• Boris dagliga blogg

Måndagen den 9:e oktober 2017.

Costa Rica spelar andra raka VM.
Jag ser gärna att Sverige får Danmark igen.
England utan förlust i gruppen där tvåan kommer att missa VM.
Tyskland och Nordirland var redan etta och tvåa.
Egyptens tredje VM i historien fixade Salah.


FOTBOLLSHISTORIA:
1875: Fotbollshistoriens första matchprogram.
1996: VM-kval: Bortalaget var på plats, men inte hemmalaget.

FÖDDA IDAG:
Mark, Gheorghe.

Costa Rica spelar andra raka VM.


Redan natten till igår blev ytterligare ett lag klart för VM. Det var då nästsista omgången spelades klart i Nord- och Centralamerikagruppen. Costa Rica hade hemmamatch mot Honduras och costaricanerna behövde ett poäng till för att vara helt klara på att komma bland de tre bästa i gruppen. Det satt hårt inne då Honduras inledde andra halvlek med att ta ledningen. På fem minuters övertid frälste Kendall Jamaal Waston Manley hemmapubliken med ett kvitteringsmål. 1-1 slutade det och Costa Rica kommer att delta i sitt andra VM i rad.
 

Jag ser gärna att Sverige får Danmark igen.


Europa kvalet spelade och tre grupper avslutades med tionde och siata matchen. Grupp E var i stort sett redan klar med Polen i topp. De hade Montenegro på hemmaplan och tog en snabb 2-0 ledning, men sedan kom Montenegro ifatt till 2-2. Fast om man ska följa de regler som gäller så skulle aldrig Stefan Mugosas 2-1 mål godkänts. Alla som såg målet lovordade det för ett av kvalets snyggaste mål med en bicicleta. Men det skulle givetvis vara avblåst för farligt spel och för hög spark. Nu vann Polen med 4-2 så målet hade ingen betydelse. I samma grupp fixade Bulgarien 1-1 på Parken mot Danmark. Detta gjorde de med en man mindre, och danskarnas mål kom på en tveksam straff som turligt gick i mål. Polen till VM och Danmark till kval. Sverige som också ser ut att bli tvåa kan ju få möta Danmark och spelar danskarna som de gjorde igår så hoppas jag den blir Danmark som Sverige får möta. I så fall är Jannes killar i VM.
 

England utan förlust i gruppen där tvåan kommer att missa VM.


Grupp F var redan avgjord vade det gäller ettan och det land som var direktkvalificerat till VM. England var redan klart. Detta oftast utskällda England, så även i detta kval, vann åtta och de tio matcherna och spelade två oavgjorde. Utan att övertyga tog de en ny 1-0 seger igår mot Estland. Det åtråvärda andraplatsen hade Skottland så länge de ledde över Slovenien. En ledning de tappade för att till slut få 2-2. Då Slovakien vann över Malta med 3-0 så knep slovakerna andraplatsen. Men tyvärr så hjälpte det inte. Tvåan i grupp F kommer att bli den sämra tvåan i de nio grupperna. Det betyder att bara England är vidare till VM från gruppen.
 

Tyskland och Nordirland var redan etta och tvåa.


Om England imponerade poängmässing så var Tyskland gruppspelets enda fullpoängare i VM-kvalet. Segern över Azerbajdzjan med 5-1 var tyskarna tionde raka och de slutade på 30 poäng. Gruppen är C, och det var den enda ointressanta för vilka som skulle bli etta och tvåa. Lika säkra som ettan Tyskland var tvåan Nordirland. Dock avslutade nordirländarna inte speciellt övertygande inför kommande kval. Det blev förlust till Norge med 1-0. Norge som avslutade VM-kvalet med 9-0 på de två siata matcherna. Ändå slutade de bara fyra. Även Tjeckien missar VM. Deras 5-0 på San Marino hade ingen betydelse. Tjeckien kunde inte bli bättre än trea.
 

Egyptens tredje VM i historien fixade Salah.


Avslutningsvis på VM fronten så blev ytterligare ett lag från Afrika klart. Nigeria är redan klart och igår möttes Egypten och Kongo i grupp E. Liverpools Mohamed Salah hade gjort 1-0 och Kongo kvitterade. På fem minuters övertid tilldömdes Egypten en straff som gjorde att de vann med 2-1. Straffskytt var givetvis Salah. Det betyder att sista gruppspelsomgången bara blir en ren formalitet. Egypten leder gruppen med ointagliga 12 poäng, vilket är fyra före tvåan Uganda. Det blir tredje gången Egypten är med i VM efter 1934 och 1990. De har spelat fyra VM-matcher i historien och hittills har det inte blivit någon seger. Två oavgjorda och två förluster.

NY TRÖJA

ITALIENs förstatröja i VM 2018.


Puma och Italien firar 20-årsjubileum med att redan nu släppa den nya hemmatröjan i VM 2018. Visst, Italien är inte i VM än. De får förlita sig på kvalspel bland grupptvåorna, men är ganska självsäkra på att ta sig till VM. Senast de missade ett var då VM gick i Sverige 1958. Alltså har denna nya tröja släppts, med den klassiska blå azzurrifärgen, och ett delvis nytt klubbmärke som än mer påminner om gamla tider då Italien var bland de bästa i världen. Så nu är bara frågan om vi får se denna tröja i VM i Ryssland till sommaren?

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 9:e oktober

1875 Första matchprogrammet

 
På Hampden Park i Glasgow möttes idag skottska Queen's Park FC och engelska Wanderers FC. Skottarna hade inga problem att vinna. 5-0 slutade matchen. Det speciella med dagens match 1875 var att det var första gången i historien som det såldes ett matchprogram. Programmet bestod i ett enda blad där man kunde läsa datum, plats och laguppställningar för de båda lagen. Det fanns också en uppmaning till publiken ”Var vänliga och häng inte på repen”.

1996 Skottland hade tre poäng

 
Kvalet till VM 1998 hade spel idag 1996 i Tallinn. Det var Skottland som hade bortamatch mot Estland. Det var en kvällsmatch och då arenan inte hade elljus hade Estländska förbundet skaffat in tillfälligt ljus. Skottarna tyckte de var för låga och att det inte skulle bli tillräckligt ljus, men FIFA beslöt dagen innan att matchen skulle gå avtalad tid. De ändrade sig dock på kvällen och fastställde att matchen skulle spelas klockan tre på eftermiddagen.
 

Skottarna var uppställda idag 1996, men det fanns inga motståndare då Estländarna vägrade godkänna FIFAs beslut att flytta fram matchen. Domare blåste igång och blåste av matchen och förklarade Skottland vinnare. Estland protesterade och fick igenom sin protest. Matchen kom att spelas den 7:e februari 1997 i Monaco. Den slutade 0-0 och Skottland förlorade två poäng, men det gjorde inte så mycket för de hade inte tagit sig till VM i alla fall. Det gjorde inte Estland heller.

FÖDDA IDAG

42 år Mark VIDUKA född 1975 i Melbourne, Australien
Anfallare
38 U- och 43 A-landskamper för Australien.
Klubbar som spelare:
1992-93 AIS,
1993-95 Melbourne Knights,
1995-98 Dinamo Zagreb,
1998-2000 Celtic,
2000-2004 Leeds United,
2004-07 Middlesbrough,
2007-09 Newcastle United.

50 år Gheorghe POPESCU född 1967 i Calafat, Rumänien
Försvarare/mittfältare
115 landskamper för Rumänien.
Klubbar som spelare:
1980-84 Dunarea Calafat,
1984-90 Universitatea Craiova,
1988 Steaua Bukarest (lån),
1990-94 PSV Eindhoven,
1994-95 Tottenham Hotspur,
1995-97 Barcelona,
1997-2001 Galatasaray,
2001-02 Lecce,
2002 Steaua Bukarest igen,
2002-03 Hannover 96.

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv