• Boris dagliga blogg

Lördagen den 24:e februari 2018.

DAGENS TRÖJA
SVERIGEs andratröja i EM i Schweiz/Österrike 2008

Då det inte var mycket fotboll från igår att klä sig efter idag så var det tur att Sverige knep ytterligare ett guld igår. Guld nummer sex till herrarnas skidskyttelag i stafetten var mäktigt att följa. Så det är med glädje jag drar på mig ytterligare en svensk landslagströja.

Skicross måste vara en av de farligaste sporterna i olympiska historien.
Skidskytte, den mest jämlika grenen för det svenska landslaget i OS.
Sverige har minst två medaljer till att hämta, och ishockeyn visar vilken ynklig klass det är på herrturneringen.
Lottat i Europa League.


FOTBOLLSHISTORIA:
1910: Grattis MFF på 108-årsdagen
1993: No more Bobby Moore
2004: Dagen då Edu gjorde tre mål men inte hat trick.
2004: 141 sekunder, det snabbaste hat tricket.


FÖDDA IDAG:
Clyde, Denis.

Skicross måste vara en av de farligaste sporterna i olympiska historien.


Igår natt satt jag faktiskt uppe och tittade på då Sandra Näslund tog guld i freestylens skicross. Det var vad jag hade förutsatt, och det var ju nära att även Lisa Andersson tagit sig till final så spänningen fanns där hela tiden och det var inte svårt att hålla sig vaken. Lisa blev tvåa i den så kallade Lilla finalen. Det betyder sexa totalt. Sandra var i den Stora finalen och av fyra åkare så var det bara frågan om vilken medalj hon skulle ta om hon inte blev etta. Men allt slutade i ett anticlimax och Sandra blev sist och slutade fyra. Men hon kom i mål. Det var det inte alla som gjorde. Kanadas India Sherret kraschade och ligger på sjukhus. I herrarnas tävling hamnade tre åkare på sjukhus med mer eller mindre allvarliga skador och med tanke på vår svenskavärldsstjärna från förra OS, Anna Holmlund som fått bestående hjärnskador av sin olycka för två år sedan så måste scicrossen vara den absolut farligaste idrotten i OS.
 

Skidskytte, den mest jämlika grenen för det svenska landslaget i OS.


Efter att ha sovit en stund, utfört diverse ärenden så bänkade jag mig för att se skidskyttestafett för herrar. Med tanke på vad som hände damerna så förstår alla att det är en spännande tävling, där skyttet är direkt avgörande. Till skillnad från damerna så var det ingen av herrarna som behövde be om ursäkt. Alla fyra gjorde strålande ifrån sig och då Sverige och Norge dragit ifrån och kom in till sista skjutningen samtidigt så visade sig veteranen Fredrik Lindström ha de bästa skyttenerverna och behövde bara sex skott för att fälla de fem målen. Noges Svendsen tvingades använda alla åtta skott och fick dessutom en straffrinda. Lindström kunde ensam defilera in i mål och fullborda den svenska skidskyttetriumfen med två guld och två silver fördelade jämnt över könen. Här har man fattat detta med jämlikhet.
 

Sverige har minst två medaljer till att hämta, och ishockeyn visar vilken ynklig klass det är på herrturneringen.


Sverige har nu elva medaljer och det kommer att bli minst två till. Curlingherrarna är ju i final och samtidigt som skidskyttarna tog guld så gick de svenska curlingdamerna till final genom att slå Storbritannien. I finalen väntar värdlandet Sydkorea. Som svensk ser jag skidskyttarna som den stora överraskningen, men i ärlighetens namn fanns det en ännu större överrakning och den kom i herrarnas ishocketurnering. Jag har ju sagt att ishockeyn inte är intressant då de bästa inte finns med. Att de bästa inte är med visade Kanadas ishockeylandslag. Det måste finnas 10-20 landslag från Kanada som är bättre än de som spelar OS. Nu får de möta Tjeckien i en bronsmatch, för Tyskland slog ut Kanada i semifinalen med 4-3. Så Sverige ska kanske inte skämmas så mycket för att åka ut mot en av finalisterna. Detta är första gången Tyskland är i en final i ett VM eller OS. Och det med spelare som bara spelar i den inhemska tyska ishockeyligan.
 

Lottat i Europa League.


Fotbollen bjöd inte på speciellt mycket igår, fast det finns kanske en del som har favoriter i lag som fortfarande är kvar i Europa League. Det ät ju så att laget som vinner har en direktplats till höstens Champions League. Förra året vann Manchester United och det innebar att England har fem lag i årets Champions League. Så här utföll lottningen av Europa Leagues åttondelsfinaler igår.
 

Lazio - Dynamo Kiev
Leipzig – Zenit St Petersburg
Atletico Madrid - Lokomotiv Moskva
CSKA Moskva - Lyon
Marseille - Athletic Bilbao
Sporting Lissabon - Viktoria Plzen
Borussia Dortmund - Red Bull Salzburg
Milan - Arsenal

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 24:e februari.

1910 MFF bildas
 

Klubben uppstod som ett kommunalt initiativ 1905 för att uppmuntra ungdomar i Malmö att spela organiserad fotboll. Ett av ungdomslagen, Bollklubben Idrott, även känt som BK Idrott, var en föregångare till Malmö FF. BK Idrott gick ihop med IFK Malmö i deras nyskapade fotbollsavdelning 1909, men lämnade rätt snabbt på grund av problem mellan de två klubbarna. Den 24 februari 1910 grundade de 19 medlemmarna i BK Idrott, Malmö FF. Den första ordföranden i klubben var Werner Mårtensson.

Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966. Bobby Moore med Jules Rimet Cup efter VM-segern 1966.

1993 Bobby Moore no more


Idag 1993 avled Bobby Moore i cancer. Han blev 51 år och räknas som en av Englands legendariska spelare. Mycket av detta kan tillskrivas att han var lagkapten under enda VM som England vunnit. Han spelade större delen av karriären i West Ham men även över 100 matcher i Fulham. Efter lite spel i USA avslutade han sin karriär som spelare i: Hör och häpna, danska Herning Fremad, som nu heter FC Mittjylland.

2004 Celta Vigo – Arsenal 2-3


Idag 2004 spelade Arsenal en Champions Leaguematch i Spanien. Det fanns lite historia i matchen. Den minst överraskande var att svensken Anders Frisk dömde. Lite märkligare var att det var första gången Arsenal under Arsene Wenger vann i Spanien mot ett spanskt lag. Det märkligaste var att Edu gjorde de tre första målen utan att det var ett hat trick. Det var nämligen Celta Vigos Edu, Luís Eduardo Schmidt, som gjorde kvitteringen till 1-1 medan Arsenals tvåmålsskytt var Edu, Eduardo César Daude Gaspar. Så kan det vara med brasilianska spelare då inte smeknamnen räcker till.

2004 rekord hat trick

 
Idag 2004 spelade Bournemouth hemma mot Wrexham. Det såg bra ut då de ledde med 3-0 då managern tyckte att James Hayter kunde få vara med de sista minuterna. Han byttes in i 84:e minuten. Fyra minuter senare var ställningen 6-0. Hayter hade då gjort ett äkta hat trick på bara 141 sekunder. Det är tidernas hat trick rekord i en högre liga.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 24:e februari.

67 år Clyde BEST född 1951 i Somerset, Bermuda
Anfallare
2 A-landskamper för Bermuda.
Klubbar som spelare:
Somerset Trojans (junior)
West Ham United (1968–76),
Tampa Bay Rowdies (1975 lån),
Tampa Bay Rowdies (1976 indoor),
Tampa Bay Rowdies (1976),
Portland Timbers (1977–81),
Feyenoord (1977–78),
Cleveland Force (1979–80 indoor),
Portland Timbers igen (1980–81 indoor),
Toronto Blizzard (1981–82),
Toronto Blizzard (1981–82 indoor),
Los Angeles Lazers (1982–84 indoor).
Lag som tränare:
Bermudas landslag (1997-99).
Clyde har blivit känd som den allra första färgade fotbollsspelaren i den engelska förstaligan, och det så sent som 1968.

78 år Denis LAW född 1940 i Aberdeen, Skottland
Anfallare
3 U- och 55 A-landskamper för Skottland.
Klubbar som spelare:
Huddersfield Town (1956-60),
Manchester City (1960-61),
Torino (1961-62),
Manchester United (1962-73),
Manchester City igen (1973-74).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv