• Boris dagliga blogg

Måndagen den 18:e december 2017.

Lucka nummer 18 i julkalendern


Star Wars istället för fotboll igår.
 Två nya tröjor inhandlades på Unisport, så lite fotboll blev det.
Nu är det jullov i Tyskland och en omgång kvar i Spanien och Italien. Men England tutar på.


FOTBOLLSHISTORIA:
1921: Polens landslag spelar sin första match
1961: Nordamerika får ett fotbollsförbund.


FÖDDA IDAG:
Santiago, Gianluca.

DAGENS TRÖJA
LIVERPOOLs tredjetröja 2011/12

Då jag inte såg någon fotboll igår så fanns det bara två segrare att gå efter. Liverpool vann ju med 4-0 borta över Bournemouth. Det var den största segern och alltså denna tröja idag.

Star Wars istället för fotboll igår.


Att det inte blir mycket att skriva om fotboll idag beror på att jag tillbringade den i Köpenhamn där huvudmålet var att befinna sig på Fisketorvet klockan sex för att se den senaste Star Wars-filmen på Imax-biografen där. Det är lite lustigt att då den första filmen kom 1977 så kunde man i Sverige inte använda originaltiteln. Alltså kom de första tre filmerna att kallas ”Stjärnornas krig”, men nu heter de Star Wars. Att gå och se en sådan film kan man inte bli besviken på. Det är som någon en gång sa om ett nytt album med gruppen Status Quo. Köper man en skiva med dem kan man inyte tycka att den är dålig. För de låter likadant på alla skivor och om man inte gillat dem tidigare så finns det ju inten anledning att köpa den senaste. Så är det med Star Wars. De följer samma koncept och gillar man de tidigare så gillar man även denna nya. Specialeffekterna har ju utvecklats enormt och att se en film på en Imax 3D-biograf är lite extra. Alltså en lyckad dag.
 

Två nya tröjor inhandlades på Unisport, så lite fotboll blev det.


Innan filmen blev det lite fotboll. Ett besök på Ströget ledde mig in i Unisports butik. De säljer fotbollströjor och då det närmar sig jul så gav jag mig själv två nya tröjor. De ska fotograferas och kommer snart att läggas ut på min hemsida. Det blev Southamptons andratröja, då jag bara hade förstatröjor av detta lag tidigare. Sedan blev det ett nytt land där jag tidigare inte haft någon tröja. Det är lite dåligt då det är ett land som blivit världsmästare två gånger; Uruguay. Nu har jag landslagströjor från alla nationer som någon gång blivit världsmästare i fotboll.
 

Nu är det jullov i Tyskland och en omgång kvar i Spanien och Italien. Men England tutar på.


Sedan så spelades det ju en del fotboll runt om i Europa. Bundesliga avslutade den 17:e omgången för att sedan hålla jullov fram till den 12:e januari nästa år. Spanska och Italienska ligan ska hinna med ytterligare en omgång före jul för att dätrefter ta jul- och nyårsledigt. Men engelsmännen kör på. Fast frågan är hur länge? Det är ju en engelsk tradition att spela mängder med fotboll under jul och nyår, men det är ju inte många engelsmän som finns i Premier Leaguelagen. 19 av de 44 spelarna som ställde upp i de två Premier Leaguematcherna igår var engelsmän, och resten kom från andra länder i världen. Då finns inte de två svenskarna i Manchester United medräknade då de än en gång satt på bänken under hela matchen som United vann med 2-1 över West Bromwich. Även Liverpool vann borta. De gjorde 4-0 borta mot Bournemouth. Så igår var det en sådan dag för Klopps mannar.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 18:e december.

1921 Polens första landskamp.

 
Det polska fotbollsförbundet hade bildats 1919, men det dröjde tills idag 1921 innan de spelade sin första landskamp. De mötte Ungern och det blev förlust med 0-1. Men fem månader senare tog de sin första landskampsseger. Den kom i Stockholm och de var Sverige som förlorade till Polen med 1-2. Polens största triumf hittills var OS-guldet 1972. I finalen fick det polska landslaget sin revansch på Ungern när de vann med 2-1. Polen har även blivit trea i VM två gånger; 1974 och 1982.

1961 Nordamerika får ett förbund

 
North American Football Confederation och Football Confederation of Central America and the Caribbean var idag 1961 samlade och beslöt att bilda ett enda förbund inom FIFA. Detta förbund skulle anordna kval till VM, de startade ett eget mästerskap kallat Gold Cup och de har en Champions Leagueturnering för att kora det bästa klubblaget. Vad det gäller kval till VM så har USA och Mexiko lagt beslag på de flesta platserna i världsmästerskapen. Vilket fiffigt namn kom man på att kalla det nya förbundet? Jo, the Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football. Och förkortningen är inte mycket bättre CONCACAF.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 18:e december.

48 år Santiago CANIZARES född 1969 i Madrid, Spanien
Målvakt
39 U- och 46 A-landskamper för Spanien.
Klubbar som spelare:
Calvo Sotelo (1980-85),
Real Madrid (1985-92),
Elche (lån 1990-91),
Mérida (lån 1991-92),
Celta Vigo (1992-94),
Real Madrid igen (1994-98),
Valencia (1998-2008).

51 år Gianluca PAGLIUCA född 1966 i Bologna, Italien
Målvakt
1 U-, 3 OS- och 39 A-landskamper för Italien.
Klubbar som spelare:
Bologna (1984-86),
Sampdoria (1987-94),
Inter (1994-99),
Bologna igen (1999-2006)
Ascoli (2006-07).

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv