• Boris dagliga blogg

Måndagen den 2:a juli 2018

Sensationerna i VM fortsätter. Spanien kan åka hem.
Danska kommentatorer bättre än de värdelösa svenska bisittarna.
Danmark ute med knappast möjliga marginal.
Ett nytt lag i VM-final och HIF vann seriefinal.FOTBOLLSHISTORIA:
1982: Fiasko för Maradona i hans första VM. (Därför var Pelé större)
1994: Escobar mördas för ett självmål.
2010: Luis Suarez tog över "Guds hand".

FÖDDA IDAG:
Danny, Alex, Pak.

DAGENS TRÖJA
RYSSLANDs andratröja i VM i Ryssland 2018

Det var inte länge sedan jag bar denna tröja. Då trodde jag att Ryssland snabbt skulle vara utslaget och att det var enda gången under VM jag kunde ha den. Igår spelade ryssarna i denna tröja i åttondelen mot Spanien. Seger på straffar och Ryssland vidare. Alltså passar den att bära idag.

Sensationerna i VM fortsätter. Spanien kan åka hem.


Det var dags för åttondelsfinal tre och fyra igår, och efter dem så är det klarta att vi ser ett av de märkligaste VM-turneringarna hittills. Som jag skrev igår är inget ”Mästerskapslag” kvar. I värsta fall kan man även kalla Spanien lite av ett mästerskapslag efter deras unika tre segrar i rad i EM 2008, VM 2010 och EM 2012. Jag hade dem som storfavoriter mot Ryssland, men det levde de inte alls upp till. Det fanns ingen gnista i laget och en del måste helt enkelt bero på att man sparkar sin tränare dagen före VM startar. Men mer skulle jag tro att Spaniens stora era är över. Igår var Spanien som de brukade vara före 2008. Då var de ett bra landslag, men när de stora turneringarna dök upp så svikdade de. Det blev två skitmål i matchen innan straffar tog vid. Med skitmål menar jag att ett var ett självmål och det andra en straff. Det var Ryssland som slog in båda målen. Därför var det inte mer än rätt att de fick slå in flest straffa och ta sig till kvartsfinal. Men det var kanske inte så konstigt att de vann straffsparksläggningen. Den annars så duktige spanske målvakten De Gea har faktiskt aldrig räddat en straff i landslaget. Det gjorde han inte igår heller. Då ryssarna satt fyra straffar hade Spanien missat två och matchen var över. En intressant kommentar om matchen av kommentatorerna var att den liknade filmen ”Måndag hela veckan”. En film med Bill Murray där han upplever samma dag om och om igen och där den aldig kom till något avslut. Så var matchen samma om och om igen, men inte många avslut.
 

Danska kommentatorer bättre än de värdelösa svenska bisittarna.


Andra  semifinalen hade Kroatien som storfavorit. Alla utom jag och de som pratade om matchen i dansk TV trodde lite på Danmark. Inledningen av matchen såg ett nytt VM-rekord. Aldrig förr har det gjorts två mål i en VM-match på tre minuter och 38 sekunder. Det skedde igår, men dansk ledning efter en knapp minut och kvittering efter 3:38. Detta lovade gott, men tyvärr så var det som om man såg fram mot straffar redan efter en kvart. Statistiskt sett var Kroatien det bästa laget även om man på dansk tV ansåg att Danmark var värda att vinna. Det var faktiskt en befrielse att se och framförallt lyssna på de två danska kommentatorerna som satt och småpratade mellan chanserna, ell så var de tysta. Svenk TV ska hela tiden ha en bisittare som ska rabbla upp speltaktik och vem som täcker vilket område på planen och en massa annat dravel som ingen som lyssnar är det minsta intresserad av.
 

Danmark ute med knappast möjliga marginal.


Straffarna höll på att komma av sig då det var fyra minuter kvar av förlängningen. Då fick Kroatien en helt korrekt dömd staraff som Luca Modric tog sig an. Och tog gjorde även Kasper Schmeichel. Han tog den straffen och sedan knep han även två i straffsparksläggningen. Tyvärr hade han ganska usla lagkamrater vad det gällde att lägga straffar. Tre misssar av fem är klart underkänt och de danska kommentatorerna tyckte att är man inte bättre straffsparksläggare så ska man inte gå vidare. De var inte bittra för att Danmark spelat färdigt utan istället stolta över sitt Danmark som tagit sig till åttondelsfinal. Undrar vad vi i Sverige säger imorgon efter Seriges åttondelsfinal. För i den är det Schweiz som är stora favoriter.
 

Ett nytt lag i VM-final och HIF vann seriefinal.


Favoriter idag är givetvis Brasilien och Belgien. Ingen kan väl tro något annat än att Brasilien lätt ska slå ut Mexiko, och att Belgien ska kunna vinna över Japan. Jag tror precis likadant, men med tanke på vilka lag som finns kvar så är det egentligen bara Brasilien av förhandsfavoriterna som är kvar, så åker de mot Mexiko imorgon blir jag inte helt förvånad. Lagen i slutspelsträdet har hamnat så att ett av följande lag: Ryssland, Kroatien, England, Colombia, Schweiz eller Sverige kommer att vara ena finallaget. På tal om överrasning så spelades det seriefinal i Superettan och döm om min förvåning när jag såg att Helsingborgs IF vunnit med 3-2 borta mot serieledaren Falkenberg.

FOTBOLLSHISTORIA från idag den 2:a juli.

1982 Maradona ut från VM

 
Spanien stod som värd för VM och i detta VM spelades inte åttondelsfinaler utan det blev ett nytt andra gruppspel för de som blivit etta och tvåa i det första gruppspelet. Grupp C i andra gruppspelet kom att innehålla Italien, Argentina och Brasilien. Italien drog det längsta strået och blev till slut även världsmästare. Men det var Argentina och Brasilien som möttes idag 1982. Inför VM hade det skrivits mycket om den nye unge superstjärnan Diego Maradona från Argentina. 21 år gammal var han inte riktigt den stjärna han själv hade hoppats. I besvikelsen över att i 75 minuten ha släppt in 3-1 klarade inte Maradona stå emot utan i besvikelsen sparkade han brasilianaren Batista i magen efter en duell. VM var över för Maradona och det blev tvärt emot den succé som både Agrentina och Diego Armando hade hoppats på.

1994 Escobar mördad.

 
Andres Escobar, som tio dagar tidigare hade spelat VM-fotboll för sitt land Colombia och i matchen mot USA gjort ett självmål då han försökte bryta ett inlägg, mördas idag 1994. Han sköts ihjäl med sex revolverskott utanför en bar i en förort till staden Medellín. Enligt Escobars flickvän, Pamela Cascardo, ropade mördaren "Gol!" ("Mål!") för varje kula. Mördaren, Humberto Muñoz, greps strax efteråt och dömdes till 43 års fängelse, men han släpptes fri redan 2005. Mordet anses ha varit en "bestraffning" för självmålet, medan en annan teori är att mördaren, som var livvakt åt de rika Gallón-bröderna, var utskickad av något av de spelsyndikat som satsat stora pengar på att Colombia skulle vinna matchen.

2010 Suarez hands räddar Uguguay.

 
Uruguay spelade idag 2010 kvartsfinal i VM i Sydafrika. De mötte överraskningslaget Ghana. Afrikanerna tog ledningen i första halvlek och Uruguay kvitterade i andra. Det blev förlängning och i sista minuten av den nickade Dominic Adiyiah in Ghanas ledningsmål, men… I sista stund dök Luis Suarez upp som en extra målvakt och räddade ett givet mål för Ghana och avancemang. Ghana fick en chans till då Asamoah Gyan skulle slå in straffen. Den tog i ribban och det stod fortfarande 1-1 och matchen skulle avgöras på straffar. Dessa vann Uruguay med 4-2 och de gick till semifinal. Suarez som givetvis blev utvisad hade räddat sitt lag vidare i VM med en avsiktlig hands. Efteråt sa han: ”Guds hand tillhör mig nu!”

FOTBOLLSPROFILER som föddes idag den 2:a juli.

28 år Danny ROSE född 1990 i Doncaster, England.
Försvarare
55 U- och 20 A-landskamper för England och 4 landskamper för Storbritannien.
Klubbar som spelare:
Leeds United (2005-07),
Tottenham Horspur (2007-),
Watford (2009 lån),
Peterborough United (2009 lån),
Bristol City (2010-11 lån),
Sunderland (2012-13 lån).

29 år Alex MORGAN född 1989 i San Dimas, Kalifornien USA.
Anfallare
10 U- och 142 A-landskamper för USA.
Klubbar som spelare:

California Golden Bears (2007–10),
West Coast FC (2008–09),
California Storm (2010),
Pali Blues (2010),
Western New York Flash (2011),
Seattle Sounders Women (2012),
Portland Thorns FC (2013–15),
Orlando Pride (2016–),
Lyon (2017 lån)

33 år PAK Nam-Chol född 1985 i Pyongyang, Nordkorea.
Mittfältare
74 landskamper för Nordkorea.
Klubbar som spelare:
April 25 (2004-12),
Muangthong United (Tahailand) (2012-14),
Sisaket (2014 lån)

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv