• Boris dagliga blogg

Lördagen den 2:a december 2017.

Lucka nummer 2 i julkalendern


Sveriges matcher i VM
Det är INTE världens 32 bästa länder i VM!
Danmark i svåraste gruppen, Island i fjärde och Sverige i femte svåraste enligt världsrankingen.
Sverige kan gå vidare från gruppen om inte Zlatan kommer in och sabbar allt.
Cardiff säker tvåa i League Championship.
Juventus kröp närmare Napoli i sin löjliga fjärdetröja.


FOTBOLLSHISTORIA:
1907: Fotbollsspelarnas första "fackförening" bildas.
2010: Mystiskt då kommande VM-värdar avslöjas.


FÖDDA IDAG:
Danijel, David.

DAGENS TRÖJA
JUVENTUS´ andratröja 2013/14

Först hade jag tänkt välja en engelsk tröja då två matcher spelades i League Championship, men efter att ha sett Serie A ledarna Juventus vinna seriefinalen borta mot Napoli med 1-0 i sin gula bortatröja så fick det bli denna snarlikt gula juventuströja för mig idag.

Sveriges matcher i VMMåndagen den 18:e juni 2018 på Nizjnij Novgorod Stadion i Nizjnij Novgorod klockan 15:00 spelar Sverige mot Sydkorea. På Midsommardagen den 23:e juni är det dags att ta emot Tyskland i vinter-OS staden Sotji på Olympiastadion Fisjt klockan 20:00. Sista gruppspelsmatchen i grupp F för Sveriges del blir på Central Stadion i Jekaterinburg klockan 21:00 onsdagen den 27:e juni mot Mexiko. Om det blir något mer spel för det svenska landslaget i fotbolls-VM efter detta så gäller det att bli tvåa i gruppen. Det blir en bit att resa för landslaget då de ska till den allra östligaste av spelplatser i Jekaterinburg. Mellan oss och den ryska staden är det en tidsskillnad på fyra timmar. Mellan Kazan och Jekaterinburg skiljer det två timmar. Där spelar de andra två lagen Tyskland och Sydkorea sin sista gruppspelsmatch. Dessa två matcher ska gå samtidigt, men det kommer att skilja två timmar, lokal tid, mellan matchstart.
 

Det är INTE världens 32 bästa länder i VM!


Ja, det var ju lottning till VM och i Rysslands huvudstad hade en mängd gamla fotbollsspelare samlats tillsammans med president Putin, en minst lika suspekt president som Trump, fast nu var han och FIFAs president Gianni Infantino lika glada att presentera detta fantastiska land Ryssland där alla var glada, nöjda och trevliga. Detta var väl lika sant som att de välkomnade världens 32 bästa länder att göra upp om VM-titeln. FIFA har tillsammans med coca-cola en världsranking över världens landslag och om den är sann så är det ointe världens 32 bästa nationer. Chile (10), Italien (14), Wales (19), Nederländerna (20), USA (24), Nordirland (25), Slovakien (28), Österrike (29), Paraguay (30) och Irland (32), där har ni tio länder som är rankade som de 32 bästa, men inte är med i VM.
 

Danmark i svåraste gruppen, Island i fjärde och Sverige i femte svåraste enligt världsrankingen.


Om man roar sig med att leta upp placeringen i världsrankingen för varje lag som är med i VM så kan man på ett sätt räkna ut vilka grupper som har de bästa lagen och vilka som har de sämsta. Siffran 71 är den lägsta sammanlagda rankingsumman för en grupp. Det är grupp C som innehåller Frankrike, Australien, Peru och Danmark. Nästbästa gruppen är grupp E med rankingsumman 73 för Brasilien, Schweiz, Costa Rica och Serbien. Nummer tre på 81 poäng har grupp B med Portugal, Spanien, Marocko och Iran. Grupp D med Argentina, Island, Kroatien och Nigeria har rankingsumman 93 och är fyra. Med ett poäng mer, 94 kommer Sveriges grupp, som blir den femte svåraste gruppen. Sexa är grupp H med Polen, Senegal, Colombia och Japan. 103 är rankingsumman för grupp G som är sjua. Det är Belgien, Panama, Tunisien och England. Det ranking summa som den sämsta gruppen, grupp A har är 180. Det är väl troligt att inget av Ryssland, Saudiarabien, Egypten eller Uruguay kommer att gå speciellt långt. Fast två lag ska ju gå vidare.
 

Sverige kan gå vidare från gruppen om inte Zlatan kommer in och sabbar allt.


För Sveriges del så kan jag bara konstatera att har man lyckats utmanövrera världens 14:e bästa nation Italien så ska de väl inte vara omöjligt att ta sig vidare från gruppen. Tyskland rankade etta i världen kan gärna bli etta bara Sverige blir tvåa, och att vinna över Mexiko och Sydkorea är inte omöjligt. Men jag grundar detta på att vi slipper Zlatan i VM. Skulle han komma med så klarar sig inte Sverige vidare från gruppen. Jag tänker inte bestrida att Zlatan varit en av världens bättre fotbollsspelare och fortfarande håller högre klass än många andra i landslaget, men det är inte detta som allt mitt motstånd till Zlatan handlar om. För det första så har han valt att inte vara med längre i landslaget och då är det fel att han ska ta för sig av vinsten som det är att kvala in till ett VM. Dessutom anser jag att han kommer att splittra och förstöra den gruppdynamik som Janne Andersson varit med om att få in i det svenska fotbollslandslaget. Låt detta fortsätta!
 

Cardiff säker tvåa i League Championship.


Men det spelades lite riktig fotboll igår också. Det var ju de vanliga fredagsöppningsmatcherna i de Europeiska serierna. I England var det andraligan League Championship som öppnade med två matcher. Det blev lite slötittande på Leeds mot Aston Villa och Leeds Pontus Jansson gjorde sitt första mål för säsongen, men det räckte bara till 1-1. Jag hade ju hellre sett andra matchen som innehöll mitt Walesiska lag Cardiff. Trots 0-1 underläge till Norwich i paus kom Cardiff tillbaka och vann med 3-1. Det gör att de befäster sin andraplats som ger direktuppflyttning till Premier League om de kan hålla platsen.
 

Juventus kröp närmare Napoli i sin löjliga fjärdetröja.


Mitt tittande på fredagsfotbollen gick över till Italienska Serie A i andra halvlek. Det var ju faktiskt seriefinal mellan Napoli och Juventus. Napolis blå hemmatröja var utbytt till deras nya fjärdetröja. Då den var svart tvingades Juventus spela i sin gula andratröja. Där ser man vad reklamen styr i att marknadsföra alla sina tröjor. Det var ingen vidare fjärdetröja för Napoli lyckades aldrig göra något mål.  Trots att de tryckte på blev det aldrig någon riktigt stor målchans och Juventus kunde med segern knappa in och ligger nu bara en poäng efter Napoli.Detta öppnar för att Inter ska kunna överta serieledningen om de vinner hemma över Chievo på söndag.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 2:a december.

1907 spelarnas förening bildas i Manchester

 
Charlie Roberts och Billy Meredith var två Manchester Unitedspelare som idag 1907 hade samlat ett antal spelare och tränare på Imperial Hotel i Manchester. Syftet var att bilda en förening för professionella fotbollsspelare. Det lyckades och världens första spelarförening hade grundats, Professional Footballers' Association. Förutom ett antal regler för spelarnas rättigheter beslöts också att maxlönen en spelare skulle hunna få var 4 pund i veckan. Lönen steg efter hand, men ända fram till 1960 hade man ett tak på vad en fotbollsspelare i England fick ha som maxinkomst.

2010 FIFA beslutar var kommande VM ska hållas.

 
FIFA hade idag 2010 ett möte om vilka länder som skulle stå värdar för kommande världsmästerska för herrar i fotboll. 2018 var det många om budet; Belgien/Nederländerna, Spanien/Portugal, England och Ryssland. Något överraskande vann Ryssland. Den stora skrällen kom då även 2022 års värdar presenterades; Qatar. Alla var nog så chockade att ingen hann protestera direkt, men efteråt har man kommit på att spelarna kommer att spela i en medeltemperatur av 43 graders hetta, Landet har mycket märkliga mänskliga regler mot homosexuella och invandrare. Detta var börja till alla utredningar som gjorts av de representanter i FIFA och frågan är om Qatar får behålla sitt VM och i så fall när på året det ska spelas.

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 2:a december.

36 år Danijel PRANJIC född 1981 i Našice, Jugoslavien (Kroatien)
Försvarare/Mittfältare
15 U- och 58 A-landskamper för Kroatien.
Klubbar som spelare:
1998-2000 NAŠK,
2000-01 Papuk,
2001-02 Belišće,
2002-04 Osijek,
2004-05 Dinamo Zagreb,
2005-09 Heerenveen,
2009-12 Bayern München,
2012-13 Sporting CP,
2013 Celta de Vigo (lån)
2013-16 Panathinaikos,
2016-17 Koper,
2017- Anorthosis.

49 år David BATTY född 1968 i Leeds, England
Mittfältare
7 U-, 5 B- och 42 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
1980-93 Leeds United,
1993-96 Blackburn Rovers,
1996-98 Newcastle United,
1998-2004 Leeds United igen.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv