• Boris dagliga blogg

Lördagen den 23:e december 2017.

Lucka nummer 23 i julkalendern


Troligen blir det Arsenal och Liverpool som får kämpa om den fjärde och sista Champions Leagueplatsen.
"Inget är svårare än att leda med 2-0".
På sex minuter vänder man 0-2 till 3-2.
Espanyol hjälpte Barcelona.


FOTBOLLSHISTORIA:
1889: Spaniens första fotbollsklubb bildas.
2000: Real Madrid, världens bästa fotbollsklubb enligt FIFA.


FÖDDA IDAG:
Balázs, Kenny.

DAGENS TRÖJA
COVENTRY CITYs förstatröja 1998/99

Jag hade tänkt starta de röda jultröjorna med antingen Arsenals eller Liverpools tröja, men de spelade ju oavgjort 3-3. Då letade jag upp denna gamla Coventrytröja att ha på uppesittarkvällen idag. Coventry vann toppmötet i League 2 över Wyvombe med 3-2 igår.

Troligen blir det Arsenal och Liverpool som får kämpa om den fjärde och sista Champions Leagueplatsen.


Efter en smärtsam dag med sjukhus och vårdcentralsbesök kunde jag äntligen ta mina värktabletter och höften lugnade sig så att jag kunde njuta av Arsenal och Liverpool då de avverkade första halvan av Ptremier League. 19:e omgången startade med denna halvtoppmatch. Det är kanske dessa två lag som kommer att kämpa om fjärde platsen och den direkta Champions Leagueplatsen. Fast de kan ju båda bli snuvade av Tottenham. Manchesterlagen och Chelsea placerar jag på de tre första platserna.
 

"Inget är svårare än att leda med 2-0".


Trots bortaplan så var Licerpool laget för dagen i första halvlek. Arsenal hade inte ett enda skott på mål. (och det ska nog Mignolet i Liverpoolmålet vara tacksam för.) Liverpool är ju laget som i en match är sprudlande och överlägsna för att i nästa match vara tröga och orörliga, med förlust eller i bästa fall oavgjort som slutresultat. I denna matchen klarade de av båda sakerna i samma match. 0-2 av skylleligaledaren Salah i 52 miniten verkade ha punkterat matchen. Men då visade Liverpool att citatet som egentligen var om ishockey då Håkan Södergren sa: "Det finns inget svårare läge i ishockey än att leda med 3-0." Och gjorts om till ett fotbollscitat: "Det finns inget svårare än att leda med 2-0."
 

På sex minuter vänder man 0-2 till 3-2.


Sex minuter efter det att Liverpool gjort 2-0 stod det 3-2 till Arsenal. Och då var det andra Arsenalmålet en rejäl målvaktstavla av Mignolet. Men Arsenals burväktare Cech var också givmild och släppte till 3-3, vilket blev slutresultatet. Båda lagen förlorade alltså två poäng och då tänket jag lite på den turnering som Arsenal själv har under sommaren där de bjudit in tre andra storlag. Seger ger tre poäng, oavgjort ett poäng och förlust noll poäng. Det är inget konstigt, men sedan ger varje mål ett poäng. Det betyder att om detta gällt igår hade båda lagen fått fyra poäng. Det tycker jag hade varit rättvist i förhållande till 0-0 matcherna.
 

ARSENAL - LIVERPOOL  3-3Espanyol hjälpte Barcelona.


Men fredagen bjöd även på inledande matcher i de omgångar i Europas storligor som spelas i dag då det är stor ligadag med ”Uppesittarkväll” som Viasat själv kallar det. Italien har faktiskt inget längre jullov. Där fortsätter ligan dagen före nyårsafton, men i Spanien tar man jullov efter dagens omgång. Där verkar det som om Barcelonalagen håller ihop. Fjortondeplacerade Espanyol tog emot ligatvåan Athletico Madrid och vann med 1-0. Det betyder att Athletico inte kom närmare Barcelona i toppen utan att det fortfarande skiljer sex poäng. Barcelona åker ju till Madrid för att möta Real klockan ett idag. Denna match är den som flest människor i världen tittar på av alla klubbmatcher, men jag är inte så förtjust i något av lagen så det blir andra sysslor.

NY TRÖJA

PERUs förstatröja i VM 2018.


Så här strax före jul har Peru och Umbro valt att släppa sin nya tröja som Perus fotbollslandslag ska använda i VM. Då de står som hemmalag i första matchen mot Danmark så kommer denna tröja att användas. Engelska Umbro som grundades 1920 och numer ägs av amerikanska Iconix Brand Group, hade en verklig storhetsperion i VM 1966 i England. Av de 16 lag som deltog spelade 15 i Umbros dräkter. I 2018 års VM är det Serbien och Peru som bär Umbro. Tröjan är en klassisk Peruansk landslagströja, vit med det röda bandet från vänster axel till höger sida. (De flesta tröjor med ett liknande band har det oftast på andra hållet). Tröjan är lite uppiffad med guldstreck mellan det röda och vita och på axlarna. Det är ingen rvolutionerande stapelse, utan en ganska ordinär tröja.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 23:e december.

1889 Recreativo de Huelva äldst i Spanien.


Dr. Alexander Mackay och några brittiska arbetare vid Rio Tinto-gruvan i den spanska staden Huelva satt på lillejulafton 1889 och spekulerade i att det borde finnas fotbollsklubbar även i detta land. Då kvällen var slut hade de bildat SPANIENS FÖRSTA FOTBOLLSKLUBB, Huelva Recreation Club. Som så många andra klubbar så har namnet finslipats lite genom åren. Nu heter klubben Recreativo de Huelva, men smeknamnet finns fortfarande kvar; "El Decano". De vann den andalusiska ligan 12 år i rad mellan 1903 och 1914. Efter att spanska ligan kom igång har laget ofta hållit till i andra divisionen. Senast de var i Premiera division var säsongerna 2006 till 2009.

2000 Real bäst


FIFA höll idag 2000 en gala som skulle kora de bästa inom fotboll under 1900-talet. Detta blev ju faktiskt de bästa i historien då fotboll är en så ung sport att den bara funnits i drygt ett sekel. Vad det gällde klubb så var Real Madrid överlägset. De fick nästan hälften av alla röster. Det var jämnare mellan de följande fem lagen som fick under 10 % av rösterna. De följande var i tur och ordning: Manchester United (9.69%), Bayern München (9.18%), Barcelona (5.61%) och Santos och Ajax fick 5.10% var. När det gäller världens bästa fotbollsspelare var FIFA riktigt fega och valde att della både herr- och damkategorin mellan Pelé och Diego Maradona och damerna Michelle Akers och Sun Wen.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 23:e december.

31 år Balázs DZSUDZSÁK född 1986 i Debrecen, Ungern
Anfallare
12 U- och 91 A-landskamper för Ungern.
Klubbar som spelare:
Debrecen (2004–08),
PSV Eindhoven (2008–11),
Anzhi Makhachkala (2011–12),
Dynamo Moskva (2012–15),
Bursaspor (2015–16),
Al Wahda (2016–).

38 år Kenny MILLER född 1979 i Edinburgh, Skottland
Anfallare
7 U-, 1 B- och 69 A-landskamper för Skottland.
Klubbar som spelare:
Hutchison Vale (1988-96),
Hibernian (1996-2000),
Stenhousemuir (lån 1998-99),
Glasgow Rangers (2000-01),
Wolverhampton (2001-06),
Celtic (2006-07),
Derby County (2007-08),
Glasgow Rangers igen (2008-11),
Bursaspor (2011),
Cardiff City (2011-12),
Vancouver Whitecaps (2012-14),
Glasgow Rangers än en gång (2014-).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv