kampen kallades toppmatch. Nu blev det en enlagsmatch. 1-0 till City, då blir det ljusblått igen. MFF gick ju vidare i Svenska Cupen så färgen får vara lite för det också.

Mystisk fotbollsdöd i Italien.
Chelsea hade inte ett enda skott på mål???
När det är vår krävs Wengers avgång.
Premier League omgång 29
Tamt toppmöte även i Spanien.
Svenska cupens kvartsfinaler lottade.


FOTBOLLSHISTORIA:
1870: Matchen som var den första landskampen.
1892: Två landkamper för England på samma dag.


FÖDDA IDAG:
Indra, Johnny.

Mystisk fotbollsdöd i Italien.


Davide Astori vaknade inte igår morse. Åtminstone är det så rapporten säger om den italienska fotbollsspelaren som var lagkapten i Fiorentina. Han blev 31 år och var alltså en elitidrottsman som gjort 14 landskamper. Visst måste man säga att det är en mystisk död, då Davide genomgått regelbundna hälsokontroller som alla andra spelare. Visst har andra fotbollsspelare dött under sin aktiva karriär, men då har det varit under matcher och inte i sängen. Givetvis är detta en tragisk händelse som gör att Fiorentina ställde in gårdagens match mot Udinese. Men sedan tycker jag nog att man överdriver i Italien, med att ställa in alla matcher i de högsta italienska ligorna. Motsatsen till denna överdrift var underdriften då Juventus skulle spela final i Mästarcupen mot Liverpool den 29:e maj 1985 på Heyselstadion i Bryssel. Innan matchen kom igång hade ett upplopp bland publiken orsakat att 39 människor miste livet. Där kan man tycka att man borde ställt in matchen, men den spelades trots allt.
 

Chelsea hade inte ett enda skott på mål???


I övriga Europa fortlöpte ligaspelet som vanligt, och det fanns en del toppmatcher. En var i Premier League mellan de blivande mästarna Manchester City och de regerande mästarna Chelsea. Före matchen intervjuades Chelseas manager Antonio Conte som kände Astori. Denna bedrövade manger verkade dra bedrövelsen med till sitt lag. Chelsea hade ingen chans mot Manchester City och med ingen chans kan man mena att City varv överlägsna eller att Chelsea inte hade ett skott på mål. Båda sakerna var riktiga. Chelsea är nu femma och ser inte ut att klara av att komma bland de fyra i topp som tar sig till Champions League. Chelsea är fem poäng efter fyran Tottenham.
 

När det är vår krävs Wengers avgång.


Ett annat Londonlag som är på dekis är Arsenal. Precis som förra våren 2017 så krävs Arsene Wengers avgång, och han har inga planer på att stiga av. Det kan vara oerhört svårt för Arsenal att sparka en tränare som gjort så mycket för klubben och som är inne på sitt 22:a år som manager. Igår hade Arsene åkt med sina killar till sydkusten i Brighton för att vända trenden och vinna efter tre raka förluster. Men det blev en fjärde nollpoängare i rad. Brighton vann med 2-1 och det var inte orättvist eller turligt. Det var närmare 3-1 än 2-2. Så det kan bli spännande att se vad som händer. Att Arsenal ska ta sig till Champions League till hösten är omöjligt om laget funderar på att bli fyra i ligan. Många säger att enda chansen är att vinna Europa League. Jag säger att jag har svårta att se detta ske. Det är nog mer sannoligt att de åker ut i kommande omgång då de möter Milan.
 

Premier League omgång 29

Burnley FC - Everton FC   2:1 (0:1)

Leicester City - AFC Bournemouth   1:1 (0:1)
Southampton FC - Stoke City   0:0 (0:0)

Swansea City - West Ham United   4:1 (2:0)
Tottenham Hotspur - Huddersfield Town   2:0 (1:0)
Watford FC - West Bromwich Albion   1:0 (0:0)
Liverpool FC - Newcastle United   2:0 (1:0)
Brighton & Hove Albion - Arsenal FC   2:1 (2:1)
Manchester City - Chelsea FC   1:0 (0:0)

 

Tamt toppmöte även i Spanien.


På Camp Nou i Barcelona hade 90 356 samlats för att se seriefinalen mellan ligaledarna Barcelona och tvåan Atletico Madrid. Men liksom det så kallade toppmötet i Manchester så hade inte Madridlaget mycket att sätta emot. De hade endast ett skott på mål och det räddade ter Stegen. Barcelona hade inte speciellt många fler skott, men de hade ett som gjorde skillnad. Det var en frispark och skytten heter Lionel Messi. Målet kom i 26:e minuten och sedan räckte det. I vanlig ordning så blir oftast mycket fokus på försvar i sådana här toppmatcher och det innebär att det inte blir speciellt publikvänlig fotboll. Med andra ord ganska tråkigt.
 

Svenska cupens kvartsfinaler lottade.


I Sverige spelas Svenska Cupen på snåröjda konstgräsplaner. Iden att spela som i Europeiska cuper med gruppspel gör att man spelade tredje matchen i gruppspelet. Tydligen har ma inte tid med hemma och bortamöten, så tre matcher gör att grupperna är färdigspelade. Segrarna i de åtta grupperna seedas efter hur mång poäng de tagit i gruppen. Tre segrar innebär nio poäng. Detta hade Djurgården, Östersund, AIK och Malmö FF. De övriga fyra gruppsegrarna hade skrapat ihop sju eller fem poäng. Enligt denna seedning lottades kvartsfinalerna som spelas den 10 till 13 mars.

Östersund–Gais
Djurgården–Häcken
AIK–Örebro SK
Malmö FF–IFK Göteborg

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 5:e mars.

1870 nästan första landkampen

 
Idag 1870 spelades det som uppges vara världens första landskamp. Alla spelare var från London, men ena laget bestod av engelsmän och det andra hade bara spelare med skotskt påbrå. Matchen spelades på en lerig The Oval i London. Första halvlek slutade 0-0. Sedan gjorde man något nytt till andra halvlek. För första gången bytte man sida. För att trycka på flyttade engelsmännen upp sin målvakt för att hjälpa till göra mål. Vad som hände var att skottarnas Robert Crawford kunde göra 1-0 i tomt mål. I 89:e minuten lyckades engelsmännen kvittera genom Alfred Baker. Så världens första landskamp slutade 1-1.

1892 England vann dubbelt upp

 
Idag 1892 spelade England landskamp i de Brittiska mästerskapen. En vecka tidigare hade Irland och Wales spelat 1-1. Idag var det Englands tur att hoppa in i turneringen. Vem som lottat matcherna vet man inte, men något fel hade uppstått då England idag skulle möta både Irland och Wales. Alltså fick England ställa upp med två olika landslag. Ett spelade i Wrexham mot Wales. Det laget vann med 2-0. Det andra laget spelade i Belfast mot Irland och lyckades också vinna med 2-0. Sedan dröjde det till den 2:a april innan Skottland besegrades med 4-1 och England vann Brittiska måsterskapen för femte gången.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 5:e mars.

39 år Indra Sahdan DAUD född 1979 i Singapore
Anfallare.
113 landskamper för Singapore.
Klubbar som spelare:

Police (1995-96),
Geylang United (1997–2000),
Home United (2001–08),
Sengkang Punggol (2009),
Singapore Armed Forces (2010–11),
Keppel Monaco (2012),
Home United (2012–14),
Tampines Rovers (2015),
Geylang International (2016),
Eunos Crescent (2017–).

53 år Johnny EKSTRÖM född 1965 i Kallebäck, Göteborg
Anfallare.
47 landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
IFK Göteborg (1984-86),
Empoli (1986-88),
Bayern München (1988-89),
Cannes (1989-91),
IFK Göteborg igen (1992),
Reggiana (1992-93),
Real Betis (1993-94),
Dynamo Dresden (1994-95),
Eintracht Frankfurt (1995-97),
IFK Göteborg igen (1997).

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv