• Boris dagliga blogg

Söndagen den 3:e september 2017.

109 FA-cup matcher med endast lokala intressen.
Lite tufft för USA att ta sig till VM.
Elfenbenskusten på väg till Ryssland.

Det är inte de bästa landslagen i världen som är med i ett VM i fotboll.
Island spelades bort från VM av Finland.
Spanien vann stormatchen över Italien, men detta kunde jag inte se.
Gruppen där de tre första inte förlorat en enda match.
Surt sa Barca om sommarens transfer.


NYA TRÖJOR
West Ham och Paris SGs tredje och Parmas alla tröjor 2017/18

FOTBOLLSHISTORIA: 
1892: Manchester United (Newton Heath) spelade sin första match.
1906: Två målrekord som står sig än idag slås på Goodison Park.
1989: Chile försöker fuska sig till en seger mot Brasilien.

FÖDDA:
Gareth, Olof, Julio, Jerome.


DAGENS TRÖJA
SPANIENs förstatröja i VM i Tyskland 2006

Då VM-kvalmatchen mellan Spanien och Italien skulle kunnat vara en VM-final så anser jag att detta måste vara den bästa kvalmatchen till kommande VM, fråntaget några av kvalmatcherna i Sydamerika där alla möter alla. Allts hade jag beslutat att ha tröja från segerarna idag. 3-0 till Spanien.

109 FA-cup matcher med endast lokala intressen.


VM-kvalet går vidare, men FA-cupen har också kommit igång. Det spelades 109 matcher igår eftermiddag. Givetvis handlar det om de kvalomgångar som är till för lagen utanför ligan. Inget av de lag som gick vidare igår kommer att finnas kvar då man kommer in i tredje omgången strax efter nyår. Eller tror någon att Kings Langley eller Hereford kommer så långt. De vann trots all sina matcher igår med 8-0.
 

Lite tufft för USA att ta sig till VM.


Tillbaka till VM-kvalet. I Nordamerika-gruppen handlar det om att komma blad topp-tre av de sex lagen och just nu är det Mexiko, Costa Rica och USA som ligger där, men USA kan få det kämpigt. De förlorade hemma mot Costa Rica med 0-2 och har Honduras efter sig på samma poäng. Tre omgångar återstår och på tisdag kan ett avgörande komma då just Honduras och USA ska mötas.
 

Elfenbenskusten på väg till Ryssland.
 

Afrikanska kvalet spelas i fem fyralagsgrupper där segrarna tar sig till VM. Zambia hade inte mycket för sin seger över Algeriet i sin grupp. Här lär Nigeria bli det lag som tar sig till VM. Elfenbenskustens seger mot Gabon kan däremot betyda att elefanterna tar sig till VM.
 

Det är inte de bästa landslagen i världen som är med i ett VM i fotboll.


Annars är det självklart Europas kvalspel som tilldrar sig största intresset. Det är ju från denna världsdel som de bästa landslagen kommer och trots att det är övervägande lag från Europa i ett världsmästerskap i fotboll så är det många betydligt sämre lag från övriga världen som får plats istället. Så i ärlighetens namn kan man inte påstå att et VM är till för de bästa landslagen i världen. FIFA kar ju inte några planer att det ska bli det heller då man plockar bort lag från Europa för att få in fler från Afrika, Nordamerika och Asien.


Island spelades bort från VM av Finland.
 

Ett lag som många europeer eventuellt vill se i VM är favoriterna från EM, Island. De hade chansen att ta ledningen i sin grupp och en VMplats. Men vad händer? De gjorde en Sverige. Förlorade borta mot ett klart sämre lag. Finland vann nmligen med 1-0 och där förlorade nog Island sin VM-biljett. I samma grupp skulle Kroatien möta Kosovo. Detta med Stefan Johannesson som domare. Då jag först såg att han hade fått bryta matchen tänkte jag först på den oroliga del av Europa där Kroatien och Kosovo ligger. Såm tur var så hade det intet med publiken att göra utan en vattensjuk plan som omöjliggjorde fortsatt spel efter 26 minuter. Tredje matchen i gruppen vann Ukraina över Turkiet med 2-0 och nu leder Ukraina gruppen. Det är väl klart att det landet gärna vill vara med i VM i Ryssland.
 

Spanien vann stormatchen över Italien, men detta kunde jag inte se.


Annars var gårdagens stormatch den mellan Spanien och Italien. Detta skulle kunnat vara en VM-final, men nu finns de i samma grupp och bara en av dem tar sig vidare till VM som gruppsegrare. I nuläget ser det ut att bli Spanien. De vann med 3-0 och jag hade hoppats kunna komma med lite mer synpunkter d jag tänkte se matchen på Kanal 9. Problemet var att jag helt plötsligt inte hade kanal 9 i mitt TV-utbud längre. Kanalen var borttagen och ersatt med National Geographic. Så det blir lite djurprogram istället för fotboll i fortsättningen. Men det är kanske trevligare många gånger.
 

Gruppen där de tre första inte förlorat en enda match.


Den sista gruppen som avgjorde tre matcher igår var den som Serbien leder. De hade inga problem att vinna med 3-0 över Moldavien. Serbien gjorde ett litet ryck på två poängs ledning före Irland. Irändarna fick bara oavgjort mot Georgien. Wales vann över Österrike och innehar tredje plats i gruppen som har en ledande trio av Serbien, Irland och Waes och inget av lagen har ännu förlorat en enda match i gruppen. Däremot har de tre, fyra respektive fem oavgjorda matcher.


Surt sa Barca om sommarens transfer.
 

"Barcelona gjorde aldrig någon sista storvärvning. Nu talar klubbledningen ut.
Fram till sent i går kväll försökte Barcelona fortfarande knyta till sig Philippe Coutinho och/eller Angel Di Maria från Liverpool respektive Paris Saint-Germain.
Till slut gav giganten upp och packade ihop. Med lite mer än en timma kvar på fönstret meddelade klubbledningen att det inte blir fler värvningar då marknaden blivit galen.
I går klockan 12.00 höll Barça en presskonferens där sportchefen Roberto Fernández samt direktörerna Óscar Grau och Albert Soler närvarade.
– Vi lyckades undvika att äventyra klubbens arv och ekonomi. Vi kommer inte spela i denna uppblåsta marknaden, säger Soler på presskonferensen enligt Football Espana.
Soler förklarar varför det inte blev något med Coutinho.
– I går efter veckor av bud och förhandlingar värderade Liverpool en spelare vi ville ha till 200 miljoner euro. Vi bestämde oss emot det, säger han.
Barça menar att sättet Neymar lämnade på skapade svårigheter för dem.
– Det faktum att han aktiverade en klausul ensidigt och lämnade för 222 miljoner euro fick alla att veta att vi hade pengar, säger Soler.
Sportchefen Roberto Fernández uttalar sig om truppen.
– Ingen tvivel om våra värvningar. Barça har ett strålande lag, alla kan se det. Svårt att förbättra det, vi har planerat ett tag, säger han.
– Vi jobbade på att få in några spelare i går kväll, men det var inte möjligt. Vi måste tänka på jobbet, det är min plikt, fortsätter Fernández.
Soler tillägger:
– Om Robert och jag satt här och meddelade att vi värvat två spelare för 270 miljoner euro hade vi korsat linjen och hade varit tvungna att avgå.
– Barça har inte förlorat sin internationella prestige för vi har fortfarande våra värderingar av sunt förnuft och ansvar.
Sportchefen bekräftar också att Barça i sommar försökt värva Marco Verratti från PSG.
– Det är inte sant att vi inte gick efter Verratti. Jag personligen pratade med Unai Emery (tränare i PSG) och han vet att det är en spelare vi ville ha, säger Fernández."

NYA TRÖJOR

WEST HAMs tredjetröja 2017/18


Så har Umbro och West Ham även kommit med en tredjetröja. Det är väldigt mycket nostalgi och tillbakablickar i årets dresser. Denna tredjetröja ska vara så lik som möjligt den tröja som West Ham använde 1900/01 då de spelade första ligamatchen i det som kallades Southern League. Det syns på den lite smutsvita färgen och det enkla klubbmärket. Fast 1900 användes varken märke för tillverkare, klubb eller sponsor.

PARIS SAINT-GERMAINs tredjetröja 2017/18


Med tanke på att PSG använder sig av en så mörkblå nyans i sin hemmatröja att den nästan ser svart ut så tycker jag det är märkligt att Nike har tagit fram en svart tredjetröja. Den fyller ingen annan funktion utom att vara inkomstbringande för alla som vill ha ytterligare en PSG-tröja. Bortatröja som är gul skiljer sig så bra från förstatröjan att denna tröja är helt onödig!

PARMA CALCIOs alla tröjor 2017/18


2015 gick Tomas Brolins gamla klubb Parma FC i konkurs. De åkte då från Serie A ner till Serie D och ombildades som Parma Calcio. Nu är de uppe i Serie B och siktar ta sig till toppen igen, med hjälp av Errea och dessa tre tröjor. Hemmatröjan har ofta varit vit med ett svart kort. Ibland har den gul-blå tröjan varit hemmatröja. Nu är den bortatröja och man har även en rödvit tredjetröja. En riktigt snygg samling. Tyvärr så brukar Errea göra storlekarna i italiensk snitt. Alltså väldigt små. En XXL brukar vara lika stor som en normal M.

FOTBOLLSHISTORIA från den 3:e september
1892 Uniteds första ligamatch.
1906 två rekord.
1989 Försök att få bort Brasilien

1892 Manchester Uniteds första match

 
Laget som skulle bli bättre var Manchester United. De hette fortfarande Newton Heath då de idag 1872 spelade sin första ligamatch. Den gick i Blackburn mot Blackburn Rovers. Det blev Unitedförlust med 3-4. Det blev faktiskt inte en vinst på deras nästa fem matcher heller. Men genom åren har det tagit sig och Manchester United är den klubb i England som har flest ligatitlar. 19 stycken.

1906 Två rekord sattes på Goodison Park

 
Liverpool stod idag 1906 för två klubbrekord som står sig än idag, men det är Liverpool-laget Everton det handlar om. Det var andra matchen för säsongen och Everton tog emot Manchester City på Goodison Park. Everton hade inlett med 2-2 mot Middlesbrough och City kom från en 1-4 förlust mot Arsenal. Dagens match slutade 9-1 till Everton och det är både Evertons största vinstmariginal genom tiderna som det är Manchester Citys största förlust. Everton slutade säsongen som trea, och City klarade sig kvar, fyra från slutet, trots den usla inledningen.

1989 Brasilien-Chile och en ”skadad” målvakt

 
På Maracanã i Rio de Janeiro spelades idag 1989 den avgörande kvalmatchen mellan Brasilien och Chile. Segraren skulle ta sig till VM 1990 i Italien. Förloraren missade VM. I andra halvlek lyckades Brasilien göra 1-0 genom Careca. När ganska precis hälften av andra halvlek var spelad kastades en fyrverkeripjäs in mot den chilenska målvakten. Roberto Rojas blev liggande och han såg ut att vrida sig i plågor. Strax visade det sig att han blödde från ansiktet varpå de chilenska spelarna gick av planen och vägrade att slutföra matchen. Spelet återupptogs aldrig.
 

Efter incidenten gjorde FIFA en grundlig utredning av vad som hänt och man granskade diverse videoupptagningar. Det visade sig så småningom att fyrverkeripjäsen aldrig hade träffat den chilenske målvakten Roberto Rojas överhuvudtaget. Han simulerade allt blod genom att skära sig med ett insmugglat rakblad. Händelsen var alltså arrangerad för att Brasilien, vars förbund var ansvariga för arrangemanget, skulle diskvalificeras. Istället blev det Chile som förlorade med 2-0 på walkover.
 

Efter vidare utredningar kring bestraffningar stod det klart att chilenarna inte fick delta i kvalet till VM 1994. Dessutom fick målvakten Roberto Rojas en livstidslång avstängning från all fotboll på professionell nivå. Samma straff fick den dåvarande chilenska förbundskaptenen Orlando Aravena och landslagsläkaren Daniel Rodriguez. Rojas ansökte om benådning år 2001, vilket beviljades.

FÖDDA IDAG

47 år Gareth SOUTHGATE född 1970 i Watford, England
Försvarare
57 landskamper för England.

Klubbar som spelare:
1985-95 Crystal Palace,
1995-2001 Aston Villa,
2001-06  Middlesbrough.

Lag som tränare:
2006-09 Middlesbrough,
2013-16 England U 21.
2016- Englands A-landslag.

40 år Olof MELLBERG född 1977 i Gullspång, Västergötland
Försvarare
27 U- och 117 A-landskamper för Sverige.

Klubbar som spelare:
1994-96 Gullspångs IF,
1996.97 Degerfors,
1997.98 AIK,
1998-2001 Racing Santander,
2001-08 Aston Villa,
2008-09 Juventus,
2009-12 Olympiakos,
2012-13 Villareal,
2013-14 FC Köpenhamn.

Lag som tränare:
2016- Brommapojkarna.

MERITER:
Med AIK
SM-guld: 1998 
Med Olympiakos
Grekiska Superligan: 2010/2011, 2011/2012
Grekiska cupen: 2011/2012
Med Sverige
VM: 2002, 2006
VM-åttondelsfinal: 2002, 2006
EM: 2000, 2004, 2008, 2012
EM-kvartsfinal: 2004

Individuellt
Guldbollen: 2003
Årets back: 2003, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012

38 år JULIO CESAR, Júlio César Soares de Espíndola född 1979 i Duque de Caxias, Rio de Janeiro, Brasilien
Målvakt
87 landskamper för Brasilien.

Klubbar som spelare:
1995-98 Grajau CC,
1998-2005 Flamengo,
2005-12 Inter,
2005 Chievo (lån),
2012-14 Queens Park Rangers,
2014 Toronto FC (lån)
2014- Benfica.

TITLAR:
Med Flamengo
Rio de Janeiro-ligan: 1998/1999, 1999/2000, 2000/2001, 2003/2004
Rio de Janeiro-cupen: 1999/2000
Brasilianska mästarcupen: 2000/2001
Guanabara Cup: 2003/2004

Med Inter
Serie A: 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009, 2009/2010
UEFA Champions League: 2009/2010
Italienska cupen: 2005/2006, 2009/2010

Med Brasilien
U17-VM: 1997
Copa América: 2004
Confederation Cup: 2013

29 år Jerome BOATENG född 1988 i Västberlin, Västtyskland.
Försvarare
36 U- och 67 A-landskamper för Tyskland.

Klubbar som spelare:
1994-2002 Tennis Borussia Berlin,
2002-07 Hertha Berlin,
2007-10 Hamburg,
2010-11 Manchester City,
2011- Bayern München.

TITLAR:
Med Manchester City
Engelsk FA Cupmästare: 2010–11
Med Bayern München:
Tysk Bundesligamästare: 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2016–17
Tysk Cupmästare: 2012–13, 2013–14, 2015–16
UEFA Champions Leaguemästare: 2012–13
FIFA klubblagsvärldsmästare: 2013

Med Tyskland
UEFA U-21 Europamästare: 2009
FIFA Världsmästare: 2014

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv