• Boris dagliga blogg

Lördagen den 16:e december 2017.

Lucka nummer 16 i julkalendern


Tillbaka igen med lite gammal Premier Leaguefotboll.
Manchester City mot nya rekord i varje segermatch.
Kim Källström avslutar karriären


FOTBOLLSHISTORIA:
1983: Första VM-pokalen försvinner för alltid.


FÖDDA IDAG:
Ashley, Geremi.

DAGENS TRÖJA
SWANSEA CITYs andratröja 2013/14

Wolves vann sin match i League Championship och leder den serien, men jag går på Premier League 2 idag. Ett lag som inte vinner med seniorerna så ofta har ett bättre U-23 lag. Swansea vann borta över serieledaren Liverpool med 3-1.

Tillbaka igen med lite gammal Premier Leaguefotboll.


Lite Danmarksäventyr och sjukdom har gjort att jag lagt ner bloggen ett par dagar, men nu blir det en kort text igen, även om fredagen inte innehöll speciellt mycket fotboll. Det är dags för sista omgången för många ligot innan jul och nyårsuppehållet, samtidigt som man i England förbereder sig för den verkliga fotbollsperioden så det är omgångar i stort sett varje dag. Denna vinteromgång startade ju redan med att 17:e omgången i Premier League spelades klart på Luciadagen. Den omgången hade inga större överraskningar. Vissa tycker kanske att Liverpools 0-0 mot West Bromwich var en sådan, men Liverpool är ju Liverpool och det är ömsom vin ömsom vatten.
 

Manchester City mot nya rekord i varje segermatch.


Kanske är det en större överraskning att Manchester City bara vinner. Visserligen var det mot bottenlaget Swansea, men det var Citys femtonde seger i rad. I andra omgången spelade laget oavgjort mot Everton och det var enda poängförlusten hittills. Everton har hämtat sig, men om det är Sam Allardyces förtjänst vet jag inte. Laget ligger numera i mitten av tabellen. Gamle MFF-tränaren och förbundskaptenen Roy Hodgson börjar så smått få fason på Crystal Palace. Segern över Watford tog Palace upp på 18:e plats. Fortfarande på nedflyttning, men inte hjälplöst sist som de var för fem omgångar sedan. Leicester som är ett annat lag som genomgått ett tränarbyte visar ritigt gamla mästartakter igen. 4-1 borta mot Southampton och Leicester placerar sig på åttonde plats i tabellen, bara fyra poäng från en Champions Leagueplats. 
 

Kim Källström avslutar karriären

 
Kim Källström, 35, hade ett år kvar på sitt kontrakt med Djurgårdens IF. Men nu har mittfältaren bestämt sig för att sluta med fotbollen.
– Efter nitton fantastiska år som elitfotbollsspelare känner jag att det är dags att tacka för mig. Min energi och kraft räcker inte till längre för att vara elitspelare. Så av respekt mot mig själv, föreningen och alla supportrar som går och tittar på matcherna vill jag tacka för mig medan jag fortfarande håller en bra nivå. Fotboll handlar så mycket om engagemang; antingen är du all in eller så är du inte med och jag har byggt hela min karriär på det resonemanget, säger han till dif.se och fortsätter:
– Men under hösten har det växt fram en insikt om att jag inte har den kraften och energin som krävs för att spela en hel säsong till. Då tycker jag att det är bättre att tacka för mig och låta andra ta över stafettpinnen. Att återvända hem till Djurgården, dra på sig tröjan och spela inför DIF-supportrarna igen är nog ett av de bästa besluten jag tagit i min fotbollskarriär. Jag är jätteglad för att jag gjorde det och Djurgården är min förening där jag känner mig hemma. Det har varit en fantastisk sista resa med gänget.
Källström gjorde tre mål och sju assist på 27 allsvenska matcher den gångna säsongen.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 16:e december.

1983 VM-pokalen stals

 
Idag 1983 försvann Jules Rimet Trophy för evigt. Pokalen var den man fick om man lyckades bli världsmästare i fotboll. Redan 1966 stals pokalen då den befann sig i England som skulle arrangera detta års VM. För säkerhets skull försäkrades den för drygt 300 000 kronor även om den bara var värd drygt 30 000.
 

Den 19:e mars var den med i en utställning på Westminster Central Hall. Trots polisbevakning stals den dagen därpå. En lösensumma på halva värdet av pokalen krävdes. En vecka efter stölden var en man, David Corbett och hans hund Pickles, ute och gick då Pickles snusade fram till något som var inlindat i en tidning och låg under Corbetts häck. Det visade sig var pokalen som då kom tillrätta. 1970 blev Brasilien första land att bli världsmästare för tredje gången. Det betydde att de fick behålla Jules Rimet Trophy för alltid. Det hade den inte längre än till idag 1983.
 

Denna dag stegade bankmannen och fotbollsagenten Sérgio Peralta och två medhjälpare in på Brasilianska fotbollsförbundet och lyckades stjäla VM-pokalen och två andra pokaler. Ytterligare en person, en guldsmed var inblandad och det tros att Jules Rimet Trophy smältes ner till guldtackor och såldes. Alla inblandade greps och dömdes till fängelse. Hjärnan bakom det hela, Peralta frigavs 1998 och dog 2003 i en hjärtattack. Även de andra inblandade dog, men på lite våldsammare sätt, en i en bilolycka och en blev skjuten av andra skurkar. Så kanske vilade det en förbannelse över pokalen. Numera finns en kopia att beskåda på Brasiliens fotbollsförbund om man skulle ha vägarna förbi.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 16:e december.

37 år Ashley COLE född 1980 i Stepney, London
Försvarare
7 U- och 107 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
Arsenal (1997-2006),
Crystal Palace (lån 2000),
Chelsea (2006-14),
Roma (2014-16),
LA Galaxy (2016-).

39 år GEREMI Geremi Sorele Njitap Fotso född 1978 i Bafoussam, Kamerun
Försvarare/Mittfältare
118 landskamper för Kamerun.
Klubbar som spelare:
Racing Bafoussam (1995-96),
Cerro Porteño (1996-97),
Gençlerbirliği (1997-99),
Real Madrid (1999-2003),
Middlesbrough (lån 2002-03),
Chelsea (2003-07),
Newcastle United (2007-09),
Ankaragücü (2010),
AEL (Athlitiki Enosi Larissa FC 2010-11)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv