• Boris dagliga blogg

Lördagen den 14:e oktober 2017.

Det blev ingen "nostalgisk" tipsextrafotboll!
Klubblaget Monaco förlorade.
Men Monaco har ett landslag också.
Det blev Malky iställer för Moyes, åtminstone i nästa landskamp (för loosers).

FOTBOLLSHISTORIA:
1873: Jules Rimet "fotbolls-VMs skapare" föds.
1878: Första elljusmatchen spelas. Andra elljusmatchen gick 1956.
2006: Cech spräcker skallen, Cudicini medvetslös och John Terry avslutar i mål.

FÖDDA IDAG:
Pär, Matthew.

DAGENS TRÖJA
Birmingham Citys förstatröja 2004/05
Den bär jag för segern i gårdagens League Championship över serieledarna Cardiff City med 1-0.

Det blev ingen "nostalgisk" tipsextrafotboll!


Då ligorna i Europa gjorde sin vanliga tjuvstart på fredagkvällen så bespetsade jag mig på lite gammaldags ”tipsextrafotboll”. Sparka, spring och kämpa! Alltså League Championship. Det passade ju även bra då mitt walesiska favoritlag var i farten. Serieledande Cardiff City var i en Englands näststörsta stad Birmingham och skulle hämta hem tre lätta poäng. Motståndarna Birmingham City låg under nedflyttningsstrecket och det skilde 16 poäng mellan lagen. Men det märktes på både fotboll och Cardiff City att det var fredagen den 13:e. Matchen hade totalt tre skott på mål. Alla kom från hemmalaget och ett gick in. Det var en bedrövelse att se ledarlaget i andradivisionen spela mot ett bottenlag utan att lyckas få en enda boll på mål.
 

Klubblaget Monaco förlorade.


Ytterligare ett lag som tydligen tror på skrock var Monaco. De inledde nionde omgången i Franska ligan med att åka till Lyon och få stryk med 2-3. Fast som motsats till den match jag såg så var detta en toppmatch i högsta ligan. Med segern som knappade Lyon in på Monaco och ligger nu bara tre poäng efter på tredje plats. Det ser redan nu ut som om ligasegern ska gå till PSG, men som de spritt miljoner omkring sig så borde de vara överlägsna i Frankrike.
 

Men Monaco har ett landslag också.


Monaco, ja. Så här i VM-kvalstider så har kanske en del uppmärksammat att Monaco är ett klubblag i franska ligan utan en enda monegask i truppen, men Monaco har faktiskt ett landslag. De inledde sitt landslagsspel 2000, men då det även fanns några franska medborgare i laget så räknas den första officiella landkampen Monaco spelade från den 14:e juli 2001. Man mötte då Tibet i Tyskland och vann med 6-1. Sedan dess har det blivit 19 landskamper till. Trots ansökan från Monacos fotbollsförbund så har inte landet godkänts hos vare sig FIFA eller UEFA än. Så därför spelar Nonaco sina landskamper mot Samiska landslaget, Provence eller Vatikanstaten, men de har mött två nationer som numera är med i både FIFA och UEFA. 2005 mötte de Gibraltar och förlorade med 0-4 och 2006 förlorade de till Kosovo med 1-7.
 

Det blev Malky iställer för Moyes, åtminstone i nästa landskamp (för loosers).


Igår hade jag med nyheten om Gordon Strachan som sa upp sig som Skottlands tränare och David Moyes som var intresserad. Fast Skottland förbund var inte itresserade i Moyes. Så här lyder notisen hämtad från Fotbollstransfers.com;
” Malky Mackay, 45, tar över det skotska landslaget. Åtminstone tillfälligt. I går meddelade det skotska fotbollsförbundet att förbundskaptenen Gordon Strachan lämnar. Nu bekräftar förbundet att Malky Mackay ersätter tills vidare. 45-åringen kommer att leda det skotska landslaget i kommande landskamp mot Nederländerna den 9 november.”

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 14:e oktober

1873 Jules Rimet föds

 
Fotbolls-VMs skapare Jules Rimet föds i Theuley i norsöstra Frankrike. Då han var 24 år startade han idrottsklubben Röda Stjärnan i Paris. Trots att Jules inte var fotbollsspelare beslöt han att just fotboll skulle vara huvudsporten för klubben. Efter att ha kämpat i första världskrigen kom han tillbaka till Paris och var med om att starta FFF, Fédération Française de Football, Franska fotbollsförbundet 1919.
 

Två år senare tog han över som president i FIFA som bildats i Frankrike 1904. Då fanns ett dussin länder med i FIFA. Jules tog initiativet till att starta ett VM i fotboll. 1930 hölls det för första gången i Uruguay. Polkalen världsmästarna vann kallades Jules Rimet Trophy. Den finns inte mer då den blev stulen efter det att Brasilien vunnit den för alltid 1972. Jules Rimet finns inte heller längre. Han dog 1956. Bara två år tidigare lämnade han posten som president i FIFA. Då fanns det 85 länder i FIFA.

1878 första match i elljus.

 
På Sheffield's arena Bramall Lane spelades idag 1878 en match mellan två lag hopsatta av stadens spelare. Det var första kvällsmatchen som gick i elljus. Elektriker John Tasker stod för ljuset som bestod i fyra elljus uppsatta på träpelare. Ljusen drevs med en Siemens generator. Man uppskattar att det var cirka 20000 på matchen. Då det var mörkt hade cirka 6000 passat på att planka in. Detta var större publiksiffra än vid samma års FA-cupfinal. Tio år senare ansågs denna typ av ljus så riskabel att det förbjöds. Nästa match i England som spelades i elljus var Portsmouth mot Newcastle på Fratton Park den 22:e februari 1956.

2006 Chelsea behövde tre målvakter.

 
Dagens ligamatch 2006 mellan Reading och Chelsea startade med en hård sammanstötning mellan Readings Stephen Hunt och Chelseas målvakt Petr Cech. Den skedde redan efter 20 sekunder och Cech spräckte skallen, något som fick honom att vila från fotbollen en lång stund och efter detta spelar han alltid i sin Nya Zeeländska rugbyhjälm. Inbytte målvakten Carlo Cudicini höll i nästan hela matchen innan han kolliderade men Readings Ibrahima Sonko. Medvetslös föll Cudicini till marken och Chelsea var tvungna att sätta in sin tredje målvakt. Det blev kaptenen John Terry. Han höll nollan och det hade även hans tidigare två målvakter gjort så Chelsea vann med 1-0, men hade blivit av med två målvakter.

FOTBOLLSSPELARE FÖDDA IDAG den 14:e OKTOBER

47 år Pär ZETTERBERG född 1970 i Falkenberg, Halland.
Mittfältare
12 U- och 30 A-landskamper för Sverige.
Klubbar som spelare:
1978-86 Falkenbergs FF,
1986-91 Anderlecht,
1981-93 Charleroi,
1993-2000 Anderlecht igen,
2000-03 Olympiakos,
2003-06 tillbaka till Anderlecht.

49 år Matthew LE TISSIER född 1968 i St. Peter Port på ön Guernsey
Mittfältare
21 U-, 6 B- och 8 A-landskamper för England.
Klubbar som spelare:
1975-84 Vale Recreation,
1984-2002 Southampton 456 matcher,
2002-03 Eastleigh,
2013 Guernsey.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv